Veel neerslag aan de (centrale) zuidkant

Mooi conform de verwachting ontstaan er gisteren een stevige zuidföhn met vrij zonnig weer aan de noordkant van de Alpen en neerslag aan de zuidkant. In de Westelijke Alpen liepen de temperaturen in de zachte lucht en door de föhn op tot zomerse waardes. Maar ook in de Centrale en Oostelijke Alpen werd het aan de noordkant in de brede valleien op veel plaatsen 20°C en meer. 


Grosse Scheidegg gisteren. @Meteosuisse


Op de gletsjers sneeuw, lagerop is het herfst in La Forclaz. @Meteosuisse


Mooi herfstlandschap bij Grindelwald. @Meteosuisse

Algemeen
De Südföhn en bijhorende Südstau krijgt vandaag een verlengstuk, en wordt ook duidelijk intenser. De oorzaak hiervan is een lagedruktrog ten westen van Europa die geleidelijk oplost en vanwaar een aparte kleine lagedrukkern zich vandaag afsnoers boven het zuiden van Frankrijk. Dit lagedrukgebied, een zogenaamd cut-off low, schuift traag op over Italië naar het oosten. Aan de voorzijde staat er een vochtige zuidelijke luchtstroming die lucht van over de Middellandse Zee aanvoert naar de Alpen. Aan de zuidkant pakken deze vochtige luchtmassa's samen en ontstaat er (intense) neerslag. Aan de noordkant is de lucht droger door föhn en is er meer zon. Pas zondag lijkt het weerbeeld te verbeteren met dan meer invloed van hogedruk. 


Vandaag staat er een stevige Südstau. @Wetterzentrale

Tot meer dan 50 mm aan de zuidkant
Vandaag start aan de noordkant droog met brede opklaringen en wat flarten van hoge wolkenvelden die vanaf het zuiden oprukken. Aan de zuidkant, zowel de Italiaanse kant als de Alpes Maritimes, is de bewolking talrijker en compacter en vallen er enkele buien of lichte neerslag. In de loop van de dag zal de neerslag intensiveren in dezeflde regio's. Aan de noordkant blijft het droog met overdag wel wat meer sluierwolken. De sneeuwgrens ligt hoog, te hoog, rond 3200 m. Dat betekent dat deze Sudstau dus vooral veel regen oplevert. Aan de centrale zuidkant is 40-60 mm mogelijk, elders langs de zuidkant eerder 10-20 mm. De vorstgrens ligt overal rond 3500 m.


Een groot contrast vandaag in de Alpen veroorzaakt door de Sudstau. @Wetteronline

Uitbreidende neerslag naar het oosten
Vanavond en vannacht schuift de kern van lagedruk wat meer op naar het oosten, waardoor de zone van sterkste Südstau dat ook doet. De neerslag breidt langs de zuidkant dus meer uit naar het oosten, terwijl het in het westen, de Franse zuidkant, droger wordt. Morgen verwacht ik vooral voor de middag nog veel neerslag aan de Italiaanse kant van de Alpen. Na de middag wordt het hier droger door het stilaan afnemen van de stuwing. In de Centrale Alpen tonen de weermodellen dat er morgen ook overschietende neerslag aan de noordkant. Elders aan de noordkant blijft het droger, maar morgen wel grotendeels bewolkt. In de Franse Alpen zijn na de middag enkele felle buien mogelijk die ontstaan in een zeer onstabiele atmosfeer. De aangevoerde lucht wordt morgen enkele graden koeler waardoor de sneeuwgrens kan zakken tot 2500 m in het zuidwesten en 2800 m in het oosten van de zuidkant. Dat betekent dus dat de meeste neerslag in de gletsjergebieden morgen wel als sneeuw zal vallen. Tegen morgenavond wordt het overal droog. Tot en met morgen kan er aan de centrale zuidkant toch weer meer dan 100 mm vallen. Het is vaak zo, als hier neerslag valt, dan is het heel veel!


Veel neerslag aan de zuidkant vandaag en morgen waarbij het zwaartepunt zich naar het oosten verplaatst. 


Morgen kleuren de toppen wellicht weer wat meer wit door een zakkende sneeuwgrens. 

Tijdens het weekend wint de zuidelijke stuwing weer een beetje aan kracht, waardoor er aan deze zijde van de Alpen veel bewolking hangt en er vooral in het oosten ook weer wat neerslag kan vallen. Aan de noordkant blijft het droog met door de föhn ook meer ruimte voor de zon. Grote contrasten dus!

Graag tot morgen! :)

Met vriendelijke groet,


Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

Reacties

Ate N

Helaas veel te hoge sneeuwgrens. We wachten geduldig af tot een nieuwe dump zoals die van September🙌

Ate N | 17-10-2024 - 08:48

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Ons geduld wordt even op de proef gesteld :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 17-10-2024 - 09:25

cornelia  kegge

Hallo Lander,
Is er iets te zeggen over de sneeuwzekerheid in Les Saisies in de periode begin Maart. We hoorden dat het mooi langlaufgebied is.

Dank je wel

cornelia kegge | 17-10-2024 - 11:31

marc van de poel

Ik kan je hier wel één en ander over vertellen.
Les Saisies is een zonnige bestemming en behoorlijk sneeuwzeker en normaal gezien zal je de eerste week van maart op dat 1600m hoogte gelegen col nog wel genoeg sneeuw hebben om te langlaufen.
Maar uiteraard, een zekerheid is dat niet.

Alternatief is bijvoorbeeld Bessans achterin de Mauriennevallei.
Ligt een stuk hoger en het landschap is er overweldigend.
Goede bereikbaarheid via de A43 tot Modane en dan een goede baan tot in Bessans.

blob:null/0f2a8bf8-b9b3-483b-9bc3-c7e9507799c8

marc van de poel | 17-10-2024 - 12:03

cornelia  kegge

Heel erg bedankt Marc.

Hier heb ik wat aan.
We gaan het eens bekijken.

Heel veel dank

cornelia kegge | 17-10-2024 - 12:14

jeroen wintersport

Het is nog redelijk te skieen op stubai gletscher maar een nieuwe dump zou welkom zijn🤞

Foto bij weerbericht reactie 134004

jeroen wintersport | 17-10-2024 - 12:01

Pieter Masson

Nog een week voor het begint van de afdaling van Sölden

Pieter Masson | 17-10-2024 - 12:15

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.