Opnieuw vrij zonnig

Het lijft wel nazomer in de Alpen. Het Oostenrijkse Seibersdorf haalde zelfs de 25 graden! Dit zijn behoorlijk hoge maxima voor begin oktober. Vandaag beloofd het opnieuw een mooie herfstdag te gaan worden. Bewolking is er amper, en als er al wat overtrekt is het over het algemeen wat wazige cirrus stratus bewolking aan de noordzijde waar de zon wazig door heen schijnt.
 

Hoge maxima gisteren in Oostenrijk. Seibersdorf haalde zelfs een warme 25 graden! @ORF Meteo


Mooi plaatje vanuit het Kleinwalsertal. @Odette ter Braak


Het Franse Vars eergisteren. De sneeuw in ondertussen weer gesmolten. @Twitter Vars_fob


Scherp begrensd nebelveld in het Franse Avoriaz. @Twitter Avoriaz 1800


Het Nederlandse Olympisch team is momenteel op trainingstage in Tux. Ik kreeg deze mooie actie foto's binnen via Glenn de Blois


Glenn de Blois in actie op de Hintertuxer

Hochnebel aan de noordzijde
In het noordelijke Alpengebied is de hochnebel vandaag duidelijk wat meer actief. De grens ligt ongeveer rond de 1000 meter. Daarboven is er geen vuiltje aan de lucht. De zon maakt hier vandaag opnieuw overuren. De Alpen liggen nog steeds onder invloed van een uitgestrekte hogedruk zone. De sturende straalstroom dendert ten noorden van het hoog langs. De fronten trekken daardoor ten zuiden van IJsland via het Verenigd Koninkrijk in de richting van Scandinavië. Het weerbeeld is in deze regionen dan ook onstuimig, met van tijd tot tijd flink wat regen.


De hochnebelgrens ligt aan de noordkant vandaag rond de 900 à 1000 meter. @Meteocentrale.ch


Het actieve weer trekt aan de noordflank van het Eurhoog ruim ten nooden van de Alpen langs. @ZAMG

Zaterdag is het weerbeeld iets wisselvalliger. Een front schampt dan het noordelijke Alpengebied. In de Bayerische Alpen, noorden van Zwitserland en westen van Oostenrijk valt af en toe wat regen. De sneeuwvalgrens schommelt dan ergens rond de 2500m. De zuidwestelijke tot westelijke wind trekt tijdelijk aan tot krachtig en hogerop zelfs hard.

Zondag klaart het Alpenweer aan de noodzijde weer wat op. Nu maak de zuidzijde kans op enkele regenbuien. De sneeuwvalgrens ligt dan ongeveer rond de 2600 à 3000 meter.

Later Südstau??
Het is op de lange termijn weer ouderwets spannend. Medio volgend weekend trekt het Azorenhoog zich terug richting de mid Atlantic. Aan de oostflank duikt dan een bel met koude en vochtige lucht naar het zuiden. In de laatste berekening van ECMWF net iets te westelijk, waardoor een stau situatie net niet goed uit de verf komt. Het GFS is veel positever. Dit model berekent wel het op gang komen van een stau setting. Volgens de laatste berekeningen in eerste instantie voor de Franse Alpen, maar met meer nadruk op de centrale en later ook oostelijke zuidkant. Voor de details is het allemaal nog veel te vroeg. Eerst maar eens kijken of dit signaal in de komende runs opnieuw wordt opgepakt. Lander vertelt jullie er morgen meer over!


Vet sneeuwsignaal voor de zuidkant en inner Alpiines bij GFS op lange termijn. Afwachten of dit signaal de komende runs opnieuw wordt opgepakt! @GFS WeterOnline

Een fijne dag nog. Morgen meldt Lander zich weer.

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Niels  van Bockel

Goedemorgen Michael! Ben weer van de partij om het wintersportweer dit jaar weer te volgen bij jullie! Hopelijk met een sneeuwrijk seizoen! 🙏❄️🌨

Niels van Bockel | 07-10-2022 - 09:03

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hee Niels. Leuk om je weer te zien 😀

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 07-10-2022 - 10:18

Greet ☀️

Welkom terug Niels 😉

Greet ☀️ | 07-10-2022 - 17:24

Niels  van Bockel

👋

Niels van Bockel | 07-10-2022 - 21:58

Snow Scooter

Na deze warme en mooie nazomerse dagen mag het witte goud weer vallen. Midden november naar Kaprun!

Snow Scooter | 07-10-2022 - 09:48

Michael Gerritsjans

En dan skien op de Kitzsteinhorn? Of zijn er nog meer mogelijkheden?

Michael Gerritsjans | 07-10-2022 - 15:50

Quentin Schols

Goedemorgen weermannen van het eerste uur. Vraagje. Ik lees dat er een eurohoog aanwezig is. Nu wil ik misschien spontaan de route dwars door de Alpen pakken.
“Route des Grand Alpes” van Nice naar Genève. Het Alpen weer speelt hier natuurlijk een grote rol.
Actueel zijn alle passen nog open.
Hoe groot achten jullie de kans dat dit 1.5 week zo blijft.
Normaal niets over te zeggen. Maar ik zie ook laatste jaren het sterke Eurohoog verschijnsel wat in mijn beleving vroeger veel minder frequent voor kwam dan recente jaren.
Alvast dank voor jullie reactie en ik geniet al jaren lang van jullie fantastisch bijdrage

Quentin Schols | 07-10-2022 - 09:49

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Komende week nog redelijk stabiel. Richting volgend weekend toenemend wisselvallig. Zie weerbericht, met later evt Sudstau….
Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 07-10-2022 - 10:22

Peter N

Nou laat maar komen hoor Michael die zuidstau een lekker portie verse sneeuw 🌨 is toch geweldig in deze tijd van het jaar . Wij zitten nog steeds met 27 graden 🌞🌞 op het strand van Benidorm ook wel lekker hoor maar lees elke dag de WEERBERICHTEN met veel plezier op sneeuwhoogte, top hoor . 👉🌞🌨🏔⛷👍

Peter N | 07-10-2022 - 14:19

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord