Zuiden gevoelig voor lichte buien

In vrijwel geheel Europa ligt de temperatuur duidelijk boven normaal. Aigen im Ennstal mat gisterenmiddag bijvoorbeeld een milde18,3 C. Zelfs Lapland oogt zacht. Het vriest hier amper. Oorzaak van deze zachte patstelling is een blokkerend Eurohoog boven Polen met een uitloper in de richting van Sicilië. Het polaire front blijft hierdoor als het ware boven de Atlantische Oceaan slepen. Zolang deze drukverdeling standhoudt, verandert er over het algemeen maar weinig. De komende dagen doet de koele lucht een nieuwe poging. Een trog gevuld met koude lucht duikt dan via de Golf van Biskaje richting het zuiden van Portugal. Dit betekent voor deze omgeving een koeler en onbestendiger weertype, maar voor de Alpen helaas een gemiste kans.


Persistente hogedrukinvloed boven het Europese continent houdt de door ons begeerde koelere polaire luchtsoort op afstand. #KNMI


Het kan ook anders. Deze winterse archieffoto van 4 jaar geleden bijvoorbeeld vanuit Breuil-Cervinia. @Archief


Herfststemming rond de Passo delle Erbe.
De Würzjoch (1987m) vormt in Italië de verbinding tussen de Zuid-Tiroolse bergdalen Valle Isarco en Val Badia

Vandaag zorgt een föhnige zuidweststroming in het noordelijke Alpengbied voor de meeste kans op zon. In het zuiden en rond de hoofdkam overheerst de bewolking. Uit deze dikke bewolking valt vanwege lichte stuwing af en toe wat lichte neerslag. Tussen het Como meer richting de Ortler regio kan de neerslag iets steviger uitpakken. De sneeuwgrens ligt met ongeveer 2800 à 2900 meter onverminderd hoog.

In het Westelijke Alpengebied verloopt het weerbeeld eveneens licht wisselvallig. Ik verwacht de meeste zon tussen de Vanoise en het Zwitserse Rheintal. Rond de zuidwestelijke Italiaanse Alpenboog tot aan Tessin is de lucht vrij vochtig. Daardoor overheerst de bewolking met af en toe wat druilerige motregen. De sneeuwgrens pendelt hier rond de 2800 meter. Misschien pakt het hooggebergte daar een paar centimeters sneeuw mee, maar veel zal het niet zijn. In de zuidelijke Franse Alpen is het vriendelijk najaarsweer. Ik verwacht in deze hoek flinke opklaringen, maar in de middag sluit ik een lokale bui niet helemaal uit.

Blokkerend Eurohoog
Het is niet de eerste keer en zeker ook niet de laatste keer. Een blokkerende hogedrukzone boven het Europees continent. We hebben dit al veel vaker meegemaakt. EIndeloze hogedrukimpulsen welke Atlantische storingen op afstand houden. De komende dagen is het in eerste instantie in het zuidelijke Alpengebied een natte boel. Een trog huppelt de komende dagen via de Golf van Biskaje in de richting van de Straat van Gibraltar. Voor late verkantiegangers in deze omgeving geen goede zaak, want de paraplu is dan meer dan nodig. Het zuidWestelijke Alpengebied krijgt hier vervolgens een flink nat staartje van mee. De neerslag valt grotendeels als regen en pas boven ongeveer 2800 meter als sneeuw. Ik verwacht zoals vaker de meeste neerslag tussen Zermatt richting het westen van Tessin / regio Locarno. De Noordelijke Alpen blijven hierdoor vrij föhnig, maar met wel meer ruimte voor de zon. Nog iets verder kijkend blijven hogedrukcellen actief boven Midden Europa. Een patstelling dus, waarbij sneeuw van betekenis er voorlopig nog even niet in zit. Gelukkig staat oktober nog op de kalender. In december zou ik hier minder vrolijk van worden ;-)


Grondweerkaart van ECMWF op dinsdag, met persistente hogedrukinvloed boven West en Midden Europa. Boven zuidwest Spanje ligt een langzaam opvullende koudeput. Hier vallen aanvankelijk nog talrijke buien. #Wetterzentrale

Een fijne dag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

Reacties

Gustaaf Leeuwen van

Het koudere weer voor begin november is dus weg , zoals je gisteren schreef?

Gustaaf Leeuwen van | 24-10-2024 - 07:33

Richard Boot

Nog even genieten van het mooie weer maar vanaf half November mag het voor mij wel een beetje omslaan.

Richard Boot | 24-10-2024 - 08:44

Sneeuwhoogte.nl | Michael

ECMWF loopt zojuist binnen. Volgens deze run toch weer een kouder en sneeuwrijker signaal begin nov! We wachten ‘geduldig’ af….🫣

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 24-10-2024 - 09:08

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Foto bij weerbericht reactie 134095

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 24-10-2024 - 09:08

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.