Na weekend verse sneeuw?

Traumwetter, Kaiserwetter. Prachtige condities in de Alpen. Mooie termen ook. Maar langzaam aan willen we toch weer eens uitzicht hebben op wat nieuwe sneeuw. Deze week zit dat er beslist niet in. Na het weekend komen er enige sneeuwperspectieven. De kwaliteit van het 'witte goud' is nog steeds in orde, al zijn de temperaturen de afgelopen dagen gestaag opgelopen.

Een week geleden vroor het op Jungfrouwjoch (3500 meter) en Kleines Matterhorn nog 30 graden, nu nog slechts 14. Gerlos, om precies te zijn,  weerstation Wald-Königsleiten meldde om 8:00 -5 graden, Ischgl -7,  Saalbach -5 en Innsbruck -12 graden. Het Franse Val Thorens op 2300 meter -6 graden. In de nog wat lager gelegen gebieden vroor het meer, tussen de -10 en plaatselijk nog -15 graden, maar het is allemaal minder koud geworden. Wel kan het in de dalen kouder worden dan op enige hoogte, wat te maken heeft met een warme luchtlaag die daar aanwezig is. Op 3 km hoogte vriest het gemiddeld zo'n 6/8 graden. We spreken dan ook wel van 'inversie' weer.


Berwang bij nacht, ook dan betoverend mooi. (Tirol - Oostenrijk)
 
Een hogedrukgebied dat inmiddels via Duitsland naar de Zwarte Zee is getrokken tilde de vorstgrenst op naar 500 meter langs de zuidelijke Alpen tot ruim 2000 meter langs de noordflanken. Voor enige variatie in het weer en de kans op sneeuw is het noodzakelijk dat dit hoog haar biezen pakte. Dat is gebeurd. Tot zover het goede nieuws. U voelt hem al aankomen. Er is ook slecht nieuws voor de liefhebbers van een vers pak sneeuw en dat zullen de meesten wel zijn. Een volgend exemplaar ligt al klaar om vanaf de Noordzee het continent op te trekken en een nieuwe blokkade te vormen tegen potentiële sneeuwstoringen. Later deze week trekt het naar Wit-Rusland en wordt de 'nulgradengrens' nog wat verder opgetrokken. Terug naar het goede nieuws.


Wat wil je nog meer. Sneeuw, zon en een gezellig plekje (Nauders - Tirol Oostenrijk)

Fraaie weer houdt aan

De komende dagen houdt het prachtige weer aan. Ja, overdag dooit het enkele graden al komt de temperatuur vandaag wat minder hoog uit dan gisteren omdat er vanuit het oosten aan de grond wat koudere, continentale lucht wordt aangevoerd. In de nachten blijft het licht tot matig, en soms nog streng vriezen. Er is zowel vandaag als de komende dagen veel zon al kan er soms eens enige bewolking voorbij schuiven, vandaag bijvoorbeeld een aantal sluierwolken in de Oostenrijkse wintersportgebieden. En hier en daar kan er een ondiepe mistbank voorkomen die gaandeweg de dag wel oplost. Het mag de pret niet drukken. In de dalen in het rustig weer, wat hoger op kan de wind soms sterker zijn.


Prachtige condities in HochFügen (Zillertal - Oostenrijk)

Ultiem genieten in Westendorf, (Oostenrijk Tirol)

Vrijdag zien we een lagedrukgebied vanaf het Iberisch Schiereiland  de Middellandse Zee optrekken. Vooral in de Franse Alpen komt dan meer bewolking voor, maar de gordels van hogedruk zorgen er voor dat het systeem niet verder het Alpengebied kan veroveren. Ook komende weekend kunnen we genieten van droog en vrij zonnig 'Traumwetter'  Vooral de zatertdag verloopt zonnig. Zondag neemt de bewolking toe en misschien dat er dan al een eerste sneeuwbui kan vallen in de Zwitserse en Franse Alpen. Meer 'Neuschnee' is dan wellicht onderweg!.


Nog altijd zorgt een hogedrukgebied boven de Alpen voor 'Traumwetter'


Het is nog erg ver weg, maar mogelijk volgt volgende week een weersomslag wanneer fronten van een omvangrijke oceaandepressie zich een weg naar de Alpen weten te banen.


Het model van de Europese lidstaten, het ECMWF is nog wat optimistischter mbt sneeuw. Dit rekenbrein voorziet op zondag al wat sneeuw in de Franse en Zwitserse Alpen en op maandag krijgt een groot deel van het Alpengebied de volle laag! Zelfs de Dolomieten mogen zich volgens dit scenario eindelijk verheugen op 'neuschnee'. De komende dagen moet blijken hoe serieus deze ontwikkeling is. Het gaat hier om een langetermijn berekening. Maar hoopvol!

Lange termijn: eerste tekenen omslag in zicht

Tot slot, nog even naar het gladde ijs. Of wel: de lange termijn: Volgende week. Het schampschot dat zondag mogelijk al wordt afgegeven lijkt de voorbode van een omslag te worden. Na het weekend zien we wél weer enige hoopvolle ontwikkelingen terug op de weerkaart met betrekking tot sneeuw.  Op de oceaan beginnen depressies zich meer en meer te roeren en zouden na het weekend wel eens door de barrière van hogedruk heen kunnen breken. Volgens sommige berekeningen zullen de frontensystemen rond maandag/dinsdag ook tot de Alpen weten door te dringen wat zoveel zou betekenen als verse sneeuw! Er is dus weer hoop maar laten we nog niet te enthousiast zijn. Het is nog ver weg. We zullen de ontwikkelingen nauwgezet volgen. Morgen kom ik er op terug.  Voor nu, een fijne dag en tot morgen!

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Johan Kamphuis, weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Tom Heller

Mooi bericht met hoop op sneeuw maar over welk deel heb je het dan in je laatste stukje de noord of zuid zijde?

Tom Heller | 24-01-2017 - 08:55

Cliff Maat

Bekijk het weerkaartje eens. Het gaat hier om een groot lagedruk gebied. Ik zou zeggen het hele Alpengebied. Nu hopen dat dit doordrukt. Vers wit goud erbij zou wat mij betreft mogen

Cliff Maat | 24-01-2017 - 09:22

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Zoals het er nu naar uitziet westelijke stau gebieden en eindelijk ook de zuidelijke Alpen?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 24-01-2017 - 09:44

Hek .

Prima ski conditie in Berwang

Hek . | 24-01-2017 - 09:00

Annemarie ..

Goed om te lezen. Wij vetrekken straks die kant op!

Annemarie .. | 24-01-2017 - 13:52

Hek .

Pistes zijn waanzinnig goed. En het weer de komende dagen prrfect⛷

Hek . | 24-01-2017 - 17:25

Peter N

Goedemorgen Johan ik hoop het dat volgende week het hoog een beetje verdreven wordt want hier en daar mag er echt wel wat nieuwe sneeuw komen vooral het inneralpen gebied en de dollemieten kunnen wel wat gebruiken wij gaan over drie weken richting nauders dus duimen maar voor een verse dump sneeuw ???⛷⛷⛷????? gr. Peter. N.

Peter N | 24-01-2017 - 09:16

S. K.

Krijgen de dolomieten ook nog een keer wat ?

S. K. | 24-01-2017 - 09:26

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Lijkt op lange termijn eindelijk te gaan gebeuren!

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 24-01-2017 - 09:45

Yvonne van Dijk

Laten we dan even met z'n allen de sneeuwdans doen. Over anderhalve week naar de Dolomieten, graag heel veel sneeuw er bij!

Yvonne van Dijk | 24-01-2017 - 10:01

Heidi ☃️

Yess! Dat zou mooi zijn. ☃️ we wachten geduldig af.

Heidi ☃️ | 24-01-2017 - 17:58

Ruben K

Dag Johan.
Als ik naar het GFS assemble kijk voor de regio Brixental (meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?ext=1&lat=47.4502328&lon=12.2612053) zie ik dat het komende periode wat warmer lijkt te worden. In combinatie met mogelijke neerslag, is het dan ook een risico dat het als regen gaat neer komen?

Ruben K | 24-01-2017 - 09:26

Eric Kromhout

Zell am See

Goedemorgen. We waren vorige week in Zell am See bij werkelijke FANtatsische omstandigheden. Zoals jullie wie weet wel weten wordt Zell em See over 2 jaar echt aangesloten met het Skicircus SHLF.

Op dit moment is er al een dalafdaling richting Viehhofen voor 80% te skiën. Je staat dan ook bij het middenstation en deze is al in bedrijf. Het onderste gedeelte duurt nog 2 jaar. Wij hebben de nieuwe piste uitgetest en staat is vastgelegd op de Helmcamera.

Bijgaand 2 updates.... kun je gelijk zien dat je vorige week echt wat heb gemist in de Noord Alpen waar de condities echt TOP waren.

Video Update Zell am See
www.youtube.com/watch?v=q07c5E-AdZg

Afdaling Zell am See Xpress
www.youtube.com/watch?v=gBPVFWgvZ98

Eric Kromhout | 24-01-2017 - 09:27

Alex Koster

Hallo eric.
Een video van de afdaling Bichelalm ( Kitsbuhel) is dat mogelijk het is een beetje het onbekende terrein in het prachtige skigebied.
Groet A

Alex Koster | 24-01-2017 - 14:23

Jack Staff

Hi Eric,
Misschien Dodomme vraag , maar waar staat :(SHLF) voor?

Jack Staff | 24-01-2017 - 19:14

Sneeuwhoogte.nl

Saalbach - Hinterglemm - Leogang - Fieberbrunn

Sneeuwhoogte.nl | 24-01-2017 - 19:19

Jessica De Groot

Heel tof!!??❄️

Jessica De Groot | 24-01-2017 - 20:22

Diederik Hilberts

Geweldige video's, met welke camera(s) maak je ze ?

Diederik Hilberts | 24-01-2017 - 22:51

Karen G

Volgende week woensdag vertrekken we naar Feldberg, zwarte woud. Dus begin heel voorzichtig te hopen op sneeuw. Hopelijk wel sneeuw en geen regen want ligt niet zo hoog.

Karen G | 24-01-2017 - 09:51

Edwin  van Eck

Sneeuw pas vanaf 3 feb. Aub
Komop Hogedrukgebied nog even standhouden????

Edwin van Eck | 24-01-2017 - 10:04

Skiwi The Fast

Ik ging zeggen vanaf 1 Feb, maar 3 Feb is ook goed ;)

Skiwi The Fast | 24-01-2017 - 11:07

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

Foto bij weerbericht reactie 37360

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 24-01-2017 - 10:53

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

Andermaal weer kaiserwetter in Bramberg

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 24-01-2017 - 10:54

Bob den Dekker

Ik ga duimen dat jullie bevindingen door gaan zetten! Woe 1 feb weer naar les Gets waar nog best een beetje sneeuw bij mag vallen. Anders wijken we wel uit naar Chatel en-/of Flaine... maar kom maar op met die depressies ?❄️

Bob den Dekker | 24-01-2017 - 11:25

Koen ⛷❄️ van de Pol

Beetje verse sneeuw west alpen la plagne mag ook wel vanaf zondag hoor. Dan gaan wij een volle week er tegen aan! Zon heb ik niet nodig. Sneeuwwww

Koen ⛷❄️ van de Pol | 24-01-2017 - 11:42

R T23

De eventuele sneeuw is die alleen voor de ook voor de Oostenrijkse Alpen ?

R T23 | 24-01-2017 - 11:47

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Deze keer wat minder. Meer Franse en Italiaanse Alpen

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 24-01-2017 - 13:02

Roy .

Als deze voorspellingen uit gaan komen, staat er een mooie week voor de boeg! Aftrappen met een paar dagen zon en vervolgens een verse laag sneeuw! Beter kan wat mij betreft niet, maar goed.. Het blijft nog maar een voorspelling natuurlijk.

Roy . | 24-01-2017 - 12:28

ralph massaar

Meer van Genève in de wolken. Perfect weer maar hier in Torgon en Morgins PDS hoop slechte plekken. Maar genieten doen we zo weer richting Avoriaz Lindarets daar is het beter

Foto bij weerbericht reactie 37369

ralph massaar | 24-01-2017 - 13:07

ralph massaar

Foto bij weerbericht reactie 37370

ralph massaar | 24-01-2017 - 13:07

ralph massaar

Foto bij weerbericht reactie 37371

ralph massaar | 24-01-2017 - 13:08

Bob den Dekker

Top!! Linderets kan ik ook opstappen,... dus daar is het beter?

Bob den Dekker | 24-01-2017 - 14:38

ralph massaar

Yep zeker prima te doen. Geen bruine plekken hooguit wat ijs

ralph massaar | 24-01-2017 - 21:20

Harry Verduin

Schitterende condities in Tignes, hier en daar wel een harder, ijziger stuk maar wie maalt daar om bij zulk een schitterend weer!

Harry Verduin | 24-01-2017 - 13:26

Tom Heller

Dit zijn de berichten waar ik op zit te wachten ik hoop echt dat het doorzet vooral voor de Italiaanse Alpen
Ik hoop dat je morgen wat meer kunt vertellen??

Tom Heller | 24-01-2017 - 15:07

Henk Visser

Word er ook wat sneeuw verwacht voor tirol?

Henk Visser | 24-01-2017 - 16:41

Tobias Bijkerk

Voorlopig nog niet als ik de weermannen mag geloven;)

Tobias Bijkerk | 24-01-2017 - 20:36

Ron Swelsen

Gedeeltelijk als het meezit volgens de bovenstaande kaart. Noorden mogelijk iets. ff afwachten komende dagen. Hopelijk voor iedereen die nog gaat een klein nieuw vers laagje waar reeds genoeg ligt en voor het zuiden en dump

Ron Swelsen | 24-01-2017 - 22:38

Bertil Blaas

Erik kromhout, ook ik wil het je zeggen, van jouw films wordt een skifan werkelijk blij. Perfect, het lijkt wel of ik naar de ORF zit te kijken. Ga zo door, groeten Bertil.

Bertil Blaas | 24-01-2017 - 16:55

Erik T

Vandaag tripje vanuit Obertauern naar Grosseck Speiereck gedaan. Heel andere omstandigheden hier..veel kunstsneeuw en de pisten zijn merkbaar ijziger.. Vreemd want de gebieden liggen amper 10 km van elkaar..

Foto bij weerbericht reactie 37388

Erik T | 24-01-2017 - 22:22

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord