Veel sneeuw in verschillende gebieden

Gisteren was een dag van grote contrasten met aan de zuidkant veel bewolking en in het westen ook wat neerslag. Aan de noordkant bleef het droog en grotendeels zonnig. De gebieden met zicht op de Alpenhoofdkam werden soms getrakteerd op fantastische lenticularis wolken, die ontstaan door golvende luchtbewegingen (vaak bij föhn). Helaas leidde de föhnwind ook weer voor liftafsluitingen. 


Weinig volk op de pistes in Leukerbad. @LiveUpdates


föhnwolken over de Glarner Alpen. @meteosuisse


Stuivende sneeuw bij Lenk. Gisteren stond er al veel wind in de bergen. @meteosuisse


Lentebeeld uit Flüelen. @meteosuisse

Koufront trekt over de Alpen
Vandaag staat in het teken van een actief koufront dat van zuidwest naar noordoost over de Alpen trekt. 's Morgens ligt dit over de Westelijke Alpen, vanmiddag over de Centrale Alpen en vanavond over de Oostelijke Alpen. Aan de voorzijde van het front staat er nog een krachtige zuidelijke luchtstroming die zorgt voor een intense Südstau. Concreet valt er deze ochtend al neerslag langsheen de hele zuidkant en in de Franse Alpen. In de loop van de voormiddag verplaatst het koufront zich naar Zwitserland en verplaatst het zwaartepunt van de Südstau zich ook naar het oosten, richting Dolomieten/Venetianer Alpen,... Vanavond zorgt het front ook in Oostenrijk voor wat neerslag alvorens het wegtrekt naar het oosten, uit de Alpen. In Oostenrijk komen voor de middag opklaringen voor (föhn), in Frankrijk en Italië verschijnt de zon na de middag en vanavond. De zuidelijke (föhn)wind waait vooral in de Oostelijke Alpen nog de hele dag krachtig door met in het hooggebergte een echte storm. Rukwinden tot 130-150 km/u zijn niet uitgesloten. Door de föhn klimt de nulgradengrens in het zuiden van Duitsland ook tot 3200 m, terwijl deze in het westen niet veel hoger ligt dan 1600 m. Een enorm contrast! 


Een actief koufront trekt vandaag van west naar oost over de Alpen. 

En dan de neerslag. In de Westelijke Alpen valt er vanochtend al sneeuw vanaf 600-800 m. Deze gebieden vertoeven al in de koudere lucht. De Oostelijke Zuidkant heeft een duidelijk hogere sneeuwgrens, rond 2000 m. In de loop van de dag, aan de achterzijde van het koufront, zakt de sneeuwgrens stilaan overal tot 1000-1200 m. Hoe meer naar het oosten, hoe later dat gebeurt, maar ook hoe later de neerslag arriveert. Tot en met vanavond verwachten we aan de zuidkant 30-50 cm boven 2000 m (alles sneeuw) en 10-20 cm aan de noordkant. In Oostenrijk valt minder (hoogstens een paar cm). 


Neerslagsom tot en met vannacht. Aan de zuidkant valt in veel regio's 30-50 mm (of cm sneeuw boven pakweg 2000 m). 

Morgen weer sneeuw vanaf het westen
Vanavond en vannacht klaart het tijdelijk op. Het kan dan goed afkoelen, zeker in de beschutten hooggelegen vallei waardoor de luchtkolom helemaal kan ontkoppelen. Lang duurt het droge weer echter niet. Tijdens het tweede deel van de nacht neemt de bewolking vanaf het westen snel toe en nog voor de vroege ochtend valt er alweer neerslag in de Zuidelijke Franse Alpen. Dat is eerst sneeuw vanaf 1000-1200 m, maar met het snel instromen van zachtere lucht stijgt de sneeuwgrens tegen de ochtend wel tot 2000 m. Het is echter de voorbode van een nieuw koufront dat 's morgens in de Franse Alpen arriveert, daar even blijft hangen, en dan overdag naar het oosten overtrekt. De Oostelijke Alpen hebben 's morgens nog zon en krijgen na de middag/'s avond neerslag, de Westelijke Alpen hebben 's morgens neerslag en na de middag een opklarend weerbeeld. De wind die vannacht tijdelijk afzwakt, zal morgen weer aanspannen met in het hooggebergte zowel in het westen als oosten weer rukwinden tot 120 km/u. Dit koufront wordt gevolgd door nog wat koudere lucht waardoor de sneeuwgrens onderuitgaat tot 800-1000 m bij de passage van het koufront. Oef, het gaat snel op de weerkaarten! Op de meeste plaatsen valt een 10-15 cm, hier en daar 20-25 cm. Mooi meegenomen zo aan het einde van maart!


Morgen is het de beurt aan een volgend koufront dat van zuidwest naar noordoost overtrekt. @Wetteronline

Langdurige Südstau fase, opklaringen en föhn aan de noordkant
Vrijdag staat er weer een strakke(re) Z-ZW stroming. Aan de zuidkant is het grotendeels bewolkt met vooral in het centrale deel (Piemonte - Ticino) kans op wat neerslag. Aan de noordkant ontwikkelt er een nieuwe föhnsituatie en blijft het droog met zon en hoge wolken. Wie föhn zegt, zegt warme wind, en dus inderdaad gaan de temperaturen weer de hoogte in (vorstgrens > 3000 m). In de grote, lagere, valleien kan het 20-22°C worden. Aan de zuidkant is het wat koeler met een vorstgrens rond 2200 m. Zaterdag wordt een kopie van vrijdag, maar onder intensere vorm. De (centrale) zuidkant krijgt dan te maken met intense neerslag met een sneeuwgrens rond 2000-2200 m. Ook de Zuidelijke Franse Alpen kunnen bij deze fase neerslag krijgen. Tegen de avond tonen de meeste weermodellen dan ook wat verder noordwaarts in de Franse Alpen neerslag. Elders aan de noordkant daarentegen, blijft het weer droog met zon en wolkenvelden. En nog is het niet gedaan! Ook zondag houdt de Südstau aan met veel neerslag aan de (centrale) zuidkant. De noordkant houdt het weerom droger en vaak zonnig. Vroeg de piste opgaan met Pasen is wel de boodschap, want door de föhn zal de sneeuw zeer snel zacht worden. Vanaf vrijdag verwacht ik ook weer stormweer in het hooggebergte met rukwinden tot 150 km/u. Helaas zullen hogere gebieden dus vaak moeten sluiten. Pas vanaf dinsdag lijkt het weerbeeld meer te stabiliseren. 


Bijzonder veel neerslag tot en met maandag aan de centrale zuidkant. 


Intense föhn aan de noordkant zaterdag met 15°C op 850 hPa (1500 m). 

Zo'n langdurige Südstau, dat moet veel neerslag opleveren? Zeker. De weermodellen tonen 200-300 mm. In het hooggebergte betekent dat 2-3 meter sneeuw. Onder 2000 m zal veel neerslag als regen vallen en stijgt de kans op overstromingen en modderlawines. 

Met vriendelijke groet,


Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
X: @LanderVanTricht

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

Reacties

Steph Priem

Hier in Steeg/Warth nog alles spijs en vree, blauwe lucht, zonnetje en luimerbewolking.

Foto bij weerbericht reactie 132698

Steph Priem | 27-03-2024 - 07:54

Bertil Blaas

Fijne skidag Steph ⛷⛷👍

Bertil Blaas | 27-03-2024 - 09:53

Jw Koers

Haha, spijs.
Pais en vree😉

Jw Koers | 27-03-2024 - 11:43

Steph Priem

Oei, peis en vree. Gepakt in snelheid door m'n woordenboek 🫣.

Steph Priem | 27-03-2024 - 22:45

Kevin Vanriest

Goedemorgen Lander, Wij gaan komende week een weekje skiën in Zillertal, Oostenrijk. kan je daar iets meer over zeggen in die regio, vooral de voorspelde sneeuwgrens... :-) ? dankjewel

Kevin Vanriest | 27-03-2024 - 08:24

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Kan nog alle kanten uit Kevin 🤔

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 27-03-2024 - 08:58

Danny Fluit

Zie inderdaad veel wind in Sölden dit weekend. Gaan van vrijdag t/m zondag. Maar de verwachtingen zijn dus wel veel lift afsluitingen?

Danny Fluit | 27-03-2024 - 08:37

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Ik denk het wel

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 27-03-2024 - 08:57

PETER.  Altabadia.

Mogge Lander met al die late sneeuwval 🌨️🌨️ die er nu nog valt , dat lijkt me toch goed voor de gletsjers in de Alpen dat het wat aangroeit ; of stelt het misschien te weinig voor ????.👉🌨️🌨️🏔️🏔️👍

PETER. Altabadia. | 27-03-2024 - 09:27

Michael Gerritsjans

Dat is in Sölden al snel een probleem. Kun je nog een ander gebied kiezen? Ik ben wel jaloers trouwens, had ook nog wel even willen gaan haha. Veel plezier!

Michael Gerritsjans | 27-03-2024 - 09:40

Michael Gerritsjans

Op dit moment is ook veel dicht.

Michael Gerritsjans | 27-03-2024 - 10:06

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Ja de gletsjers staan er veel beter voor dan de vorige jaren :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 27-03-2024 - 10:54

Gert Olbertijn

Dat de gletsjers er veel beter voorstaan dan andere jaren lijkt mij een heel voorbarige conclusie. Er zijn heel grote regionale verschillen en de gevallen sneeuw is nog geen ijs. Bij een warme zomer is alle gevallen sneeuw onder het smeltniveau (oplopend tot boven de 3500 meter) weer verdwenen. Zie ook de neerslagkaartjes van meteosuisse.

www.meteosuisse.admin.ch/services-et-publications/applications/suivi-du-climat.html#tab=climate-monitor-precipitation-map

Gert Olbertijn | 27-03-2024 - 13:13

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

@Gert ik werk met GLAMOS die de situatie van de gletsjer in de gaten houdt, en de situatie is gewoon beter dan de vorige jaren (uitgangspositie). Natuurlijk wil dat niet zeggen dat het een goed jaar wordt ;) Maar hogerop ligt gewoon meer sneeuw dan normaal.
whiterisk.ch/de/conditions/snow-maps/comparative_snow_depth

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 27-03-2024 - 13:33

Jelle Koops

Wat verwacht je van de liftsluitingen dit weekend in de aletsch arena. Komt heel veel sneeuw aan maar valt de wind mee?

Jelle Koops | 27-03-2024 - 09:23

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Windgevoelige gebieden zullen gesloten zijn. Verwacht windstoten tot >100 km/u

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 27-03-2024 - 09:25

Jelle Koops

Oké dus de eggishorn zal wel dicht zijn.

Jelle Koops | 27-03-2024 - 09:28

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Vrees ervoor. Grote bakken op >2000 m ..

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 27-03-2024 - 10:55

Carin L.

Vanwege de sterke wind zijn de liften in Bramberg/Neukirchen dicht tot nader bericht. Wij zijn naar Hochkrimml gereden. Om 9 uur was de sneeuw al zo zwaar dat de ski’s niet wilden glijden dus snel gestopt.
Nu gaan we wandelen. Ook leuk en minder risicovol.

Carin L. | 27-03-2024 - 09:37

gert merckx

dag Lander,
Verwacht je lifsluitingen omwille van wind in de Dolomieten (Sella Ronda)?
Sneeuwgrens sella ronda dit weekend?
Groeten,
Gert

gert merckx | 27-03-2024 - 09:57

Arjan Snijders

Goede morgen, wat zijn de verwachtingen mbt liftsluitingen in Serfaus Fiss Ladis. Do tm zondag ? Is de Massner daar gevoelig voor ?

Arjan Snijders | 27-03-2024 - 10:20

P O

Masseer is hier zeker gevoelig voor, een paar andere toppen in dit gebied ook.
Ook kan er bij harde wind toch onderin best nog wat te skiën zijn👊

P O | 27-03-2024 - 14:51

Steph Priem

Ook hier in Warth lift afsluiting, maar wel zonnig 🫣.

Foto bij weerbericht reactie 132713

Steph Priem | 27-03-2024 - 10:22

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Even een antwoord voor iedereen, Liftafsluitingen kunnen we zelf moeilijk inschatten .. :) We voorspellen een krachtige, stormachtige wind. Of een lift wel of niet open kan gaan hangt af van het microklimaat, oriëntatie van de helling/lift, type lift, skigebied beheer, aantal skiërs, ... Al die factoren kunnen we moeilijk inschatten :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 27-03-2024 - 10:56

Arjan Snijders

😀👍, dank je wel voor uitleg

Arjan Snijders | 27-03-2024 - 11:03

Steph Priem

Lander, volledig mee eens en beste skifanaten don't shoot to the pianist 😄.

Steph Priem | 27-03-2024 - 11:40

Marjon J

Het zal lastig worden dit weekend, vanaf vrijdag. Stubaier Gletscher vandaag iig gesloten. Met dit soort omstandigheden wordt er zolang mogelijk gewacht om een definitieve beslissing te nemen. Buitengewoon lastige afweging nl. Enerzijds zijn er duizenden toeristen dit Paasweekend en gaat er dus een enorme omzet verloren bij sluiting van een gebied. Anderzijds wil je als liftondernemer niet het risico nemen dat er tienduizend skiërs bovenop de gletsjer staan, en als dan de omstandigheden toch net iets slechter uitpakken en je aldus die mensen nauwelijks meer verantwoord terug in het dal kunt krijgen. Die risicoafweging is niet eenvoudig. Vanochtend hier bv beslissing steeds uitgesteld,uiteindelijk besloten om 12u toch te openen en om 12u alsnog besloten toch dicht te blijven. Dus eh, het zijn idd dagkoersen (‘uur’koersen eigenlijk), die zijn zélfs voor profi’s als Lander en Michael niet te voorspellen 😉.

Marjon J | 27-03-2024 - 14:17

Danny Fluit

Bedankt voor je uitleg. Maakt onze beslissing er niet gemakkelijker op om te zeggen of we gaan of niet. 😂😅

Danny Fluit | 27-03-2024 - 20:19

Willem Willem

Dit koufront wordt gevolgd door nog wat koudere lucht waardoor de sneeuwgrens onderuitgaat tot 800-1000 m bij de passage van het koufront. Oef, het gaat snel op de weerkaarten! Op de meeste plaatsen valt een 10-15 cm, hier en daar 20-25 cm. Mooi meegenomen zo aan het einde van maart!

Geldt dit ook voor de noordkant van Oostenrijk (Lermoos/Ehrwald)

Willem Willem | 27-03-2024 - 13:18

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Ligt wat ver naar het oosten, maar verwacht daar ook wel een afkoeling

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 27-03-2024 - 13:34

Willem Willem

Bedankt voor de reactie! verwacht je daar wat sneeuw of...?

Willem Willem | 27-03-2024 - 13:40

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Ja, sneeuwgrens tussen gemiddeld 1200-1500 m

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 27-03-2024 - 13:42

Willem Willem

Bedankt!

Willem Willem | 27-03-2024 - 13:44

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Osco :)

Foto bij weerbericht reactie 132725

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 27-03-2024 - 13:37

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

56 cm sneeuw in Isola2000, waar nu 1m77 ligt

Foto bij weerbericht reactie 132730

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 27-03-2024 - 14:26

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Maloja, 30 cm verse sneeuw alweer

Foto bij weerbericht reactie 132732

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 27-03-2024 - 16:16

Mary Pellikaan

Hochgurgl alles zu.

Foto bij weerbericht reactie 132733

Mary Pellikaan | 27-03-2024 - 17:06

Mary Pellikaan

Hochoetz alles offen🌥☀️🌬

Foto bij weerbericht reactie 132734

Mary Pellikaan | 27-03-2024 - 17:15

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.