Traumwetter

De komende week staat het weerbeeld volledig in het teken van het machtige Eurohoog. Dit hogedrukgebied gaat zich zelfs nog wat versterken, waardoor het zonnige weerbeeld voorlopig aanhoudt. Rond het midden van de week trekt dit systeem zich dan uiteindelijk iets verder oostwaarts terug. Hierdoor ruiken oceaandepressies hun kans, en krijgen ze langzamerhand wat meer grip op het west Europese continent. Of de sneeuw brengende fronten ook de Alpen kunnen gaan bereiken is nog maar de vraag.


Op en top genieten in de Alpen! @Andrea Wendel

Dachsteinmassiv

Flachau. @Wir lieben Osterreich

Zonnige weer houdt aan
De afgelopen nacht was het opnieuw lekker fris in de Alpen. De thermometers daalden onder een onbewolkte hemel met gemak richting de -10 à 15 gr C. Een koude start dus vandaag, maar lopen de temperaturen vanmiddag toch iets hoger op dan wij de afgelopen dagen gewend waren. Het nulgradenniveau schommelt vanmiddag over het algemeen tussen de 1400 à 1600m en voelt het dus duidelijk wat minder koud aan. Ondertussen beginnen sommige pistes wat ijzige trekjes te vertonen, maar zijn de omstandigheden over het algemeen gezien tip top in orde. De zuidelijke Alpen zijn wat dit betreft de uitzondering. Deze omgeving heeft helaas niet mee geprofiteerd van de sneeuwpret. Wat dat betreft had het actuele Middellandse Zee lagedrukgebied uitkomst kunnen bieden, maar helaas. De actieve neerslag valt vooral ten zuiden van de Alpen en is dit gewoon een gemiste kans. In de zuidelijke Franse Alpes Maritimes en Italiaanse Ligurische Alpen valt vandaag wel wat lichte sneeuw. De bewolking is hier onder invloed van het Mediterrane lagedrukgebied tijdelijk wat dikker.


Infrarood opname van Europa. De actieve bewolking toont wit en is vooral te vinden in het Middellandse Zeegebied en het uiterste noorden van Europa. @ZAMG

Niet alleen in de Alpen ligt sneeuw. In grote delen van Duitsland, Polen en Tsjechië ligt eveneens een sneeuwdek! @NASA WorldView

Lange termijn
De lange termijn biedt voorlopig weinig perspectief. hogedrukgebieden houden de sneeuw nog eventjes buiten de deur. De noord Atlantische straalstroom leeft de komende week wel flink op, maar richt zijn pijlen vooral op de Britse Eilanden en Scandinavië. Voor sneeuw in de Alpen moet deze denkbeeldige windtunnel wat zuidelijker gaan uitzakken of meanderen / slingeren, maar is dit domweg gewoon niet van plan. Dit betekent voorlopig geen verse sneeuw in de Alpen. Tegelijkertijd is de trend verder in de week ook minder koud. Het nulgradenniveau komt vanaf woensdag / donderdag rond of zelfs iets boven de 2000m te liggen. Gelukkig is de aangevoerde lucht relatief vrij droog, dus zal de sneeuw lokaal wel wat kunnen gaan "verdampen", maar blijft het smeltproces grotendeels uit. Natuurlijk worden de omstandigheden er op de lager gelegen pistes niet beter op. Hier kunnen langzamerhand wel wat problemen gaan ontstaan (zuidhellingen).


Temperatuur grafiek op 1500m hoogte centrale Alpen. S'nachts aanhoudend koud, maar overdag langzaam oplopende waardes

straalstroom blijft op afstand. Hierdoor vrij stabiel maar tevens ook droog wintersportweer. @ECMWF MeteoCentre


Graag tot morgen!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Luc  Cap

UPDATE Gerlos :08.30 u : op de berg is het nu 0 gr C, in het dorp -5 gr C
Open droomweer zonder wind...
We vertrekken vanmiddag uit Innsbruck ri Eindhoven
Veel plezier aan allen die nog gaan wintersporten de volgende tijd
Bye bye

Luc Cap | 22-01-2017 - 08:51

Xavier Delvael

Thanks

Xavier Delvael | 22-01-2017 - 09:48

Anneke de Groot

Goede reis, en bedankt voor de updates.

Anneke de Groot | 22-01-2017 - 12:15

Harry Verduin

1ste skidag Val D'Isere, het zonnetje is er alvast bij!

Harry Verduin | 22-01-2017 - 08:52

Dennis  Dolomieten

Veel plezier Harry! Wij zijn weer thuis. Wel een fantastisch mooie terug rit gehad :-) wat een sprookjesachtige wereld. Sneeuw en rijp op de bomen. Het enige min puntje op moment is de smog en het fijnstof in de lucht. Vanmiddag toch nog schaatsen hier op de ijsbaan.

Dennis Dolomieten | 22-01-2017 - 11:13

Peter N

Goedemorgen Michael wat een fantastische foto's weer echt top. Ik hoop als er in de loop van de week misschien dan toch een sneeuwfront nadert die dan richting de dollemieten en de inneralpen trekt, want daar kunnen ze nog wel een dumpje gebruiken :maar ik begrijp dat het nog voor jullie te vroeg is omdat te beoordelen ? Dus gaan we maar duimen draaien dat het goed uitpakt. Nog een fijne zondag.

Peter N | 22-01-2017 - 08:59

Eric Kromhout

Goedemorgen uit het brixental. In het dal is het een graadje of MIN 13 terwijl op de berg de temp al snel naar 0 graden gaat.

Maar ook is er vandaag de Hahnenkamm Slalom. Zeker weer te zien op Eurosport of ZDF

Afgelopen donderdag was er een zogenaamde Hahenkamm Warmup in Westendorf. Daar ook maar eens gaan kijken en er deed zelfs een nederlander goede zaken.... Die werd 7e (steven Theolier)

Heb ik nog wat bewegende beelden van.

youtu.be/fmwe9Nr4dPQ

Foto bij weerbericht reactie 37220

Eric Kromhout | 22-01-2017 - 09:04

Tom Heller

@michael In hoever is er al iets zeggen over noord italie de dolomieten wat zijn de vooruitzichten op de lange termijn?
Word het warmer of gaan we straks weer de vrieskou in?

Tom Heller | 22-01-2017 - 09:04

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Aanhoudend droog in het gehele Alpengebied Tom. S' nachts vrij koud maar overdag duidelijk wat zachter.
Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 22-01-2017 - 09:47

Danny Fluit

Toch wel beetje zorgen maar vast gaan maken over willingen volgend weekend ;)

Danny Fluit | 22-01-2017 - 10:23

Danny Slaghuis

Wat een topweek gehad in Gerlos(+dagje Mayrhofen), wat zeg ik, qua condities misschien wel de beste, koud en genoeg verse sneeuw. Hoop voor iedereen dat de rest van het seizoen soortgelijk zal zijn.. Mijn winterseizoen zit er weer op, bedankt weer Michael en Johan, voor deze spannende wintereditie?
Iedereen die de vakantie nog te goed heeft, viel spass und los gehen!

Danny Slaghuis | 22-01-2017 - 09:06

HansvK

Wie zit er momenteel in de buurt van Corvara/Alta Badia in de Dolomieten en kan wat vertellen over de kwaliteit van de pistes? Tot nu toe steeds gelezen dat ze er erg goed bijlagen. Maar met het uitblijven van sneeuw (en nieuwe kunstsneeuw) vraag ik me af of ze dat kunnen volhouden.

HansvK | 22-01-2017 - 09:31

tonnie geurts

Zeker met het bericht van een tekort aan water wat nodig is voor de kunstsneeuw

tonnie geurts | 22-01-2017 - 13:22

Thomas F

Wij zitten op dit moment in Ortisei, pistes op Seiser alm liggen er naar omstandigheden heel goed bij. Paar ijzige plekjes, maar mag geen naam hebben.

Thomas F | 22-01-2017 - 16:00

Koos  van Moosel

Pistes liggen super bij! No worries, hier weten ze echt hoe ze de pistes moeten onderhouden. Morgen weer zon en volop genieten!

Koos van Moosel | 22-01-2017 - 17:33

Jordy Van schaik

Beste michael, wij zitten er aan te denken om volgend jaar naar de dolemieten af te reizen. Het zal waarschijnlijk wel lastig zijn om een indicatie voor 2018 te geven? Of als je naar je kaarten kijk zou je me dan beter 2019 te adviseren? Ik hoor graag van je aangezien er nu hoge vroegboekkortingen gelden!

Jordy Van schaik | 22-01-2017 - 09:48

Gijs Winter

Gewoon boeken. Kunstsneeuw is de beste sneeuw. Je leest nu al daar waar de gebieden skiën op natuursneeuw de pistes ijzig worden.

Gijs Winter | 22-01-2017 - 10:06

Dennis  Dolomieten

Sorry Gijs. De kunstsneeuw pistes worden ook heel ijzig en hard. Als ze niet worden bijgehouden met nieuwe sneeuw.

Dennis Dolomieten | 22-01-2017 - 11:17

Gijs Winter

Dan is het hopen op welke vorm van neerslag dan ook voor aanvullen waterreservoirs of verse sneeuw voor de pisten...heb nog ruim 6 weken

Gijs Winter | 22-01-2017 - 11:20

Dennis  Dolomieten

In 6 weken kan nog heel veel gebeuren. Dus probeer je nog niet te veel zorgen te maken.

Dennis Dolomieten | 22-01-2017 - 11:31

Sjaak W

En voor mij misschien ook 2020 en 2021 dan Michael?????

Sjaak W | 22-01-2017 - 10:12

Roy .

Aanstaande vrijdag gaan we weer voor een week naar Saalbach-Hinterglemm!
Super veel zin in, alleen maak ik me nog wel wat zorgen om de stijgende temperaturen. Als het maar koud genoeg blijft kunnen ze in de Oostenrijkse gebieden in ieder geval al heel veel met de kunstsneeuw. Daar maak ik me dus maar geen druk meer om, aftellen geblazen!! ??

Roy . | 22-01-2017 - 10:13

Michael Gerritsjans

Roy, wil je wat updates plaatsen? Wij gaan woensdag 1 februari voor 4 dagen naar SHLF....afgelopen weekend was ik er ook en toen was het er super! Have Fun!!!

Michael Gerritsjans | 22-01-2017 - 11:38

Jordy Van schaik

Hehehe, nu maar ff serieus. Vrijdag naar westendorf, kijk er naar uit!

Jordy Van schaik | 22-01-2017 - 10:52

Gijs Winter

Dinsdag dagje winterberg. Hoe is het met de drukte op een doordeweekse dag? En is de kwaliteit van de pisten nog goed?

Gijs Winter | 22-01-2017 - 10:53

Michael Gerritsjans

Mijn collega was er afgelopen woensdag: nauwelijks wachten bij de lift en goede omstandigheden! Have fun!!

Michael Gerritsjans | 22-01-2017 - 11:40

Gijs Winter

Thnx

Gijs Winter | 22-01-2017 - 12:53

Gerda Hensen

Na een heerlijke week skiën op de Seiser Alm, weer heelhuids thuis. Een perfecte terugreis met geweldig mooi weer.
Voor degenen die binnenkort nog afreizen naar de dolemieten kan ik zeggen dat de pistes op de seiser Alm geweldig zijn. Heb zo,heerlijk geskied. Dus voor de komende week geen zorgen, Heb geen ervaring met de andere gebieden in de Dolemieten, In ieder geval,zijn ware meesters in het prepareren van pistes, terwijl er geen echte sneeuw beschikbaar is.
Ik zal voor de degenen die nog gaan, blijven duimen voor goede omstandigheden.

Gerda Hensen | 22-01-2017 - 11:39

Dennis  Dolomieten

Fijn Gerda :-) wij hebben ook genoten. Wat een mooi weer. Wel soms wat koud.

Dennis Dolomieten | 22-01-2017 - 11:54

Marian de Grauw-Bijl

De pistes op de Kronplatz zijn uitstekend!

Marian de Grauw-Bijl | 22-01-2017 - 13:57

Gerda Hensen

Marian, heb jij een goede tip voor een hotel op de piste op de Kronplatz?

Gerda Hensen | 22-01-2017 - 14:04

Edwin  van Eck

Hotel Heinz is helemaal top en direct aan de piste en après-ski

Edwin van Eck | 22-01-2017 - 14:51

Gerda Hensen

Bedankt Edwin

Gerda Hensen | 22-01-2017 - 16:25

Jack E

Hier nog even 'geskied' met mijn nichtje en neefje in de tuin van opa en oma :)

Foto bij weerbericht reactie 37241

Jack E | 22-01-2017 - 12:00

Erik T

Obertauern. Topcondities enkel koude wind.

Foto bij weerbericht reactie 37243

Erik T | 22-01-2017 - 12:17

Bertil Blaas

Leuk, Jack, jullie boffen maar, want jullie hebben een "skipiste in de Fam." met echte sneeuw.
Je volgende rit weer met krokus ? Groeten Bertil

Bertil Blaas | 22-01-2017 - 12:23

Jack E

Hahaha jaaaa er ligt nog wel wat sneeuw... ja uhm precies over 4 weken zijn we er weer.. krokus regio noord.. laatste keer dit jaar want Pasen valt
Laat dus dit seizoen 2 x :)

Jack E | 22-01-2017 - 12:27

Carin L.

Oppassen voor de off piste skiërs en boarders! Vandaag al lawine op de Gerlosplatte bij Hoch Krimml en in Bramberg bij "de autobahn"!

Carin L. | 22-01-2017 - 13:45

Margo T

Foto bij weerbericht reactie 37251

Margo T | 22-01-2017 - 13:53

Margo T

Super sneeuw! Superpistes en werkelijk Traumwetter, konigsleiten !!

Margo T | 22-01-2017 - 13:54

Roelof De Boer

Zell am see zijn de condities super

Foto bij weerbericht reactie 37253

Roelof De Boer | 22-01-2017 - 13:54

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

Foto bij weerbericht reactie 37257

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 22-01-2017 - 15:10

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

Niets van gelogen met de titel, inderdaad traumwetter in Bramberg

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 22-01-2017 - 15:11

Harry Wagter

Nog 4 weken te gaan richting Madonna di Campiglio, de afgelopen jaren altijd verse sneeuw gehad op het voor mij juiste moment, dus dat moet dit jaar ook goed komen!

Harry Wagter | 22-01-2017 - 15:52

Thomas F

Geweldige dag gehad op de Seiser alm in de dolomieten. Pistes liggen er prima bij, ijzige plekjes op 1 hand te tellen. Het is hier genieten.

Foto bij weerbericht reactie 37261

Thomas F | 22-01-2017 - 16:04

Michael  Colfosco

Mooi Thomas! ? Zo zie je maar weer dat de kwaliteit van de sneeuw meer zegt dan de kwantiteit. In 2006 en 2007 hier ook geweest. Vooral 2007 was ook een moeilijk jaar met 40- 50cm sneeuw begin maart. De temperatuur was toen ook nog eens dik boven nul maar de pistes leden daar relatief weinig onder. Over een week of 6 opnieuw naar de Seiseralm, ik kan niet wachten ? Tot die tijd kan moeder natuur nog van alles in petto hebben ⛷ De overwinteraars in Valencia hebben deze week mgl. hun sneeuwkettingen niet bij zich gehad ? Ik bedoel maar, alles kan.

Michael Colfosco | 22-01-2017 - 16:47

Ben Bijlsma

ik zie op alle weerberichten dat het volgende week "warm" wordt met temperaturen van 9 graden in Ischgl, maar dit wordt de hele tijd opgeschoven, moet ik hierin geloven, en is dit ernstig, en komt er ook weer een kou periode??

Ben Bijlsma | 22-01-2017 - 16:27

Sneeuwhoogte.nl | Michael

De trend is inderdaad minder koud. De modellen doen meerdere keren per dag een herberekening. Daardoor zie je regelmatig verschuivingen in uitkomst / verwachting ???op langere termijn.

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 22-01-2017 - 18:08

Ben Bijlsma

maar komt er uiteindelijk dan warm weer aan???

Ben Bijlsma | 22-01-2017 - 18:55

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Warm is overdreven. Minder koud lijkt me een betere uitspraak?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 22-01-2017 - 19:19

Michael Gerritsjans

Heel andere vraag: we rijden al jaren naar Oostenrijk op winterbanden (uiteraard) maar door omstandigheden moet een van ons nu mogelijk op all weathers (m/s). Is dat überhaupt toegestaan? Of kun je er mee van de weg worden gehaald? Ik ben niet op zoek naar een verzekeringstechnisch antwoord. Bedankt voor de reacties.

Michael Gerritsjans | 22-01-2017 - 17:08

Peter N

Oosterijk winterbanden verplicht

Peter N | 22-01-2017 - 17:20

Rob van der Kamp

Wanneer er op de all season banden een symbool staat met twee bergtoppen zijn ze toegestaan als winterbanden .

Hou er wel rekening mee dat slechts de " helft" van de band geschikt is voor de winter en de andere " helft " voor de zomer.

Persoonlijk vind ik het als skiën in je zwembroek met een bontjas aan ? ... en geef ik de voorkeur aan echte winterbanden in de winter en echte zomerbanden in de zomer

Rob van der Kamp | 22-01-2017 - 18:30

Michael Gerritsjans

Okay Peter, Bedankt voor je snelle reactie

Michael Gerritsjans | 22-01-2017 - 17:29

Michael Gerritsjans

Dan maar n nieuw setje winterrubber kopen. Weet iemand hoe het nu in shlf is?

Michael Gerritsjans | 22-01-2017 - 17:35

rick veerman

In solden is de piste kwaliteit super goed en een gesloten sneeuw dek.
Wat me wel opviel vanmorgen dat in langeveld vlakbij solden daar vroor het 17 graden, en toen reden we naar solden en daar was een warme wind en was het maar -1.

rick veerman | 22-01-2017 - 17:41

ralph massaar

Vandaag lekker dagje gehad in Morzine, sneeuw prima, maar soms wat slechte stukken. Maar al met al prima te skiën. Morgen naar Avoriaz

Foto bij weerbericht reactie 37274

ralph massaar | 22-01-2017 - 18:55

Grubinsky

Over iets meer dan 2 weken naar Zell am See! Kan niet wachten. Iemand daar nu? Hoe zijn de condities?

Grubinsky | 22-01-2017 - 19:17

Dennis  Dolomieten

Zo ik heb lekker geschaatst:-)

Foto bij weerbericht reactie 37277

Dennis Dolomieten | 22-01-2017 - 19:43

Peter N

Waar Dennis op natuurijs of op de ijsbaan want op natuurijs zijn een boel mensen letterlijk door het ijs gezakt vandaag was op het nieuws ha ha ha ???⛸?

Peter N | 22-01-2017 - 20:51

Dennis  Dolomieten

Ja ik hoorde het ook. Dit was op een bevroren beek in Italië. Stromend water is veiliger dacht ik. ??

Dennis Dolomieten | 22-01-2017 - 21:39

Hek .

Vandaag aangekomen in Berwang. Top conditie hier. Morgen skien.

Foto bij weerbericht reactie 37279

Hek . | 22-01-2017 - 20:50

Lobke W

Wat een prachtig plaatje. Wij willen misschien 16-2 naar Berwang. Hebben een optie staan. Nog 10 dagen om te beslissen. Moeten 1 feb doorgeven of we komen. Maar zal er nog sneeuw over zijn dan daar.... aangezien de temperaturen in de plus gaan en de verse sneeuw ver te zoeken is...

Lobke W | 22-01-2017 - 22:30

Ron Swelsen

Wij gaan komend weekend naar Ehrwald. Ik post wel wat info over de toestand vanaf zaterdag, dan kan je het in de gaten houden en een beslissing nemen.

Ron Swelsen | 22-01-2017 - 22:48

Lobke W

Super! Ik hoor het graag!

Lobke W | 23-01-2017 - 08:53

Klaas Groen

Fantastisch zit je samen met Erik in de lift. Hahahaha. ....kirchberg helemaal top.

Klaas Groen | 22-01-2017 - 21:45

Cis De clerck

Kan niet wachten om naar matrei te vertrekken ik ben er helemaal klaar voor cmoooon

Cis De clerck | 22-01-2017 - 23:00

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord