Meer sneeuw onderweg naar Alpen

Gisteren opnieuw sneeuw in het Alpengebied. Van west naar oost trok een storing over, wat alles te maken heeft met de passage van een storing die vandaag boven Italië arriveert en daar vooral in het midden en zuiden veel regen genereert. De depressieinterventie is nog niet helemaal voorbij. De voorbije week zijn veel gebieden in de Alpen voorzien van 'neuschnee' al is natuurlijk niet overal even veel gevallen. Zelfs in de tot nog toe vergeten Dolomieten viel in veel gebieden 20/30 cm verse sneeuw. Was het overal dikke pret? Nee, de sneeuwvalgrens werd  soms behoorlijk opgelift en dooi zorgde en zorgt ook nu nog voor regen en ijzel in de lagere delen. Iets koudere lucht is echter weer onderweg naar de Alpen. De drukverdeling in Europa is bezig flink op de schop te gaan en uit te draaien op een heus behoorlijk ongewone constellatie. We zien een werkelijk imposant hogedrukgebied  (1045 hPa)  dat vanaf Nova Zembla koers zet richting Finland en verder in kracht toeneemt. Gaandeweg de week breidt het haar invloed uit tot over de Baltische Staten maar krijgen ook de Alpen te maken met de aanvoer van wat drogere en koudere lucht. Zover is het nog niet. Eerst passeren nog een aantal storingen met opnieuw 'neuschnee'.


Een depressie trekt zuidelijk van de Alpen naar Italië. Daar zal het de komende dagen voor veel regen zorgen. In het Alpengebied nemen de neerslagkansen in de loop van de week af. Oorzaak daarvan is het in kracht toenemende hogedrukgebied boven het noorden van Europa. Maar eerst nog geregeld sneeuw.

Vandaag is het veelal bewolkt in de Alpen en valt er van tijd tot tijd sneeuw. In de Franse Alpen wordt het al snel droog, maar de Zwitserse hoofdkam en de zuidelijke Oostenrijkse Alpen houden vandaag lange tijd te maken met sneeuwval waarbij de regen in de lagere delen geleidelijk aan ook overgaat in vaste vorm. Dit heeft te maken met het binnenstromen van koudere lucht vanuit het noorden. Pendelt het 'freezinglevel' vanochtend in het zuiden tussen de 1000 en 1400 meter, wat te maken heeft met de Nordföhn. Vanmiddag daalt deze tot onder de 1000 meter en in het noorden zelfs tot onder de 500 meter om uiteindelijk ook de lager gelegen delen te bereiken. De sneeuw verplaatst zich oostwaarts. Er staat niet al te veel wind uit het noorden. Komende nacht in de noordelijke Oostenrijkse gebieden nog wat sneeuw bij temperaturen rond het vriespunt. Elders veelal droog, een paar opklaringen en dan gaat het licht tot matig vriezen. Het wordt het weer kouder dan voorgaande nachten.


Gisterochtend prachtige opklaringen in Hinterglemm. (Salzburgerland) Let ook op de mooie mistwolkenvelden in het dal.


Kirchberg in dal bij Tirol. 'Beetje regen, maar verder prima conditie nog altijd'.


Voorbije dagen flink wat 'neuschnee'  of beter 'neige fraîche' in het Franse Saint Sorlin d'Arves (Savoie
)


Ik zeg slechts; 'wow!' (Flachau Salzburg)

Morgen begint droog maar al in de loop van de dag komt er nieuwe sneeuw  vanuit het westen binnen lopen. De vorstgrens ligt dan tussen de 1000/1400 meter in het westen en zuiden tot rond de 1000 in het noorden en oosten. Met wat zon en licht föhnige condities kan het in het zuiden 5/10 graden worden. In de avond en nacht verplaatst de neerslag zich langzaam zuidwaarts en krijgen ook de zuidelijke delen met neerslag te maken. Ik verwacht dat dit grotendeels sneeuw zal zijn daar het nulgraden niveau zakt naar 400/800 meter. Ook woensdag is het neerslachtig en zijn er perioden met sneeuw, vooral in de zuidelijke delen. De oostelijke Oostenrijkse gebieden krijgen pas later op de dag met de neerslag te maken en de 'sneeuwvalgrens' schommelt naar verwachting dan tussen de 400 en 800 meter.


Een volgende storing met veelal sneeuw loopt woensdag vanuit het westen de Alpen binnen.

Donderdag valt er nog een enkel laatste vlokje sneeuw maar is het veelal droog met een af en toe doorbrekende zon. Het wordt  0/7 graden. Vrijdag en zaterdag kan er langs de noordkant een enkel sneeuwbuitje voorkomen. Verder is het veelal droog, schijnt de zon af en toe, zonder dat het nu stralend wordt en ligt de vorstgrens overdag tussen de 1200 en 1500 meter. In de nachten vriest het licht, soms matig. Een hele voorzichtige blik op komend weekend geeft geen aanleiding te denken dat er grote veranderingen op komst zijn. Actieve neerslaggebieden lijken de Alpen niet te kunnen bereiken en het noorden heeft de meeste zon. Wel lijkt het wat kouder te gaan worden. Dat heeft alles te maken  met het hogedrukgebied boven het noorden van Europa wat zich enigszins in zuidelijke richting uitbreidt. Dit was het voor vandaag. Voor nu, een fijne dag en graag tot morgen!


Met hartelijke groet,


Johan Kamphuis, weerman Sneeuwhoogte.nl

Winterweer in Nederland

Morgen sneeuw in het noordoosten


Een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavie zorgt vanaf morgen voor een beduidend kouder weertype. In de nachten vriest het licht, in het noordoosten soms matig en morgenmiddag gaat het daar sneeuwen.

Morgen stroomt vanuit het noordoosten koude lucht, aangejaagd door een opbouwend hogedrukgebied boven Scandinavië het via het noordoosten ons land binnen, terwijl ook zachte lucht vanuit het zuidwesten oprukt. De botsing tussen de twee luchtsoorten gaat gepaard met regen die in de ochtend vanuit het zuidwesten langzaam naar het noordoosten trekt. Daar is de koude lucht al aan het binnenstromen en schommelt het kwik rond het vriespunt. De neerslag gaat daar over van regen in sneeuw. Grote verschillen morgen in het land. Terwijl het in de loop van de middag sneeuwt in het noordoosten bij kwikstanden rond nul, regent het elders bij 3/5 graden. De koude lucht wint terrein. In de avond breidt de sneeuw zich uit tot over de noordelijke provincies en dringt vorst langzaam dieper het land binnen. Tegen de ochtend ligt het 'sneeuwfront' boven het zuiden van het land en is het daar rond nul. In Groningen vriest het dan 4 graden en klaart het voorzichtig op.


Morgenmiddag gaat het in het noordoosten van het land sneeuwen. Deze winterse neerslag breidt zich in de nacht uit naar het zuiden bij een tot aan het vriespunt dalende temperatuur. Kans op gladheid dus!


Woensdagochtend heeft de vorst heel het land veroverd.

Woensdag is het droog en schijnt de zon in het noorden af en toe, misschien zelfs uitbundig, dat is nog niet helemaal duidelijk. Naar het midden en zuiden is er veel bewolking. Het kwik komt in het noorden niet of nauwelijks boven het vriespunt uit. Naar het zuiden is het ook koud met hooguit +1 graad. Er waait een matige wind uit het noordoosten en voelt koud aan, 3/4 Bft. In de nacht kan het in het noorden 5 of 6 graden vriezen, mits het opklaart en daar lijkt het op. Naar het zuiden toe is veel meer bewolking aanwezig en blijft vorst beperkt tot -1/-3 graden. Donderdag en vrijdag dooit het in het zuiden en midden licht, het noordoosten is het koudst met kwikstanden rond het vriespunt. In de nachten vriest het, afhankelijk van opklaringen 1/5 graden en overdag schijnt de zon geregeld. Vriendelijk weliswaar maar niet diep winters.

De conclusie is dan ook dat we aan het begin staan van een beduidend koudere periode die morgen begint met regen en in het noordoosten met sneeuw. Daarna vriest het in de nachten licht, soms (vooral in het noordoosten) soms matig maar lopen de temperaturen tijdens het weekend op tot ruim boven nul. Bij winterweer denken we vaak aan schaatsen. Zoals de zaken er nu voorstaan zal dit een zeer lokale aangelegenheid worden en de kans daarop is het grootst voor het noordoosten en oosten van het land. En dan denk ik vooral aan een ijsbaan of ondergelopen weiland. En volgende week? Zet dit weertype door? Wordt het nog wat kouder of juist zachter? Morgen meer nieuws over de ontwikkelingen op de lange termijn.
 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Raymond Desjardijn

Krijgt Serfaus/Fiss hier nog een staartje van mee?
Als ik zo op plaatje kijk zal het daar om hangen

Raymond Desjardijn | 06-02-2017 - 09:18

Sneeuwhoogte.nl | Johan  Kamphuis

Dat heb je juist gezien. Het is in jouw gebied vandaag, morgen- en woensdagavond net wel of net niet. Duimen maar:)!

Sneeuwhoogte.nl | Johan Kamphuis | 06-02-2017 - 09:43

Luc  Cap

In Gerlos lekkere vlokjes vanochtend

Luc Cap | 06-02-2017 - 09:22

Peter N

Zit jij daar dan nog Luc in gerlos???

Peter N | 06-02-2017 - 09:26

Peter N

Goedemorgen Johan weet jij of kan jij al zien of de inneralpen en de omgeving nauders ook wat sneeuw gaan meepakken want op de webcams beloven ze van alles en dan pakt het toch weer anders uit helaas:
ben benieuwd Johan of Michael alvast bedankt groetjes Peter. N??⛷?

Peter N | 06-02-2017 - 09:24

Sneeuwhoogte.nl | Johan  Kamphuis

Dat lijkt me haast wel. Vanaf vanavond neemt die kans behoorlijk toe en duurt tot morgenavond. Het zal me verbazen als er in jouw gebied niets gaat vallen. Fijne tijd daar! Johan

Sneeuwhoogte.nl | Johan Kamphuis | 06-02-2017 - 09:41

Jo La

Het sneeuwt ook in Wagrain!

Foto bij weerbericht reactie 38106

Jo La | 06-02-2017 - 09:26

Harry Verduin

Het sneeuwt hard in de dolomieten !!

Harry Verduin | 06-02-2017 - 09:49

S. K.

Hopen dat het er nog 3 weken ligt

S. K. | 06-02-2017 - 10:07

Harry Verduin

Het seizoen is nu wel gegarandeerd

Harry Verduin | 06-02-2017 - 10:29

Dennis  Dolomieten

Weer vrolijk Harry?:-)

Dennis Dolomieten | 06-02-2017 - 12:50

Harry Verduin

Hoe zou het anders kunnen : -) Het sneeuwt nog altijd trouwens

Harry Verduin | 06-02-2017 - 13:07

Ardien Ophof

Yeahh! Tot zaterdag?☃⛷

Ardien Ophof | 06-02-2017 - 14:24

Heidi ☃️

Ziet er goed uit?☃️

Heidi ☃️ | 06-02-2017 - 15:17

Richard Bosker

@Peter N,

Webcams liegen niet lijkt me. Als je op de webcam sneeuw ziet kun je er gevoegelijk vanuit gaan dat het daar sneeuwt:-)

In Bramberg sneeuwt het ligt in het dal, vanmorgen idd begonnen met wat natte sneeuw / regen, later wat vastere vorm. Dus exact wat Johan voorspelde.

Bovenin wordt het mooi opgefrist en dat was ook wel nodig. Dacht gisteren eerst dat ik mij ski's niet goed geslepen had, maar het bleken allemaal ijs bolletjes te zijn op de piste.

Morgen wordt vast fantastisch!

Richard Bosker | 06-02-2017 - 09:57

Peter N

Ja dan sneeuwt het wel een paar vlokjes maar ze beloven 20 cm en dan is er maar een paar cm gevallen dat zet ook geen zoden aan de dijk alhoewel alle beetjes zijn meegenomen dat wel hoor ?? maar we blijven duimen??

Peter N | 06-02-2017 - 10:15

Carin L.

Richard, blijf jij deze week updates geven van Bramberg aub?

Carin L. | 06-02-2017 - 10:53

Richard Bosker

Zal ik proberen aan te denken, zit er volgende week ook nog,

Wanneer mag jij?

Richard Bosker | 06-02-2017 - 14:21

Carin L.

Wij gaan 11 maart weer

Carin L. | 06-02-2017 - 14:56

marijn wiskerke

Is er ook sneeuw in brixen

marijn wiskerke | 06-02-2017 - 10:04

Bert Meulders

Marilleva en Madonna gaan hard volgens de webcams.
Wordt weer een geweldige krokusvakantie daar;

Bert Meulders | 06-02-2017 - 10:27

Tom Heller

Het gaat zo te zien super daar in val di sole

Foto bij weerbericht reactie 38117

Tom Heller | 06-02-2017 - 11:12

Rodney H.

Ik zie voor heel west-Europa op diverse weersites een enorme temperatuur stijging vanaf komend weekend. Ik weet dat het nog erg ver is maar is de lente in aantocht???

Rodney H. | 06-02-2017 - 11:29

Lobke W

Ja, ik zie dat ook??!! In Berwang Vlg maandag 8 graden en regen??, nee toch!!!

Lobke W | 06-02-2017 - 11:42

Dieter W

Hangt toch wel sterk af van welke weersite je bekijkt... maar inderdaad ik frons ook wel de wenkbrauwen als ik voor volgende dinsdag in Wengen temperaturen zie van 8 graden op 2500 meter en 14 graden op 1200 meter... (bron bergfex) Maar uiteindelijk zal het al bij al nog wel meevallen denk ik..

Dieter W | 06-02-2017 - 11:47

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Veel sites leunen op het hoofdmodel van ECMWF. Deze zogenaamde "Oper" run was/is komend weekend de warmste van allemaal voor W Europa. De onzekerheid is enorm groot op lange termijn. Wordt vervolgd ?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 06-02-2017 - 15:42

Rodney H.

Dank Michael voor je reactie, we duimen voor een voortzetting van de winter en wachten geduldig af. (18 feb naar Valfrejus)

Rodney H. | 06-02-2017 - 19:33

Rodney H.

KLeine toevoeging inmiddels dag later en de hoge temperaturen zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Joepie!!

Rodney H. | 07-02-2017 - 07:53

Dieter W

Ook het Jungfrau-skigebied kreeg afgelopen nacht een mooi vers laagje van 30cm. En het blijft nog even doorsneeuwen tot en met woensdag volegens de voorspellingen. Ziet er fantastisch uit om er volgende week naar toe te trekken

Dieter W | 06-02-2017 - 11:43

Bart Snelder

Wij zijn net terug uit Tux. Erg goed nieuws dat er nieuwe sneeuw gaat vallen en dat er kouder weer aankomt, want zelfs in dat hoge dal werden de condities er op de lager gelegen pistes niet beter op.

Ik wil de weermannen en de mensen op dit forum hartelijk bedanken voor alle berichten, en voor alle mensen die nog gaan; veel plezier! Tot volgend jaar!

Bart Snelder | 06-02-2017 - 11:58

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Dankjewel Bart??

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 06-02-2017 - 15:38

Henk Visser

Vollop sneeuw in westendorf tot in het dal! Ik kan je zeggen het ziet er weer gesellig uit, de pistes zijn ook prima!

Henk Visser | 06-02-2017 - 12:17

Ilco Valmeinier

Bedankt voor de update Henk ?

Ilco Valmeinier | 06-02-2017 - 12:31

Henk Visser

Graag gedaan!!

Henk Visser | 06-02-2017 - 13:15

Wiljo Jochems

Hoe is het in köningsleiten??? Iemand een update??

Wiljo Jochems | 06-02-2017 - 12:37

Richard Bosker

Wiljo,

Ik zit er hemelsbreed 10 km vandaan, dus ga er maar vanuit dat het ook daar mooi opgeknapt is.

Ga er van de week zeker een keer skieen.

Richard Bosker | 06-02-2017 - 14:20

Joost Zwiers

Gister prima! Vandaag in Mayrhofen geweest, hele dag sneeuw gehad,dus dat zal in Koingsleiten ook wel gevallen zijn.

Joost Zwiers | 06-02-2017 - 18:54

karin van der leij

Hoi, vanaf vorige week krijg ik geen foto's meer te zien, heb de app al opnieuw geïnstalleerd, maar ook dit werkt niet... Enig idee iemand?

karin van der leij | 06-02-2017 - 12:59

karin van der leij

Ook de weer kaarten zijn groot wit vlak ?

karin van der leij | 06-02-2017 - 13:02

Sneeuwhoogte.nl

Gebruik je iPhone of Android?

Sneeuwhoogte.nl | 06-02-2017 - 13:14

GJ Dannenberg

Iemand hier een live update van Winterberg en aan de weermannen een vraag of ze het Sauerland weer de komende dagen nog een keer erbij mee willen nemen. Alvast bedankt

GJ Dannenberg | 06-02-2017 - 14:01

Jeannette B

In skigebied Ski-Juwel bij Alpbach is het heel de dag al lekker aan het sneeuwen. Het ziet er prachtig uit?

Jeannette B | 06-02-2017 - 14:14

Philomena Wijburg

Hele dag sneeuw in Serfaus. Pistes prima. Wel slecht zicht.

Philomena Wijburg | 06-02-2017 - 14:34

Tom Heller

Ziet er echt top uit in val di sole dolomieten?

Foto bij weerbericht reactie 38142

Tom Heller | 06-02-2017 - 16:00

Stijn C

Deze namiddag op kronplatz. Na ganse nacht/dag sneeuwval trok het rond 15:00 open. Diepsneeuw en morgen zon. Wordt topdag!

Foto bij weerbericht reactie 38143

Stijn C | 06-02-2017 - 18:00

Pieter Masson

Spijtig dat de meeste pagina's het groot zagen voor de winter die nu komt in benelux , en opeens 's nacht-3 + 5 overdag

Pieter Masson | 06-02-2017 - 18:17

Dennis  Dolomieten

Zou leuk zijn als dat nu ook niet uit komt. De zachte voorspellingen komen helaas vaker uit dan de koude. Waarom weet ik niet.

Dennis Dolomieten | 06-02-2017 - 19:18

Dennis  Dolomieten

Toch wordt de kou sterker en hoop ik dat het een mooie lange vorstperiode wordt.

Dennis Dolomieten | 06-02-2017 - 19:22

Pieter Masson

als we willen schaatsen moet het ferm kouder worden

Pieter Masson | 06-02-2017 - 19:49

Peter N

Ben er bang voor Dennis er zijn al tekenen dat het maar van korte duur is helaas we gaan het zien man

Peter N | 06-02-2017 - 22:06

Jasper Smit

Ik vraag me af, ik ga 17 tot 24 februari op vakantie in brixen im thale (Tirol) kan ik dan ook sneeuw verwachten?

Jasper Smit | 06-02-2017 - 18:18

Henk Visser

Dat duurt nog te lang om daar wat over te zeggen. Vandaag is er gelukkig wel sneeuw bij gevallen in westendorf/ brixen. Nu hopen dat de temperaturen laag blijven.

Henk Visser | 06-02-2017 - 18:46

Jasper Smit

Dat klopt idd, maar het zou toch leuk zijn, als er in de voorjaarsvakantie nog wat sneeuw bij komt, maar dat is inderdaad nog te ver.

Jasper Smit | 06-02-2017 - 19:21

Michael Gerritsjans

Vanmiddag terug gekomen van 4 dagen Saalbach-Hinterglemm-Leogang. Het was weer mooi. Ik ben wel blij dat het vandaag weer heeft gesneeuwd, dat was nodig. Volgende week vrijdag gaan we weer :-)

Michael Gerritsjans | 06-02-2017 - 18:38

Artus M.

Hoe zit het eigenlijk met de sneeuwval in Slovenië?

Artus M. | 06-02-2017 - 19:21

Marco Rozeboom

Fijn dat er op veel pistes sneeuw valt. Gaan zaterdag naar Les Gets op top ligt steeds meer sneeuw dal blijft nog steeds op 25 cm staan, is er toevallig iemand daar aan skiën die een update kan geven.

Marco Rozeboom | 06-02-2017 - 19:57

Artus M.

In Champéry dat in het Zwitsers gedeelte van Les Portes du Soleil ligt zou er in het dorp zo een 25 cm liggen en boven zo een 50 cm sneeuw liggen. En het gaat nog sneeuwen. Dus alvast veel plezier in les PDS.

Artus M. | 06-02-2017 - 20:02

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord