Wisselvalliger en kouder

Het voorjaar heeft er duidelijk zin in. In de eerste aprilweek was het opnieuw warmer dan gemiddeld en werd gisteren in het Zwitserse Saxon (465m) zelfs een zomerse dag (25,6 gr C!) genoteerd! Nu is dit voor april niet uitzonderlijk, maar in de eerste decade komen deze temperaturen niet al te vaak voor. Kijken we voorzichtig naar de vooruitzichten dan staat er een gevoelige verandering voor de deur. De temperatuur gaat de komende nacht vanuit het noorden gevoelig onderuit en neemt de kans op sneeuwbuien behoorlijk toe. April doet dus duidelijk wat hij wil. Kijken we voorzichtig naar de komende Paasdagen dan lijkt het meer winter dan voorjaar in de Alpen. Een winterse paashaas deze keer?


Temperatuur gaat de komende nacht flink onderuit!

Nu nog voorjaar in Hergiswil / meer van Luzern. @Caroline Pirskanen

Overvol terras in Ischgl. @Eric D' Operé

Dag start zonnig
De eerste dag van de werkweek start veelbelovend en opnieuw zonnig. In de middag kunnen er vooral in de Dolomieten en de Kalkalpen enkele convectieve regenbuien tot ontwikkeling gaan komen, en is lokaal zelfs een klap onweer mogelijk.  De buien ontstaan door de sterke dagelijkse gang in temperatuur. Deze buienvorm duidt op duidelijk 'zomerse' trekjes in de atmosfeer. De temperaturen lopen ook vandaag weer flink op, en schommelt het nulgraden niveau ergens rond de 2500 (noorden) à 3000m (zuiden). Later in de middag stroomt hoge cirrus bewolking het noordwestelijke Alpenruim binnen. Deze bewolking hoort bij een naderend koufront welke komende nacht vanuit het noordwesten de Alpen binnen trekt. Hierdoor gaat de temperatuur gevoelig onderuit en daalt de sneeuwvalgrens richting de 1200 à 1600 meter grens. Op dit koufront zit ook wat neerslag ( 5 - 15 mm/cm) en betekent dit opnieuw een witte opfrisser!


Weerkaart voor morgen. Vanuit het noordwesten gevoelige kouder. Boven 1200 à 1600m vallen er in de noordelijke Alpen enkele sneeuwbuien!

Pasen oogt winters!
De Alpenwinter geeft zich niet zomaar gewonnen. De weerkaarten zien er met Pasen behoorlijk winters uit! De berekende luchtdruk is relatief hoog van de Britse Eilanden in de richting van de noordelijke IJszee. Aan de zogenaamde oostflank van dit systeem stroomt ijskoude diepvrieslucht vanuit het hoge noorden zuidwaarts en zorgt deze situatie voor winterse Paas vooruitzichten. Als deze ontwikkeling doorzet betekent dit geheid een dik pak april sneeuw voor delen van de Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. Zelfs het Duitse Zwarte woud en Bayerische Alpen ontkomen niet aan de sneeuwpret. Morgen maar eens kijken of deze witte Pasen opnieuw in de weerkaarten staat!


Diep winterse luchtdrukverdeling rond Pasen

Met een bijbehorend actief sneeuw signaal!

Fijne maandag nog en graag tot morgen!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Artus M.

Dank u Michael,

Hoeveel sneeuw wordt er verwacht in les PDS op zondag 16/04?

Artus M. | 10-04-2017 - 09:44

Artus M.

Of is het nog te onzeker om een sneeuwhoeveelheid te geven?

Artus M. | 10-04-2017 - 09:44

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Voor de precieze details is het nog wat te vroeg. Ziet er voor de paas ⛷? wintersporters in ieder geval veelbelovend uit! Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 10-04-2017 - 09:49

Joeri Ramakers

Iemand actuele info uit t Zillertal? Vannacht die kant op.

Joeri Ramakers | 10-04-2017 - 12:14

Pieter Masson

De party gangers gaan geluk hebben voor de dutchweek in val thorens, ❄❄

Pieter Masson | 10-04-2017 - 12:50

Venneke

Vorige week in Lech geweest. Ik hoop echt dat jullie het beter zullen hebben... 's morgens ijs en 's middags vanaf 2 uur een soort van 'suiker' sneeuw! Volgend jaar gaan we vroeger in februari ofzo skien... Veel plezier nog gewenst en ik hoop dat de Paassneeuw eraan komt!

Venneke | 10-04-2017 - 12:51

j palings

Vorige week in Solden en Obergurgl geweest,vond de piste's in solden fijner.
Obergurgl was heerlijk rustig skieen

j palings | 10-04-2017 - 13:13

Martijn Sonnenberg

Groene kerst en wit Pasen ... volgend seizoen toch maar weer andersom?

Martijn Sonnenberg | 10-04-2017 - 17:35

Martin Van Beelen

Kom net terug uit Zillertal....zowel Zillertal Arena als Hintertuxer Gletscher bezocht. Hintertux was uitstekend....Zillertal Arena vooral boven de 2000 meter....ik adviseer Hintertux

Martin Van Beelen | 10-04-2017 - 17:40

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord