Later opnieuw sneeuw noordzijde

Wat een poederdump voor de Franse en noordelijke Alpen! Het heeft de afgelopen 24 uur tegen de noordwestelijke stauhellingen flink door gesneeuwd. En het is nog niet gedaan! Probleem is alleen de stijgende sneeuwvalgrens, en dit betekent dat regen voor de lager gelegen gebieden helaas onvermijdelijk is. In de zuidelijke Franse Alpen en Italiaanse zuidzijde is het een heel ander verhaal. Vanwege de noordwestelijke stroming is hier duidelijk veel minder bewolking aanwezig en is het met de zon erbij uitstekend wintersportweer!


Complete "white out" in het Franse Meribel. @Caroline Piersnarcyk

Wat een heerlijk plaatje vanuit de omgeving van Chamonix. @Didier Despergne

Auto's uitgraven in het Franse Alpe d' Huez

Toenemend lawinegevaar
De sneeuwdek omstandigheden zijn actueel instabiel en zeer gevaarlijk! De sneeuw is over het algemeen "zwaar" en heeft vanwege de hoge vochtigheid een vrij compacte structuur. Het ziet er off piste natuurlijk schitterend uit. Wie wil er nou niet als eerste zijn "handtekening" zetten in de diepe tiefschnee? Ik kan niet genoeg waarschuwen: volg de lokale instructies op en ga vooral niet de held uithangen! Kleine trillingen kunnen al genoeg zijn om de instabiele bovenlaag in beweging te krijgen. Dit gebeurde gisteren in het Franse Tignes zelfs op een onschuldig ogende blauwe piste!


Ook in Tirol lokaal een enorme bak met sneeuw

Zoals hier in Nesslegg am Arlberg. Foto's via Jan Hinz @WetterOnline


Code rood voor de noordelijke Savoie! @EAWS

Warmtefront zorgt voor stijgende sneeuwvalgrens
De grens tussen koude en warme lucht ligt de komende 24 uur net ten noorden van de Alpenegio. Op dit zogenaamde polaire frontvlak ontstaan de neerslag brengende storingen. Het komende etmaal wordt deze thermische scheidingslijn wat noordelijker weggedrukt, waardoor zachtere lucht de regio binnen stroomt. Dit betekent een oplopende sneeuwvalgrens in de richting van 1500 à 1800 meter, en gaat er tegen de lager gelegen hellingen morgen onvermijdelijk regen vallen! De neerslag concentreert zich vannacht en morgen op het noorden van Zwitserland en Oostenrijk. Hier kan tot vrijdag tegen de hoger gelegen stauhellingen opnieuw veel sneeuw vallen. Gemiddeld genomen betekent dit tussen de 30 en 65cm sneeuw boven de 1500 à 1800 metergrens, en richt het zwaartepunt zich op de Oostenrijkse Vorarlberg! De Franse en zuidelijke Alpen liggen ditmaal wat meer Wetterbegünstigt en heerst hier een droger en duidelijk ook veel zonniger weertype. Alleen in de noordelijke Franse Alpen is het tijdelijk wat bewolkter, maar veel neerslag wordt er hier deze keer niet meer verwacht.


Alpen komen in duidelijk zachtere lucht terecht. @KNMI

Tijdelijke verbetering
Op vrijdag gaat het weer zich vanuit het westen duidelijk verbeteren. Onder hogedrukinvloed komt de zon er op steeds meer plaatsen bij, en verplaatst het mooie weer zich op zaterdag verder oostwaarts. Standvastig Kaiserwetter zit er op basis van de laatste runs helaas niet in en blijft het bij een korte verbetering. Maar goed, elke mooie dag is meegenomen na al het sneeuwgeweld van de laatste dagen. Morgen kijken we weer verder!


Vanaf vrijdag vanuit het westen steeds meer zon! @ECMWF MeteoCentre

Fijne woensdag iedereen en graag tot morgen!


Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Michael Gerritsjans

Zijn er locaties in Duitsland op 500 tot 700 km rijden vanaf Enschede/Hengelo die nu nog geschikt zijn voor een skiweekend? Heeft iemand tips?

Michael Gerritsjans | 08-03-2017 - 09:02

Nadia Mulder

Iets meer dan 700 km, net in Oostenrijk, maar een leuk skidorp - Berwang! Niet heel groot (36km) maar ideaal gelegen en ik kom er heel graag.

Nadia Mulder | 08-03-2017 - 09:26

Michael Gerritsjans

Hoi Nadia, bedankt voor je snelle reactie. Ik ben er al eens geweest en het is er inderdaad leuk. Is ongeveer 800 km vanaf ons huis. Eigenlijk te ver voor 2 dagen skien (we zijn al drie keer geweest dus de vrije dagen zijn op haha)

Michael Gerritsjans | 08-03-2017 - 09:44

Steven Vc

In La Bresse (Frankrijk) nog voldoende verse en vooral veel sneeuw...

Steven Vc | 08-03-2017 - 11:54

Robin ..

Ik zou eens kijken hoe het op de feldberg is... winterberg valt geen eer meer te behalen denk ik.

Robin .. | 08-03-2017 - 15:43

Richard Hoevenaars

Idd prima voor een short-ski

Richard Hoevenaars | 08-03-2017 - 17:11

Tim Leusink

Kleinwalsertal en dan skiën in Ifen; mooi skigebied. 777km vanaf Oldenzaal. Wij verbleven in Mittelberg. Je kan daar ook mooi skiën op de Fellhorn / Kanzelwand in Riezlern. Of nog in Duitsland: Grasgehren en dan in Obermaiselstein verblijven.

Tim Leusink | 08-03-2017 - 17:39

Marcel Pijpers

Vanmorgen met stralend weer wakker geworden in Gargellen.
eindelijk weer eens lekker de zon ipv sneeuwvlokken.

gr,
Marcel Pijpers
www.weerstationluyksgestel.nl

Foto bij weerbericht reactie 39772

Marcel Pijpers | 08-03-2017 - 09:09

Michael Gerritsjans

Fantastisch Marcel, veel plezier! Uiteraard ben ik jaloers hier in mijn pak achter mijn bureau...hahaha

Michael Gerritsjans | 08-03-2017 - 09:45

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Mooi plaatje Marcel!???

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 08-03-2017 - 09:47

Jessica De Groot

Prachtig!! Geniet van al het moois?❄️?

Jessica De Groot | 08-03-2017 - 12:10

Marcel Pijpers

hoi Michael,

het skiën boven was helemaal fantastisch en geweldig geprepareerde pistes
nu toenemende bewolking

gr,
Marcel Pijpers

Foto bij weerbericht reactie 39800

Marcel Pijpers | 08-03-2017 - 17:10

marc van de poel

Slecht nieuws.
Gisteren zijn er jammer genoeg drie Nederlandse off-piste boarders omgekomen in de buurt van het gebied van Valfréjus.
Bij zulke lawine gevaarlijke toestanden een smalle couloir opzoeken is bij deze instabiele sneeuwdekken levensgevaarlijk.
Medeleven voor de families van de slachtoffers.

marc van de poel | 08-03-2017 - 10:01

hilde van langenhove

Wat erg! Wij zitten paar x per jaar in Tignes waar het gisteren ook weer een lawine was maar gelukkig alleen paniek! Volgende week vertrekt mijn dochter met haar vriendinnen. De skileraar zegt dat het vandaag stopt met sneeuwen (dat zal metro france zijn) maar jullie geven blijkbaar nog sneeuw? Ik ben er niet meer gerust in als je zelfs op een blauwe piste kan ten prooi vallen aan lawines....

hilde van langenhove | 08-03-2017 - 10:14

Dennis  Dolomieten

2 vermist nog en 1 overleden.

Dennis Dolomieten | 08-03-2017 - 10:27

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Neerslag is voor de noordelijke Alpen Hilde. Niet voor Franse gebieden?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 08-03-2017 - 10:31

hilde van langenhove

Ik hoop dat je gelijk hebt (geen sneeuw meer)maar ik zie op jullie weerbericht toch 2 sneeuwvlokjes voor maandag klopt dit dan niet? Ik ben echt bezorgd dit is echt niet meer normaal zo laat op het jaar....

hilde van langenhove | 08-03-2017 - 11:11

R. T.

Dit is wel normaal voor de tijd van het jaar Hilde. Maart is de laatste jaren zelfs sneeuwrijk! En het klopt inderdaad. Komende zondag opkomende sneeuwval in de Franse Alpen.

R. T. | 08-03-2017 - 16:06

Dennis  Dolomieten

Code rood heeft niet geholpen. Zojuist 1 dode en 3 vermisten Door Nederlandse . Zware lawine in Savoie!

Dennis Dolomieten | 08-03-2017 - 10:11

Eric Kromhout

Wat een dramaberichten krijgen we over lawines en al een NLer die is omgekomen. Vreselijk. Maar mensen blijf op de piste.

Zelf ben ik weer even in NL want er moet zeker ook gewerkt worden.... maar binnenkort weer terug in Oostenrijk. Ik heb nog 1 video staan voor de geïnteresseerden. Deze komt uit SkiWelt.

Medio volgende week wellicht weer nieuwe videos..... als daar nog prijs op wordt gesteld.

www.youtube.com/watch?v=C7O_z3AGKnI

Eric Kromhout | 08-03-2017 - 10:27

Peter N

Hallo Eric je filmpjes zijn altijd schitterend gewoon top . Maar ik ben even nieuwsgierig en ook een beetje jaloers misschien maar hoevaak en hoelang ben jij wel niet oosterijk want dat lijkt mij toch ook geweldig hoor , kan je mij ook die formule geven ik moet na een weekje skiën weer aan het werk en dan een jaar in de wachtkamer : ik hoop dat je nog veel filmpjes op de site kan en mag zetten echt top man???

Peter N | 08-03-2017 - 12:47

Eric Kromhout

He Peter..gewoon als je in NL bent keihard werken.... en als het even kan.....de auto in en rijden naar de alpen :)

Maar medio volgende week mag ik denk ik weer als het meezit......

Eric Kromhout | 08-03-2017 - 17:53

Peter N

Nou dat is geweldig Eric je heb groot gelijk man dat je dat kan doen ook wij vinden het een geweldig vakantie land hoop in de toekomst ook wat meerdere keren die kant op te gaan . En blijf vooral wel van die mooie filmpjes maken Eric . ???

Foto bij weerbericht reactie 39807

Peter N | 08-03-2017 - 19:43

Rob van der Kamp

Michael, er zal vast een verklaring voor zijn, maar het valt mij op dat in La Plagne erg veel sneeuw is gevallen maar dat de totalen die vermeld zijn bij La Plagne zijn afgenomen.
Oftewel er is sneeuw bijgekomen maar de aangegeven sneeuwhoogte op de berg en in het dal zijn afgenomen.... Ik weet dat deze cijfers afkomstig zijn van het dorp zelf (geloof ik ) maar het laat een vraagteken achter bij mij.

Rob van der Kamp | 08-03-2017 - 11:41

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Ha Rob. Je geeft het antwoord zelf. We zijn inderdaad afhankelijk van lokale dorp informatie. Is voor ons ook erg vervelend, omdat wij er vaak op worden aangesproken. Gr Michael?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 08-03-2017 - 12:04

Harrie Essing

Komend weekend afreizen naar Val Thorens. Het wordt GENIETEN!! :-)

Harrie Essing | 08-03-2017 - 12:22

Jessica De Groot

ALTIJD in Val Thorens Harrie ❄️???

Jessica De Groot | 08-03-2017 - 16:19

Marie Tie

Wij vertrekken vanavond naar Ehrwald. Een laag gelegen gebied en er staat morgen veel regen op het programma.. Kan iemand misschien vertellen wat dit voor de pistes betekent? Ik heb totaal geen ervaring met regen tijdens de wintersport.

Marie Tie | 08-03-2017 - 12:23

Wendy de Moel

Voor de lagere piste gedeelte hier zal het betekenen dat het er niet beter op word ook omdat de ondergrond niet bevroren Is momenteel. Ik zal morgen in de loop van de dag wel ff posten hoe het Is.

Wendy de Moel | 08-03-2017 - 15:25

Bianca B

als je de webcam bekijkt van valfrejus zie je dat er ook een lawine is geweest, dat zal mogelijk niet de lawine zijn waar de slachtoffers zijn gevallen, omdat ze verdwaald waren volgens het nieuws en dit aan een skiroute ligt, maar de bully's zijn daar bezig.

Bianca B | 08-03-2017 - 12:40

Peter N

Lijkt wel of de winter nu pas begint als ik al de plaatjes zo bekijk niet te geloven wat mooi allemaal.

Peter N | 08-03-2017 - 12:48

Andries de Loor

en hoe is het weer in Ost Tirol?
Kunnem wij volgende week de zon verwachten?

Andries de Loor | 08-03-2017 - 13:48

MR

Top condities vanmorgen in Ischgl! Nu iets bewolkter geworden met een waterig zonnetje. Fingers crossed voor morgen, hopen dat de neerslag meevalt!

Foto bij weerbericht reactie 39794

MR | 08-03-2017 - 14:24

Wendy de Moel

Vandaag in ehrwald geskied op de alm. En het was er na de verse sneeuw fantastisch, onderin werd in de loop van de dag wel weer slush met hele kleine stukjes bruin maar het grootste gedeelte was prachtig vandaag.

Foto bij weerbericht reactie 39796

Wendy de Moel | 08-03-2017 - 15:27

Fleur Kr.

Wij vandaag in Lermoos. Was ook goed te doen. Heerlijke dag. Laatste stuk dalafdaling slush, maar dat mocht de pret niet drukken.

Fleur Kr. | 08-03-2017 - 18:02

Arjan D

Wat een hoop sneeuw hebben we de afgelopen dagen gehad in valtho! Ondertussen verlang ik erg naar de zon! Vanmorgen leek goed te beginnen, maar al snel trok de bewolking weer binnen en hadden we weer wat sneeuw. Pistes zijn verder top!

Kunnen we morgen nog zon verwachten in valtho?

Foto bij weerbericht reactie 39802

Arjan D | 08-03-2017 - 17:26

Dennis  Dolomieten

Graag ook in Val Thorens uitkijken voor lawines!

Dennis Dolomieten | 08-03-2017 - 22:19

Arjan D

Ja, lawinegevaar is hier 4/5. Vanmorgen wel legaal op de piste een first track gezet in 30cm verse poeder. Erg gaaf! ?

Arjan D | 08-03-2017 - 22:21

Dennis  Dolomieten

Goed bezig! Genieten dus

Dennis Dolomieten | 08-03-2017 - 23:08

Arjan D

Zoek de auto

Foto bij weerbericht reactie 39803

Arjan D | 08-03-2017 - 17:27

Ruba

St Anton, super poeier, maar ook super veel volk. Wachttijden van meer dan een kwartier aan sommige liften. Morgen sneeuwt het hele dag, jammer van het zicht, maar waarschijnlijk geen wachttijden meer.

Ruba | 08-03-2017 - 20:53

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Boven de 1500 a 1800 m Ruba. Daaronder wordt het een waterballet?☔️

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 08-03-2017 - 22:13

Gijs Winter

Hier al 3 dagen genieten van zon, goede sneeuw en ietwat mindere witte omgeving

Foto bij weerbericht reactie 39812

Gijs Winter | 08-03-2017 - 22:52

Dennis  Dolomieten

Toppie!

Dennis Dolomieten | 08-03-2017 - 23:09

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord