Zuiden zacht en sneeuw voor het noorden

Het weer in de Alpen wordt gedomineerd door een krachtig 'Eurohoog'. Een hogedrukgebied dat zich uitstrekt vanaf Frankrijk tot over de Zwarte Zee. Het vormt een blokkade tegen storingen en de voorbije dagen was het de zon die een absolute hoofdrol voor zich heeft opgeëist. Er gaat het een en ander veranderen, maar voor het zover is staat er ook vandaag weer een erg fraaie dag op het alpenmenu. Voordat een storing arriveert schijnt de zon voluit al kunnen er vooral in de zuidelijke gebieden eerst een paar mistvelden voorkomen. Er wordt nog altijd milde, zeg maar gerust zachte lucht aangevoerd, de temperaturen lopen op naar 5/12 graden. Op 1500 meter is het 4/6 graden en op 3 km -4 tot -6.  Vandaag dus opnieuw 'Traumwetter'.

Een frontensysteem, behorend bij een kleine depressie op de Noordzee, weet zich langs de oostflank van het Eurohoog een weg te banen naar de Alpen.

Vanavond ligt het neerslaggebied boven Zuid-Duitsland.

Morgenochtend boven de hele noordelijke Alpen.


Dan zien we een storing naderen vanuit het noorden. Deze voert wat koudere lucht aan en dat is natuurlijk goed nieuws met het oog de naderende neerslag. Deze zone bereikt in de loop van de nacht het noordwesten en met regen en sneeuw. Geleidelijk aan breidt de neerslag zich uit tot over de hele noordelijke Alpen en zal tegen de ochtenduren Oostenrijk bereiken. Met het invallen van de neerslag zal de vorstgrens langzaam wat onderuit gaan en zakken naar 1000/500 meter in de loop van vrijdag maar begint hoger, van west naar oost tussen de 1500/1200 meter. En dus daalt ook de sneeuwvalgrens mee.

Genieten en nog eens genieten! Wolkenstein (Selva)

Wow. Een kunstzinnige foto uit Königsleiten. Te apart om niet te plaatsen.


Ook schitterend weer en dito omstandigheden in Hochsölden

De neerslag houdt morgen een groot deel van de dag aan, al verwacht ik dat het vaak om een lichte intensiteit zal gaan en zal het accent zich geleidelijk aan naar het oosten verplaatsen. Hoeveelheden? Ergens tussen de 5 en 15. Opnieuw kunnen wegen spekglad worden als gevolg van ijzel. Ik denk dat de Franse Alpen slechts een licht schampschotje zullen krijgen. De zuidelijke Alpen houden het droog, daar blijft het erg zacht en vooral in de Dolomieten schijnt ook de zon nog geregeld en is het föhnig. Zaterdag aanvankelijk nog geruime tijd wat (lichte) regen en vanaf 500/800 meter sneeuw in Salzburg en Tirol maar geleidelijk aan wordt het vanuit het westen ook daar droog en breekt de zon af en toe door. Op 1500 meter schommelt de temperatuur tussen de 0 en +2 graden in de noordwestelijke delen tot -3 in de noordelijke Oostenrijkse Alpengebieden. Langs de zuidkant 4/6 graden. De wind uit richtingen tussen oost en noord en stelt niet zoveel voor.   Verder vooruitkijkend. Zondag zien we een hogedrukgebied bijna boven de Alpen terecht komen. Dat resulteert in rustig weer met hardnekkige hochnebel maar ook behoorlijk perioden met zon. Na een nacht waarin het licht en vaak matig vriest is het overdag 7/10 graden. Na het weekend proberen storingen, aangestuurd door aanzwellende depressies boven het noorden van Europa een gat te slaan in de gordels van hogedruk. Frontensystemen komen maandag tot Midden Duitsland en zou er hogerop in het Sauerland gebied wat sneeuw kunnen vallen. In de Alpen is het een groot deel van de dag vrij zonnig.

De eerste heltf van de komende week lopen storingen stuk op de gordel van hogedruk.

De tweede weekhelft volgt een nieuw offensief en deze is volgens vrijwel alle toonaangevende modellen kansrijker. Maar u weet: het blijft 'langetermijnwerk':)


Dinsdag rukken de frontensystemen vanuit het noorden verder op tot over het zuiden van Duitsland maar worden, vlak voor ze de Alpen bereiken, onschadelijk gemaakt door een gordel van hogedruk die zich dan vanaf de oceaan tot over Frankrijk uitstrekt. Deze situatie lijkt zich staande te houden tot tenminste halverwege de week. Daarna lijken depressies zich op te maken voor een nieuw offensief die een grotere kans van slagen heeft. Hoe het een en ander zich dan gaat ontwikkelen? Dat is nog ver weg en zal Michael jullie de komende dagen meer over vertellen. Tot de volgende keer en voor nu: een fijne dag!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met hartelijke groet,


Johan Kamphuis, weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Sienna 77

Hopelijk valt het mee met die spekgladde wegen, vertrekken vanavond richting Salzburg ?

Sienna 77 | 16-02-2017 - 09:21

Gijs Winter

Het mag nu wel eens gebeuren een goede sneeuwval in het Alpengebied.

Gijs Winter | 16-02-2017 - 09:21

Martijn Sonnenberg

mooi weerbericht. Goede condities nog altijd in d meeste gebieden. Weinig neerslag dit seizoen tot op heden, maar door de koude januari heeft de sneeuw de winter volgens mij goed doorstaan.
Voor mezelf goede vooruitzichten met wat verse sneeuw op de arlberg deze week, zeer wrsch eind komende week en dan hopelijk 'traumwetter' als het eerste van de 2 trips naar die regio op het menu staat

Martijn Sonnenberg | 16-02-2017 - 09:21

Chris Moeliker

Count your blessings zullen we maar denken en we koesteren dan ook de paar centimeter die voorspeld zijn voor het noorden, waar we eind volgende week heen gaan (Hochzeiger, Pitztal)....ik ga het in de gaten houden en duim voor nog wat extra centimeters in de tweede helft van volgende week

Chris Moeliker | 16-02-2017 - 09:23

Rick Moen

Vrijdagavond richting neukirchen in Salzburgerland.... verwachten jullie gekkigheid onderweg? Lees dat de intensiteit op de vrijdag op zaterdag gaat vallen? Kunt u wat meer zeggen over het reisweer?

Rick Moen | 16-02-2017 - 10:10

karin van der leij

Ben ook benieuwd naar de wegen, morgen nacht richting wagrain #zinin #


karin van der leij | 16-02-2017 - 10:58

Tom Heller

Wij vertrekken morgen naar het skigebied val di sole
Plaats folgarida
Weet iemand toevallig of ik daar sneeuwkettingen nodig heb het weer ziet er goed uit geen sneeuwval maar ik heb geen idee

Tom Heller | 16-02-2017 - 12:09

Rob van der Kamp

Beste Tom, je hebt ze toch bij je.. en de kans zou best eens zo kunnen zijn dat ze op de dag van vertrek wel/ ook nodig zullen zijn .

Prettige vakantie !!

Rob van der Kamp | 16-02-2017 - 12:45

Patrick Vierwind

Als het daar sneeuwt heb je ze zeker nodig

Patrick Vierwind | 16-02-2017 - 12:56

Kris Allary

Vorig jaar stond onze auto daar meer dan een halve meter ingesneeuwd. Dus zeker meenemen.

Kris Allary | 16-02-2017 - 15:29

Floor Van de Beeten

waar blijft die mooie sneeuwval voor val thorans

Floor Van de Beeten | 16-02-2017 - 13:57

Harry Verduin

Wat haat ik het woord Eurohoog... Wedden dat in de zomer wanneer je het wel wil, er geen spoor van te vinden zal zijn...

Harry Verduin | 16-02-2017 - 16:39

Ben Bijlsma

precies

Ben Bijlsma | 16-02-2017 - 16:45

Ben Bijlsma

in de zomer wil je zon, komt ie niet, in de winter wil je soms een beetje sneeuw, komt dat niet

Ben Bijlsma | 16-02-2017 - 16:45

Erwin Kessel

Dan vier je toch je zomervakantie voortaan in februari?! ?

Erwin Kessel | 16-02-2017 - 17:13

Harry Verduin

Goed idee : -)

Harry Verduin | 16-02-2017 - 17:32

Jasper Smit

Morgenavond ga ik naar skiwelt, moet ik gladheid verwachten?

Jasper Smit | 16-02-2017 - 17:54

Jacco Stroo

Vandaag voor de 6e dag op rij genieten van prachtig weer!
Ongelooflijk dat de sneeuw zich met deze temperaturen zo goed weet te houden. Natuurlijk in de middag wel wat zachter, maar nog steeds ruim voldoende om heerlijk te kunnen skiën.

Jacco Stroo | 16-02-2017 - 18:13

Ardien Ophof

Al 6 dagen zon in Val di Fassa en nog liggen de pistes er super bij. Nog twee dagen genieten.

Ardien Ophof | 16-02-2017 - 18:31

Peter Arrebout

Nog een avondupdate???
Ben zeer benieuwd hoe het weer zich gaat ontwikkelen richting de carnavalsweek

Peter Arrebout | 16-02-2017 - 19:12

Marja  Skiër

In Solden en Hochsolden zijn de pistes opgebouwd op kunstsneeuw. Mede daardoor blijven de pistes hier nog best in vorm, zelfs na een hele week voorjaarsweer en strakblauwe luchten. De zon zorgt voor aangenaam weer, traumwetter. En de pistebullies doen hun onvoorstelbare werk uitstekend! Kortom, het is hier genieten!

Marja Skiër | 16-02-2017 - 19:17

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord