Luis in winterpels

Weersituatie algemeen
Een depressie boven het noorden van Europa bepaalt het weerbeeld in grote delen van Europa en de Alpen. Met een krachtige noordwestelijke stroming wordt vochtige maritiem polaire lucht richting de Alpen getransporteerd. Tot in het weekend en mogelijk ook in het begin van de volgende week  zal dit patroon gehandhaafd blijven.

Waarschuwingen: Gladheid door sneeuwval. Lawinegevaar deels niveau 3 (oranje)


Eindelijk ook sneeuw in het Zwitserse Obergoms (Wallis), gisteren 60cm Neuschnee

Weerpraatje
De titel verraadt het al een beetje, we hebben te maken met een "luis", of beter gezegd meerdere luizen in de winterpels. Deze "luizen" zorgen er voor dat de ontwikkelingen in detail en dan met name voor wat betreft de sneeuwal (want dat wordt het) zeer onzeker zijn. Kleine maar actieve lagedrukgebiedjes met bijbehorende storingen die in de noordwestelijke hoogtestroming worden mee vervoerd zullen ook de komende dagen het weer meest onbestendig gaan bepalen.De betere momenten zullen we moeten hebben van de, in het Belgisch zo mooi genoemde "mobiele wigjes of trek ruggetjes" oftewel tussenhoogjes. Zij zullen echter schaars zijn. Het zijn juist deze lagedrukgebiedjes en hun storingen die "het uiterste" vragen van de weermodellen en ons meer weermannen daar waar het gaat om een goede prognose neer te zetten. "Het venijn zit hem in de staart" .
 
Laten we eens kijken naar de sneeuwverwachtingen voor de komende 5 dagen zoals die gisteravond door ons weermodel (WRF) werden berekend. We zien dan het Zwitserse Engelberg met  bijna een meter Neuschnee aan kop gaat. Wat verder opvalt is dat de top-30, dat zijn de plaatsen waar tussen de 100 en 80cm Neuschnee gaat vallen, vrijwel geheel worden ingenomen door Zwitserse en Oostenrijkse Wintersportgebieden. Frankrijk maar ook Italië doen niet mee en vinden we pas lager in de lijst terug. Voor Frankrijk absoluut geen probleem, die hebben de laatste tijd genoeg sneeuw voor de kiezen gehad en mogen absoluut niet klagen. Italië kan nog teren op de dump van 2 weken geleden, ook geen rede om te klagen voorlopig, daarnaast maakt de zon daar altijd een hoop goed en de sneeuwzekerheid is er eigenlijk altijd gegarandeerd. Zorgenkindje was (en is) nog steeds Oostenrijk en Zuid Duitsland wat nog steeds zit te wachten op die eerste echte dump.

Vanmorgen dan weer grote verschillen voor wat betreft de sneeuwverwachtingen in vergelijk met gisteren en nu weer in het voordeel van de westelijke Alpen, eigenlijk het beeld zoals we dat al dagen zien. Unaniem zijn de modellen het er vanmorgen over eens dat de meeste sneeuw toch weer hier gaat vallen en de top twintig wordt geheel in beslag genomen door de Franse en Zwitserse skigebieden alwaar voor de komende vijf dagen lokaal tussen de 60 en 100cm gaat vallen en lokaal meer dan een meter ! De oostelijke Alpen moeten het dus opnieuw doen met duidelijk minder sneeuw.


Soms is weinig sneeuw al genoeg voor prachtige winterse sferen,
foto Beiersewoud 2 december na 10-15cm Neuschnee

Afgezien van de kortere betere momenten blijft het toch meest onbestendig waarbij de koude vochtige lucht zich vooral tegen de Alpennoordkant stuwt en het steeds weer wat kan sneeuwen dan wel vallen er sneeuwbuien. Op de weerkaarten we ook heel mooi vervolgen dat het sneeuwdek er langzaam maar zeker aangroeit en tot donderdagavond kan er nogmaals 10 tot 30cm sneeuw bij vallen. De zuidkant van de Alpen, dus de gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam liggen in de lukte van de bergen. Het is er afgezien van een enkele over wapperende sneeuwbui meest droog en ook de zon kan enige uren schijnen. Verder zien we dat hoe verder we de Alpenhoofdkam in oostelijke richting volgen hoe meer de neerslag eruit gaat.

Donderdag nadert in de loop van de dag van het westen uit een tussenhoog en vrijdag kon wel eens de beste dag van de week gaan worden. Na een zeer koude nacht met op uitgebreide schaal matige tot strenge vorst start de dag veelbelovend en op veel plaatsen zal de zon weer eens te zien zijn. Lang zal dit echter niet duren. Op donderdag zien we bij IJsland een klein maar vrij actief lagedrukgebiedje (luis1, kerndruk 995hPA) op de kaarten verschijnen dat langzaam maar zeker via de Noordzee (vrijdag) richting de Alpen (zaterdag) koerst.  Tevens zien we vrijdag dat door de koudere lucht die vooral in de hoogte wordt meegevoerd boven de Golf van Genua een apart lagedrukgebied tot ontwikkeling komen.


GFS  voor as. zaterdag: complexe situatie met hoge onzekerheidsfactor

In tegenstelling tot gisteren berekenen de modellen voor het het laag welke vanaf de Noordzee komt afzakken een ietwat westelijker koers. Dit is ook dan ook de rede dat sneeuwval die eigenlijk ook voor Oostenrijk was voorzien nu meer westelijk zal gaan vallen. Een andere grote onzekerheidsfactor (luis 2) is de ontwikkeling van het Genualaag. Het lijkt erop dat dit systeem vrij zuidelijk naar midden Italië gaat  koersen maar de kenners weten dat dit soort systemen op deze verwachtingstermijn (en vaak nog korter) zeer slecht door de weermodellen worden opgepakt. Een andere denkbare koers en ook favoriete koers is niet die naar midden Italië maar juist onder de Alpen door en vervolgens afbuigen naar het noordoosten richting Polen. Binnen de meteorologie wordt deze baan ook wel met "Vb" aangeduid. Mocht dit gaan gebeuren dan gaan ook de gehele zuidelijke en oostelijke Alpen veel sneeuw krijgen. Iets om goed in de gaten te gaan houden!

Aanhoudend koud, meer sneeuw
Vrijdag neemt in de loop van de dag op nadering van het laag de bewolking van uit het noordwesten weer snel toe en in de Franse Alpen gaat het in de middag sneeuwen, de sneeuwval breidt zich vervolgens verder over de westelijke Alpen uit en ook zaterdag sneeuwt het op uitgebreide schaal deels intensief. In de loop van de middag en avond gaat op nadering van een volgend tussenhoogje de activiteit er weer uit en wordt het van west naar oost geleidelijk weer droog. Gisteren leek het erop dat we vanaf maandag onder invloed van een opbouwend hogedrukgebied boven Scandinavië dan eindelijk in rustiger vaarwater terecht zouden komen. De winterse hogedrukopbouw is nog steeds prominent aanwezig maar een nieuwe  "luis" in de vorm van een volgend afzakkend lagedrukgebied lijkt opnieuw het Alpenweer te gaan beïnvloeden. GFS berekent de koers van het systeem in de loop van de maandag tot dinsdag via  Duitsland naar het oosten van Oostenrijk en Tsjechië.

Op nadering van het front neemt maandag in de loop van de dag de bewolking weer toe en gaat het opnieuw sneeuwen. Omdat deze koers voor Oostenrijk gunstiger is gaat er ook hier en dan met name in de nordstau sneeuw van betekenis vallen. Overigens komt ook grote broer ECMWF met deze ontwikkelingen op de proppen, de kans van slagen en dus nieuwe sneeuw begin volgende week is dus vrij groot ! Voor wat betreft de temperaturen hoeven we ons overigens de komende dagen geen zorgen te maken. Weliswaar kan aan de wat zachtere voorkant van de storingen de sneeuwvalgrens tijdelijk wat stijgen, boven de 700 a 900 meter valt de neerslag overal gewoon in vaste vorm. Het is en blijft gewoon koud waarbij we zeker tot 12 december 6 tot 12 graden (!) onder "normaal" zitten (ECMWF ensemble gemiddelde)


Skilift Karussell Winterberg

Winter dichter bij huis
Ook voor de Duitse Middelgebergtes en de Ardennen winterse vooruitzichten. In de Ardennen en het Sauerland ligt lokaal 10 tot 15cm sneeuw en enkele liften zijn open. Meer sneeuw staat ook hier voor de komende dagen op het programma en met een beetje geluk gaat er in het Sauerland 20 tot 35cm sneeuw vallen (laag vrijdag). Ook vanmorgen is er nog niets concreets bekend voor wat betreft de eventuele kick-off  in Winterberg, ik ga er echter vanuit dat dit het komende weekend gaat lukken. Zodra meer bekend wordt melden we dat hier per-direct. Interessant voor wat betreft winterweer wordt het vrijdag ook in de Benelux. Met de koude lucht en het afzakkende sneeuwlaagje op vrijdag kan er maar zo een mooi pak sneeuw van 10 tot 15 cm en in de heuvels nog meer.

Tot zover voor nu, mochten zich belangrijke veranderingen gaan voordoen dan zullen we daar via een extra update of binnen de reactie rubriek hieronder op inhaken. Anders gewoon tot morgen rond dezelfde tijd. Ciao vanuit een winters Oberwallis (lichte sneeuwval, -2 graden)

» Updates ontvangen

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Update winterweer Nederland

Vrijdag valt op uitgebreide schaal sneeuw van betekenis in Nederland! Na alle mooie sneeuwrijke berichtgeving over het Alpengebied is Nederland vrijdag toch zelf ook aan de (winterse) beurt. Het lagedrukgebied dat voor de sneeuw gaat zorgen ligt inmiddels nog ten zuiden van de IJslandse zuidkust, en trekt dus de komende 48 uur zuidoostwaarts precies in de richting van Nederland. In vergelijking tot de laatste prognoses word de koers nog net iets zuidelijker berekend wat een zeer gunstig effect heeft op de sneeuwkansen voor ons land. Op nadering van het lagedrukgebied kan de wind in de gunstige zuidoosthoek blijven waardoor de luchttemperatuur in de onderste 500 meter van de atmosfeer amper zal kunnen gaan stijgen. Ook de timing van het binnentrekken van het sneeuwfront is zeer gunstig. Ik verwacht dat de eerste sneeuwvlokken de westkust in de zeer vroege ochtend van vrijdag al kunnen gaan bereiken. De temperatuur schommelt rond dat tijdstip rond het vriespunt en zal door neerslagafkoeling ook amper verder kunnen gaan oplopen.


Sneeuwstoring met bijbehorende troglijn ligt vrijdag precies boven Nederland. Sneeuw van betekenis!

Het occlusiefront heeft tevens de neiging om iets te gaan indraaien waardoor het vrij lang actief kan blijven boven onze omgeving. De diverse sneeuwclusters zijn dan ook in de laatste prognoses naar boven toe bijgesteld, met gemiddelde waardes van tussen de 3 en de 10 centimeter aan sneeuw.  Het zou me trouwens niets verbazen als er lokaal nog meer valt! In de loop van vrijdag gaat de wind dan draaien naar meer noordoost tot noordelijke richtingen en kan nog iets koudere lucht gaan binnenstromen. Vrijdagnacht kan het boven een vers sneeuwdek bij opklaringen dan flink koud worden met de eerste serieuze vorst op de thermometers. Waardes van tussen de -5 en de -9 graden Celsius liggen dan binnen handbereik, kortom winter in Nederland. Over het verdere verloop van dit winterse plaatje kom ik morgen met een nieuwe update graag weer bij U terug!


Leeuwarden vanmiddag. Nog maar een voorbode van wat ons vrijdag te wachten staat! Foto Juul058

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel
Weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Het belooft weer veel moois!!!!

Gast-320 | 05-12-2012 - 10:22

Gast

Word er vandaag nog een extra update gegeven voor het winterweer in Nederland?

Groetjes

Gast-321 | 05-12-2012 - 10:52

Johann

@Gast-321 In de loop van de dag volgt er een nog een extra "sneeuw verwachting" update voor Nederland Gr Johann

Johann | 05-12-2012 - 11:03

Gast

In welk gedeelte van de alpen ligt Sölden? Oost.?

Gast-323 | 05-12-2012 - 11:23

Gast

@ Gast 323: Ja oost. Als je op de oranje woorden gaat staan zoals 'Westelijke Alpen' dan komt er een omschrijving bij te staan, waar je het uit op had kunnen maken.

Gast-324 | 05-12-2012 - 11:29

Gast

Sölden ligt volgens mij ongeveer centraal in de Oostenrijkse Alpen (Tirol)

Gast-325 | 05-12-2012 - 11:33

Gast

Okay ik neem aan rond de zelfde tijd als gister?

Groetjes René

Gast-326 | 05-12-2012 - 11:50

Gast

Ik lees op andere wintersport (weer) websites dat gisteren al bekend gemaakt is dat komend weekend in Sauerland de liften opengaan...

Gast-327 | 05-12-2012 - 11:57

Gast

De vooruitzichten voor Oostenrijk ziet er nu weer een stuk minders uit. Of zie ik dit verkeerd? Hoop dat daar snel sneeuw gaat vallen!

Gast-328 | 05-12-2012 - 12:13

Johann

Gast-327 Ik weet niet welk site(s) je raadpleegt maar tot nu is daarover nog niets concreet dan wel besloten. //Skiliftkarussell Saisonstart eventuell zum zweiten Adventswochenende , oftewel >> eventueel komend weekend seizoenstart. Maar zoals ik al schreef geeft de organisatie donderdag of vrijdag uitsluitsel daarover. // Gr Johann

Johann | 05-12-2012 - 12:30

Gast

@sneeuwhoogte, ik was gisteren avond toch zo blij met die sneeuw verschuiving naar oostenrijk eindelijk oostenrijk een mooie laaf sneeuw dacht ik MAAR helaas weer niet.kan dit op zo'n korte termijn nog veranderen of ligt dit nu wel vast en moeten we hopen op a.s maandag en wat verwacht jij dan aan sneeuw voor tirolkun jij mij een sint kado geven?

Gast-330 | 05-12-2012 - 12:30

Johann

@All: Kick-off Winterberg komend weekend. Zo net binnen gekomen: Uitgaande van de huidige stand van zaken dit weekend kick-off Skiliftkarussell Winterberg. Tien liften zullen naar verwachting in gebruik worden genomen. Vrijdag en zaterdag wordt door de organisatie meer bekend gemaakt over de details (welke en precieze aantal liften). De kunstverlichting zal s'avonds hoogstwaarschijnlijk nog niet in gebruik worden genomen //Gr JohannJohann | 05-12-2012 - 12:38

Ski fool

Kan iemand mij vertellen waar ik de update voor het weer in Nederland kan vinden ik heb gisteren ook niets gezien.BVD

Ski fool | 05-12-2012 - 13:23

Gast

Vrijdag wordt er in belgie ook 10 cm sneeuw verwacht :D

Gast-333 | 05-12-2012 - 13:27

Gast

Mensen maak jullie niet druk over Oostenrijk, ook daar valt al de gehele ochtend sneeuw. In Hinterglemm althans. Het gaat misschien niet zo hard als in Zwitserland maar alles is wel wit. 30cm neusnee.

Nu is het wachten op de vlokken hier! De slee staat klaar!!!

Gast-334 | 05-12-2012 - 13:40

Gast

Beste Johan!

Ik wil toch even zeggen dat we erg blij met je zijn! Het is heerlijk om, in afwachting van onze eerstvolgende wintersport (21 december, het aftellen is begonnen), iedere dag je berichten te lezen. Zeker met zoveel goed sneeuwnieuws.

Hartelijke groeten,

familie Doorn uit Zwolle NL

Gast-335 | 05-12-2012 - 13:40

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Weerupdate winterweer Nederland volgt rond 16.00 uur onder Het Alpenweerbericht. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-12-2012 - 14:01

Gast

Beste Johan,

Kan je mij de sneeuwverwachting voor Warth-Schröcken voor de volgende 2 weken eens meegeven?

We vertrekken op 23 december naar daar en vragen ons af hoe de sneeuwcondities daar zullen zijn.

Alvast bedankt

Gast-337 | 05-12-2012 - 15:09

Gast

zell am see????

Gast-338 | 05-12-2012 - 15:14

Gast

Wat een ongeduldige en domme reacties komen hier soms voorbij zeg. Het is blijkbaar teveel moeite om eens goed te lezen wat de beste mannen nou precies vertellen. Is het nou echt zo moeilijk jezelf eens in te lezen over wat er daadwerkelijk gezegd wordt in een sneeuwbericht? Maar goed, dat zal wel aan mij liggen als ik zie wat de gemiddelde reactie hier is....Complimenten voor de prachtige uiteenzetting elke dag hier, lees het elke morgen met veel plezier!

Gast-339 | 05-12-2012 - 15:41

Gast

Hallo weermannen,

>

> Ik volg jullie geweldige site in de winterperiode heel intensief.

> Jullie hebben het in jullie weerpraatje regelmatig over de westelijke, zuidelijke, noordelijke Alpen etc.maar nu vraag ik me al een hele tijd af tot waar die gebieden dan ongeveer lopen? Ik vind het lastig oriënteren in het centrale deel van Europa.

> Zelf ga ik regelmatig skiën in het Zillertal waar moet ik dit gebied plaatsen bijvoorbeeld. Wellicht is het een idee om dit een keer met een ingekleurd plaatje te verduidelijken waarbij ik me natuurlijk realiseer dat exacte scheidslijnen niet te geven zijn.

> Alvast bedankt voor jullie antwoord en ga zo door!

>

> Groeten,

> Maurice Wekx

> Venlo

Gast-340 | 05-12-2012 - 16:07

Gast

al jaren volg ik met grote belangstelling de site. Helaas is het dit jaar wat minder omdat mijn geliefde plaats KANDERSTEG volledig van de aardbodem verdwenen is.Kan deze stip weer terug gezet worden wij gaan er al jaren met een grote groep heen. allemaal missen ze onze plaats. gr Dick

Gast-341 | 05-12-2012 - 16:19

Johann

@Gast-340 Bedankt voor de pos. feed-back. Tav van de Alpen (west -oost) ga eens met je muis op de oranje tekst staan en uitlegt volgt middels een pop-up menuutje. Ook de Alpenhoofdkam en het verloop is recentelijk aanbod geweest evenals de indeling van de Alpen zelf. Aangezien de vraag echter vaak terugkomt en ook andere wetenswaardigheden vaak blijven liggen zijn we bezig om daarvoor een soort Wikipedia-database te maken waar een ieder op kan teruggrijpen. Gr Johan

Johann | 05-12-2012 - 16:55

Johann

@Gast-341 : Beste Dick, dank voor je melding. Hij staat er weer hoor ;-) >> www.sneeuwhoogte.nl/wintersport/zwitserland/berner%20oberland/kandersteg/kandersteg

Johann | 05-12-2012 - 17:12

Gast

@gast 340: het zillertal ligt in de oostelijke alpen en krijgt de meeste sneeuw vanuit het noorden.@iedereen: rechts bovenaan is een zoek knop voor jouw favoriete wintersport plaats. daar kan je zien hoeveel sneeuw er nog gaat vallen de komende dagen, hoeveel er al ligt, hoeveel liften / pistes er al open zijn en je vind er webcams.@oostenrijkgangers: ik heb de indruk dat mensen zich na het afgelopen seizoen, toen er in oostenrijk vele malen sneeuwdumps waren, zich druk gaan maken als er minder dan 50 cm in een paar dagen valt. mensen dat was echt uniek! als je de sneeuwhistorie bekijkt van de afgelopen jaren, zie je dat er de jaren ervoor 'gewoon' maximaal 1,20 meter lag in bijv. gerlos ( en afgelopen jaar 310 cm. ) dus maak jullie nou niet druk!

Gast-344 | 05-12-2012 - 17:52

Gast

Wie o wie weet of Winterberg dit weekend open is? Op winterberg.de kan ik er helaas nog niets van vinden.nb. topsite dit, lees elke dag weer opnieuw met veel plezier de weersberichten.

29-12-12 richting Ehrwald, lijkt helemaal goed te gaan.Voor iedereen hier, veel sneeuwplezier.

Gast-345 | 05-12-2012 - 19:46

Gast

Winterberg gaat deels open, ongeveer 10 liften..Willingen blijft hoogstwaarschijnlijk nog gesloten tot volgend weekend..

Gast-346 | 05-12-2012 - 19:55

Gast

bedankt Mich,een mooier sinterklaas cadeau had ik me niet kunnen voorstellen moet er nog 1 dag op wachten , maar het komt ......

Gast-347 | 05-12-2012 - 21:39

Gast

Lees elke dag met veel plezier de weerberichten. Zeker nu het in de alpen steeds beter wordt. 29 december naar La Norma (F). Ligt nu al 1,2 meter op de top. Alleen nu daar zeer koud hoop dat het over 3 weken wel wat minder koud is. En nu maar wachten op de sneeuw in Nederland. De jongste (3) kan niet wachten om lekker sneeuwballen te gaan gooien. Voor iedereeen een goed skiseizoen toegewenst.Rob

Gast-349 | 05-12-2012 - 23:04

Gast

hier in lier nabij mechelen (belgie) geen sneeuw gezien vandaag

ale smeltende sneeuw

Gast-399 | 07-12-2012 - 16:12

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord