Toenemend onbestendig

De verschillen in sneeuwvalgrens waren gisteren erg grillig. Zo regende het in Serfaus tot 1900m af en toe nog even aardig door, maar sneeuwde het op andere plaatsen in dezelfde regio tot op een lagere hoogte. In grote lijnen is er weinig verandert in ons (wintersport)spoorboekje. Vandaag onder invloed van naderende oceaan storingen en aantrekkende zuidwestelijke wind in de zuidwestelijke Alpen toenemend bewolkt. Later op de dag gaat het in deze regio op uitgebreide schaal regenen en sneeuwen en breidt de neerslag zich langzaam verder oostwaarts richting de centrale Italiaanse zuidzijde uit. De noordelijke Alpen krijgen tegelijkertijd te maken met een opkomende föhnwind en houdt deze ook morgen nog even aan.


"Zat ik maar in die lift" . Heerlijk beeld vanuit Arosa / Lenzerheide

"Vandaag was het skiën tussen 2 lagen bewolking, prachtig!" Planai / Schladming via @Anne Rozema

Zonnig Alpbach gisteren via @Jos Veldt

Vanuit het zuidwesten opkomende neerslag
Het is druk op de Atlantische Oceaan. En dan heb ik het over de lagedrukgebieden en trogvormige hoogtestoringen, want ze zijn al niet meer op de vingers van een hand te tellen. Een sturende depressie ligt actueel voor de zuidwestkust van Ierland. Aan de voorzijde van dit laag wordt met een krachtige zuidwestelijke wind zachte en vrij vochtige lucht richting de Alpen aangevoerd. Het warmtefront bereikt in de ochtend het zuidwestelijke Alpengebied en trekt langzaam oostwaarts. De bijbehorende neerslagzone zorgt voor opkomende regen en sneeuw, en gaat deze in de loop van de nacht nog iets verder intensiveren. De sneeuwvalgrens loopt ongeveer van 1600 tot 1800m in het uiterste zuidwesten tot 1300 à 1600m in de Walliser en Tessiner Alpen. Gemiddeld genomen verwacht ik tot en met het weekend tussen de 60 en 35 cm/mm neerslag voor de Franse, Zwitserse zuidzijde en inner Alpine en Italiaanse centrale Alpenzijde (incl Dolomiti).  Het zwaartepunt van de neerslag ligt duidelijk op de zuid Franse Alpes Maritimes en Tessiner Alpen. De sneeuwvalgrens blijft echt lokaal een aandachtspunt tijdens deze fase, en kan deze door de orografie lokaal erg verschillen. Oostenrijk mist vanwege de zuidelijke aanvoer deze keer de (sneeuw)boot en heeft in eerste instantie te maken met een doorstaande Südföhn. Rond zaterdag verwacht ik hier ook wat sneeuw bij een langzaam dalende sneeuwvalgrens.


De bewolking neemt vanuit het zuidwesten steeds verder toe.Infrarood opname van het Oostenrijkse ZAMG

De Südföhn is aan de noordzijde behoorlijk aanwezig. Hier is vandaag dan ook de meeste zon te vinden

Duikt Europa de winter in?
De signalen op een nieuwe winter-inval nemen met de dag verder toe. Na het weekend ontstaat er boven Scandinavië een indrukwekkend hogedrukgebied en stroomt er aan de oostflank een portie Siberische diepvrieslucht zuidwaarts. Er is een kans dat deze lucht met een omweg ook de Benelux binnen gaat vallen. De wind duikt tegen die tijd de oosthoek in en gaat ook het weerbeeld in de Alpen steeds verder bepalen. Wat dit betekent voor de sneeuwverwachting in de Alpen is nu nog niet te zeggen. De trend is in ieder geval wel duidelijk kouder. Hoe leuk is het als onze eigen Benelux eveneens de winter in duikt. We gaan het zien de komende dagen!


Voor winterliefhebbers om te smullen deze luchtrdrukverdeling. Afwachten of dit gaan doorzetten. Opnieuw schaatsen? #ECMWF #MeteoCentre

Een fijne dag nog en graag tot morgen!
 

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

 

Winterweer Nederland

Het weer in ons land belooft een spannende en ook cruciale fase in te gaan. Inmiddels is het al februari, historisch gezien de laatste wintermaand. Koning Winter deed een aantal weken geleden al een poging, die niet echt overtuigend was. Een nieuwe missie lijkt echter een kwestie van tijd en deze oogt een stuk kansrijker. Gaat het dan toch nog gebeuren? Krijgen we toch nog winter? Het zou zo maar eens kunnen! Eerst een vleugje voorjaar,maar na het weekend zouden de bordjes wel eens helemaal kunnen worden verhangen.


Een enorme bel koude lucht boven het noordoosten van Europa komt na het weekend steeds dichterbij.


Vandaag en morgen is het nog bijna lente bij 10/13 graden en dat met rugdekking van regelmatig zon! Zaterdag heeft het noorden eerst nog zon,maar krijgt het zuiden te maken met regen als een depressie vanuit Frankrijk ons land binnentrekt en naar Duitsland koerst. Dat is al een vrij ongewone route. Noodzakelijk, want een winterse drukverdeling is ook tamelijk ongebruikelijk geworden en dus hebben we afwijkende stromingspatronen nodig. Met 8 graden blijft het zacht.


Hogedruk boven Scandinavië. We hebben het al lang niet meer gezien. Dit bolwerk lijkt als trekpaard te gaan fungeren voor de continentale kou.


Zondag volgt opnieuw een storing. Wederom maakt het zuiden de grooste kans op neerslag en kan de zon in het noorden een doorbreken. Ondertussen begint kou in het oosten en noorden van Europa zich steeds meer samen te pakken.


Zachte lucht wordt verder op afstand gezet door het in kracht toenemende hogedrukgebied boven Scandinavië.


Maandag neemt het hogedrukgebied boven Scandinavië verder in kracht toe (1050 hPa) en komt boven Finland te liggen. Daar zijn eigenlijk alle toonaangevende modellen (ECMWF, UKMO, Offenbach, NCEP) het over eens. Samen met de zuidelijk langs trekkende depressies komt er boven het continent een oostelijke stroming op gang en daarmee wordt koude lucht vanuit het oosten op transport gezet. Waar de grote rekenbreinen in verschillen is het binnenvallen van koude vrieslucht. Dit wordt veroorzaakt door altijd aanwezige kleine verschillen in berekeningen van trekrichtingen van de diverse storingen en posities van hogedrukgebieden. Tijdens de vorige dreigende inval van koude vrieslucht was de eensgezindheid onder de grote modellen ver te zoeken. Nu is dat duidelijk anders wat de betrouwbaarheid ten goede komt. In grote lijnen komt het er op neer dat de winter na het weekend dichterbij komt en zeer waarschijnlijk ook werkelijk gaat arriveren. Al wil ik benadrukken dat het hier om een lange termijn verwachting gaat, die vanzelfsprekend vrijwel altijd met meer onzekerheden gepaard gaat dan de korte.


En de vorst valt ons land binnen. Nu het spoorboekje nog kloppend zien te krijgen
 


De inmiddels beroemde 'pluimverwachting'


Maandag een status quo met bewolking, wat zon en droog weer bij 3/5 graden. Dinsdag zou dan de overgangsag moeten worden naar de eventuele winter. Dan trekt een volgende storing over het land die ontstaat op de grens met zachte en naderbij komende koude lucht. Het lijkt een laatste stuiptrekking van de zachte oceaanlucht te zijn. Wanneer alle voortekenen niet bedriegen, neemt het krachtige hogedrukgebied boven Scandinavie daarna de teugels in handen en stroomt de vrieskou ons land binnen. Al met al dus spannende tijden, niet alleen in de Alpen maar ook in ons eigen kleine landje waar Koning WInter aan een nieuwe missie lijkt te beginnen. Zo lang dit relevant is breng ik u dagelijks op de hoogte van de ontwikkelingen en verschijnt er in de loop van de ochtend hier het 'winterweerpraatje'.

Met vriendelijke groet,


Johan Kamphuis, weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Steven Vc

Mijn eerste taak zit erop. Fijn om elke ochtend weer de nieuwtjes vanuit de Alpen te mogen aanschouwen. Bedankt sneeuwhoogte.nl. Een blije Belg ?

Steven Vc | 02-02-2017 - 08:41

Richard Bosker

Orografie, een woord dat je niet zo vaak hoort, orografie.

Nu lees ik al een tijdje mee, maar deze kende ik nog niet:-) Wat betekent dat Michael?

Richard Bosker | 02-02-2017 - 09:13

Sneeuwhoogte.nl | Michael

De ligging van de grootste en hoogste bergketens op aarde heeft invloed op de wereldwijde patronen in de luchtcirculatie. Ook op lokaal niveau hebben bergen soms grote invloed op het lokale weerbeeld. Het reliëf beïnvloedt de temperatuur, de wind, de bewolking en de neerslag.

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 02-02-2017 - 10:17

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Zie ook Wikipedia nl.m.wikipedia.org/wiki/Orografie

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 02-02-2017 - 10:18

Richard Bosker

Ok, thx

Richard Bosker | 02-02-2017 - 11:16

S. K.

Over 3 weken dolomiti .. gaat wel goed komen!

S. K. | 02-02-2017 - 09:22

Elro Skiwelt

Net terug van een lang weekend skiën. De sneeuw die midden januari gevallen is in Oostenrijk was ook in Skiwelt nog prima te beskiën. Hoewel het dinsdag regende/sneeuwde raken de reservoirs leeg. Oostenrijkers spreken al over een opkomend probleem. Door de extreem koude januari maand waarin nagenoeg dus geen neerslag is gevallen, laat staan smeltwater kon worden opgevangen, is het niet mogelijk kunstsneeuw te produceren. Mocht opnieuw een koude (droge) periode aanbreken voor de Alpen, dan wordt het dus in veel gebieden skiën op "oude" sneeuw waarschijnlijk.

Foto bij weerbericht reactie 37883

Elro Skiwelt | 02-02-2017 - 09:27

Henk Visser

Zal vast meevallen ligt genoeg sneeuw en er komt ook nog sneeuw aan

Henk Visser | 02-02-2017 - 13:50

Ilco Valmeinier

Voorspelling ziet er ook goed uit qua sneeuwval ..fingers crossed

Ilco Valmeinier | 02-02-2017 - 17:03

Henk Visser

Inderdaad Ilco?

Henk Visser | 02-02-2017 - 19:56

Steven Vermunt

Update vanuit Selva. Gisteren tussen 2-7cm erbij, maar die smolt gisteravond weer weg. Pistes liggen er dankzij de kunstsneeuw zeer goed bij. Maar een beetje wit zou wel gewenst zijn.

Foto bij weerbericht reactie 37884

Steven Vermunt | 02-02-2017 - 09:31

Dennis  Dolomieten

Het gaat kouder worden met sneeuw die blijft liggen. :-)

Dennis Dolomieten | 02-02-2017 - 10:16

Ardien Ophof

Hoop dat het vanaf 12 febr er wat witter uitziet?

Ardien Ophof | 02-02-2017 - 12:58

Dennis  Dolomieten

Ik verwacht zo rond de 30cm sneeuwval boven de 1700mtr voor Arabba. Tm maandag.

Dennis Dolomieten | 02-02-2017 - 13:30

Harry Verduin

Ik hoop dat je gelijk hebt Dennis, maar ik moet het eerst zien alvorens ik het geloof. Het lijkt wel of in de winter de dolomieten in de sahara liggen...

Harry Verduin | 02-02-2017 - 20:44

Dennis  Dolomieten

Ja het is dit jaar extreem droog daar. En idd eerst zien.

Dennis Dolomieten | 02-02-2017 - 22:31

Dennis  Dolomieten

Heerlijke berichten. Michael! Zin om nog een keer te schaatsen! :-)

Dennis Dolomieten | 02-02-2017 - 10:13

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Anders ik wel Dennis! ?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 02-02-2017 - 10:19

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Amerikanen (Trump) bemoeien zich nu ook al met ons winterweer? Schreeuwende weerkaartjes ??

Foto bij weerbericht reactie 37891

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 02-02-2017 - 10:20

Dennis  Dolomieten

??

Dennis Dolomieten | 02-02-2017 - 10:29

 Joeri L

??

Joeri L | 02-02-2017 - 14:43

Birgit Giezenaar

Nog 6 nachten slapen en dan eindelijk richting Berwang! Begint er allemaal weer een stuk beter uit te zien ?❄️

Birgit Giezenaar | 02-02-2017 - 10:19

Joy Van Craenenbroeck

@ Elro, dat vind ik een rare redenering. Eenmaal `volbeschneiung` is gebeurd, wordt er zelden nog volop besneeuwd, tenzij het nodig is door extreem smelten. Hier en daar wat verbeteringen gebeurd wel, maar zoals het weer nu is lijkt me dit echt overbodig en duur!

Joy Van Craenenbroeck | 02-02-2017 - 10:30

Elro Skiwelt

Dat is niet mijn redenering, maar meer de angst die bij locals in Skiwelt leeft.

Elro Skiwelt | 02-02-2017 - 17:00

Eric Kromhout

Wat een angst er ligt genoeg sneeuw en maandag komt er weer een mooie laag aan. Geen paniek er is prima te skien

Eric Kromhout | 02-02-2017 - 23:46

Yorrick Pinte

diepvrieskou is net waar mij vriendin om vroeg. We zijn nu al 5 keer samen skien en het is nooit onder de nul. Nu ziet het ernaar uit dat ze gaat krijgen wat ze wil. Vanaf zaterdag geef ik wat updates vanuit Châtel (Portes du Soleil)

Yorrick Pinte | 02-02-2017 - 11:01

Ilco Valmeinier

He mijn reactie is weg ...heb ik iets verkeerd gedaan ? Dan evt. excuses.

Ilco Valmeinier | 02-02-2017 - 11:10

Sneeuwhoogte.nl

Reden was de foto en link die je had geplaatst.

Sneeuwhoogte.nl | 02-02-2017 - 13:16

 Joeri L

Nu maak je me toch nieuwsgierig wat voor foto ??

Joeri L | 02-02-2017 - 14:43

Ilco Valmeinier

Ok excuus zal het nooit meer doen....beloofd.

Ilco Valmeinier | 02-02-2017 - 16:56

Ilco Valmeinier

Het ging echt over het alpenweer Joeri niet over het Almhof meisje ?

Ilco Valmeinier | 02-02-2017 - 16:57

 Joeri L

? jammer ?

Joeri L | 02-02-2017 - 19:40

 Joeri L

Het bolwerk waar jullie het over hebben, dat al een lange tijd niet meer gezien is wat houd dat is nu het weer te zien is en dan bedoel ik met wat kunnen we het vergelijken in de geschiedenis.?

Joeri L | 02-02-2017 - 12:01

Sneeuwhoogte.nl | Johan  Kamphuis

Dag Joeri. Het gaat hier om een blokkade van hogedruk boven Scandinavië. Doorgaans zorgt zo'n setting voor winter in ons land. Een standvastig hogedrukgebied hebben we daar al heel lang niet meer gezien. Wanneer en dergelijke setting nu wel tot stand zal komen en ook de nieuwste berekeningen ondersteunen deze visie, zou dat een soort trendbreuk zijn.

Sneeuwhoogte.nl | Johan Kamphuis | 02-02-2017 - 12:14

 Joeri L

Aha bedankt. We houden het is de gaten ?. Zal wel heerlijk zijn echt echt echt winterweer. Alleen voor de Alpen houd dit weer in zonder sneeuw val toch? Omdat de lucht vanuit het oosten droge lucht is?

Joeri L | 02-02-2017 - 12:19

Cheese  Curve

Wolken blijven nog net achter de bergen. Fantastische pisten, heerlijke zon. Je merk het niet dat het iets dooit.

Foto bij weerbericht reactie 37905

Cheese Curve | 02-02-2017 - 14:40

Cheese  Curve

In Königsleiten.

Cheese Curve | 02-02-2017 - 14:41

Willem Bakker

Een echte winter zo geweldig zijn. Dat schaatsen op ondergelopen weilandjes zet geen zoden aan de dijk.

Willem Bakker | 02-02-2017 - 14:49

Matthijs  Heuvelman

Lekkerrrrrr! Ik woon dan wel in Portugal, maar ben gek van kou en vooral sneeuw. 4 maart is het zo ver! 1 week in Pongau en een dikke week in Pinzgau!! Kom maar door met die sneeuw en vrieskou!!

Matthijs Heuvelman | 02-02-2017 - 16:06

Cheese  Curve

Wald en Krimml in de wolken. Königsleiten in de zon.

Foto bij weerbericht reactie 37911

Cheese Curve | 02-02-2017 - 16:29

Jessica De Groot

Fantastisch!!...maar: eerst zien, dan geloven?❄️?! Cti brace inmiddels in de maak, nog 7 weken en dan lekker naar de sneeuw!?

Jessica De Groot | 02-02-2017 - 18:22

 de Jonge

Kan iemand aangeven hoe het met de sneeuw is in Mellau/Damuls? heeft het te lijden gehad door de regen?

de Jonge | 02-02-2017 - 21:09

Grubinsky

Nog ongeveer 5 dagen, 3 minuten en 11 seconden en dan vertrekken we naar Zell-am-See-Kaprun-Fieberbrun-Saalbach-Hinterglemm-Leogang. Kan iemand een pakkende naam verzinnen voor dat gebied??? ???

Grubinsky | 02-02-2017 - 21:59

Steven Damüls

Holland 2 ???

Steven Damüls | 02-02-2017 - 22:24

Sjaak Draak

En vierhofen dan?

Sjaak Draak | 02-02-2017 - 22:30

Grubinsky

Sorry... die was ik even vergeten!

Grubinsky | 03-02-2017 - 06:24

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord