Sneeuwtrein blijft rijden

Een blik op de radar deze ochtend laat zien dat een volgend neerslaggebied de westelijke Alpen heeft bereikt. Een kleine, afgesnoerde storing trekt vanaf Frankrijk over de Alpen naar Italië. Het neemt een portie koude lucht op sleeptouw. Dat is vooral goed nieuws voor de noordelijke en westelijke Alpen. Vandaag aanvankelijk lichte neerslag in die gebieden. Geleidelijk aan zet de nordstau in en breidt de neerslag zich uit in oostelijke richting. Daarbij ligt de vorstgrens rond 800/1000 meter in het oosten tot 1000/1200 in de westelijke en zuidwestelijke delen. Een nieuw pak sneeuw is dan in de maak, tenminste voor de noordelijke en westelijke Staugebieden. In de loop van de dag, terwijl de neerslagzone zich naar het oosten beweegt, neemt ook de intensiteit toe. Later vandaag zal de sneeuw ook de Oostenrijkse nordstaugebieden bereiken. Komende nacht blijft het doorsneeuwen en daalt het 'freezinglevel' in veel gebieden tot in de dalen. De meeste sneeuw verwacht ik in de Franse en Noordwestelijke Italiaanse Alpen. Het Oostenrijkse Voralberg en Tirol zullen er ook een staartje van meekrijgen, maar daar zullen de hoeveelheden beperkt blijven tot 10/20 cm terwijl in de Franse gebieden tot morgenochtend een halve meter mogelijk is. Dat zijn uitersten, gemiddeld 30/40 cm 'neuschnee'. In die gebieden steekt in de bergen ook nog eens een stormachtige noordwester op. IJzige omstandigheden dus.

Nieuwe storingen trekken over de Alpen met voor het noorden en (zuid) westen sneeuw. Achter de passage van het koufront stroomt morgen koudere lucht de Alpen binnen en zakt de vorstgrens naar 400/500 meter.

De nordstau (en föhn) zorgt morgen vooral in de zuidelijke delen hogerop voor stormwinden. Daar geen sneeuw maar zon. Morgen zorgt de nordstau nog altijd voor periodiek sneeuw in het noorden waarbij de zone zich langzaan nog wat verder oostwaarts beweegt. Goed nieuws voor Salszburg waar het ook gaat sneeuwen. Daarbij schommelt de vorstgrens rond de 400/500 meter. In de loop van de dag en in de avond en nacht gaat de fut uit het neerslaggebied en wordt het vanuit het westen droog. Droog is het dan al die tijd in het zuiden waar de zon schijnt het zacht is met een graad of 10/12.

In het zuiden föhn, in het noorden sneeuw.

Het zwaartepunt van de neerslag lijkt komende nacht plaats te vinden

Woensdag begint de dag misschien met een paar vriendelijke opklaringen, in het zuiden zeker, maar in het noorden en westen neemt de bewolking al snel toe gevolg door een nieuw neerslaggebied dat zich in de loop van de dag zal uitbreiden over de hele noordkam. De Franse Alpen missen dit keer de boot, maar dat kunnen ze dan wel verdragen na de sneeuw van komend etmaal. Zachtere lucht stroomt de westelijke Alpen binnen, daar krabbelt de vorstgrens op naar 1600/1800 meter, in  de Oostenrijkse gebieden is het kouder en pendelt het 'nulgradenniveau' rond de 700/1000 meter. Er zal minder sneeuw gaan vallen dan komend etmaal..

Prachtig plaatje vanuit Ischgl

Na een pak sneeuw en een doorbrekende zon ziet het er zo uit in Obertauern

Hochnebel in een besneeuwd Tirol


En hoe verder? Een rug van hogedruk boven Frankrijk breidt zich uit tot over de Alpen. De kans op neerslag neemt af, al liggen de noordelijke Oostenrijkse gebieden aan de oostflank van het hoog en zou af en toe nog een enkele sneeuw/regenbui mee kunnen pikken. Door de mand genomen kunnen we echter stellen dat de kans op neerslag de tweede weekhelft sterk afneemt. Daarbij sijpelt er zachtjes aan ook wat zachtere lucht de Alpen binnen en is bovendien vrij vochtig wat natuurlijk niet ideaal is voor de sneeuwcondities. Met zo'n bericht kan ik natuurlijk niet afsluiten. Tenslotte is dat lange termijn. De actualiteit is wel reuze interessant, in ieder geval voor het noorden en westen. (het zuiden is de laatste tijd niet vergeten) Neuschnee! Morgen meer nieuws en voor nu: een hele fijne dag!  

Donderdagochtend nog wat sneeuw in de oostelijke delen. Daarna lijkt een Frans hogedrukgebied voor afnemende neerslagkansen te gaan zorgen.

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met hartelijke groet,


Johan Kamphuis, weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Patrick Vierwind

Vrijdag naar het zillertall,benieuwd wat het zal geven volgende week

Patrick Vierwind | 06-03-2017 - 09:17

Patrick Vierwind

Het lijkt erop dat het kouder gaat worden volgende week,wil je hier wat over kwijt?of afwachten maar

Patrick Vierwind | 06-03-2017 - 09:26

Erwin S

Ik ben van plan om komend weekeind te gaan skiën; donderdag tm zondag. Ik zoek eigenlijk vooral de zon (en lekkere sneeuw natuurlijk)...

Ben een liefhebber van Oostenrijk, dus als dat kan helemaal graag...

Tips?

Erwin S | 06-03-2017 - 09:32

Eric Kromhout

We zijn weer even in NL helaas maar heb nog wel een video klaarliggen vanuit Kaprun, de Kitzsteinhorn. Het was de dag voordat de storm langskwam maar je kon ook afgelopen vrijdag al goed merken dat de wind aanwezig was. Er waren zelfs in de ochtend nog een paar liften gesloten maar die gingen in de middag weer open.... wil je winderige beelden zien...dat kan hier onder.

www.youtube.com/watch?v=t0ZJaTh5PDw

Foto bij weerbericht reactie 39720

Eric Kromhout | 06-03-2017 - 09:36

Mirjam  Bak

Gisteren in Kandersteg. Prachtig zicht op de zonovergoten Oeschinensee. Afgelopen nacht een beetje neuschnee gehad, maar het is op 1200m nu boven 0. Met smart wachten we op de beloofde sneeuw.

Foto bij weerbericht reactie 39721

Mirjam Bak | 06-03-2017 - 10:47

Mirjam  Bak

Kale helling onder de skilift Kandersteg- Oeschinensee. Gisterenmiddag.

Foto bij weerbericht reactie 39722

Mirjam Bak | 06-03-2017 - 10:50

MR

Hier in Ischgl op het moment prima condities, beter dan verwacht! Lekker zonnetje erbij, en geen sneeuwval (vannacht wel)

Foto bij weerbericht reactie 39723

MR | 06-03-2017 - 13:39

bernadette Hoffmans

Verbier, vandaag voor de die hards!

Foto bij weerbericht reactie 39724

bernadette Hoffmans | 06-03-2017 - 14:03

bernadette Hoffmans

Foto bij weerbericht reactie 39725

bernadette Hoffmans | 06-03-2017 - 14:04

Sneeuwhoogte.nl | Michael

❄❄❄???

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 06-03-2017 - 14:05

Daan Busscher

Skiwelt, fantastisch weer! Beetje slushpuppy pistes maar dat nemen we zeker voor lief! Puur genieten geblazen

Foto bij weerbericht reactie 39727

Daan Busscher | 06-03-2017 - 14:35

Ilco Valmeinier

Eens... af en toe ff ploegen maar het zonnetje.... vul zelf maar in

Foto bij weerbericht reactie 39732

Ilco Valmeinier | 06-03-2017 - 21:23

Gijs Winter

Zon overgoten Dolomieten

Foto bij weerbericht reactie 39728

Gijs Winter | 06-03-2017 - 14:55

Greet ☀️

Sinds 14u30 alle liften dicht in Flaine wegens sneeuwstorm en bliksem. De sneeuw blijft met bakken uit de lucht vallen. Het was letterlijk sneeuwhappen op de pistes. Morgen wat beter? Let's hope...

Greet ☀️ | 06-03-2017 - 16:53

Ruud van Eeuwijk

Mensen hier die momenteel in SFL zijn en hier wat updates kunnen plaatsen deze week?

Ruud van Eeuwijk | 06-03-2017 - 17:12

Michael  Colfosco

Aan sneeuw geen gebrek meer in de Dolomieten. En wat een rust vanmorgen...

Foto bij weerbericht reactie 39731

Michael Colfosco | 06-03-2017 - 21:10

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord