Noorden weer paar buitjes

In het noorden kwamen er gisteren wat buitjes in, maar in het overgrote deel van de Alpen was het zonnig en in het zuiden ook warm lenteweer. De temperaturen liepen plaatselijk op naar zo'n 23/25 graden. Ook vandaag zal het noorden te maken houden met buitjes en is er zon in het zuiden, vooral in het zuidwesten. De buitjes hangen samen met het opdringen van wat koudere lucht en ook vochtigere, aangezwengeld door een hogedrukgebied dat een loper aan het uitrollen is tot over het noorden van Duitsland tot aan Rusland. De buitjes in het noorden breiden zich in de loop van de dag uit tot over de oostelijke delen waarbij de 'nulgradengrens' langzaam wat onderuit gaat en ergens tussen de 1200 en 1400 meter terecht komt.  In het zuiden ligt deze met van west naar oost tussen de 1600 en 2500 meter een stuk hoger. Er wordt overal wat vochtigere lucht aangevoerd zodat de zon het over het algemeen wat lastiger heeft, de meeste zon en het helemaal droge weer is weggelegd voor het zuidwesten.

Koudere lucht komt steeds dichterbij het noordelijk Alpengebied.Het naderende koufront zorgt vandaag en ook de komende dagen voor enkele buien in het noorden. Donderdag daalt de vorstgrens behoorlijk. Tenminste, in het noorden. 

De buitjes in beeld. Het hogedrukgebied dat nu nog ten westen van Ierland ligt, komt later in de week richting het midden van Europa en gaat voor warm en zonnig weer zorgen.

Woensdag belooft in het zuiden weer een prachtige dag te worden. Veel zon en hoge temperaturen. Op 1500 meter schommelt de temperatuur rond de 7 o 8 graden. Naar het noorden toe is de aangevoerde lucht tamelijk vochtig, is er meer bewolking en misschien een enkel buitje. Daar op 1.5 kilometer 3/5 graden. Donderdag stroomt er nog wat koudere lucht uit over het noorden van de Alpen, wat gepaard kan gaan met een paar sneeuwbuien. De sneeuwvalgrens daalt naar 500/800 meter. Ik verwacht niet heel veel neerslag maar tot vrijdagochtend tussen de 5 en 15 cm is mogelijk. Toch weer mooi meegenomen. De meeste fut gaat later op de dag wel uit de buien. Naar het zuiden toe is het warm, föhnig en schijnt de zon voluit!

Hochkrimml. Nog altijd volop plezier!

Oz en Oisans, strak blauwe lucht en tot in de middag prima sneeuw. daarna wat papperig. Het mag, zo begin april.

Saas Fee. Veel beter kan het niet worden.

Serfaus. 'Pistes liggen er aan de noordkant nog goed bij'


De koude lucht en sneeuwbuitjes van donderdag zijn maar een tijdelijke aangelegenheid. Vrijdag stroomt er alweer zachtere lucht de Alpen binnen en is er hooguit wat mist of hochnebel in het noorden. Verder lijkt me de rol van de zon vooral prominent en kunnen we een fraaie voorjaarsdag gaan bijschrijven. Dat zou wel eens de aanzet kunnen zijn tot een eveneens voorjaarsachtig weekend.

Donderdag sneeuwbuien in het noorden bij een behoorlijk dalende vorstgrens. Winter! Zij het maar voor heel even.


Komend weekend steekt het hoog de Noordzee over en komt boven Midden-Europa te liggen. Lente in de Alpen met een zomers randje!

Wat zien we gebeuren? Het hogedrukgebied wat deze week steeds boven de Britse Eilanden ligt, steekt vrijdag de Noordzee over en trekt naar Midden-Europa. Een uitloper loopt zaterdag al door tot oover de Balkan en Kreta. Eigenlijk kunnen we stellen dat het hele zuiden en westen van Europa komend weekend gedomineerd wordt door dit hogedrukgebied. Voor de Alpen betekent dit de aanvoer van hele warme lucht vanuit het zuiden van Europa. Wel zou er gaandeweg het weekend een enkele onweersbui tot ontwikkeling kunnen komen. Wat er begin volgende week gaat gebeuren, of het warme weer aanhoudt of dat er veranderingen op stapel staan? Morgen kom ik er op terug. Voor nu: een hele fijne dag!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met hartelijke groet,


Johan Kamphuis, weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Harry Verduin

Verse sneeuw in obergurgl deze morgen eecht super. Namiddag wel hard werken

Harry Verduin | 04-04-2017 - 21:08

Harry Verduin

Dit waren mijn skis

Foto bij weerbericht reactie 40263

Harry Verduin | 04-04-2017 - 21:26

Harry Verduin

En dit mijn spoor. Ok het kan beter :-)

Foto bij weerbericht reactie 40264

Harry Verduin | 04-04-2017 - 21:26

Kenny Rits

Haha, top man.

Kenny Rits | 05-04-2017 - 08:12

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord