Noorden later paar buitjes

Een storing die is ontstaan op de grens tussen koele lucht vanuit het noorden(hogedrukgebied vanaf de oceaan tot over de Noordzee) en zachte en vochtige lucht vanuit het Middellandse Zeegebied(depressie boven Italië en Tireense Zee) zorgde gisteren voor een neerslachtige dag in het zuidwesten van de Alpen. De neerslag loopt helemaal door tot aan de Cote 'd Azur. Naar het noorden en oosten toe is het allemaal een stuk vriendelijker. Droog, wisselend bewolkt maar vaak zonnig en op een enkele plek werd het zelfs were zomers warm bij 25 graden! Langzaam aan gaat de stroming kantelen. De depressie zuidelijk van de Alpen verliest haar invloed en een opbouwende rug van hogedruk breidt zich vanaf de Noordzee uit tot over en het Alpengebied. Het opdringen van die koudere lucht gaat vandaag later op de dag gepaard met een paar buitjes in het noorden. De neerslag uit het zuiden is verdwenen en de zuidelijke hoogtestroming maakt plaats voor een noordelijke. Dat betekent voor het zuiden vandaag weer een fraaie dag met veel zon en dus droog weer. De vorstgrens ligt daar rond 2500 en in het noorden rond 1600/1800 meter.
.

Een naderent zwak koufront zorgt vandaag al voor een paar buitjes in het noorden. Morgen volgen meer buitjes en stroomt er ook wat koudere lucht de noordelijke delen van de Alpen binnen.

In het zuiden is het vrij zonnig en steekt de föhnwind op. Daar lente!

Morgen stroomt die koelere lucht dan werkelijk de Alpen binnen. Het 'nulgradenniveau' daalt tot 1000/1300 meter in het noordoosten (Oostenrijk) tot 1600/1800 meter in het zuidwesten. In het zuiden onveranderd op ongeveer 2500 meter. Dan het aandachtspunt neerslag: het lijkt er op dat er ook morgen 'staubuitjes' gaan vallen in het noorden en vooral in het noordoosten en later op de dag ook in het zuidoosten. Hogerop zal dat sneeuw zijn. Tot woensdagochtend is 5/15 cm mogelijk. In de nacht verplaatst het zwaartepunt van de neerslag zich naar het zuiden en krijgen vooral de Zuidwest-Zwitsere en Noordwestelijke Italiaanse Alpen er mee te maken. Het 'nulgradenniveau' schommelt dan tussen de 1000 en 1400 meter. Woensdag valt er eerst nog even wat neerslag in het zuidoosten maar in het zuiden wordt het al snel vrij zonnig en lekker weer bij zo'n 14/18 graden. Naar het noorden toe is het kouder, is de aangevoerde lucht vochtig en ligt de vorstgrens rond 1200/1400 meter en kunnen er een aantal (sneeuw) buien vallen.

Prachtige condities op de Hintertuxer Gletscher gisteren.

Dat was niet overal zo, hier in Les Deux Alpes was het skiën op de tast door mistvelden.

Kaiserwetter in Serfaus

Lachen zal het probleem niet zijn met dit uitzicht:)De komende dagen in het noorden 'staubuitjes' die lokaal op hoogte weer voor een verse laag sneeuw kunnen zorgen.

Donderdag is dat ook het geval, maar wordt de buienactiviteit later op de dag onderdrukt door de stijgende luchtdruk. Gaandeweg de dag breekt daar ook de zon nu en dan door. Wel is het nog altijd wat kil, de vorstgrens schommelt rond of zelfs iets onder de 1000 meter. In het zuiden is het droog, vrij zonnig, föhnig en is het weer helemaal voorjaar. Vrijdag stroomt er in het hele Alpengebied zachtere lucht uit en keert de lente overal terug. Verantwoordelijk voor deze vriendelijke ontwikkeling is een hogedrukgebied dat vanaf de Britse Eilanden een groot deel van Europa lijkt te gaan veroveren. Het zou wel eens op een onvervalst lenteweekend kunnen uitdraaien en wellicht de voorbode voor een weekend met 'Kaiserwetter' waarbij het kwik vooral op zondag maar ook begin volgende week weer flink gaat oplopen. Morgen meer weer en voor nu: een hele fijne dag!.     

Hogedruk komend weekend vanaf ons land tot over de Balkan. De Alpen wordt dan gevoedt met hele zachte lucht. Voorjaar met een zomers randje!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met hartelijke groet,


Johan Kamphuis, weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Martin Van Beelen

Dag Johan, dank voor je weer-update. Wij willen a.s. vrijdag t/m maandag gaan skiën en hebben nog niet geboekt. Heb je een aanrader qua combi sneeuwkwaliteit en weersverwachting?

Martin Van Beelen | 03-04-2017 - 09:43

Sneeuwhoogte.nl

Tip: Obertauern, Sölden, Hochgurgl, Ischgl

Sneeuwhoogte.nl | 03-04-2017 - 11:30

Thomas den Haas

Tot wanneer blijven jullie het dagelijkse wintersportweer geven? T/m de Dutchweek in Val Thorens? Of stoppen jullie eerder al?

Thomas den Haas | 03-04-2017 - 12:00

Sneeuwhoogte.nl

t/m 16 april

Sneeuwhoogte.nl | 03-04-2017 - 12:23

Thomas den Haas

Oke, mijn seizoen zit er helaas op. Tot oktober!

Thomas den Haas | 03-04-2017 - 16:04

Ingrid Laurijssen

Heel veel dank voor het hele team van sneeuwhoogte.nl voor het elke dag verzorgen van het uitgebreide en duidelijke wintersport weer. Heb er het hele winterseizoen enorm van genoten. Bedankt!!! Hopelijk tot volgend jaar, groetjes Ingrid

Ingrid Laurijssen | 03-04-2017 - 12:54

Harry Verduin

Lekker zonnetje in obergurgl, heerlijk skien in lentesneeuw vandaag

Harry Verduin | 03-04-2017 - 16:14

Dennis  Dolomieten

Moet ik ook maar eens proberen. Heerlijk!

Dennis Dolomieten | 03-04-2017 - 21:46

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord