Koning Winter arriveert

Vanwege de winterse vooruitzichten schrijven we door t/m 21 april

Het is nog niet gedaan met het winterweer in de Alpen. De lange adem van Koning Winter is te merken in het hele noorden en vooral de centrale en oostelijke delen krijgen ook nog eens een pak sneeuw. Laten we eens op de weerkaart kijken. Wat is er aan de hand? Boven Groenland is de luchtdruk hoog en op de oceaan heeft zich een sterke rug ontwikkeld. Oostelijk daarvan is de luchtdruk laag en dat begint al in de regio Nova Zembla. Deze drukverdeling zorgt er vooor dat Poolucht een ontsnappingsroute heeft gevonden en kan uitstromen tot over Europa. In grote delen van het continent is het dan ook koud en deze arctische lucht dringt ook door tot in de Alpen. Ja, zelfs tot diep in de Balkan en ook Griekenland krijgt er een staartje van mee. Het resultaat is kou voor de Alpen en vooral voor het noorden en oosten sneeuw. Langzaam maar zeker verplaats hogedruk zich de komende dagen oostwaarts en komt een uitloper te liggen vanaf Engeland tot over de Baltische Staten. Een depressie boven het zuidoosten  van Europa zorgt er voor dat de onstabiliteit  blijft en ook de kou weet zich te handhaven. Pas tegen of in het weekend lijkt hogedruk zich uit te breiden tot over de Alpen waardoor de kans op sneeuw dan zo goed als verdwijnt. Wellicht ook maar tijdelijk.

Vanuit het Poolgebied is een enorme bel ijskoude lucht ontsnapt en stroomt helemaal uit tot over de Alpen, zoals mooi te zien is op dit plaatje.

En zo ziet de neerslagkaart er de komende dagen veelvuldig uit.

De komende dagen dan op een rijtje met wat meer details. Na de neerslag van gisteren leeft de activiteit vandaag weer op. In het noorden van Zwitserland valt lichte neerslag en zal het niet al te veel voorstellen, Naar het oosten en dan komen we al snel in Oostenrijk terecht, zijn de sneeuwbuien wat intenser, vooral in de namiddag, avond en nacht wanneer koudere lucht arriveert. Dan kan er neerslag van meer betekenis vallen. De vorstgrens daalt dan af onder de kilometer, wat betekent dat de 'sneeuwvalgrens' ergens tussen de 500 en 800 pendelt. In de avond en nacht breidt de neerslag zich oostelijk uit en alleen de Franse Alpen lijken zo goed als buiten schot te blijven. Dinsdag houdt de noord tot noordooststau aan. De hele dag door zijn er sneeuwbuien actief, waarschijnlijk krijgt nu ook de Franse Alpen er mee te maken al blijven de hoeveelheden daar beperkt. Het freezinglevel is dan inmiddels afgezakt rond de 500 meter en 's nachts tot in het dal, wat te danken is aan het binnenstromen van een portie nog koudere lucht. De winter is compleet! Kom je hogerop dan zal het gemeen zijn, want daar staat ook nog eens een forse wind.


Winters plaatje vanuit Arosa

Fiesch. Dit blijven toch erg bijzondere gezichten.

St Anton am Arlberg. Voldoende sneeuw nog daarm ,aar meer van het 'witte goud' is onderweg.

Over de woensdag kan ik vrij kort zijn. De veranderingen zijn klein. Er blijft sneeuw vallen in het hele noordelijke Alpengebied. Ook in de Franse gebieden. Het is werkeljik diep winters met sneeuw tot in het dal. Op 1.5 km hoogte vriest het rond 3 graden in de Franse tot 6/7 in de Oostenrijkse Alpen. Donderdag krijgt de rug van hogedruk meer invloed en nemen de neerslagkansen duidelijk af, zonder dat deze helemaal verdwijnt. Dan is er ondertussen in de noordOostelijke-Zwitserse Alpen en in de noordelijke Oostenrijkse Alpen lokaal misschien wel een meter 'neuschnee' bijgevallen. En dat zo laat in het seizoen.

Het Amerikaanse NCEP berekent extreme hoeveelheden voor de noordoostelijke Alpen tot vrijdagochtend. Ook andere toonaangevende modellen laten de hoeveelheden flink oplopen. Duidelijk is wel dat de noordoostelijke delen de meeste neerslag gaan krijgen.

Op vrijdag zorgt een rug van hogedruk voor een vrij zonnig weertype en kan er weer worden bijgekomen van de 'noorddump'. Voor hoe lang is echter de vraag. Nieuwe storingen dreigen op zondag alweer de Alpen binnen te vallen. En weer vanuit het noorden.

Donderdag en vooral vrijdag lijken wolken en neerslag steeds meer plaats te gaan maken voor opklaringen en wellicht wordt het zelfs uitbundig zonnig op vrijdag. Dan gaat het in de nachten wel stevig vriezen. Tijdens het weekend lijkt het op zaterdag nog droog en wat zachter te zijn. Zondag arriveert mogelijk een volgende sneeuwtrein vanuit het noorden. Kortom: Koning Winter slaat ongenadig toe. Tot morgen met meer sneeuwberichten en voor nu: een hele fijne dag!


Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met hartelijke groet,


Johan Kamphuis, weerman Sneeuwhoogte.nl


Vanwege de winterse vooruitzichten schrijven we door t/m 21 april

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Bob Owel

Whoohooo wat een traktatie ??? we zullen ervan genieten ! Bedankt weer voor de update ?

Bob Owel | 17-04-2017 - 09:18

Ronald Oerlemans

Heerlijke updates! Natuur blijft toch verwonderlijk.

Ronald Oerlemans | 17-04-2017 - 09:22

Patrick Vierwind

Is dit erg extreem voor deze tijd of komt het vaker voor ?met deze hoeveelheden sneeuw en kou

Patrick Vierwind | 17-04-2017 - 10:24

Sneeuwhoogte.nl | Johan  Kamphuis

Hoi Patrick. Het komt wel vaker voor, een late winter. Nu is de Pasen vrij laat en valt het meer op. De laatste decennia is beginapril vaker koud geweest, dan zacht. In het nieuwe klimaat lijkt er ook een soort verschuiving op te treden. De winter valt wat later in, maar heeft ook een langere adem.

Sneeuwhoogte.nl | Johan Kamphuis | 17-04-2017 - 16:51

Patrick Vierwind

Bedankt voor je antwoord

Patrick Vierwind | 17-04-2017 - 19:56

Monique Casteleijn-Pannen

Gaaf!

Monique Casteleijn-Pannen | 17-04-2017 - 10:24

Koen ⛷❄️ van de Pol

Heerlijk, ik ben weer aan het aftellen voor volgend jaar.

Koen ⛷❄️ van de Pol | 17-04-2017 - 10:53

Pieter Masson

Hopelijk deze week nog een Weststau voor val thorens , poeder om seizoen volgende week mee af te sluiten, dutchweek

Pieter Masson | 17-04-2017 - 11:31

Jan Peter Borger

We zijn deze week in Breuil Cervinia. Vandaag fantastisch. Lijken op de grens van het warme, zonnige weer en de sneeuw te zitten. Mooi koud, half bewolkt tot erg zonnig voor woensdag t/m vrijdag

Jan Peter Borger | 17-04-2017 - 19:00

M V

Is er al iets meer te zeggen over na zaterdag?

M V | 17-04-2017 - 20:01

Dennis  Dolomieten

Wat een drama deze late winterkou. Slecht nieuws voor alle planten die al in de bloesem staan van de warmte in Maart. Dit gaan we weer voelen in onze knip.

Dennis Dolomieten | 17-04-2017 - 21:45

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord