Vooral in het oosten af en toe wat neerslag

Op zoek naar winterse signalen kom ik helemaal uit in het noordoosten van Siberië. Hier is de winter begin oktober al ingevallen. Dat is vrij normaal voor deze omgeving. Oimjakon mat afgelopen nacht bijvoorbeeld - 28C. De vorstgrens ligt ergens boven het midden van Siberië naar het oosten. In het noordwesten van Canada en Alaska begint het er ook op te lijken. Hier sneeuwde het gisterenmiddag en avond flink! Maar hoe zit het met de sneeuw in onze eigen geliefde Alpen. Zit er al wat aan te komen bij ECMWF of GFS?


Mooie opname vanuit Saas Fee. @Live Updates


Uitzicht op TIgnes en de besneeuwde Grande Motte 3 dagen geleden.@Tignes Officièl


Een van onze lezers is al lekker aan het knallen op de Kitzsteinhorn. @LiveUpdates

Regenachtig in het oosten
In Oostenrijk hebben we vandaag de paraplu nog nodig. Een vrij zwak koufront, gisteren nog boven het noordwesten van Zwitserland, ligt ondertussen boven Oostenrijk. DIt betekent vrij sombere condities met de meeste neerslagactiviteit rond de regio Salzburg in de richting van het Wienerwald. Ik verwacht geen grote hoeveelheden neerslag. De sneeuwgrens ligt ergens rond de 2800 meter. Hierdoor valt er in de oostelijk gelegen gletschergebieden lokaal wat sneeuw. Richting het westen is het in Zwitserland, noordelijke Franse Alpen en noordwesten van de Italiaanse binnenboog prima weer met aardig wat ruimte voor de zon. Verder naar het zuiden is de bewolking wat dikker. In de Ligurische Alpen en Alpes Maritimes sluit ik een enkele bui daardoor niet uit. De wind houdt zich nog steeds op de vlakte. Het luchtdrukverschil boven de Alpen is nog steeds marginaal. Hij waait zwak en hogerop hooguit matig vanuit meest zuidelijke richting.


Opvallend weinig gradiënt boven Europa. Er staat daardoor binnen de invloedssfeer van een Duits hogedrukgebied over het algemeen maar weinig wind. @KNMI

In het westen iets frisser
Donderdag verwacht ik vanwege de zuidelijke aanvoer de meeste zon in het noordelijke Alpengebied. In het zuidwesten stroomt langzaam wat vochtigere lucht binnen. In deze geografische hoek ontstaat vanwege stuwing wat meer staubewolking waaruit het lokaal wat kan gaan miezeren. DIt heeft te maken met het naderbij komen van een trogvormige storing boven het Verenigd Koninkrijk. Deze trekt de komende dagen via Bretagne in de richting van de Pyreneeën. Daar gaat het richting het weekend opnieuw op uitgebreide schaal sneeuwen. In het Alpengebied verwacht ik vanaf vrijdag grofweg tussen Aosta richting Zermatt vanaf ongeveer 2600 meter eveneens wat sneeuw. De sneeuwvlag kan nog steeds niet uit. Daarvoor zijn de centimeters nog wat te bescheiden, maar hogerop is in deze hoek toch wel 10 tot misschien zelfs 20cm poeder mogelijk.

Hogedruk
Nog iets verder kijkend is het sneeuwsignaal voor Oostenrijk helaas uit de kaarten verdwenen. Europese hogedruk zorgt over het algemeen voor vrij open en behoorlijk zonnige condities. Toch heb ik (bescheiden) goed nieuws. De nachten worden namelijk duidelijk kouder vanwege uitstraling onder invloed van het Eurohoog. De zachte zuidelijke stroming raken we in ieder geval kwijt.  Het is een bescheiden begin. De mooie sneeuwdagen liggen nog voor ons. Het is niet de vraag of ze komen, maar wanneer! ;-)


Temperatuur op 1500m prikpunt St Anton am Arlberg / centrale noordzijde. Het GFS ensemble koelt op termijn wat af, met langzaam meer frissere oplossingen. #Wetterzentrale.de

Een fijne dag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

Reacties

PETER.  Dit Jaar BERWANG.

Mogge Michael nou dat is weer een duidelijk WEERBERICHT en dat de nachten wat kouder gaan worden ja dat is wel goed nieuws natuurlijk ik hoop alleen dat de kou wat langer blijft hangen in de Alpen, op naar meer winterse periodes.❄️❄️🌨️🏔️⛷️👍

PETER. Dit Jaar BERWANG. | 23-10-2024 - 09:18

Ruud .

Peter, was jij niet een Italië-ganger?

Ruud . | 24-10-2024 - 06:09

Gerda Hensen

Ach, het is pas oktober. Voorlopig is het iedere dag genieten van de prachtige foto’s van de alpen in herfst tooi 🍂🍁🍄‍🟫

Gerda Hensen | 23-10-2024 - 10:11

Marja  Skiër

Mooi hè Gerda, gouden dalen en valleien. Prachtig die herfstfoto’s!

Marja Skiër | 23-10-2024 - 13:42

Gerda Hensen

Inderdaad Marja. En het contrast op de eerste foto vind ik geinig. Nog bloeiend zomergoed in de bloembakken tegen een decor van prachtige gekleurde bomen.

Gerda Hensen | 23-10-2024 - 13:45

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Zie op LT een duidelijke trend die wijst richting afkoeling en toenemende sneeuwkansen……😇

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 23-10-2024 - 10:46

Ate N

Fijne toevoeging 🌨🏔🙌

Ate N | 23-10-2024 - 10:55

Dennis Arabba ⛷️

De kriebels beginnen alweer!

Dennis Arabba ⛷️ | 23-10-2024 - 11:07

Gustaaf Leeuwen van

Mooi ik hoop het want nog 23 dagen te gaan voor eerste ski trip naar sulden am ortler

Gustaaf Leeuwen van | 23-10-2024 - 12:41

rick veerman

Foto bij weerbericht reactie 134085

rick veerman | 23-10-2024 - 15:09

rick veerman

Vandaag helaas nog beetje regenachtig weer in de omgeving Lermoos

rick veerman | 23-10-2024 - 15:10

Henk Jongkind

Opname van Saas Fee is werkelijk schitterend. En Michael laat die duidelijke trend naar zichtbaar blijven. Kijk met spanning uit naar de berichten van morgen.

Henk Jongkind | 23-10-2024 - 16:04

karin van der leij

hoi,
na ruim 20 jaar Oostenrijk voor het eerst dit jaar naar Italië
We zitten in het skigebied kronplatz. Maar als ik het weerbericht lees, lees ik altijd westelijke alpen, oostelijke alpen, midden... Waar ligt skigebied kronplatz?
alvast bedankt!
groetjes Karin

karin van der leij | 23-10-2024 - 16:46

Jan Kerk

Volgens mij zuid cq zuid-oost

Jan Kerk | 23-10-2024 - 18:17

Ruud .

Karin,
Leuk skigebied! Wat ook zeker de moeite waard is als je daar bent is de gratis trein naar Vierschach. Met een half uurtje ben je dan in een fantastisch skigebied. Trein stopt in beide plaatsen bij een gondel en vervoerd veel skiërs.

Ruud . | 24-10-2024 - 05:21

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.