Vandaag nog lente

Lente vandaag en niet alleen op de kalender. De kommer en kwel van afgelopen zaterdag zij we vergeten en gaan vandaag genieten van onvervalst voorjaarsweer. Van de astronomische winter gaan we om 11:29 afscheid nemen. Een mooi jaar dat wel wat laat op gang kwam. Terug naar de actualiteit. Vandaag druppelt er tamelijk zachte lucht de Alpen binnen. Het kaartje van de vorstgrens is fel oranje gekleurd, wat zoveel betekent als een 2500/3000 meter! Op 1/5 km is het zo'n 8 tot 10 graden en in de dalen wordt het kwik, opgestookt door de zon, op naar 15/20 graden! Genieten dus. De aangevoerde lucht begint wat op te drogen wat een vertragend effect heeft op de kwaliteitsafname van de sneeuw. Schijnt de zon uitbundig? Ik denk het in veel gebieden wel, vooral later op de dag. Eerst kan er enige hochnebel en lage wolken voorkomen, maar in de meeste gebieden verdwijnt de grijzigheid in de loop van de ochtend.

Achter het wegtrekken van het warmtefront stroomt zachte lucht stroomt de Alpen binnen. Boven het noorden van Italie ontstaat de komende dagen een storing die daar wellicht de hele week blijft hangen en veel neerslag zal genereren.


Dinsdag gaat er het een en ander veranderen. Boven het noorden van Italië, ten zuiden  van een trog, ontstaat een lagedrukgebiedje wat er voor zorgt dat er vochtige lucht het zuiden van de Alpen binnenstroomt. Dat geeft een toenemende bewolking en in de loop van de dag in de zuidelijke delen neerslag. Dat zal regen zijn en alleen boven de 1800/2000 meter sneeuw. Hoe het een en ander zich precies gaat ontwikkelen is nog wat onduidelijk, de toonaangevende modellen zijn onderling wat verdeeld, maar waarschijnlijk trekt de neerslag in de nacht naar het noorden waarbij vooral het Zwitsers/Oostenrijks grensgebied het meest bedeeld lijkt te gaan worden. In het noorden stroomt wat koudere lucht binnen wat zich vertaalt in een daar dalende sneeuwvalgrens tot 1200/1500 meter.

Les Menures, dit blijven indrukwekkende plaatjes.

Val Cenis Vanoise op 2500 meter. 'Zondag was een fantastische dag!'

Hoe toepasselijk, Wolkenstein.


Woensdag houdt de neerslag aan en kunnen er in de zuidelijke delen grote hoeveelheden gaan vallen. Met de nadruk op kan. Een vreselijke restrictie, maar nog altijd domweg noodzakelijk omdat details nog onduidelijk zijn en grote invloed kunnen hebben. Waarschijnlijk valt er eerst vooral neerslag in het oosten en zuiden en breidt de neerslagzone zich in de loop van de dag uit naar het noordwesten. De Franse Alpen krijgen dan ook te maken met neerslag, al zullen de hoeveelheden daar beperkt blijven. Het 'freezing level' schommelt rond de 1400/1500 meter in het noorden en de Franse Alpen tot 1600/1800 in de zuidelijke delen.

Morgen begint de neerslag er geleidelijk aan in te komen.

Zaterdagochtend is dit de ruwe optelsom


De Sudstau houdt in de nacht en donderdag aan en houden de zuidelijke delen onveranderd te maken met langdurige en intensieve neerslag. Veel regen en alleen vanaf ongeveer 2 km hoogte valt sneeuw en de hoeveelheden kunnen daarbij flink oplopen. In Oostenrijk is het dan droog geworden en breekt het zonnetje weer door bij 15/20 graden: voorjaar! Weer eens grote verschillen dus in de Alpen.Volgens de jongste berekeningen houdt de neerslag ook vrijdag nog aan en kan er in een ruwe schatting tot zaterdagochtend avond tussen de 150 en 200 mm neerslag vallen, wat hogerop dus zelfs voor de Alpen een extreem pak sneeuw zal opleveren. Zaterdag wordt het eindelijk weer droog in veel gebieden al blijft het zuidwesten gevoelig voor invloeden van een depressie boven het Iberisch Schiereiland. Daar blijft de kans op een 'staubuitje' aanwezig. In de loop van het weekend ook elders langs de zuidkant weer eens wat neerslag, maar grote hoeveelheden lijken dan niet te gaan vallen. Elders is het 'gewoon' lente met zon en 15/20 graden. Morgen meer regen en sneeuwnieuws. Voor nu: een hele fijne dag!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met hartelijke groet,


Johan Kamphuis, weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Alexandra S

Hallo Johan 25 maart gaan wij richting Livigno, kan je me op dit moment zeggen wat kunnen wij verwachten,momenteel zit niet goed uit!!! Groetjes

Alexandra S | 20-03-2017 - 09:15

Sneeuwhoogte.nl | Johan  Kamphuis

Goedemorgen. Dat is weerkundig gezien ver weg. Komend weekend lijkt het licht onbestendig te zijn en ook na het weekend oogt het niet helemaal stabiel. Het ergste is dan wel geweest lijkt me:)

Sneeuwhoogte.nl | Johan Kamphuis | 20-03-2017 - 09:19

Eric Kromhout

Het wordt wellicht in de dalen allemaal wat minder. Het is ook pas 20 maart. Begin vd lente. Afgelopen vrijdag waren we in de Zillertal Arena en daar ski je tot 2500 meter in Zell am Ziller. Maar ook Gerlos was in de middag nog best te doen. Natuurlijk wel de sneeuw wat zachter maar dat geeft niks. Benieuwd hoe het was. We hebben nog beelden.

youtu.be/juQdTWEOW2A

In Zell am Ziller waren we op de Sportabfahrt. Daar ook een video van. Het ging daar best hard want er lagen halverwege hele groot schnitzels te wachten.

youtu.be/CvDUWPPPFI4

Foto bij weerbericht reactie 40051

Eric Kromhout | 20-03-2017 - 09:21

Hans Harrie

Hallo Johan, wij gaan vandaag aschau, waar kunnen we het beste gaan skiën en hoe ziet het weer er daar de komende dagen uit?

Hans Harrie | 20-03-2017 - 09:51

willem  de voogd

Afgelopen vrijdag was onze laatste dag na 2 weken in het sneeuwparadijs van Flachau .
We werden nog getrakteerd op onvervalst Kaiserwetter met hoge temperaturen en met name waren de hoger gelegen pistes nog goed te beskiën.

Foto bij weerbericht reactie 40053

willem de voogd | 20-03-2017 - 10:13

Venneke

In België start de Paasvakantie al op 1 april, da

Venneke | 20-03-2017 - 11:22

Venneke

Dan vertrekken wij naar Lech/Warth... Ben benieuwd of het druk zal zijn. Vorige jaren steeds naar Nauders geweest, dat was echt qua drukte super! geen kat, super grote pistes en bij 20°C nog steeds de dalafdaling te doen... Iemand al naar Warth/Lech geweest? Ik heb de doorsteek nog nooit kunnen doen...

Venneke | 20-03-2017 - 11:24

Bart Debaere

Wij gaan al jaren naar Warth, maar dan wel met de krokusvakantie. Het is een prachtig skigebied voor ieder wat wils. We zijn ook al naar Lech geweest, zeer mooie pistes ook.

Bart Debaere | 20-03-2017 - 18:15

Stefan  Meert

Ik ga al 30 jaar naar Warth en ben nog nooit ontgoocheld geweest! Verbinding met Lech is heel leuk. Drukte valt mee in de paasvakantie¨.

Stefan Meert | 20-03-2017 - 20:56

Arjan Snijders

Hallo Johan, aankomende woensdag avond nemen we de beslissing waar we willen gaan skiën voor een shortbreak za 2503 woe 2903. Zou je deze plaatsen Val Thorens. - Serfaus - Zermatt of Obertauern mee willen nemen in je bespreking woensdag? We hopen op de meeste zon? en prettige omstandigheden om te skien. Dat zal voor ons een steuntje in de rug zijn met kiezen ? Vrolijke dag verder. Ps lichte voorkeur voor Val Thorens.?.

Arjan Snijders | 20-03-2017 - 12:34

Harrie Essing

Val Thorens zal prima zijn. Afgelopen week geweest met top weer. 's middags was de sneeuw wat zacht maar nog prima te doen. Hoger gelegen pistes waren dikke prima. Sneeuw genoeg daar!

Harrie Essing | 20-03-2017 - 15:14

Irma Brands

Vandaag in val thorens geweest. Was inderdaad prima sneeuw! Na 15 u werd het wel erg zachte sneeuw. Er ligt nog genoeg

Irma Brands | 20-03-2017 - 16:53

Carin L.

Ondanks het slechte weer van afgelopen weekend in Bramberg (regen tot 2000m) vandaag prima kunnen skiën. Met de eerste lift naar boven en om een uur of 1 stoppen en daarna genieten op het terras van het prachtige weer. Niks mis mee?

Carin L. | 20-03-2017 - 15:52

Frank De Maere

Vandaag zomer op de kronplatz .

Frank De Maere | 20-03-2017 - 18:46

Mir WP

Oh jee beste Johan, lees ik goed dat we de rest van de week regen krijgen in Meribel?! :0

Mir WP | 20-03-2017 - 18:48

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord