Hogedruk voorlopig in het zadel

Het leek gisteren wel bijna zomer! De temperaturen liepen flink op. In het Zwitserse Sion werd het 18.3 graden en lokaal zal het nog wel wat warmer zijn geweest. Ook in Oostenrijk hoge temperaturen en werd het op veel plaatsen 15/17 graden. Daarbij liet de zon zich van haar beste kant zien. Het fraaie en zachte weer wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied. Inmiddels heeft er een machtswisseling plaats gevonden. Johanna heeft de macht overgedragen aan Kathrin en dit systeem ligt op de oceaan maar komt de komende dagen naderbij zodat storingen voorlopig weinig kans van slagen  maken door te breken.

Vandaag iets minder zonnig dan gisteren. De wolken die vanochtend in het oosten al van de partij waren, breiden zich gestaag in westelijke richting uit en worden eveneens dikker.


Kathrin neemt de regie in de Alpen over. Eventjes lekt er wat  vochtigere lucht binnen, waardoor er vandaag - vooral naar het oosten - meer bewolking aanwezig is.

In het zuiden is het föhnig


Langs de oostflank van het hogedrukgebied druppelt vandaag wat vochtigere lucht het Alpengebied binnen. In het oosten was het vanochtend al aan de bewolkte kant, gestaag zal het aandeel wolken toe gaan nemen en zich uitbreiden in westelijke richting. Vandaag dus wat minder stralend dan eerdere dagen. Hoe oostelijker, hoe dikker de wolken kunnen we stellen. Het blijft wel droog, de wind komt in hoofdzaak uit noordelijke richting en is overwegend matig, boven de 'pakhembeet' 2 km is het allemaal wat straffer, vooral in de oostelijke Oostenrijkse gebieden. Opnieuw is het erg zacht en schommelt de temperatuur op 1500 meter van west naar oost tussen de 8 en 5 graden. In de dalen zijn weer waarden van rond de 15 graden haalbaar. Plaatselijk nog wat warmer en in het zuiden is het wat föhnig. Morgen verandert er maar weinig. Hoewel? De rol van de zon neemt weer toe, vooral in de Franse, Italiaanse en Zwitserse Alpen is het vrij zonnig. In de noordelijke en oostelijke gebieden van Oostenrijk trekken ook enkele wolkenvelden over, maar deze lijken wat dunner dan vandaag. Het wordt nog een of twee graden warmer.

Traumwetter in Mellau

Heel zwaar allemaal zo'n wintersport. (Méribel)

Aan het einde van de dag in de dalen een beetje papsneeuw in Kaprun. Verder ook daar prima condities.

Donderdag is echt traumwetter. Het hogedrukgebied trekt naar Midden-Europa en rolt een uitloper uit tot over Italië. De aangevoerde lucht is nog wat zachter, en in de dalen kan het kwik oplopen naar 20/23 graden! Het is zon, zon en nog eens zon wat de klok slaat. Alleen in de vroege ochtend kan er wat hochnebel voorkomen.


Volgens zowel het model van de Europese lidstaten, het ECMWF als ook het Amerikaanse NCEP zal er vanaf vrijdag/zaterdag in het noorden een winterse interceptie tot stand komen.

Toch gaat er iets veranderen. Boven Scandinavië neemt de depressieactiviteit behoorlijk toe en samen met een in kracht toenemend Azorenhoog komt en op vrijdag een noordelijke stroming opgang. De wat koudere en vooral ook vochtigere lucht bereikt later op de dag de noordelijke delen en dan gaat het in die gebieden regenen en alleen hogerop (ergens vanaf 1500/1700 meter) sneeuwen. Zaterdag houdt de nordstau aan en krijgt mogelijk zelfs nieuwe impulsen waarbij koudere lucht nog wat verder weet op te rukken en het 'nulgradenniveau' iets naar beneden duwt tot rond de 1000/1200 meter. Ook zondag nog wat neerslachtig in het noorden al probeert zachtere lucht dan alweer dichterbij  te komen. Voor zover vooruit al behoorlijk gedetailleerde informatie waar de komende dagen best nog een beetje aan geschaafd kan worden. Of de winterse interceptie er een is van de lange adem of dat het Kaiserwetter snel terugkeert? Morgen praat Michael jullie helemaal bij. Voor nu: een hele fijne dag!

Detailkaartje van het ECMWF met mooie paarse kleuren voor zaterdagmiddag.

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met hartelijke groet,


Johan Kamphuis, weerman Sneeuwhoogte.nl

 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Irma Brands

Hopen dat er nog wat sneeuw blijft liggen! Komend weekend naar La norma. Tot wanneer kunnen we dagelijks een weer update verwachten? :)

Irma Brands | 14-03-2017 - 10:09

Sneeuwhoogte.nl | Johan  Kamphuis

Dag Irma,

We gaan door tot en met de Pasen!

Sneeuwhoogte.nl | Johan Kamphuis | 14-03-2017 - 10:50

Patrick Vierwind

Alweer een rondje Kaltenbach gedaan,super super en nog meer super

Patrick Vierwind | 14-03-2017 - 11:06

Bart van den Berg

Top te horen! Wij zitten vanaf zaterdag in Kaltenbach. Ze geven minder weer op, maar hopelijk valt het mee.

Bart van den Berg | 14-03-2017 - 13:35

Patrick Vierwind

Hoop het ook voor jullie

Patrick Vierwind | 14-03-2017 - 18:40

Stijn C

Vrijdag vertrekken naar iscghl, ben benieuwd hoeveel er boven zal vallen!

Stijn C | 14-03-2017 - 12:06

Alex Koster

Kirchberg prachtig prachtig boven is het super .
Net de dalafdaling naar kitzbuhel gedaan zwaar en helemaal naar de kl... Dus gewoon boven blijven.
Pengelstein , brunn , pass thurm het is allemaal geweldig en het zonnetje blijft maar schijnen wat een week÷))

Alex Koster | 14-03-2017 - 12:27

Martijn Sonnenberg

Ook rond de arlberg vooral boven super condities. Onder gampen ( Anton) en oberlech wordt het wel papperig, met name op de zuidelijk georiënteerde hellingen. St Christoph baan is een droompiste in dit weer en bij deze sneeuwcondities

Martijn Sonnenberg | 14-03-2017 - 12:37

Shaun R

Als er 30 maart maar goede condities in Val Thorens zijn met verse sneeuw

Shaun R | 14-03-2017 - 14:30

Peter N

Ik blijf het zeggen dat de maand maart de beste wintersportvakantie maand is om te boeken je heb meestal fantasties zonnig weer de dagen zijn langer licht en je kan meestal nog heerlijk skiën ook en ook niet onbelangrijk de prijzen zijn ook een stuk goedkoper nou wat wil een wintersporter nog meer ????⛷⛷??

Peter N | 14-03-2017 - 17:30

Anja Bekkers

Helemaal mee eens, wij gaan 25 mrt naar Serfaus⛷?

Anja Bekkers | 14-03-2017 - 18:15

Peter N

Veel skiplezier Anja met een lekker zonnetje erbij ??⛷?

Peter N | 14-03-2017 - 20:28

Dennis  Dolomieten

Ik wil graag een ijspegel onder mijn neus. Dus Januari is de beste maand. Beste sneeuw. Licht is er zat. Na 6 uur skiën mag het van mij donker worden ??

Dennis Dolomieten | 14-03-2017 - 23:43

Erwin de Roode

Vraagje voor onze weermannen : zou de Amerikaanse sneeuwstorm 'Stella' nog wat kou en sneeuw onze kant op kunnen sturen de komened dagen ?

Verder nog een super compliment voor jullie top werk. Jullie hebben het vaak bij het goede eind en ik hoop dat er nog een paar mooie berichten aankomen voor het eind van het seizoen !

Erwin de Roode | 14-03-2017 - 17:33

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Erwin. Het antwoord is nee. Kou moet op onze breedtegraad vanuit het noorden of noordoosten instromen. De kou in de VS kan ons land technisch gezien nooit rechtstreeks bereiken. Wel jammer. Had nog wel zin in een sneeuwstormpje??

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-03-2017 - 21:35

Erwin de Roode

Ha jammer....Ik ook wel..! Bedankt & prettige avond !

Erwin de Roode | 14-03-2017 - 22:06

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord