Overwegend droog en vrij zacht

Het Alpenweer staat in teken van een opkomende Südstau situatie. Dit weerbeeld is ons niet onbekend. In de herfst zien we dit patroon vaker ontstaan aan de voorzijde van opstomende Atlantische depressies. Als deze wat tegengas krijgen van Europese hogedruk invloed veroorzaken ze in een vrij stationair patroon soms voor overvloedige neerslag. De Alpen fungeren dan vanwege hun west - oost positie als een echte neerslagvanger. Bij een zuidstroming aan de zuidkant en bij een noordstroming neerslag aan de noordzijde. Vandaag zien we in de diverse modellen een soortgelijke zuidstroming ontstaan. Rond het Verenigd Koninkrijk een lagedrukgebied en als tegenhanger een opbouwend hoog boven de Balkan in de richting van Finland. DIt laatste systeem zorgt voor tegengas, waardoor het laag boven de Ierse Zee blijft plakken.


Mooie herfstbeelden vanuit de Zwitserse Alpen. @MeteoSchweiz


Fraai doorkijkje richting de Zwitserse Bannalp. @Caroline von Pirskanen

Vandaag valt er alleen ten oosten van de Tauern lokaal nog een laatste regenbui. Verder is het wisselend bewolkt met tussendoor ruimte voor mooie zonnige momenten. Tegelijkertijd is het met een vorstgrens van rond de 3900 meter in het westen erg zacht. In het oosten ligt deze grens met ongeveer 3200 à 3500 meter iets lager.

Woensdag wordt de bewolking vanuit het zuidwesten snel dikker. Ik verwacht in de vroege ochtend de eerste neerslag in de Zuidelijke Franse Alpen. Deze breidt zich vervolgens snel verder uit richting de Tessiner Alpen en Wallischer Alpen.

Donderdag en vrijdag staan vervolgens in het teken van verder intensiverende neerslag. Een zogenaamde trogvormige hoogtestoring zorgt in de hogere niveau's voor wat afkoeling. De atmosfeer wordt daardoor iets onstabieler. De van origine vochtige luchtsoort zorgt samen met de zuidelijk georiënteerde wind voor een extra neerslag-boost. Zoals het er nu naar uitziet valt de meeste neerslag rond de Franse Alpen, via Aosta in de richting van de Tessiner Alpen. Voor de Franse gletschergebieden verwacht ik rond die tijd aardig wat sneeuw.


De sneeuwgrens ligt aanvankelijk vrij hoog. In de nacht van donderdag op vrijdag is de tendens licht dalend. Dit is goed nieuws voor de Franse en Zwitserse gletscher gebieden. #ECMWF WetterOnline


Verwachte neerslag tot en met vrijdag, met duidelijk de meeste activiteit rond de Franse Alpen richting Aosta en Tessin. #ECMWF WetterOnline

 

Langere termijn
Nog iets verder speurend naar winterse trekjes is geduld toch nog even een schone zaak. Hogedruk blijft over het algemeen vrij dominant. Hogedruk boven de Oeral versterkt zich wat richting de Randstaten en Polen. De wind duikt hierdoor waarschijnlijk de meer continentale oosthoek in. De zachte zuidstroming raken we hierdoor in ieder geval kwijt. De nachten koelen tegelijkertijd wat meer af. We houden het scherp in de gaten!

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

Reacties

Frans Jansen

Weer mooie foto's en een duidelijk weerbericht. Bedankt!!

Frans Jansen | 15-10-2024 - 08:23

Ronald  Veuger

👌

Ronald Veuger | 15-10-2024 - 11:40

Gerda Hensen

Nog geen winterse berichten. Maar iedere dag de mooie foto’s bekijken, is al een feestje.

Gerda Hensen | 15-10-2024 - 12:15

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Eerste officiële vorstdag voor ons land. Morgen een dagje terrasweer😎

Foto bij weerbericht reactie 133988

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 15-10-2024 - 12:49

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Foto bij weerbericht reactie 133989

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 15-10-2024 - 12:49

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Pics even aanklikken

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 15-10-2024 - 12:49

Sigrid Ribbers

Jaaa vanmorgen de ijskrabber nodig ipv de trekker 😬🥶

Sigrid Ribbers | 15-10-2024 - 19:28

Sjaak W

Korte broek uit de kast dan maar weer 😄😄

Sjaak W | 15-10-2024 - 15:02

Katrien DG

Dag beste SH-vrienden. De winterstress begint en ik heb een dringend vraagje. Ik had, Op aanraden van enkele SH volgers, iets geboekt in Tignes Val Claret, zodat we gemakkelijk in het hele Espace Killy konden skiën. Nu hebben we vrienden die last minute mee willen en we zouden uitwijken naar La Daille, om nog iets betaalbaars te vinden voor 8 personen. Ik denk dat de verbinding naar Tignes en Val d'Isère wel ok is? Is dat ook jullie ervaring?

Katrien DG | 15-10-2024 - 15:45

Yorben Van Noten Géron

Verbinding is ideaal, je bent met de funniculair met 1 lift boven val disere (mist je ski techniek goed genoeg is natuurlijk), want de fameuze zwarte slalom piste raced daar na Valdisere. ook in tignes valclaret en le lac, ben je vrij snel, de la daille eitjes onlangs vernieuwt en dan de tomeuse.
het enige nadeel is misschien dat het dorpje zelf iets minder gezellig maar voor ski ervaring zeker een goede midden weg.

Yorben Van Noten Géron | 15-10-2024 - 17:24

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Goede middenweg, al blijft Val Claret in dit gebied mijn favoriet vanwege de ligging.

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 15-10-2024 - 19:26

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.