Klassiek winterse setting

Weersituatie algemeen
De noordwestelijke hoogtestroming waarin de Alpen liggen versterkt zich nog wat waarbij achter een koufront nog iets koudere lucht over de Alpen uitstroomt. Een overtrekkend tussenhoog zorgt voor een korte weersverbetering voordat in de loop van vrijdag een volgende sneeuwstoring de Alpen nadert. Na een kortdurende (lichte) föhnfase gaat het vervolgens van het westen uit op uitgebreide schaal sneeuwen.

Waarschuwingen: Gladheid door sneeuwval. Lawinegevaar niveau 3 (oranje)

Weerpraatje
Om maar meteen met de deur in huis te vallen; Het is winters en het blijft winters en de sneeuwcondities zullen gaande weg de verwachtingstermijn van 7 dagen alleen maar verder verbeteren. Vooral de Nord(west)stau gebieden mogen rekenen op grotere hoeveelheden verse sneeuw. Ook de gebieden die nu nog wat achterblijven zullen sneeuw gaan krijgen. Hoeveel er precies waar gaat vallen zal sterk afhankelijk zijn van de ontwikkeling en koers van kleinere verstoringen die in de noordelijke hoogtestroming telkens weer tot over de Alpen weten door te dringen.


Hintertuxer-gletsjer 5 december jl, veel wind, koud maar prima sneeuw.

Sneeuw voorbode meer sneeuw
Tot donderdagmiddag kan er aan de gehele Apennoordkant en de aangrenzende inner-alpine gebieden weer wat sneeuw gaan vallen. Met de krachtige noordwestelijke hoogtestroming stuwt zich de vochtige maritiem-polaire lucht tegen de Alpenhoofdkam en vanaf de Franse Alpenboog via de Zwitserse Alpenhoofdkam tot over de Oostenrijkse Alpennoordkant kan het deels aanhoudend sneeuwen. Daarbij vertoont de sneeuwval deels een buiig karakter en kan ook tot in de inner-alpine gebieden doordringen. In Oostenrijk valt de meeste sneeuw in de westelijke gebieden tussen de Vorarlberg en de westelijke Steiermark en Oberösterreich. Het zal niet een grote dump worden maar algemeen mogen we tot donderdagmiddag toch weer rekenen op 10 tot 20cm Neuschnee en lokaal bij gunstige Stau ook nog wat meer. Diegenen die de nog wat zonnestralen willen oppikken zullen moeten afreizen naar naar de zuidkant van de Alpen. Een doorstaande Nordföhn zorgt vooral in het Zwitserse Tessin en de Italiaanse Alpen (Dolomieten -Trentino) voor opklaringen en deels is het er ook langer zonnig. Ook de zuidoostelijke Franse Alpen departementen (pak hem beet ten zuiden van de Dauphine) mogen zich verheugen op droge condities en wat zon.


 Vanmorgen lokaal (zware )sneeuwval in de nordstau van de Alpenhoofdkam,
webcam Mittelberg, Zaferna-lift Kleinwalsertal (1420m)

Op nadering van het tussenhoog trekt de neerslag via de Oostenrijkse Alpennoordkant weg en wordt het van het westen uit droog en klaart het op. In de koude polaire lucht (temperaturen op 1400 meter tussen de -10 en -15 graden) kan het in de komende nacht erg koud worden met op uitgebreide schaal matige en strenge vorst. De hoger gelegen dalen moeten ook rekening op strenge vorst met temperaturen die tussen de -20 en -30 graden zullen uitkomen. De Glattalp en Funtensee kunnen dus weer gaan stunten voor wat betreft thermische "laagstandjes" ! 

Opkomende sneeuwval
En dan de vrijdag, dit wordt een bijzonder interessante dag en dat geldt niet alleen voor de Alpen. Zoals gisteren al aangekondigd zal een sneeuwstoring behorende bij een lagedrukgebiedje dat via de Noordzee over Nederland richting de Alpen komt afzakken voor nieuwe sneeuw gaan zorgen (kaart ECMWF hieronder) Donderdagavond nadert het sneeuwvalgebied de Nederlandse kust, het westen van België en Frankrijk. Na een  korte föhnfase aan de Alpennoordkant gaat het vervolgens vanaf vrijdagochtend sneeuwen in de Franse Alpen en het westen van Zwitserland. In de loop van de middag valt dan ook het doek voor het westen van Oostenrijk en de noord Italiaanse Alpen. Zaterdag verplaatst het zwaartepunt van de sneeuwval zich wat meer over de zuidoostelijke Alpen en de Alpennoordkant , wel gaat de activiteit er dan weer wat uit. In de westelijke Alpen wordt het geleidelijk droog en klaart het meer en meer op.

Tot zondagochtend mogen we in de Alpen rekenen op 30 tot 40cm en lokaal rond een halve meter aan Neuschnee. Cumulatief betekent dit dat er vanaf vanmorgen tot zondagochtend in de Franse, de Zwitserse en de westelijke Oostenrijkse Alpen tussen de 50 en 90cm sneeuw zal gaan bijvallen. De overige gebieden moeten het doen met 20 tot 35cm en lokaal is hier en daar 50cm van het witte goud mogelijk.

De weersverbetering in aanloop naar de zondag en op zondag zelf hebben we opnieuw te danken aan een opkomend tussenhoog. Ook nu zal de vreugde van korte duur zijn want nieuwe bewolking en sneeuw behorende bij een volgende storing (laag) kondigen zich alweer voor de maandag aan. Voor wat betreft de temperaturen kunnen we kort zijn: afgezien van een lichte stijging pre-frontaal (lichte föhn) op vrijdag is en blijft het gewoon koud ! Maandag in de loop dag vanuit het noorden dus een volgende lading sneeuw en ook in de nacht van maandag op dinsdag sneeuwt het vrolijk verder. Zwaartepunt ook nu weer voor de gehele Alpennoordkant. (inclusief die van Oostenrijk)

Sibersiche kou of Mediterane invloeden
En koud gaat het ook verder in het verloop van de nieuwe week. Goed mogelijk dat we aan de vooravond staan van een extreem koud weer. Zo zinnespelen de weermodellen al enige dagen op een heuse artic-outbreak aan de zuidflank van een opbouwend hoog boven Scandinavië en west Rusland. Vanaf het midden van de week wordt met een in kracht toenemende noordoostelijke hoogtestroming Siberische poollucht richting West Europa en mogelijk ook de Alpen getransporteerd. De grote vraag is of de Alpen ook vol in deze koude lucht zullen geraken of dat vanaf het midden van de volgende week depressies de Middellandse Zee gaan induiken. Gaat dit laatste gebeuren dan komen de Alpen in markant zachtere lucht terecht welke vanuit het zuidelijke richtingen wordt aangevoerd. Daar staat wel weer tegenover dat dan juist de Alpenzuidkant zich kan gaan opmaken voor (veel) sneeuw.


Volgende week vrijdag 14 december, de strijd tussen Siberische kou en
Middelandse Zee warmte is in volle gang. Wie gaat er winnen ???

Afijn, dat is nog allemaal buiten de rand van ons bord dus maar even vergeten. De komende dagen gaan we met z'n allen lekker genieten van het  winterse weer. Of dat nu in de Alpen is, de Veluwse Heuvelrug dan wel het Sauerland maakt niet uit.

Wintersport dichter bij huis (Sauerland)
Inmiddels ligt er 5 tot 15cm sneeuw in het Sauerland en met de koude lucht kunnen de sneeuwkanonnen hun werk doen. De komende dagen gaat moeder natuur nog een extra handje helpen en zullen de sneeuwcondities in het Sauerland en de andere Duitse middelgebergten verder verbeteren. Voor het Sauerland betekent dat een einde aan het wachten is gekomen. Dit weekend is de kick-off van het nieuwe seizoen in de Wintersport-Arena en de sneeuwpret en wintersport kunnen beginnen. Dertig tot vijftig liften zullen gaan draaien en voor de langlaufers is tussen de 50 en 100 kilometer loipe gespoord! Ook in de Ardennen een winters beeld en in de hogere delen ligt al een mooi pak sneeuw. Hier ook verder verbeterende condities gaandeweg de week en in het weekend. Mocht u vrijdag naar één van de bovenstaande gebieden afreizen houdt dan wel rekening met (flinke) verkeersoverlast door sneeuwval !
 


Eerste Rodel-abfahrten afgelopen dinsdag in de Wintersport-Arena Sauerland

Extra update
Vanmiddag zal Michael in een extra update de spannende ontwikkelingen voor Nederland onder de loep nemen. Mochten er zich andere belangrijke ontwikkelingen voordoen dan gaan we die uiteraard ook mee pakken via de reacties of hier op de site. Morgen hoe dan ook meer Alpenweer van mijn kant. Fijne dag en ciao vanuit een  winters Oberwallis en stay-tuned !

» Updates ontvangen

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)


Update winterweer Nederland

Zeer actieve sneeuwstoring nadert ons land!
De komende 24 uur staan in het teken van sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw in Nederland! Een met zeer koude lucht gevuld lagedrukgebied dat gepositioneerd is nabij de noordelijke Ierse zee ligt op (sneeuw) ramkoers met bestemming de lage landen. De voorste begrenzing in de vorm van hoge cirrus bewolking heeft inmiddels het westen van het land al bereikt en vanuit het noordwesten van het land word de frontale bewolking in de loop van de avond/nacht snel dikker. Ik verwacht dat zo rond middernacht de eerste sneeuw het westen van het land bereikt, en deze zal zich dan langzaam over het land verder noordoostwaarts gaan uitbreiden. Het bijzondere van de hele situatie is dat alle sneeuwrijke puzzelstukjes precies boven Nederland op zijn plaats lijken te gaan vallen. De koers van het laag is nog steeds op Zeeuws Vlaanderen in meest zuid-zuidoostelijke gericht waardoor het gehele land grotendeels aan de koude kant van de cyclonale lengte as blijft liggen. Alleen in het uiterste zuidwesten van het land is tijdelijk ook wat regen/natte sneeuw mogelijk.


Actieve sneeuwstoring ligt op ramkoers met bestemming Nederland!

De sneeuw kan morgen overdag dan ook nog eens vrij lang gaan aanhouden. De gehele frontale zone heeft morgen namelijk de neiging om precies boven ons land wat te gaan indraaien waardoor langdurige sneeuwval mogelijk is. Ik verwacht hoeveelheden van tussen de 5 en 15 centimeter, maar het zou me niets verbazen als lokaal meer dan 20 centimeter gaat vallen. Vooral het indraaien van een dergelijk frontaal systeem kan nog wel eens voor spectaculaire verassingen gaan zorgen. Het winterse feest wordt dan nog eens compleet gemaakt door de flink aantrekkende zuid tot zuidoostelijke wind. Driftsneeuw en sneeuwduinvorming liggen dan op de loer en maken het winterse plaatje dan ook helemaal compleet! Als ik nog eens kritisch naar de laatst binnengekomen sneeuwprognose kijk, lijkt het of het noordoosten van het land met iets minder grote hoeveelheden te maken gaat krijgen. Het blijft even afwachten hoe het precies in detail zal gaan verlopen.  De sneeuwstoring trekt in de loop van de middag dan naar noordoost Frankrijk verder weg, en de wind zal aan de achterzijde cyclonaal draaien naar meer noordoostelijke richtingen zodat er nog iets kouder lucht kan gaan instromen. Vrijdagnacht kan het dan boven het vers gevallen sneeuwdek bij voldoende opklaringen met gemak zo'n 5 tot 10 graden gaan vriezen en ook zaterdag overdag blijft het met temperaturen van rond het vriespunt koud, zodat de sneeuw lekker blijft liggen.

Hoe het winterweer verder zal gaan verlopen is nog erg onzeker. Het Europese ECMWF kwam gisterenavond met een ijskoude klassiek winterse setting op de proppen. Het positioneerde een anticyclonale rugas noordoost-zuidwest georiënteerd van de Oeral naar zuid Scandinavië, waardoor Russische koude op termijn zou kunnen gaan instromen. Een run later was dit te "mooie" plaatje alweer wat minder koud bijgesteld, en het Amerikaanse GFS model is ook niet bijster positief in zijn laatste run. We zien de laatste tijd vaak hoogtelaagjes net iets te noordelijk positie kiezen waardoor de serieus koude vorstlucht de pas word afgesneden en het een steeds een "net niet" situatie is voor winterminnend Nederland.

Geduldig afwachten is het enige wat we kunnen gaan doen met zijn allen, en eerst maar eens genieten van de sneeuw die op het programma staat!

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel
Weerman Sneeuwhoogte.Nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Wat een mooi plaatje hier in Arnhem. minimaal 5cm sneeuw, strak blauwe lucht bij een temperatuur van -5 graden Celcius.

Heerlijk!!!

Gast-350 | 06-12-2012 - 08:43

Johann

@Gast-350 Mooi toch hè die sneeuw en altijd weer fascinerend om naar te kijken! Overigens is deze sneeuw de voorbode voor veel meer sneeuw in de "Lage Landen" ! Geniet ervan. Gr Johann

Johann | 06-12-2012 - 08:54

Arjan Van K

Ik wil niet negatief zijn, maar je ziet op alle 14 daagse verwachtingen de temperatuur stijgen tot boven nul, nu gaan wij met de kerstvakantie skieen in Berwang....

het zal toch niet gebeuren dat er een Fohn voor ons klaar staat, vertel mij aub dat het niet zo is....!

Arjan Van K | 06-12-2012 - 09:39

Johann

@Bart01 Er zijn inderdaad aanwijzingen dat de sturende druksystemen op de langere termijn een andere positie gaan innemen, zie ook eind Alpenweerbericht. Ik zou me voorlopig nog niet druk maken daarover. Tussen diepvrieskou, Südföhn en mega sneeuw is op die termijn van alles mogelijk. Mocht deze ontwikkeling de komende dagen echter op de kaarten blijven staan en wordt ze ook ondersteund door de diverse ensemble oplossingen dan moeten we ons langzaam zorgen gaan maken. Gr Johann

Johann | 06-12-2012 - 10:01

Gast

Hallo Johan,

wij gaan binnenkort naar Gerlos in Oostenrijk. Waar valt dit onder? Noord Alpen? Gaan deze de komende week nog sneeuw van betekenis krijgen? Tot nu toe is het nog erg weinig. Ik lees jullie weerbericht elke dag en vind het echt toppie.Gast-354 | 06-12-2012 - 10:38

Johann

@Gast-354. Noordkant, dus veel sneeuw bij Nordstau. Momenteel sneeuwt het daar flink en er gaat nog veel meer bijvallen de komende dagen ! Thx overigens voor feed-back Gr Johann

Johann | 06-12-2012 - 10:45

Gast

Nu ik weer de webcams volg zie ik de grote verschillen die ook in weerberichten worden benoemd... Zo ging ik altijd richting val thorens... nu ga ik naar serfaus daar valt een stuk minder sneeuw dan in andere gebieden (inner alpen?!). terwijl het kleinwalsertal beladen wordt is serfaus nog slechts bedeeld met een aantal centimeters.. Grappig om dat te zien... Ik maak me overigens geen zorgen.. zeker voldoende sneeuw om te skien... Johann (en de rest) ga zo door!! bedankt voor de dagelijkse update

Gast-356 | 06-12-2012 - 11:09

Gast

Johan, Michael, Dank voor jullie super weerberichten. Ik zit er elke dag met spanning op te wachten uiteraard in de hoop op mooi nieuws. De laatste dagen is dat ook absoluut het geval geweest. Begin me nu echter toch wat zorgen te maken over het bericht van 10:01 met betrekking tot de hogere temperaturen. Zit met kerst in Biberwier en hoop maar dat de sneeuwhoogte voldoende is om dan toch te kunnen genieten. Ga vooral door met jullie opzet. Top.

Gast-357 | 06-12-2012 - 11:23

Gast

morgen 10 cm in belgie :D ik kijk er alnaaruit

Gast-358 | 06-12-2012 - 11:28

William Schuring

was nog niet ingelogd, melding van gast-357 is van William

William Schuring | 06-12-2012 - 11:29

Gast

Weersverwachting ziet er goed uit!, maar hoort Saalbach-Hinterglemm nou ook bij de noordkant?

Gr

Gast-360 | 06-12-2012 - 11:52

Gast

Hoe laat komt de extra update, ik ben toch wel heel nieuwsgierig naar de dag van morgen i.v.m. de voorspelde sneeuw voor Nederland !!!!!

Gast-361 | 06-12-2012 - 13:10

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Extra weerupdate ivm naderende sneeuw/winterweer Nederland volgt rond 19.30! Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 06-12-2012 - 15:15

Gast

Laatste Run van GFS laat het voor Nederland ook weer warmer worden eind volgende week voor Nederland. Ik hoop dat de prognose voor de Alpen wel wat kouder blijft. Eind december skieën in La Norma.Rob

Gast-365 | 06-12-2012 - 15:56

Pepijn Borremans

mooi zo

Pepijn Borremans | 06-12-2012 - 17:05

Johann

@Gast-360: Saalbach-Hinterglemm ligt idd aan de noordkant van de Alpenhoofdkam. Moet het dus vooral hebben dan noord(westelijke) aanstroming (Nord(west)stau). Gr Johann

Johann | 06-12-2012 - 17:56

Gast

Ben zeer benieuwd hoe het volgende week in de alpen afloopt. Ga zelf naar oz en oisans. Hopen op niet te veel dooi!

Gast-368 | 06-12-2012 - 18:14

Gast

Hoi, onze zoon gaar met school zondag 16 dec. Naar neukirchen in oostenrijk. Waar hoort dat gebied eigenlijk bij? Hoe zit het daar met de sneeuwconditie? Ik kijk elke dag even hier voor het alpenweerpraatje en dat is steeds weer zeer interessant om te lezen. Goed werk mannen!!!

Gast-369 | 06-12-2012 - 18:26

Gast

it giet aon!? ;)

Gast-370 | 06-12-2012 - 19:41

Johann

@Gast-369: Neukirchen valt onder de Alpennoordkant, zoek voor sneeuwdetails op Salzburg (zie site) Gr Johann

Johann | 06-12-2012 - 19:42

Gast

Leuk dat jullie weer over Nederland berichten! Vorig jaar en de jaren ervoor met groot plezier dagelijks in de wintermaanden jullie winterweerberichten gelezen. Hopelijk vanaf nu ook weer dagelijks winterberichten over Nederland.

Gast-372 | 06-12-2012 - 20:31

GJ Dannenberg

Hoi makers van dit voortreffelijke weerbericht.

Prachtig dat jullie het weerbericht van Nederland ook hier op de site zetten.

Zit er zelf over na te denken om dit weekend naar Winterberg te gaan om te skien.

Maar nu gaan er maar tien liften open in het hele gebied en om dan bijna 3 uur te rijden vindt ik het een beetje weinig.

Verder lees ik graag elke dag jullie weerbericht.

Groetjes GJ

GJ Dannenberg | 06-12-2012 - 20:50

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gast -372 We doen ons best, en berichten vooral over Nederland als daar (winterse) aanleiding toe is. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 06-12-2012 - 20:51

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Dank je GJ :-)

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 06-12-2012 - 20:52

Gast

Bedankt! Jammer dat het Noord-oosten er minder vanaf komt. maar er ligt rondom de stad Groningen al rond de 8 cm natuurlijk.

Gast-376 | 06-12-2012 - 20:59

Gast

Heerlijke berichten, waarvoor dank! Ik gebruik deze site en apps intensief sinds vorig jaar en deze geven super informatie.

Kan ik enige tips krijgen voor het volgende: ik wil 3 dagen naar de sneeuw, liefst Oostenrijk of Zwitserland naar een groot gebied waar ik vele kms kan afleggen. Ik twijfel enorm aan dit weekend vertrekken of volgend weekend en naar welk gebied juist. Sinds een week ben ik dagelijks intensief aan het kijken op jullie site en de bijhorende cams maar ik kan echt geen gedacht maken :)

Het enige wat ik tracht te vermijden is mist en slechte zichtbaarheid ... enige tips?

Keep up the good work!

Grts uit Belgie - Kristof

Gast-377 | 06-12-2012 - 21:16

Johann

@Gast-377 Mijn tip >>Zermatt - Breuil Cervinia , Saas-Fee, Portes du Soleil. Vertrek niet op as vrijdag of zaterdag ivm de sneeuwval ! Gr Johann

Johann | 06-12-2012 - 21:24

Gast

Top,ben benieuwd:-)

Gast-379 | 06-12-2012 - 21:25

Gast

Dank u voor de tips Johann. Toch best tegen de Italiaanse grens gaan zoeken voor volgende week?Ik ging zowieso niet op zaterdag vertrekken. Eerder zondag (vroeg).

Gast-380 | 06-12-2012 - 21:44

Gast

Het gaat dan toch Saas-Fee of Zermatt worden :) grtjs Kristof

Gast-381 | 06-12-2012 - 21:51

Johann

@Gast-380 Precies, perfecte sneeuw en bv. aan de zuidkant van (Zermatt) Breuil Cervinia genieten van de Italiaanse zon ! Daarnaast de komende week aanhoudende Nordlage dus de bergen an de noordkant meesttijds in de wolken , af en toe sneeuw (maandag-dinsdag) en met de harde wind ook nog eens bitter koud. Gr Johann

Johann | 06-12-2012 - 21:52

Gast

Zou ik dan toch misschien beter afwachten tot volgende week voor de gebieden in Oostenrijk?

Grtjs Kristof

Gast-383 | 06-12-2012 - 22:04

Kristof

Alvast bedankt voor de tips, ik blijf jullie berichten volgen tot op de voet! Gtjs

Kristof | 06-12-2012 - 22:18

Gast

Als je het zo ziet hier in zeeland valt het allemaal nog wel mee. Ligt nu 1 cm schat ik. Komt deze storing na het indraaien weer terug over het zuiden van het land dan???

Gast-385 | 07-12-2012 - 08:11

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord