Sneeuw en storm

Laat ik vandaag met het minder fijne nieuws beginnen. Er is storm op komst. Een heuse föhnstorm. Het zwaartepunt zal morgen plaatsvinden waarbij het hogerop en in de föhndalen tot storm zal komen en dat is natuurlijk erg vervelend, want zal tot sluiting van veel skiliften leiden. Orkaanwinden waarbij thermische hoogstandjes in het noorden niet kunnen uitblijven. Het kwik loopt daar zaterdag op naar waarden tot boven de 15 graden.

Een depressie boven de Britse Eilanden en een wegtrekkend hogedrukgebied boven de Alpen zorgen voor grote drukverschillen morgen. Gevolg: föhnstorm maar ook toenemende kans op sneeuw. Eerst alleen voor het zuiden.

Dan het goede nieuws: sneeuw. Vandaag komt de neerslag er in het zuiden geleidelijk aan in. Deze Südstau zal vandaag langzaam op gang komen en treft vooral de Zuid-Zwitserse gebieden. Eerst zit er nog niet zoveel fut in maar later op de dag, vanavond en komende nacht zal de stuwneerslag in activiteit toenemen en zich uitbreiden over de hele zuidflank. De vorstgrens ligt daarbij aanvankelijk rond de 1200/1300 meter maar zal langzaam maar zeker wat gaan zakken en de neerslag houdt komende nacht aan.

De föhn in (diagram) beeld.

Later vandaag de eerste neerslag in sommige zuidelijke delen.

Morgenoverdag: het neerslaggebied breidt zich oostwaarts uit en neemt in activiteit toe

Morgen zien we de trog, waar ik gisteren al over repte, vanuit Spanje dichterbij komen. Deze storing zal de neerslagactiviteit van  nieuwe impulsen gaan voorzien. Eerst in de Franse, later in de Zuid-Zwitserse en uiteindelijk ook in de Italiaanse en Oostenrijkse gebieden. Met andere woorden, het neerslaggebied verplaatst zich langzaam oostwaarts. Daarbij pendelt de vorstgrens tussen de 800 en 1100 meter en zal in de loop van de dag nog wat verder afdalen en hier en daar ook de dalen bereiken. Het noorden houdt het vrij zonnig en is het gewoon warm met temperaturen die hier en daar kunnen oplopen tot 20 graden. Een enerverende dag dus met sneeuw, storm maar ook zon en hoge temperaturen.

Zon en wat restanten van 'hochnebel' gisteren in Bad Hofgastein

Traumwetter in Bad Hofgastein

Wat een uitzicht! Fieberbrunn. En ook hier het zonnetje en op deze hoogte geen last van lage wolkenvelden.

Over hoogte gesproken: Wat te denken van deStubaier Gletscher, een van Europa's grootste gletsjerskigebieden. Gisteren eerst sneeuw, maar later brak de zon door.


De föhn neemt zondag af. Geldt dat ook voor de sneeuwkansen? Ik denk het wel. Het neerslaggebied verplaatst zich verder naar het oosten, maar door het wegtrekken van de storing wordt de benzine uit de motor gehaald en gaat de fut er zo goed als uit. Het is echter maar een adempauze. Kijken we naar het westen dan zien we een volgende storing, een koufront, aangezwengeld door een depressie bij de Britse Eilanden recht op de Alpen afkomen. In de loop van de dag komen deze sneeuwbuien er in de Franse Alpen in en breiden zich in de avond en nacht uit naar het oosten. Vooral het westen en noorden krijgen daar mee te maken. Ik heb  het idee dat het zuiden grotendeels moet gaan toekijken. Dan het 'freezinglevel', deze ligt ergens tussen de 700 en 1000 meter zoals de zaken er nu voorstaan. In de nacht naar maandag houden de sneeuwbuien aan, sterker nog. Mogelijk gaan ze zelfs intensiveren. Een voorzichtige schatting naar de sneeuwmeters op maandagochtend? 5/10 cm in de (noord)oostelijke Oostenrijkse gebieden, 10/20 in Voralberg/TIrol. Zuid-Zwitserse en noordwestelijke Italiaanse gebieden 50/100 cm en daar zal ook het accent liggen. Fe Franse Alpen lijken eveneens in de sneeuwvreugde te delen en kan grofweg tot maandagochtend 20/50 cm 'neuschnee' vallen.

Zondag een adempauze en nog wat laatste dwarrelende sneeuwvlokken.

In de nacht naar maandag nieuwe sneeuwbuien en de eerste tekenen van de inzettende nordstau.

Zijn we er dan? Ik denk het niet. Maandag zien we alweer een volgende storing tot ontwikkeling komen die vooral later op de dag het westen zal en zuidwesten zal raken met een nieuwe, mogelijk grote hoeveelheid sneeuw. Dit gebied trekt dan in de nacht, als het spoorboekje kloppend is te krijgen, over het noorden naar het oosten. Beter gezegd, langzaam maar zeker komt de nordstau er in. Dinsdag houdt de nordstau volgens de toonaangevende modellen aan, onder regie van opbouwende hogedrukgebieden Lapland en Rusland en een actieve depressie boven de Centrale Middellandse Zee met een uitloper tot over de Oostzee. Kortom, voldoende te beleven de komende dagen. Hoe het een en ander zich verder ontwikkelt, morgen komt Michael jullie bijpraten over nieuwe ontwikkelingen. Voor nu: een hele fijne dag!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met hartelijke groet,


Johan Kamphuis, weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Eric Kromhout

Goedemorgen, zo opweg naar de gletsjer van Kaprun. Even de wat goede sneeuw opzoeken....en ik hoop echt dat de storm even wat vertraging daar heeft.

Van de week overigens nog geweest in Kirchberg en Kitzbühel na de sneeuwval. Het was weer heerlijk winters en dat hebben we dan ook maar vastgelegd.

www.youtube.com/watch?v=444G0cCMPRE

Foto bij weerbericht reactie 39618

Eric Kromhout | 03-03-2017 - 09:09

Duco Fluit

Ha Eric, wij zijn ook de kitzsteinhorn, samen even een rondje skiën? 12 uur alpine center?

Duco Fluit | 03-03-2017 - 10:41

Eric Kromhout

Zit in de skyline alpinecenter ronde bar :)

Eric Kromhout | 03-03-2017 - 13:16

Patrick Vierwind

Zou mooi zijn voor dinsdag vrijdagavond richting het zillertall

Patrick Vierwind | 03-03-2017 - 09:11

Raymond Desjardijn

Hopelijk komt er komende week ook nog wat zon.
Wij vertrekken zondag richting Fiss...nog problemen onderweg verwacht?

Raymond Desjardijn | 03-03-2017 - 09:24

Sneeuwhoogte.nl | Johan  Kamphuis

Goedemorgen. Vanuit ons land niet of nauwelijks. In Oostenrijk en Zwitserland zal dat natuurlijk anders zijn.

Sneeuwhoogte.nl | Johan Kamphuis | 03-03-2017 - 09:28

S Janssen

Goedemorgen Johan, kan je een ruwe schatting geven wat dit qua sneeuwverwachting betekend voor noord Karinthie/katschberg? Alvast bedankt!

S Janssen | 03-03-2017 - 09:33

Sneeuwhoogte.nl | Johan  Kamphuis

Dat is juist het grensgebied tot waar de neerslaggebieden zullen reiken. Ga maar uit maar een beperkte hoeveelheid. Kan het alleen maar meevallen;) En duimen!

Sneeuwhoogte.nl | Johan Kamphuis | 03-03-2017 - 10:09

S Janssen

Bedankt!

S Janssen | 03-03-2017 - 10:40

Arjan D

Ook nog wat zon in het vooruitzicht? Savoie ?

Arjan D | 03-03-2017 - 10:11

Bob Owel

Wat denk je van de Engadin ? St Moritz ? Het lijkt erop dat die er net buiten valt maar de app geeft 38 cm ?

Bob Owel | 03-03-2017 - 10:18

nico de cock

hoi johan
wij vertrekken vanavond rond 22u richting la rosiére normaal gingen wij zaterdagmorgen om 4u vertrekken wat is het best ?,wat kunnen wij verwachten op de weg?,heb vernomen dat de pas naar la rosiére erg pittig is!! zijn wij nog voor de grote sneeuwval??
p.s wat weer mogen wij volgende week verwachten??

nico de cock | 03-03-2017 - 10:25

Sneeuwhoogte.nl | Johan  Kamphuis

Goedemorgen. Ik heb helaas de tijd niet om op alle reacties te reageren. Deze pak ik er nog even uit:) Ik ben nog van de 'Pelleboergeneratie' wat zoveel betekent als 3- maximaal 5 dagen vooruitkijken:) Ik ga een uitzondering maken;) Het lijkt er op dat een hogedrukgebied gaandeweg volgende week meer invloed krijgt op het weer in de Alpen en dat de neerslagkansen langzaam aan af gaan nemen, zo gaandeweg de week. Een fijne dag!

Sneeuwhoogte.nl | Johan Kamphuis | 03-03-2017 - 10:41

erik ski fanaat

Onderweg naar Sella Ronda. Krijgen we daar ook de komende dagen een nieuwe lading?

erik ski fanaat | 03-03-2017 - 10:38

Gijs Winter

Wij ook inmiddels onderweg. Laat maar wat sneeuwen dit weekend en vanaf maandag is een zonnetje met vorst welkom!

Gijs Winter | 03-03-2017 - 11:00

Floor Van de Beeten

hallo wij vertrekken vannacht naar val thorens moeten wij met slecht weer rekening houden groetjes

Floor Van de Beeten | 03-03-2017 - 11:01

Martin .

Morgen is het weer een wisselslag en wij hebben het geluk dat we juist op vakantie gaan (waar velen morgen weer terug naar huis keren).
In het weerbericht lees ik dat het morgen gaat stormen.

Wat betekent dat voor de route over de Fernpas?
Moeten we rekening houden met veel wind/storm daar?
En is het wellicht verstandiger om via de Arlbergtunnel te rijden?

Kunnen jullie hierover nog iets aangeven?

Martin . | 03-03-2017 - 11:10

Arjan D

Arlbergtunnel is sowieso een betere optie ?

Arjan D | 03-03-2017 - 13:07

Martin .

Want?

Martin . | 03-03-2017 - 15:39

Peter N

Denk dat de winter nu pas echt los gaat barsten als ik lees wat er allemaal aan zit te komen ziet dat er voor de pistes goed uit want die kunnen wel hier en daar een vlokje sneeuw gebruiken : leuk voor de mensen die nu nog heerlijk op wintersportvakantie gaan voor iedereen veel skiplezier en kom weer heel terug. Groetjes Peter. N. ??⛷⛷????

Peter N | 03-03-2017 - 11:16

Veentje Gld

Wij gaan de 11e naar Westendorf, maar hebben de mogelijkheid om een week later te gaan! Wat is wijsheid? Dit ivm de verwachte sneeuwval in week 11.

Veentje Gld | 03-03-2017 - 11:53

Patrick Vierwind

Verwachte sneeuwval week 11?

Patrick Vierwind | 03-03-2017 - 14:52

Marie Tie

Blijft spannend. Volgende week een paar dagen naar Bichlbach/Ehrwald/Lermoos, maar de verschillende voorspellingen laten zien of een beetje sneeuw of regen. Het dal in Ehrwald is momenteel weer groen. We wachten het af.. :)

Marie Tie | 03-03-2017 - 12:30

Fleur Kr.

Wij willen volgende week ook paar dagen naar Ehrwald, Berwang, Lermoos. Heb nog niet geboekt. Zit nog in de twijfel modus.

Fleur Kr. | 03-03-2017 - 15:09

Wendy de Moel

Wij vertrekken over paar uur daar heen, benieuwd hoe het daar zal zijn

Wendy de Moel | 03-03-2017 - 22:19

mirjam dek

@johan, wij vertrekken morgenochtend naar st. Gallenkirch (Montafon). Kunnen we slecht weer verwachten? En gaat het zondag tot woensdag echt alleen maar sneeuwen, of gaan we de zon ook nog zien?

mirjam dek | 03-03-2017 - 12:31

christiaan rioesbeke

hoe zijn de vooruitzichten voor Willingen?

christiaan rioesbeke | 03-03-2017 - 13:37

Martijn Sonnenberg

Vandaag heerlijk geskied in Lech. Aan het einde van de dag de vakantie afgesloten met een tocht naar de kriegerhorn, waar het volgens de meldingen rond vriespunt was. We werden bijna van de berg geblazen! De slechtere stukken van eerder in de week hebben vandaag al wel weer te lijden gehad, maar waren toch beter als aan het begin van de week. Al met al weer een fijne tijd gehad en alweer geboekt voor volgend jaar.

Martijn Sonnenberg | 03-03-2017 - 17:06

Belinda .

Vandaag heerlijk weer in de Kitzbühler Alpen: Pass Turn.
Zonnig, goede sneeuw, heerlijk.

Foto bij weerbericht reactie 39646

Belinda . | 03-03-2017 - 18:31

Pieter Masson

Belgische skiër omgekomen in val thorens ??

Pieter Masson | 03-03-2017 - 19:08

Haassie Haas

Vandaag de laatste dag in Leogang. Van alles gehad deze week. Sneeuw, regen, zon en een hoop genot natiurlijk. Vandaag qua omstandigheden de beste dag. Geen peil meer op te trekken wanneer je moet gaan. Lijkt met de jaren steeds wisselvalliger te worden.

Haassie Haas | 03-03-2017 - 21:23

Harry Verduin

Weer prachtige dag in de dolomieten, ongelooflijk hoe goed de condities hier zijn ondanks de weinige sneeuw. Val. D'isere in januari was ondanks meer sneeuw en lagere temperaturen een stuk minder. Morgen nog 1 dag skiën met minder weer en hopelijk een beetje extra poeder! Begin April naar Obergurgl!

Harry Verduin | 03-03-2017 - 21:34

B van der Wal

Topdag vandaag in Kitzbuhel...prachtig weer en toppistes

Foto bij weerbericht reactie 39650

B van der Wal | 03-03-2017 - 21:48

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord