Nog paar buitjes in het noorden

Gisteren vielen er een paar buien in het noorden, maar was het zuiden vrij zonnig. Deze tweedeling is er ook vandaag. Een koufront dat al dagen dichtbij de Alpen ligt trekt dan eindelijk binnen en dat gaat in het noorden voor een paar sneeuwbuien zorgen. Tenminste, boven de 'pakhembeet' 800 tot 1000 meter. Het koudst is het in het noordoosten. Naar het zuiden toe is het gewoon zonnig en droog. Daar zorgt de nordföhn voor een extra thermische impuls en loopt het kwik op naar 20 graden of zelfs iets daar boven. Prima condities dus. De sneeuwbuien in het noorden verdwijnen gaandeweg de dag voor het overgrote deel. Reden daarvan  is dat het front inmiddels niet al te actief meer is, wat weer komt doordat het op de hielen gezeten wordt door een hogedrukgebied. Dat perst de meeste opwinding er al vrij snel uit. Tussen de 5 en lokaal 15 cm is mogelijk. De kouinterventie is van korte duur. Het hogedrukgebied dat vanaf Engeland richting Midden-Europa komt zetten, zorgt voor een vrij snelle afvoer van de koude lucht. Die op haar beurt dan vervangen wordt door zachtere. Op termijn zelfs een stuk zachtere.

De Alpen van bovenaf deze ochtend. Een bekend beeld de voorbije dag. De meeste wolken in het noorden en veel zon in het zuiden en vooral zuidwesten.Ook het noorden krijgt de komende dagen zon.

Vandaag nog niet. eerst is het woord nog aan eventjes koudere lucht met een paar sneeuwbuien.Kaprun. Er kwam af en toe mist voor, maar de zon liet niet verstek gaan en de sneeuw was erg 'aangenaam'

Königsleiten. Geen zon, wel sneeuw!

Kirchberg. 'Geen mens te zien, genieten!'

Zinal. Na de zonnige dinsdag, gisteren toch weer wat verse sneeuw.


Snel zachter en veel zon
Kijken we naar vrijdag dan zien we de zachte lucht vanuit het westen al de Alpen binnenstromen. Vrijdag loopt de temperatuur op 1.5 km hoogte in het zuidwesten op naar 10 graden, in het noordoosten 2/4 graden. Er is veel zonneschijn, al trekken er in het oosten af en toe nog een paar wolkenvelden over en is het nog wat minder stralend. Dat zal tijdens het weekend helemaal goed worden gemaakt. Want dan komen de hele Alpen in de zachte lucht terecht. Het hoog trekt dan langzaan naar de Balkan en er wordt van oorsprong zachte en subtropische lucht aangevoerd. Dit hoog zorgt er voor dat we ons kunnen gaan verheugen op een weekendje 'traumwetter' waarbij de zon een absolute hoofdrol gaat spelen. In de middag kunnen er wel een paar stapelwolken ontstaan die in de bergen eens een onweersbui zouden kunnen geven, maar dat is dan ook alles.Zaterdag zorgt een afzakkend hogedrukgebied voor de aanvoer van droge en zachte lucht. 'Kaiserwetter'
Een heel lang leven lijkt het voorjaar niet beschoren. Vanaf dinsdag lijkt er weer een portie koelere lucht vanuit het noorden aan te komen, zoals op het onderste kaartje te zien is.


Hoog geen blijvertje
Het hoog is geen blijvertje, zoals de zaken er nu voorstaan. Maandag is er nog weinig verandering maar dinsdag lijkt er een portie wat koudere en ook vochtigere lucht onderweg naar de Alpen. Langs de oostflank van een hogedrukgebied op de oceaan stroomt in een noordelijke tot noordwestelijke stroming vochtige lucht uit over de Alpen en is ook beduidend kouder. Dat zou vanaf dinsdag voor het noorden de overgang betekenen naar een weertype met veel bewolking, af en toe neerslag, een wat dalende vorstgrens en dus beduidend minder fraai. Hoewel, weer wat verse sneeuw is natuurlijk nooit weg, helemaal nu het Paasweekend dichterbij komt. Uit de jongste  ontwikkelingen zouden we kunnen halen dat deze omslag ook maar tijdelijk is en dat hogedruk daarna al snel weer de teugels in handen neemt. Omdat het voor iedereen zo reuze interessant is, nu alvast een korte blik richting de horizon die pasen heet. Hecht er niet al te veel waarde aan, domweg, omdat het dat gewoonweg niet heeft. De langetermijn modellen zinspelen na een stabiele hogedrukperiode vanaf woensdag/vrijdag op een nieuwe depressieinterventie wat zou betekenen dat de wisselvalligheid juist tijdens de paasdagen gaat toenemen. Dat zou natuurlijk niet echt goed nieuws betekenen, maar misschien hebben we weergoden morgen andere plannen. Ik hou u voorlopig op de hoogte. Morgen meer weer en voor nu: een hele fijne dag en geniet van het Nu:)Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met hartelijke groet,


Johan Kamphuis, weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Henk Jongkind

Bedankt Johan weer voor de info. De winter is nog niet echt voorbij.
Volg de berichtgeving nog steeds, want het weekend van 22 en 23 april staat het Lederhose weekend in Gerlos op de agenda. We hopen op een mooie afsluiting van het skiseizoen.

Henk Jongkind | 06-04-2017 - 10:55

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord