Opnieuw veel zon

De dagen worden langer en de zon schijnt met de dag krachtiger aan de Alpenhemel. Je voelt gewoon aan alles dat het voorjaar in aantocht is. De thermometers hadden er gisteren ook lenteachtig zin in. In de Zwitserse Graubünden liep de temperatuur lokaal zelfs op tot boven de 20 gr C, met als thermisch hoogtepunt het meetstation Grono (384m) waar het kwik opliep tot maar liefst 22 gr C! Op de pistes merken we dit natuurlijk ook aan de sneeuwkwaliteit. S' morgens liggen de pistes er na een koude en vorstige nacht echt supergoed bij. In de middag is het natuurlijk een heel ander verhaal en is het een kwestie van op hoogte blijven en de noordhellingen opzoeken. Ondertussen heeft het mooie weer zijn langste tijd wel zo ongeveer gehad. De noord en inner Alpine gebieden krijgen dit weekend te maken met serieuze regen en sneeuwval. Na het weekend gaan de zonnige kantjes er vervolgens in de zuidelijke Alpen vanaf, en neemt de neerslagkans ook in deze omgeving verder toe!


Wel eens op ski safari geweest? Eerst het nodige klimwerk.....

en daarna de beloning......de afdaling op een plek waar helemaal niemand is geweest!  Puy St Vincent in les Hautes-Alpes in de omgeving van Briancon. Via FB Hautes-Alpes

Regen en sneeuw voor noordelijke Alpen
Maart roert zijn staart ook in de Alpen! Morgen trekt het Duitse hogedrukgebied zich terug richting de Atlantische Oceaan en trekken storingen meteen het Europese vasteland op. Dit betekent voor morgen vanuit het westen verder toenemende bewolking en gaat het in de avond op uitgebreide schaal regenen en sneeuwen. De neerslag richt zich op de gehele Zwitserse en Oostenrijkse noord en inner Alpine zijde. De noordelijke Franse Savoie gaat ook wat neerslag meepakken, maar hier is de intensiteit duidelijk wat minder. De sneeuwvalgrens duikt zaterdagochtend in eerste instantie richting de 1200 à 1000m grens, maar stijgt op zondag op de nadering van een warmtefront weer naar ongeveer 1600 à 2000m. Dit betekent dus vooral op zaterdag sneeuwval, maar zondag meer regen voor de lager gelegen gebieden. Kijken we naar de totale neerslagverwachting, dan verwacht ik tot maandag gemiddeld tussen de 25 en 60mm/cm neerslag voor de gehele Zwitsers / Oostenrijkse noord en inner Alpine zijde. In de Franse noordelijke Savoie is de frontale invloed duidelijk minder. Hier verwacht ik ongeveer tussen de 10 en 15 cm/mm.


Zaterdag sneeuw, zondag meer regen op de nadering van een warmtefront. @KNMI

Schitterend weer boven grote delen van Europa. Actieve bewolking ten westen van Ierland staat voor morgen op het menu!

Na het weekend regen en sneeuwbuien voor zuidzijde
In de zuidelijke Alpen gaat er ook het een en ander veranderen. Rond maandagavond trekt hier een frontaal systeem vanuit het zuidwesten de Franse Alpen binnen. De aangevoerde lucht is tegen die tijd tamelijk zacht, en gaat er vooral enige regen vallen. De sneeuwvalgrens komt ergens boven de 1700 à 1900 meter te liggen, en profiteert alleen het hooggebergte van de sneeuw. Het is helaas niet anders. Morgen maar weer eens kijken hoe de diverse weerkaarten er dan bijliggen.


Rond dinsdag een duidelijk regen en sneeuw signaal voor de zuidwestelijke Alpen. #ECMWF

Graag tot morgen!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Mir WP

Mmm oké, dat ziet er dus niet zo positief uit voor volgende week skiën in Meribel..? :-/

Mir WP | 16-03-2017 - 08:29

Patrick Vierwind

Onderweg naar de hintertux,traumwetter vandaag

Patrick Vierwind | 16-03-2017 - 08:39

Irma Brands

Hopen dat de sneeuwvalgrenzen laag uit gaan vallen!

Irma Brands | 16-03-2017 - 09:02

Martijn Sonnenberg

Vrees van niet, het staat al dagen zo in de modellen en dit is niet de winter van de ' meevallers' helaas

Martijn Sonnenberg | 16-03-2017 - 09:06

Eric Kromhout

Gisteren was ik nog op de gletsjer van Kaprun. Als ik ff tijd heb zet ik de videos morgen wel neer maar sneeuw is op de gletsjer echt top en er komt vh weekend nog meer sneeuw bij. Nu opweg naar stubaier gletsjer. Benieuwd hoe het daar is en de zon doet leuk mee vandaag . Temp in dal op dit moment 5 graden

Foto bij weerbericht reactie 39993

Eric Kromhout | 16-03-2017 - 09:26

Niels V

Hoi Micheal, we gaan zaterdag richting Serfaus, kun je al globaal iets zeggen over ma-di-woe?

Niels V | 16-03-2017 - 09:32

marc van de poel

Tja, de sneeuwhoogte in mijn toekomstig doel (Pralognan-la-Vanoise)slinkt dagelijks. Ook niet verwonderlijk, gezien de middelmatige hoogte (1400-2350m) van het dorp en de pistes aan de oostelijke zijde van het 'grote' Les Trois Vallées in de Franse Tarentaise.
Maar de vertiermogelijkheden zijn er zoals overal in de Franse stations legio, dus bij wat sneeuw mangel, zullen wij ons met de kleinkinderen wel op een ander manier vermaken.
Maar stiekum hopen we natuurlijk toch nog op een dump(-je) tussen nu en de 16 dagen, die ons resten tot de dag van vertrek.
Gelukkig, dat het stilaan toch weer wat kouder gaat worden, met wat lichte sneeuwval. Iets is altijd beter dan niets, hé?
Aan allen in de Alpen : geniet van het geweldige weer, momenteel.
Groetjes.

marc van de poel | 16-03-2017 - 09:59

Thijs Briggeman

Vraagje: worden de sneeuwval en vorstgrens per dorp op sneeuwhoogte.nl berekend aan de hand van het GFS of ECMWF? Ik zie namelijk in jullie berichten altijd ECMWF voorbij komen qua kaart, maar veel andere sites maken gebruik van de GFS. Bvd!

Thijs Briggeman | 16-03-2017 - 10:48

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Thijs. Het weerbericht via @dorpinfo" komt tot stand via Direct Midel Output en is gekoppeld aan het GFS. Bij het handgeschreven weerbericht leun ik wat meer op het ECMWF. Over het algemeen ontlopen ze elkaar niet veel, maar een enkele keer gebeurd dit dus wel en zie je verschil in uitkomt tussen "handgeschreven en dmo via de dorpinfo" ?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 16-03-2017 - 11:41

Harm V

Vandaag op de gletsjer in Hintertux en het is super! Strakblauwe lucht en super pistes.

Foto bij weerbericht reactie 39999

Harm V | 16-03-2017 - 13:04

Harm V

Al zie je op deze foto van vanochtend nog wat wolken?

Harm V | 16-03-2017 - 13:05

Patrick Vierwind

Ben nu op de terugweg van de hintertux,perfect dagje gehad

Patrick Vierwind | 16-03-2017 - 17:25

Jessica De Groot

Prachtig!!

Jessica De Groot | 16-03-2017 - 19:54

koen vriezen

Hoi Michael,
We hebben een weekend Kirchberg voor de boeg! Over regen/sneeuw maken we ons niet zo een zorgen maar zien ook veel wind, 8-9 Bft.
Denk je dat door de wind de liften zullen sluiten a.s. weekend?
Gr, Koen

koen vriezen | 16-03-2017 - 14:59

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Jullie treffen het niet Koen. Ik verwacht inderdaad diverse liftafsluitingen dit weekend. De west tot noordwestelijke wind neemt toe tot hard en hogerop stormachtig. De regen en sneeuwval maakt het er niet beter op. Zondagmiddag verbetert het weer in de westelijke Alpen, maar profiteert Oostenrijk daar maandag pas van. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 16-03-2017 - 15:37

Jessica De Groot

Je kunt toch de lift vanuit Meribel naar Val thorens pakken? Dat ligt hoog genoeg⛷???

Jessica De Groot | 16-03-2017 - 19:54

Eva F.

Hoi, ik ben vanaf morgen in Kaprun. Weet je mss ook iets over het weer op de gletsjer? (Lagere pistes te warm waarschijnlijk) En de wind? Verwacht je gesloten liften? Groetjes eva

Eva F. | 17-03-2017 - 01:31

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord