Voorjaar dendert Alpen binnen

Hogedruk neemt de komende dagen de honneurs waar in de Alpenlanden. Gisteren vielen er een paar buitjes en misschien dat er vandaag in de uiterste oostelijke Alpen nog een paar buitjes voorkomen, maar elders is het droog en vrij zonnig. De drukstijgingen horen bij een hogedrukgebied dat vanuit het Kanaal richting ons land trekt en zich tijdens het weekend uitbreidt tot over een groot deel van het Middellandse Zeegebied. Zachter en zonniger is dan ook het credo! Vandaag druppelt de zachte lucht vanuit het westen binnen. Op 1.5 km ligt de temperatuur vanmiddag rond 10 graden in de zuidwestelijke en rond 5 graden in de noordoostelijke Alpen. Vanuit het westen stroomt ook de drogere lucht binnen. Heel veel  zon kunnen we daar dan ook verwachten maar de opklaringen weten zich ook een weg naar het oosten te banen. Waarschijnlijk zullen ook Voralberg en Tirol te maken gaam krijgen, gaandeweg de dag met een vrij zonnig weertype. Verder naar het oosten toe is meer bewolking met mogelijk nog een paar buitjes. De sneeuwvalgrens schommelt daar rond 1500/1600 meter. In de nacht is het helder en rustig waarbij het kwik rond het vriespunt schommelt. Zaterdag is de aangevoerde lucht nog warmer. Op 1.5 km hoogte ligt de temperatuur dan tussen de 10 en 12 graden. Ik denk dat we ook dan heel veel zon kunnen verwachten. Een eventuele mistbank zal in de ochtend snel verdwijnen en wat rest is zonneschijn. Hoger in de bergen zou het in de loop van de dag een beetje kunnen beginnen te leven en ontstaan een paar stapelwolken. Vrijwel overal blijft het ook daar gewoon droog. Waaien doet het nauwelijks. Een fraaie zaterdag en dat zal ook de aanzet zijn tot een al even vriendelijke zondag.

Radarbeeld van deze ochtend 9:00 uur. Vanuit het westen stroomt zachte en droge lucht de Alpen binnen. In het oosten is het aanvankelijk nog bewolkt met een paar  buitjes. Onderstaand plaatje toont de fraaie verwachting voor morgenmiddag 13:00 uur..

De as van het hoog trekt oostelijk weg en komt boven Oekraïne te liggen. Eigenlijk is heel Europa een groot vlak hogedrukgebied geworden. Ik kan over de zondag vrij kort zijn. Het is zonovergoten, waaien doet het nauwelijks en het is warm met temperaturen die dicht in de buurt van de 25 graden kunnen komen. Noem het lente, het lijkt wel weer zomer!  Maandag tekent zich een verandering af op de weerkaart. Een hogedrukgebied op de noordelijke oceaan wordt dominanter  en tegelijk zien we de luchtdruk boven Scandinavië behoorlijk onderuitgaan. Dat zorgt er voor dat koelere en ook vochtige lucht op transport richting de Alpen wordt gezet in een meer noordelijk tot noordwestelijk georiënteerde stroming.

Nevelige sferen gisteren in Obertauern. Ook daar gaat de zon schijnen.

Sorlin. Mooi weer, maar waar is de sneeuw? Vroeg de fotograaf zich af...

Tux - Hintertux. Skiën boven de wolken:)


Maandag overdag is het nog zonnig en warm en dus fraai. In de avond kan de vochtige en koudere lucht het noordwesten bereiken middels enkele buien. Dinsdag stroomt de koude lucht uit over heel de noordelijke Alpen en krijgt extra input door een laagje wat zich mogelijk ontpopt tot een 'Genuadepressie. ' Een kleintje dan. Op 1.5 km hoogte daalt het kwik naar rond het vriespunt in het noorden tot ongeveer 4 graden in het zuidwesten. Het zuiden is met 8 graden beduidend zachter. In het noorden gaat bovendien neerslag vallen. Met de kennis van nu zal de sneeuwvalgrens ergens tussen de 1000 en 1300 meter schommelen, maar zulke details kunnen de komende dagen nog makkelijk veranderen.

Maandag gaat het nog goed, maar dinsdag arriveert vanui thet noorden een portie koudere en vochtigere lucht en is het voorjaar, zeker in het noorden ten einde.

Goede Vrijdag. Een soort Arctische glijbaan die bij de Alpen uitkomt. Dat betekent zoveel als sneeuw vooor het noorden. Tijdens het weekend volgt onder regie van een rug van hogedruk mogelijk een overgang naar droog, rustig en vrij zonnig weer.


Houdt deze nieuwe koude interventie lang stand?  Nee, waarschijnlijk niet. Op woensdag lijkt zachtere lucht alweer terrein te winnen en wordt het vanuit het westen weer zonnig. Het oosten is dan nog wat kouder en gevoelig voor wat neerslag. Zoals belooft nog een korte verre vooruitblik naar het Paasweekend. Ook vandaag laten de diverse modellen weer ruimte voor wisselvalligheid op Gode Vrijdag, waarbij het zelfs aan de koude kant zou kunnen zijn. Licht winters dus. Depressies vanaf Noorwegen lopen dan helemaal door tot aan Midden- Italië en die zijn gevuld met koude lucht. Gaandeweg het weekend zien we in de jongste runs een stabiliserende ontwikkeling dankzij een opbouwende rug van hogedruk. Dat zou betekenen dat de wisselvalligheid dan verdwijnt en de zon een grotere rol gaat spelen. Morgen weer een (paas) update en voor nu: een hele fijne dag! 

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met hartelijke groet,


Johan Kamphuis, weerman Sneeuwhoogte.nl 

 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Ruba

Tot de vroege namiddag is het goed te doen op Madonna di Campiglio.

Foto bij weerbericht reactie 40272

Ruba | 07-04-2017 - 19:32

Monne vG

Jammer dat het aantal reacties op jullie weerberichten drastisch is gedaald. Je merkt dat het einde seizoen is op naar volgend jaar ❄️⛷

Monne vG | 07-04-2017 - 20:12

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord