Veel neerslag komende etmalen

Natuurlijk, de temperaturen kwam gisteren boven nul uit, maar dat was dan ook vrijwel het enige smetje op het verder geweldige weer. Ondanks de 3/5 graden in de plus hebben de sneeuwcondities maar weinig te lijden door de dooi. Op wat 'hochnebel' in sommige dalen na, was het woord vooral aan de zon. Hoogtijdagen in de Alpen, maar dat is aan het veranderen. Dat de sneeuw nog maar weinig weinig lijdt onder de lichte dooi, komt door de aanvoer van vrij droge lucht. Inmiddels staan lagedrukgebieden, gevuld met vochtige lucht te trappelen om de aanval op het hogedrukbastion boven het oosten van Europa te openen. Dat betekent dat er deze dagen weer wat te beleven valt in de Alpen. Maar ook dat  het onvermijdelijk is, dat het 'freezinglevel' gaat worden opgelift. 


Storingen met veel neerslag onderweg naar de Alpen..

De hoogtestoring, gevuld met koude lucht blijft helaas net te noordelijk om te voorkomen dat de vorstgrens oploopt.


Helemaal niets mis met het weer in Gerlos, aldus een gelukkige fotograaf.


Allemaal even lachen! Maar hoe kun je ook niet vrolijk zijn met sneeuw en zon! Königsleiten, Salzburgerland


Aanvankelijk begint de dag in Oostenrijk nog met wat zon en een paar mistbanken.  Voorbije nacht vroor het weer matige tot streng maar zijn de scherpste randjes duidelijk van de kou af. Enkele waarnemingen van vanochtend 7:30 uur: Kleines Matterhorn op 3873  -12 graden. Vorige week rond deze tijd nog bijna -30. Gerlos, -2 en het was er nog helder. Zell am See -13 en ook daar helder, in Davos vroor het 7.9 graden bij bewolkt weer en in het Franse Val Thorens was het -7 graden en wisselend bewolkt.

Vandaag zien we dat een kleine randstoring vanaf de Noordzee oprukt tot aan ons land en de bijbehorende neerslaggebieden zullen in de loop van de dag over de Zwitserse Alpen trekken en in de namiddag en avond ook Voralberg en Tirol bereiken en zich langzaam oost en zuidoostwaarts uitbreiden. Wellicht krijgen ook de Franse Alpen er een staartje van mee. Er gaat neerslag vallen waarbij het passerende warmtefront de sneeuwvalgrens optrekt naar ongeveer 1500/1800 meter in de Zwitserse en Franse Alpen tot 1000/1400 in de Oostenrijkse berggebieden. Hoe meer naar het oosten, hoe lager de vorstgrens. Tijdens de (stau) neerslag zal deze in de loop van de nacht weer iets dalen, vooral in Oostenrijk. Hogerop kan het behoorlijk gaan sneeuwen.  Hoewel de storing op hoogte gevuld is met hele koude lucht is het de vraag in hoeverre deze zich ook aan de grond kan vertalen. Waarschijnlijk blijft de echt koude lucht op afstand net ten noorden van de Alpen. Erg jammer kunnen we wel stellen.


Ligvigno, Italiaanse Alpen. Gelukkig alleen:)


Een en ander betekent dat er in de lagere delen kans is op regen en gladheid. Onderkoelde wegen kunnen aanvriezen (ijzel). De zuidelijke gebieden krijgen de minste neerslag of houden het helemaal droog en de temperaturen zullen door de aanvoer van zachte lucht oplopen naar vanmiddag 5/7 graden, op een enkele plek in de Oostenrijk zelfs nog wat hoger.  In de dalen staat weinig wind, hoger op staat langs de noordkam een stevige westen- tot zuidwestenwind.

De hoogtestoring ligt morgen boven Duitsland en een volgend frontensysteem trekt vanuit het noordwesten de Alpen binnen. Nadat de dag in Voralberg en Tirol misschien even met een paar opklaringen begint, zal het wederom gaat regenen en sneeuwen. Het 'freezinglevel' pendelt daarbij tussen 2200/2500 in de Franse Alpen, rond de 1200/1800 in de Zwitserse en daar geldt weer, hoe oostelijker hoe lager de vorstgrens. In Oostenrijk 1200/1500 meter. Net als vandaag zal het zuiden weinig of niets mee krijgen van de neerslag. Tot woensdagochtend kunnen er in het noorden behoorlijke  hoeveelheden neerslag gaan vallen, maar aan getallen waag ik me niet. In de nacht verplaatsen de neerslagzone en het afgesnoerde laag zich geleidelijk oostwaarts zodat het in de Zwitserse en Franse Alpengebieden droog wordt. Woensdag eerst nog wat regen/sneeuw in Oostenrijk maar ook daar wordt het in de loop van de ochtend droog en breekt het zonnetje nu en dan door. Nog altijd wordt zachte lucht aangevoerd tussen een krachtig hogedruk boven de Zwarte Zee en een depressie op de oceaan.


Tegen het weekend een aanval vanuit het zuidwesten?

Wordt het dan nog weer kouder en komt er nog meer neerslag? Aan de vorstgrens zal niet zo heel veel veranderen, verwacht ik de komende dagen. Deze ligt globaal tussen de 1200 en 1700 (oostenrijk) . In de nachten betekent dit lichte en tijdens langere opklaringen mogelijk matige vorst en overdag boven nul. Donderdag zou het overwegend droog moeten zijn met ruimte voor de zon maar ook kans op 'hochnebel' en het feest van de geweldige azuurblauwe luchten moeten we voorlopig even missen. Tegen het weekend naderen nieuwe depressies de Alpen. De koers daarvan is nu uiteraard nog niet met veel zekerheid te zeggen, maar mogelijk volgt de aanval nu vanuit het zuidwesten. Kansen voor een Südstau? We houden u op de hoogte. Morgen ben ik er weer en voor nu, een fijne dag!

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,


Johan Kamphuis, weerman Sneeuwhoogte.nl

Bekijk hier de binnengekomen foto's.

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Xavier Delvael

Dag Johan , Bedankt vh uitgebreide weerbericht. Als je schrijft dat de hoogste waarden voo Oostenrijk zijn ( vorstgrens tussen 1200 en 1800 m) betekent dat dan de hoogte in meter of is het daar dan koudst? Bedankt!

Xavier Delvael | 30-01-2017 - 09:16

Menno Scheurwater

Vallen de skigebieden in Vorarlberg onder die vorstgrens van 1200/1500 meter die je noemt voor Oostenrijk of meer onder de vorstgrens van <1800 voor Zwitserland? Alvast bedankt voor je reactie :)

Menno Scheurwater | 30-01-2017 - 09:26

Sneeuwhoogte.nl | Johan  Kamphuis

Beste mensen. Zo af en toe zal ik eens proberen te reageren, maar ik heb daar doorgaans geen tijd voor:) Het is dus niet dat ik jullie vragen niet serieus neem of negeer. Soms zal Michael reageren.

Xavier, ik heb het stukje in de tekst even aangepast. Misschien is het zo duidelijker. En Menno, morgen ligt de vorstgrens in Voralberg rond de 1200/1500 meter. Later in de week loopt deze nog iets op, vooral in het noordwesten. Misschien dat het 'freezinglevel' tijdens het komend weekend weer wat daalt. Ik hoop dat jullie vragen hiermee beantwoord zijn. Nu de hoogste tijd voor koffie:)

Sneeuwhoogte.nl | Johan Kamphuis | 30-01-2017 - 09:37

Menno Scheurwater

Ja, m'n vraagje is beantwoord. Bedankt! Nu een lekker bakje koffie ;)

Menno Scheurwater | 30-01-2017 - 09:42

Xavier Delvael

Bedankt Johan. Alle begrip wanneer je zegt dat je niet op alles kunt reageren. Ik waardeer jullie inzet en uitstekende weervoorspellingen. We worden echt verwend!!

Xavier Delvael | 30-01-2017 - 13:17

Dennis  Dolomieten

Verwacht je nog veel sneeuw voor de Dolomieten Johan?

Dennis Dolomieten | 30-01-2017 - 10:55

Tom Heller

Ik denk dat de dolomieten net niet helemaal mee profiteren?
Hopen dat de forst grens zakt anders is het nog regen ook daar

Tom Heller | 30-01-2017 - 11:06

Sneeuwhoogte.nl | Johan  Kamphuis

Ik sluit niet uit dat morgenmiddag/avond vooral de noordelijke delen er een staartje van mee krijgen. Donderdag in de loop van de dag een nieuwe kans, dan vanuit het zuiden en dat oogt allemaal iets kansrijker dan morgen. Freezinglevel zowel morgen als donderdag ergens tussen de 1200/1400 meter.

Sneeuwhoogte.nl | Johan Kamphuis | 30-01-2017 - 11:29

 Joeri L

Wat is het tam met de reacties, normaal als er regen word genoemd klapt de server er bijnA uit van de reacties ???

Joeri L | 30-01-2017 - 12:15

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Stressfactor neemt waarschijnlijk af .....??

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 30-01-2017 - 12:24

 Joeri L

Totdat het bijna vakantie tijd is, dan komen ze weer

Joeri L | 30-01-2017 - 14:04

Mieke Mulder-Engel

Stress neemt nu toch wel lichtelijk toe wij vertrekken 17 febr naar de Dolomieten. Maarja de ervaring leert mij dat er nog vanalles met het weer kan gebeuren. Ik hoop en ik hoop.

Mieke Mulder-Engel | 30-01-2017 - 16:59

Martin L.

Af en toe een flauw zonnetje hier in konigsleiten. Vanaf vanavond sneeuw volgens de lokale voorspellingen, ook in het dal. Ben benieuwd!

Foto bij weerbericht reactie 37688

Martin L. | 30-01-2017 - 12:37

Wiljo Jochems

Zeker goed nieuws voor daar wij gaan 4 maart daarna toe

Wiljo Jochems | 30-01-2017 - 18:44

Michael  Colfosco

Ik hoop dat de mm veranderen in cm voor de Seiseralm. We wachten met spanning af. Het moet toch een keer goedkomen. De Dolomieten hebben het onderhand wel een keer verdient.

Michael Colfosco | 30-01-2017 - 12:37

Peter N

De inneralpen ook hoor en nog wel meer gebieden waar het magertjes is

Peter N | 30-01-2017 - 12:53

Tom Heller

Wij gaan naar val di sole dolomieten maar zelfs met de nieuwe berekeningen is het niet best?

Tom Heller | 30-01-2017 - 12:56

Michael  Colfosco

Dat is zeker waar Peter. Deze kunnen ook zeker wat gebruiken. Ik gun iedereen een lekkere verse poederlaag ?

Michael Colfosco | 30-01-2017 - 13:22

 Joeri L

Hoorde net dat het in la plagne vol op aan het sneeuwen is, voor de mensen in de Fransen Alpen is dat super ?

Joeri L | 30-01-2017 - 14:08

Michael Gerritsjans

Is er iemand in Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn die een update kan geven? Wij zijn er vanaf donderdag.

Michael Gerritsjans | 30-01-2017 - 14:12

Sara van Grootel

Hoi Michael Wij zitten nu in Hinterglemm, gisteren uitstapje Saalbach en vandaag Leogang gedaan. Pistes zijn in de ochtend heel goed. S middags vrij ijzig afgewisseld met opgeworpen sneeuwhopen. Ben benieuwd wat er morgen gebeurt met de sneeuw/regen. Probeer eraan te denken wat te laten weten!

Sara van Grootel | 30-01-2017 - 18:04

Michael Gerritsjans

Dankjewel Sara. Ik zou inderdaad morgenavond graag nog een keer een update lezen. Bedankt en veel plezier morgen.

Michael Gerritsjans | 30-01-2017 - 20:13

Koos  van Moosel

Beetje sneeuw mag wel in Alta Badia voor het beeld. Pistes blijven top!

Foto bij weerbericht reactie 37698

Koos van Moosel | 30-01-2017 - 15:40

Gijs Winter

Oeps...gaat veranderen de komende 2 weken

Gijs Winter | 30-01-2017 - 22:16

Koen ⛷❄️ van de Pol

Yes, het sneeuwt een beetje in La Plagne. Niet veel maar alle beetjes helpen. Het is top hier.

Foto bij weerbericht reactie 37699

Koen ⛷❄️ van de Pol | 30-01-2017 - 16:45

 Joeri L

Yeah al het sneeuw is mooi meegenomen

Joeri L | 30-01-2017 - 18:13

Patrick Vierwind

In het otztal begint het nu licht te sneeuwen op 750meter

Patrick Vierwind | 30-01-2017 - 17:13

Cheese  Curve

Zaterdag en zondag heerlijk zonnetje. Nu maandagnamiddag begint het te betrekken. Hopenlijk morgen nieuwe sneeuw. Foto Königsleiten gezien vanaf Gerlosplatte.

Foto bij weerbericht reactie 37702

Cheese Curve | 30-01-2017 - 17:34

Luc  Cap

Mooi have fun

Luc Cap | 31-01-2017 - 06:22

Jochem Groenendijk

Hoe is het in Winterberg? Hoe zouden de pistes donderdag en vrijdag zijn? ?

Jochem Groenendijk | 30-01-2017 - 19:20

Peter N

Ja ja eindelijk sneeuwt het nu ook een beetje in nauders het zijn geen meters maar alle kleine beetjes helpen wel ???⛷⛷⛷??????

Peter N | 30-01-2017 - 19:35

Nick Beckers

Wij vertrekken zondag voor een midweek.. maar bestemming wachten we nog een beetje de sneeuw af! Waar zouden we dan best gaan? La plagne lijkt me goede keuze niet? Beter dan oostenrijk dan?

Nick Beckers | 30-01-2017 - 20:45

Henk Visser

Is hier iemand aanwezig in westendorf? Hoe zijn de pistes? En sneeuwkwaliteit?

Henk Visser | 30-01-2017 - 20:59

Tom Veld

Regen in Samoens op 1000 m. Op 1600 m sneeuwval paar cm.

Tom Veld | 30-01-2017 - 21:40

Yorrick Pinte

Het begint er wat hoopvoller uit te zien voor Les Portes du Soleil. Als de sneeuwgrens mee zit krijgen de meeste pistes een nieuw laagje deze week. Perfect dus voor onze aankomst deze zaterdag. Het blijft wat kwakkelen op de sneeuwkaarten spijtig genoeg, ik betrap er mezelf op 5 keer per dag na te kijken hoe de situatie evolueert. Blijven duimen is de boodschap :-)

Yorrick Pinte | 30-01-2017 - 23:30

Rutger S

Helaas hele nacht regen/sneeuw regen hier op 1450 m. Temperatuur ging niet omlaag en bleef tussen +1 en +2 , vorstgrens rond 2000m. @vorarlberg schrocken

Rutger S | 31-01-2017 - 08:23

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord