Vleugje voorjaar in Alpen

Een paar kleine wolkenveldjes, wat hochnebel, maar verder was de start deze ochtend in de Alpen zonovergoten. Niet al te koud, wat lichte en in de oostelijke Alpen hier en daar matige vorst. In het oosten is het nog altijd wat kouder dan in de westelijke delen. Koningin 'Johanna' een hogedrukgebied, is aan het roer maar trekt de komende dagen naar het oosten weg. En dan? Storingen? Het antwoord is nee. Tenminste, geen actieve. Een volgend gebied met hoge barometerstanden is vanaf de oceaan  onderweg naar het Alpengebied en zal storingen met neerslag op afstand houden. De machtswisseling zal wel gepaard gaan met een paar wolkenvelden, maar dit is maar tijdelijk.

In veel gebieden een zonovergoten start van de dag. De zon blijft de komende dagen een hoofdrol spelen.

Het fraaie weer wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied dat zich in de buurt van de Alpen ophoudt. De tweede helft van de week wordt de regie overgenomen door een volgend bastion.

Hogedruk zorgt voor zon en hoge temperaturen
Vandaag dus veel zon. Hoewel, de lucht zal gaandeweg de dag in het noorden wat minder strak blauw worden door het binnenstromen van wat hoge en later ook middelbare bewolking. Er passeert een zwak front wat alles te maken heeft met de aflossing van de macht. Vanochtend was het -11 graden op de Kleine Matterhorn, op 3873 meter. Jungfraujoch op 3500 meter -10 graden met een laagste temperatuur van -11.  Wald-Königsleiten op 1500 meter -3 graden. Het is duidelijk. Voor kou zullen het de komende tijd het hogerop moeten zoeken. Helemaal in het zuiden waar de Nordföhn de toch al voorjaarsachtige kwikstanden nog van wat extra impulsen zal voorzien. Vanmiddag ligt de temperatuur op 1500 meter rond 6 graden in de westelijke en 3 in de oostelijke gebieden. Op 3 km vriest het ongeveer 5 graden. Een prachtige dag, de aanvoer van vrij droge lucht en temperaturen die in de zonvangende dalen kunnen oplopen naar zo'n 15 graden. Komende nacht vriest het licht, in het oosten plaatselijk matig en morgen heeft een volgend hogedrukgebied de macht gegrepen.

Prima condities op de Hintertux, hier bij Finkenberg. De geboorteplaats van vele beroemdheden waaronder de bekende Mount Everest veroveraar Prof. Peter Habeler.

Soms zegt een foto alles...(Flaine)

Traumwetter gisteren in Hochkrimml.

Ook in Sexten schitterende omstandigheden

De as ligt dan nog op de oceaan. We kunnen, net als vandaag op vrij rustig weer rekenen, waarbij er aanvankelijk kans is op wat mistvelden en vooral in het noorden en oosten trekken een paar velden met hoge wolken over. Dat gezegd hebbende, verder is het opnieuw prachtig weer met veel zon en hoge temperaturen. Het westen en zuiden zijn het zachtst waarbij we zelfs kunnen denken aan kwikstanden boven de 15 graden! Doordat de lucht nog altijd vrij droog is zullen de sneeuwcondities er niet bijster onder lijden. Woensdag zijn de veranderingen maar klein. Het hoog komt boven ons land te liggen en zorgt voor de aanvoer van nog wat zachtere lucht met als gevolg een nog wat verder opkrabbelende vorstgrens. Op 1500 meter zien we woensdag temperaturen van 8 graden in het oosten tot 10 in het westen. Ja, we komen duidelijk wat later in de tijd. Naast wat hoge bewolking is er opnieuw een hoofdrol voor de zon. De echte thermische hoogstandjes verwacht ik in het zuiden en zuidwestenzuiden, daar is het nog steeds wat föhnig.


Tijdens het weekend krijgt het hogedrukgebied te maken met een aanval van storingen vanuit het noorden. Een verandering tekent zich dan af en de kans op neerslag neemt voor het noorden op zaterdag/zondag toe.


Verandering op komst?
En de rest van de week?  Ook dan zijn de veranderingen klein doordat hogedruk de scepter blijft zwaaien. Het hogedrukgebied trekt via de Alpenlanden, later in de week naar het oosten van Europa weg. Donderdag en vrijdag  houdt het zonnige en zachte weer dan ook aan en moeten we voor vorst echt klimmen. Pas tegen de 2500/2800 meter komen de vorstgrens tegen. Tijdens het weekend lijkt zich een verandering af te gaan spelen als koudere lucht vanuit het noorden een aanval opent. Het hogedrukbastion lijkt een gevoelige tik op te lopen en neemt mogelijk de benen. Daardoor komt er ruimte voor het binnenstomen een wat koudere en ook vochtigere luchtsoort vanuit het noorden. Op zaterdag geeft dat in de noordelijke delen een toenemende bewolking met later ook kans op neerslag. Daarbij begint het 'freezinglevel' aan een voorzichtige daling, maar lijkt sneeuw voorlopig alleen weggelegd voor de hoger gelegen gebieden. Hoe het een en ander zich rond het weekend ontwikkeld? Ik kom er morgen op terug. Voor nu: een hele fijne dag!  

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met hartelijke groet,


Johan Kamphuis, weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Els Glorieus

Gast de sneeuw dan vlug beginnen smelten met die positieve temperaturen Johan?
Moet nog 3 weken wachten tot wanneer ik Ischgl kan bezoeken ?

Els Glorieus | 13-03-2017 - 08:52

Sneeuwhoogte.nl | Johan  Kamphuis

Bij droge condities valt het erg mee. (Sublimatie) al zal de massa wel slinken. Wanneer de aangevoerde lucht vochtig wordt dan ontstaat er snel schade.

Sneeuwhoogte.nl | Johan Kamphuis | 13-03-2017 - 09:17

Bert Broekema

Moet nog tot pasen wachten...Val Cenis.

Foto bij weerbericht reactie 39940

Bert Broekema | 13-03-2017 - 11:39

Jaco Zyderveld

Ik ga de laatste week van maart nog een weekje alleen skiën. Weet nog niet waar, wacht tot het laatste moment met boeken. Waarschijnlijk wel Frankrijk. Kijken wat er in het weekend gaat gebeuren en mocht er sneeuw vallen ben ik erg benieuwd vanaf welke hoogte dat zal zijn.

Jaco Zyderveld | 13-03-2017 - 12:18

Koen ⛷❄️ van de Pol

Ik wil wel mee

Koen ⛷❄️ van de Pol | 13-03-2017 - 15:55

Patrick Vierwind

Ben nu in het zillertall,voor de middag moet je het doen,s'middags softijs draaien

Patrick Vierwind | 13-03-2017 - 13:06

Bart van den Berg

Thanks. Kan je deze week de sneeuw condities blijven updaten? Wij gaan zaterdag er heen. Ben erg benieuwd.

Bart van den Berg | 13-03-2017 - 16:15

Robert Wilke

Ligt er wel aan waar je zit. De pistes op de Gerlosplatte en Hoch Krimml zijn gewoon perfect.

Robert Wilke | 13-03-2017 - 17:35

Patrick Vierwind

Klopt vandaag geweest,morgen weer Kaltenbach

Patrick Vierwind | 13-03-2017 - 19:23

Patrick Vierwind

Woensdag naar de hintertux en donderdag mayherhofen

Patrick Vierwind | 13-03-2017 - 21:33

Harm V

Ik ook woensdag hintertux. Maar ik vond de condities vandaag in hochzillertal verrassend goed blijven

Harm V | 13-03-2017 - 22:07

Henk Jongkind

Bedankt Patrick voor de info. Wellicht kan je deze week nog een keer een update doen? Bedankt alvast.
Wij gaan a.s. zondag naar het Zillertal en benieuwd wat ons dat qua weer en skiomstandigheden gaat brengen.

Henk Jongkind | 13-03-2017 - 14:22

Tobias Bijkerk

@Johan, Goedemiddag! Mooi bericht weer, blijft leuk elke dag lezen!. Heb jij ook iets vernomen van de zware sneeuwstorm die verwacht wordt aan de Amerikaanse oost kust? Ben benieuwd..

Tobias Bijkerk | 13-03-2017 - 15:16

Denny Sneeuw

Maria Alm valt goed mee. Hoe is het in Zell am See of Saalbach Hinterglemm? Willen een paar dagen op verkenning... Graag update van iemand die er momenteel is of de streek goed kent! Thx

Denny Sneeuw | 13-03-2017 - 19:49

Allis VV

Momenteel sinds dit weekend in het skigebied Leogang Saalbach Hinterglemm Fieberbrunn en het is genieten. In de ochtend lager gelegen pistes goed te doen later op de dag wordt het wat zwaarder. Noordhellingen nog oké, zuidzijde in de loop van de dag ook hoger wat minder maar nog goed te doen. Richting dal wordt het wel pap. Vroeg starten, boven blijven en iets eerder stoppen met laatste dalafdaling. Leogang is overigens nog steeds prima! Veel plezier.

Allis VV | 13-03-2017 - 20:45

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord