Nog even onstabiel

Wat staat er vandaag op het Alpenmenu? Gisteren waren er met name in het noorden en oosten buien en buitjes actief. Allerlei storingen, zowel aan de grond als op hoogte zorgden voor de nodige onstabiliteit. Langzaam aan begint de luchtdruk echter te stijgen. Vandaag worden storingen langzaam aan naar het zuidwesten afgevoerd en neemt de kans op buien gaandeweg de dag af. In het zuidwesten blijft het geheel droog, en hoewel elders de zon ook af en toe schijnt kunnen ze in dat gebied de meeste zonuren tegemoet zien. In het noorden is het duidelijk het koudst, daar pendelt de sneeuwvalgrens ergens tussen de 1100/1500 meter. In de zuidelijke Alpen komt het kwik niet meer zo hoog uit als gisteren maar 16/20 graden is haalbaar.

Koudere lucht nadert het noorden van de Alpen en zorgt morgen tijdelijk voor een behoorlijk dalende vorstgrens in het noorden met enkele sneeuwbuien.

Vanochtend was het ook al niet helemaal stabiel en kwam het al tot wat buitjes.

Morgen. Ik heb er het er een paar dagen over, dan valt de winter in het noorden weer eventjes in. Naar het zich laat aanzien duurt dit intermezzo niet al te lang. Maar toch. Achter een binnentrekkend koufront, wat gepaard gaat met enkele buien, daalt de vorstgrens tot 1000/1200 meter en de sneeuwvalgrens ligt daar een paar honderd meter onder. Gaat er een bak sneeuw vallen? Nee, dat verwacht ik niet, maar 5/ 10 á 15 cm is toch maar weer mooi meegenomen en het noordoosten mag zich verheugen in het hoogste aantal centimeters. De buienactiviteit neemt als gevolg van drukstijgingen in de loop van de dag af.   De oplopende luchtdruk wordt veroorzaakt door een brits bolwerk die haar invloed uitbreidt tot over Duitsland en ook het Alpengebied. Het belletje koude lucht slaat op de vlucht en warmere lucht stroomt op vrijdag ut over het Alpengebied. Een klimmetje door de luchtlagen. Op 1.5 km hoogte is het van zuidwest naar noordoost 10 tot 5 graden. Op  3km 06 tot -2 en op nog wat hoger, op 5 km overal ongeveer -20 graden. Het belooft een fraaie dag te worden waarin de zon een hoofdrol speelt en in misschien tegen de zuidwestelijke hellingen wat stapelwolken die een enkele bui zouden kunnen produceren. Dat mag geen naam hebben.

Grote hoeveelheden neerslag gaan er niet vallen tijdens de tijdelijke inval van koudere lucht.


Nog altijd prima condities in de bergpas Kühtai, in Oostenrijk

Madonna di Campiglio, alsof je de wolken kunt aanraken.

'This must be heaven' aldus de fotograaf.

Spindleruv Mlyn. ´Nog altijd goed te doen´


De mooie vrijdag vormt de aanzet tot een evenzeer erg vriendelijk weekend. Het hoog trekt in het weekend via Midden-Europa naar de Zwarte Zee. In den zwakke zuidelijke stroming wordt steeds warmere lucht aangevoerd. De zon maakt overuren en misschien dat er in ergens in de centrale bergen een regen- of onweersbui tot ontwikkeling komt in de loop van de dag. Verder is het vooral Kaiserwetter met flink oplopende kwikstanden. Wat er na het weekend precies gaat gebeuren is nog altijd wat onzeker. Het heeft er alle schijn van dat het voorlopig erg zacht blijft, maar op maandag nadert wel een zwakke storing vanuit het noordwesten waardoor de kans op neerslag toeneemt. Details daarvan hoop ik morgen te kunnen geven. Tegen het einde van deze week en in het weekend ga ik voorzichtig eens naar de Paasdagen kijken. Want die komen steeds dichterbij. Voor nu: een  hele fijne dag! 

Tijdens het weekend zorgt een afzekkend hogedrukgebied voor veel zon en hoge temperaturen. Het oosten is nog het meest gevoelig voor een paar langstrekkende wolken. Na het weekend, zoals op het plaatje hieronder te zien is, lijkt er weer wat koudere lucht vanuit het noordwesten naderbij te komen met vooral in het noorden en westen een toenemende kans op wisselvalligheid.


Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl


Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met hartelijke groet,


Johan Kamphuis, weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gerrit Lachaert

Hoe ironisch kan het weerbeeld zijn ? In Alta Badia heel de winter door smeken om sneeuw, zondag 2-april sluit het skigebied en vannacht krijgen ze dan 30+ cm sneeuw.

Gerrit Lachaert | 05-04-2017 - 09:06

Dennis Sival

Zoooo laatste week van december staat al vast ?

Dennis Sival | 05-04-2017 - 19:55

Margreet  A

Het voorjaar komt er duidelijk aan en ik keek vandaag even naar de webcams. Ook aan het aantal reacties te zien zijn de meesten nu niet meer bezig met sneeuw. Bedankt voor alle berichtgeving het was soms erg spannend. Wij hadden prima sneeuw in de vj vakantie, voor ons was ook afgelopen december weer het bewijs dat je veel geluk moet hebben voor een goed pak sneeuw. En dat sneeuw pas valt op de dag zelf. Tot volgend jaar.

Margreet A | 05-04-2017 - 22:42

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord