Südstau houdt vandaag nog aan

Klassieke Südstau momenteel in de Alpen met veel neerslag en koel weer aan de zuidkant en droog/zonnig weer met hoge temperaturen aan de noordkant. Gisteren lag het zwaartepunt van de neerslag in het westen, nog enkele honderden kilometers ten westen van de Alpen, in de Ardeche. Hier viel lokaal meer dan 500 mm! Dit leidde tot enorme wateroverlast met veel rivieren die buiten hun oever zijn getreden en grootschalige overstromingen. De reden is altijd hetzelfde: langdurige regen door een stationair lagedrukgebied. Aan de zuidkant van de Alpen werd de neerslag in de loop van de nacht intenser. 


föhn wolken over de Grossglockner. 


Mooie herfstsfeer in Tarasp.


Grote wateroverlast in de Ardeche. @Gregos73100


Een beetje nevel onder de inversie in Uetliburg. @Meteosuisse

Algemeen setting
Het sturende lagedrukgebied dat al enkele dagen voor een Sudstau zorgt ligt vandaag met zijn kern boven de Provence. Aan de oostzijde van dit laag staat de wind nog steeds Z->N georiënteerd op de Alpen met continue aanvoer van warme en vochtige lucht. Het resultaat is vandaag vooral voor de middag nog felle neerslag aan de zuidkant. Komende dagen wordt het afgesnoerde lucht stilaan opgeslorpt door een krachtig Oost-Europees hoog waardoor de neerslagkansen afnemen. Begin volgende week oogt voorlopig best goed met veel invloed van hogedruk en daardoor ruimte voor de zon. Een overgang naar koud weer staat nog niet op het programma. 


Aan de oostkant van een afgesnoerd lagedrukgebied houdt de Sudstau vandaag nog aan. 

Nog veel neerslag aan de zuidkant
Vandaag valt er vooral voor de middag nog langdurig neerslag aan de zuidkant van de Alpen. De intensiteit ligt daarbij op veel plaatsen hoog waardoor er veel neerslag kan vallen op korte. Wateroverlast is zeker mogelijk. In tegenstelling tot de voorbije dagen kan de neerslag zich vandaag ook wat meer doorzetten naar de noordzijde, waardoor ook hier best rekening wordt gehouden met wat neerslag. In de Franse Alpen en Westelijke Italiaanse Alpen kunnen er na de middag felle buien ontstaan, mogelijk met een donderslag. De sneeuwgrens zakt, tot ongeveer 2400-2700 meter. Dat is toch al heel wat lager dan de 3000-3400 m van gisteren. In het Monte-Rosa masief en ook bij de Mont Blanc, kan 10-30 cm sneeuw vallen. In het noordoosten blijft het zeer warm, geholpen door de aanhoudende Südföhn met een vorstgrens rond 3500 m. In het zuidwesten ligt de vorstgrens toch aanzienlijk lager, rond 2600 m. Vanavond wordt het overal droog met stilaan opklaringen.


Sneeuwval vandaag. @Bergfex

Morgen neerslag vanaf het zuidoosten, maar elders vrij zonnig
Morgen begint overal droog met brede opklaringen. Het zonnige weerbeeld zullen we een hele tijd vasthouden. Later op de dag verschijnen er vanaf het zuidoosten meer en meer hoge en middelhoge wolkenvelden. In het zuidoosten van de Alpen (vooral Trentino), kan er in de loop van de namiddag dan ook wat neerslag vallen met een sneeuwgrens van rond 2500-2800 m. De vorstgrens ligt op zaterdag tussen 3000 en 3400 m. Relatief hoog dus voor de tijd van het jaar. Tijdens de nacht op zondag breidt de neerslag zich vanaf het zuidoosten westwaarts uit waardoor er een zwakke "Retour d'Est" ontstaat. Aan de noordkant is hier weinig van te merken. Zondag verloopt zonnig in het grootste deel van de Alpen. Enkel in de Westelijke binnenboog, de Ligurische Alpen, zorgt de Retour d'Est nog voor de nodige bewolking en neerslag. 

Volgende week lijkt de nadruk toch zeker in eerste instantie op het droge weer te liggen. Dat hebben de Alpen te danken aan de nabijheid van hogedruk waardoor de Atlantische neerslagzones op afstand worden gehouden. 

Graag tot morgen! :)

Met vriendelijke groet,


Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

Reacties

PETER.  Dit Jaar BERWANG.

Goedemorgen Lander zo als ik het nú lees is de winter nog ver weg , en moeten we het nog doen met de mooie herfst 🍂 plaatjes uit het Alpen gebied ook niet slecht natuurlijk. En dan hier nog een mooi herfstfoto uit de lage landen . 🍂

Foto bij weerbericht reactie 134008

PETER. Dit Jaar BERWANG. | 18-10-2024 - 09:23

PETER.  Dit Jaar BERWANG.

Even op de foto tikken .🏔️⛷️👍

PETER. Dit Jaar BERWANG. | 18-10-2024 - 09:24

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

In de Pyreneeen sneeuw tot 1800 m momenteel!

Foto bij weerbericht reactie 134010

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 18-10-2024 - 09:30

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.