Vrij zacht Alpenweer

Net een rondje weerkaarten gedaan. In noordoost Siberië is de winter ondertussen terug. Overdag blijft het met gemak matig vriezen en 's nachts lokaal streng. Nu is dit voor oktober in deze geografische hoek niet zo bijzonder. Maar het is voor winter liefhebbers toch leuk om te zien. In de Alpen is absoluut geen sprake van winterweer. Het is zelfs tamelijk zacht voor de tijd van het jaar. Of dit binnenkort gaat veranderen lezen jullie verderop in het weerbericht.


Typisch voorbeeld van het huidige weerbeeld, met een spel tussen zon en hochnebel. @SRF Meteo


Ski start as vrijdag op de  Kitzsteinhorn!

Tamelijk zacht
Van deze weerkaarten gaat mijn winterhart nou niet bepaald harder kloppen. Persistente hoge luchtdruk boven het Europese continent houdt koelere lucht eenvoudig op afstand. Atlantische depressies worden vanwege deze luchtdrukverdeling op ruime afstand gehouden. Ze koersen actueel via IJsland noordoostwaarts weg. De straalstroom ligt dan ook strak via Ierland richting Scandinavië. De polaire luchtmassa ligt hierdoor opgesloten. Voor late vakantiegangers in de Alpen eigenlijk prima uit te houden. De zon regeert in de Alpen. Gisteren tikte de thermometer in het Zwitserse Steg (638m) 23 gr aan. Niet verkeerd voor begin oktober. Vandaag gaan we op herhaling. Rond 2000 meter verwacht ik vanmiddag waardes van tussen de 12 en 15 graden. De vorstgrens ligt diep in de zachte lucht met ongeveer 4000 meter behoorlijk hoog. Vanaf vrijdag koelt het op alle niveau' s langzaam weer wat af. Maar echt koud Alpenweer laat nog even op zich wachten.


Infrarood opname vanmorgen 03.00 uur. De koude polaire lucht ligt opgesloten op de noordelijke Atlantische Oceaan. @ZAMG

Vooruitzichten
Zaterdag maakt de noordkant kans op wat lichte regenbuien. Een zwak front breekt tijdelijk door de hoge luchtdruk zone heen. Zondag zijn de rollen precies opgedraaid. Dan is er kans op wat neerslag aan de zuidkant. Maar veel stelt het allemaal niet voor. Misschien valt er in het hooggebergte een verdwaalde vlok sneeuw. Daar is dan ook alles mee gezegd. Maar ik heb ook positief nieuws. Het ECMWF berekent half oktober een doorbraak van de door ons begeerde polaire lucht. Het is zoals gewoonlijk nog erg onzeker gezien de termijn. Maar het is een lichtpuntje. We zitten rond die tijd al wat verder in de oktober maand. Morgen maar eens kijken of dit koudere signaal opnieuw naar boven komt!


Kou doorbraak rond half oktober? De operationele run van ECMWF komt vanmorgen met deze uitkomst. We wachten het rustig af...... @Wetterzentrale.de
 

Een fijne dag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Hanneke Jalink

De plaatjes zijn al weer geweldig.

Hanneke Jalink | 05-10-2022 - 08:56

Michael Gerritsjans

Goedemorgen allen, ik ga maar weer eens tips vragen. Vorig jaar waren wij op 19 november in Sölden en omgeving, dat was onze vroegste skitrip tot dan toe. Er was goed wat gevallen dus het was dik in orde. Graag zouden wij dit jaar nog wat vroeger gaan. Skien op een gletjser kan natuurlijk al maar dat is niet voldoende. In welk (gletsjer)gebied kun je vroeg in het seizoen al redelijk wat kilometers maken?

Michael Gerritsjans | 05-10-2022 - 09:03

Steph Priem

Michael, op 29/30 oktober wordt de allereerste FIS downhill georganiseerd vanaf de Kleine Matterhorn 3800m, Zwitserland richting Cervinia, Italië, dus het gletsjer gebied van Zermatt/Cervinia is zeker open. Dit is tevens de allereerste downhill wedstrijd die grensoverschrijdend is.

Steph Priem | 05-10-2022 - 09:29

Marja  Skiër

Precies wat ik zou zeggen. Matterhorn vanuit Zwitserland in Zermatt en vanuit Italië in Cervinia. Cervinia is wat voordeliger qua verblijf maar in Zermatt ben je eerder op de gletscher. Overigens is de connectie via een enorme kabelbaan tussen klein Matterhorn (Zwitserland )en Plato Rosa (Italië) dit voorjaar gepland om in gebruik te komen, dan is het echt gemakkelijk om heen en weer te komen. Interessant om de ontwikkelingen te bekijken op internet. Er wordt daar ongelofelijk geïnvesteerd en het wordt de hoogste kabelbaan op 4000 m ongeveer. Poe!

Marja Skiër | 05-10-2022 - 10:03

Ate N

Hoeveel vroeger wil je gaan Michael? Zelf ga ik laatste week oktober en 1e week november skiën in Oostenrijk maar buiten de gletsjers om kun je nog niets verwachten.
Met goede sneeuw vanaf half nov stil hopen op de eerste gebieden die wel eens vroeg willen openen (Ischgl, Sölden maar tevens wat lagere gebieden zoals Montafon, Schladming)

Ik hoop op die doorbraak half oktober met een flink pak sneeuw zodat de gletsjers wat meer pistes open gooien. Erg karig nu bij de opening met zo'n dik pak wat er gevallen is (sommige gletsjers al 1m+ afgelopen 2 weken), had echt wel op iets meer open km's gehoopt. Wellicht in de loop van oktober dat ze een stuk meer openen🤞🌨

Ate N | 05-10-2022 - 10:09

Harry Verduin

Ik denk dat Hintertux de beste is in November, daar doen ze echt moeite voor herfstskiën. Zermatt zou het meeste potentie moeten hebben door de hoogte, maar ze doen veel minder hun best om veel open te hebben (in de herfst toch)

Harry Verduin | 05-10-2022 - 10:12

Michael Gerritsjans

Bedankt allemaal voor de reacties. Hoe vroeg Ate? Zo vroeg mogelijk haha. Maar ik moet realistisch zijn, het zal wel eind november worden.

Michael Gerritsjans | 05-10-2022 - 10:52

Ate N

Als je de mogelijkheid/ rust kan vinden om af te wachten zou ik dat doen. Eind november openen een hoop reguliere gebieden bij goede sneeuw en die bieden een stuk meer piste km's (en leukere eet hutten).

Zelf ga ik naar Sölden, pitztaler, stubaier en kaunentaler gletsjer wanneer ik er ben eind okt/ begin nog. Alles binnen 45min rij afstand van waar ik zit, telkens dag tripjes.

Ate N | 05-10-2022 - 11:47

Michael Gerritsjans

Hallo Ate, Je mag wel een update plaatsen als je er bent, wordt gewaardeerd!

Michael Gerritsjans | 05-10-2022 - 13:35

Michael Gerritsjans

En ik denk inderdaad dat het eind november wordt dat we gaan. Misschien naar Ischgel of Cervinia.

Michael Gerritsjans | 05-10-2022 - 13:36

Bertil Blaas

Momenteel is er in (A) discussie gaande op tt.com en heden avond 18:00 uur op Tirol live TV,
hoe gaat het komend ski seizoen er uit zien.
Stubaier Gletscher voorheen 1,5 miljoen € stroom kost, is nu 6 miljoen. Werd geschreven dat bij volle ski bezetting dit simpel rode cijfers gaat worden. Daarom:
Men overweegt liften te openen naar gelang het aantal wintersporters.

Zelf heb ik bemerkt dat er verhuurders zijn die hele winter sluiten, muv. de 2 Kerst/ carnaval en Paas weken. Onder motto, alle wintermnd open houden kost meer dan verhuur opbrengt.

We zullen zien wat daar van bewaarheid wordt 😇😇.

Bertil Blaas | 05-10-2022 - 12:17

Marjon J

Tja, misschien wordt het ook langzaam tijd voor meer kleinschaliger en ‘back to basic’ vormen van wintersport? Toerskiën, langlaufen, winterwandelen, schneeschuhwandern? Niet om hier nu klimaatdiscussie te willen aanzwengelen, maar geloof wel dat op lange termijn niet alles meer houdbaar is (en zeker niet nog grootschalige nieuwe uitbreidingen van skigebieden). Naja, vl. heb ik ook ‘gewoon’ gisteren weer mijn Tiroler Freizeitticket gekocht…en hoop ik op veel sneeuw en ‘normaal’ geopende skiliften 🤞

Marjon J | 05-10-2022 - 13:30

Marja  Skiër

En dan gaan ze tussen Zermatt en Cervinia dus net een heel dure en pretentieuze kabelbaan openen. Op 4000 m hoogte. Dat wordt nog wat. Miljoenen project van jewelste. Ik ben benieuwd hoe het zal gaan want idd de energie die gebruikt moet worden is wel erg veel! Alles moet minder dus ook de wintersport vrees ik.

Marja Skiër | 05-10-2022 - 14:13

Marjon J

Voorlopig is het hier eerder ‘Indian Summer’ gevoel…ook prachtig! De Gletsjer is weer open, nog maar paar pistes weliswaar.

Foto bij weerbericht reactie 107530

Marjon J | 05-10-2022 - 13:33

Marjon J

Foto bij weerbericht reactie 107531

Marjon J | 05-10-2022 - 13:34

Sigrid Ribbers

Schitterende foto's Marjon...

Sigrid Ribbers | 05-10-2022 - 22:09

Erica van H

Wat een mooie foto's die eerste twee!

Erica van H | 05-10-2022 - 21:20

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord