Alpen sneeuwen in

Weersituatie algemeen
Actieve fronten beïnvloeden meer en meer de Alpen en zorgen in het westen en zuiden (toenemend) voor  aanhoudende en intensieve neerslag. In het verdere verloop verplaatst het zwaartepunt van de neerslag zich richting het oosten en noorden. Donderdag stroomt koude polaire lucht over de Alpen uit en zorg voor een langer durende  vroeg winterse fase in het gehele  Alpengebied.

Waarschuwingen:  In de (zuidelijke)Alpen stijgend lawinegevaar (code rood)

Weerpraatje
De winter met sneeuw komt !, koude van origine maritiem polaire lucht heeft gisteren al de westelijke Alpen bereikt maar kon door de sterke noord-zuid oriëntering slechts langzaam verder naar het oosten toe oprukken. Boven Spanje snoert zich in de hogere atmosfeer een bel koudere lucht waardoor boven de westelijke Middellandse Zee apart lagedrukgebied wordt gevormd. Dit laag verplaatst zich langzaam richting het noorden van Italië. Hierdoor is de stroming vannacht in al meer naar het zuiden gedraaid en zal tot in avond via zuidoost verder naar oost tot noordoost doordraaien.


heerlijke verse sneeuw vanmorgen ook in het Zwitserse Airolo (1750m)

Gisteren nam de neerslag in de de Franse en zuid Zwitserse Alpen steeds verder aan intensiteit toe en lokaal sneeuwde het er in de binnen gestroomde wat koudere lucht tot 1000 a 600 meter, hoe meer naar het westen hoe hoger de temperaturen en dus vooral ook veel regen en pas boven de 1400 a 1800 meter sneeuwval. Tot gisterenavond viel er aan de zuidkant van bv de Zwitserse Alpen en de Tessiner Alpen al dik een pak sneeuw van lokaal 30 tot 40 cm en vanmorgen was dit aangegroeid tot lokaal 50 a 66 cm. Door bovenstaande ontwikkeling met het laag gaat het vandaag op steeds meer plaatsen sneeuwen waarbij het zwaartepunt vandaag opnieuw aan de Alpenzuidkant zal liggen. 

Door de zuid tot zuidoostelijke hoogtestroming zal er vandaag vooral veel sneeuw gaan vallen in het Zwitserse Valle Maggia, het Simplongebied en het Binntal (zuidelijke Obergoms). Het maximum aan neerslag zal echter waarschijnlijk net buiten de Zwitserse grenzen liggen en wel tussen het Val Formazza en Valsesia. Tot donderdag wordt voor deze gebieden in totaal 150 tot 200mm neerslag berekend en lokaal ook nog meer. Aanvankelijk pendelt de sneeuwvalgrens nog tussen de 1200 en 1600 meter maar kan door neerslagafkoeling tot in de dalen zinken. Boven de 1800 meter valt alles als sneeuw en kan tot vrijdagochtend het sneeuwdek er lokaal aangroeien tot 120 a 170cm ! Niet verwonderlijk dus dat de Zwitserse Lawinedienst een code rood heeft afgegeven (niveua 4, gevaar groot), het op één na hoogtse niveau.


Lawinegevaar "groot" zuidelijke Alpenhoofdkam

En voor diegenen die bang of ongerust zijn dat de sneeuw aan hun neus voorbij zal gaan: geen angst, de komende dagen overal sneeuw (natuurlijk van minder grote proporties) maar genoeg voor een winters (berg)landschap. Daarbij komt nog eens dat na het weekend, zeg maar gerust  voor de gehele verwachtingsperiode van 10 dagen, de sneeuwkansen heel goed zijn. Vooral de west en noordkant kunnen dan een "inhaalslag" gaan plegen". Straks nog wat meer daarover

Morgen verplaatst het zwaartepunt van de neerslag zich naar het oosten en met het doordraaien van de hoogtestroming naar het oosten tot noordoosten gaat de neerslag ook aan de Alpennoordkant toenemen, enkel de oostelijke Oostenrijkse Alpen blijven wat meer buiten schot. Sneeuw valt daarbij geleidelijk tot  in de lagere dalen. Tot vrijdag verplaatst het meest slechte weer zich via het westen van Oostenrijk naar het noordoosten en de sneeuwval zal gaandeweg aan intensiteit verliezen. Door de opkomende noordelijke wind component  gaat de neerslag vanaf donderdag aan de zuidkant er geheel uit en hier klaart het meer en meer op. Vrijdag zitten we dan eindelijk allemaal in de koudere lucht en met de gevallen sneeuw dan wel laatste sneeuwval is het gewoon heerlijk winters. In de westelijke en noordelijke Alpen vriest het op 2000 meter een graad of tien, op 3000 meter 12 tot 13 graden en op 4000 meter komen we in de buurt van de -20 graden. Ook in het weekend is het winters met in de polaire lucht een mix van wolken, opklaringen en vooral op zondag weer wat (sneeuw) of sneeuwbuien op nadering van een storing in de hogere luchtlagen. Deze storing met vooral in de hogere atmosfeer een portie nog koudere lucht, laat de temperaturen op zondag nog verder onderuitgaan. Op 4000 meter gaat zondag en ook maandag richting de -23 a -25 en op 3000 meter richting de -15 graden. Misschien toch handig om tegen die tijd de wat lager gelegen pistes op te zoeken of om uit te wijken naar de Italiaanse Alpen alwaar het wat minder koud is en de zon uitbundig zal schijnen. Met al die sneeuw natuurlijke perfecte omstandigheden!


Een prachtig winters Val Thorens (archieffoto), het beeld voor de komende tijd. De zon
zal vanaf donderdag vooral aan de zuidkant een rol gaan spelen.

Aanhoudend winters, meer sneeuw
In de loop van de volgende week aanhoudend onbestendig waarbij nieuwe storingen vanuit het (noordwesten) periodiek voor meer bewolking en neerslag zullen gaan zorgen. Een eerste storing (warmtefront) behorende bij en depressie met kern tussen IJsland en Schotland staat voor dinsdag gepland. De temperaturen gaan op nadering en passage van het  warmtefront (tijdelijk) weer even wat omhoog en ook de sneeuwvalgrens stijgt tot 800 a 1000 meter. Woensdag na passage van het koufront opnieuw weer kouder met een sneeuwvalgrens die de dalen weer gaat opzoeken. Nieuwe storingen met meer sneeuw staan voor de donderdag of vrijdag op het weermenu. Gezien de lange verwachtingstermijn daarover nu maar even niet verder uitweiden (te vroeg nog voor details). Algemeen kunnen we echter al wel stellen dat we met grote waarschijnlijkheid aan de koude kant van de polaire jet (frontalezone) verblijven n ook een tijdelijk overtrekkend warmtefrontje -sector geen eind zal maken aan het winterse weer in de Alpen. Het gaat dus "onderkoeld" verder waarbij de sneeuwsituatie dan wel sneeuwcondities verder zullen verbeteren. Morgen maar weer eens verder kijken. Eventuele belangrijke updates en aanvullende informatie zie onder "reacties".  Ter afsluiting nog even kijken hoe het er nu in het hier dichtbij (andere kant van de Simplonpas) gelgen Simplondorf uitziet. Fijne dag en geniet de diverse steeds mooier wordende webcam plaatjes ! Ciao en tot morgen

>>  In de loop van de dag update Sauerland en Duitse wintersport gebieden

Sauerland -Duitse Middelgebergtes en Ardennen
Geleidelijk komen ook de Duitse Middelgebergtes onder de invloed van de koudere luchtmassa's te liggen. Het wordt niet direct diep winters maar het zal toch voldoende zijn voor de eerste winterse ongemakken dan wel sneeuwplezier. Het is nog wat moeilijk om gedetailleerde sneeuwverwachtingen op te stellen maar algemeen kunnen we er van uitgaan dat er tot een hoogte van 200 a 400 meter sneeuw zal gaan vallen. Afgaande op de diverse modellen en kaarten mogen we uitgaan van 10 tot 15 cm en mogelijk dat er in het weekend bij gunstige Stau en op nadering van een storing hier en daar 20 tot 30cm sneeuw zal liggen. Al met al voldoende voor een heerlijke winterse wandeling en met een beetje geluk kan er op enkele loipes ook al gelanglauft worden. Of er voldoende sneeuw zal liggen om de eerste skiliften te openen is nog de vraag. (zodra daarover bekend hierover melding)

Voor de Belgische Ardennen min of meer hetzelfde verhaal. Ook hier in de hogere delen (boven de 250 tot 400m) neerslag overgaand in sneeuw. In de periode van donderdag tot in het weekend zou het sneeuwdek vooral hogerop tot 1 a 2 decimeter kunnen aangroeien.

Samengevat gaat het dus ook in de in de Middelgebergtes en het hogere heuvelland winteren. Mede door de harde wind kan de sneeuw hier en daar gaan verstuiven. Het verkeer dient vanaf morgen rekening te houden met verkeersoverlast door gladheid ten gevolge van bevriezing en sneeuwval.

» Updates ontvangen

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Als ik naar de voorspellingen kijk van Ellmau dan kom ik niet verder dan een paar centimeter tot en met volgende week. Of zie ik het verkeerd??

Gast-195 | 28-11-2012 - 10:00

Gast

Hoi Johan,Ik heb een vraagje!

allereerst geweldig al die goede berichten over sneeuw!! :-) hier worden we allemaal blij van..

weet jij hoe de verwachtingen zijn in Finkenberg/Mayrhofen??

15 december gaan we er naar toe en wat ik kan zien is het nog niet heel best of wel???Met vriendelijke groeten Kim

Gast-196 | 28-11-2012 - 10:17

Johann

@Gast-195 De gebieden aan de Oostenrijkse Alpennoordkant vallen door de zuidelijke aanstroming inderdaad buiten de boot voor wat betreft grotere neerslaghoeveelheden. Algemeen valt er tussen de 10 en 20cm. lokaal ook nog meer. Voor een echte dump voor deze gebieden moeten we onze hoop vestigen op een noord tot noordwestelijke aanstroming. Wellicht volgende week betere kansen! Gr Johann

Johann | 28-11-2012 - 10:18

Johann

@Kim Zoals ook al in de weerberichten aangegeven is deze stroming voor de noordelijke Oostenrijkse skigebieden natuurlijk niet ideaal en zijn de omstandigheden op de lagere pistes nog niet bepaald florissant. Algemeen geldt hoe meer naar het oosten toe hoe slechter. Toch ben ik optimistisch en ook op termijn gaan de sneeuwcondities er volgende week langzaam maar zeker verbeteren. Daarnaast kunnen kleinere storingen (laagjes) voor verrassingen gaan zorgen. Ik zou me geen zorgen maken, vooral niet op deze termijn van nog meer dan 2 weken Gr Johann

Johann | 28-11-2012 - 10:25

Gast

Hoi Johan,Wil je bedanken voor je snelle reactie!

Ik blijf je weerberichten volgen! vind het heel leuk om te lezen!!!

Helemaal Top.

Dat er over twee weken ook veel sneel mag liggen in Oostenrijk :)Gr kim

Gast-200 | 28-11-2012 - 10:40

Johann

@Kim Graag gedaan hoor en thx feedback. Vandaag wat meer tijd om vanuit de weerkamer alles op de voet te volgen, komt mooi uit dus ! Overigens gaat de regen hier nu ook langzaam in natte sneeuw en straks sneeuw over... ..spannend ! Gr Johann

Johann | 28-11-2012 - 10:44

Gast

Hey!Ik sluit me aan bij Kim: altijd heel leuk om te lezen!

En ik hoop mee voor Mayrhofen, kom daar de 22e, dus 1 weekje laterLaten we inderdaad hopen op betere dumps aan de Noordkant voor volgende week!Groeten!

Gast-202 | 28-11-2012 - 10:48

Patrick@Resia in 2020? vS

@Gast-195: zoals Johann al aangeeft is het even afwachten voor de noordkant van de Alpen volgende week. Hoewel ik 15-12 wel erg vroeg in het seizoen vindt, zijn er toch wel goede verwachtingen. Vorig jaar viel de winter ook pas laat in.

Dat is wel de reden dat ik niet meer boek voor de skivakantie in december (Kerst). De onzekerheid is te groot en ik boek dan liever pas wanneer ik weet waar de beste omstandigheden zijn. En ja, dan heb je niet altijd het hotel dat voldoet aan al je wensen. Maar ik heb liever goede ski-pistes.

Alvast fijne vakantie, ik hoop dat je goede sneeuw zal krijgen!

Patrick@Resia in 2020? vS | 28-11-2012 - 11:51

Gast

hey,

Zopas weer eens mijn dagelijks winterweerbericht gelezen.Bedankt Johan!! Ook al gaan we pas skiën in februari, toch volg ik alles reeds op de voet.

Eind december zouden we ook al eens richting Vogezen trekken. Zit de kans erin dat we een wit eindejaar kunnen inzetten daar of wordt het Mountenbiken? :-)

Gast-204 | 28-11-2012 - 11:55

Gast

Hi Johan,Allereerst een compliment voor de dagelijkse updates met de zeer uitgebreide verwachtingen, ik lees op deze website al jaren dagelijks de weer updates.

Wat ik bespeur de laatste jaren is dat er twee opties zijn als je op wintersport gaat in Oostenrijk:Veel sneeuw in november met een tegenvallende december, resultaat witte pistes en groene bossen (de sneeuwmachine op volle toeren)

Het hele seizoen zal de kwaliteit matig / redelijk zijn qua skiën, wellicht nog een piek in februari/ maart.Weinig sneeuw in november met een echte dump in december, goed sneeuw voor de aankomende maanden.Mijn hoop is daarom gezet op de week voor kerst, een echte noordelijke aanvoer waardoor Oostenrijk de volle laag zal krijgen.

Zoals gebruikelijk is Oostenrijk als één van de laatste.Succes met het analyseren en forecasten.

Gast-205 | 28-11-2012 - 11:58

Jan  Sollie

Hallo Johann,De tijd is weer aangebroken dat ik graag je berichten lees.

Je schrijft een mooi en duidelijk verhaal.

Alleen is mijn vraag over de Noord en Zuid kant van de Alpen.

Wij gaan altijd op wintersport in Ischgl te Oostenrijk.

In je berichtgeving is het moeilijk na te gaan of Ischgl nou sneeuw krijgt van uit een Noord of Zuidstau.

Waar hoort Ischl nou bij ???Succes verder en we blijven je volgen.Jan Sollie

Jan Sollie | 28-11-2012 - 12:45

Gast

Hoi allemaal,@gast-205, Ik hoop dat jou voorspelling uitkomt en dat je gelijk krijgt wat Oostenrijk en sneeuwdump betreft. De week voor kerst gaan wij skïen dus als er dan wat valt perfect :)@patrick, dit is ook mijn eerste keer dat wij in december gaan skiën normaal gaan wij alleen in februari. nu dus twee keer !! :)

Ik heb er voor gekozen om nu ook te gaan doordat we ook bij een gletscher zitten en dus sowieso skie zeker zijn.Toch hoop ik dat er nog veel sneeuw gaat vallen in Oostenrijk begin december dus!!! ik kijk uit naar de volgende weersvoorspellingen.

Gast-208 | 28-11-2012 - 12:50

Gast

@Jan Sollie: hierbij enige informatie over de Alpenhoofdkam: De Alpenhoofdkam is een keten van hoogste Alpentoppen die van oost naar west dwars over het Alpengebied loopt. In de Franse Alpen buigt hij naar het zuiden af richting de Middellandse Zee.

Waarom is die Alpenhoofdkam zo belangrijk? Hij vormt de scheiding tussen het koele noorden en het warmere zuiden. De lucht kan niet zomaar van noord naar zuid stromen.Vochtige lucht die richting Alpen stroomt wordt door het gebergte tegengehouden en omhoog getild. Vervolgens koelt hij af waarna bewolking en neerslag ontstaat.

Dit proces houdt aan totdat de hoogste bergketens (de Alpenhoofdkam) zijn gepasseerd. Eenmaal voorbij de hoofdkam daalt de lucht weer, warmt op en de bewolking lost op (föhn). Dat is de reden dat je bij een noordelijke wind in Oostenrijk soms ingesneeuwd kunt raken terwijl je 50km verderop in de Dolomieten zonnebrand moet smeren.Ischgl ligt aan de noordkant van de Alpenhoofdkam.

Gast-209 | 28-11-2012 - 12:58

Gast

Toch nog ongeduldig ?? situatie sneeuw Serfaus per 10 Dec 2012

Gr harrie

Gast-210 | 28-11-2012 - 13:04

Johann

@Jan Sollie. Soms is dat ook moeilijk. Kijken we strikt naar het verloop van de Alpenhoofdkam (foto) dan ligt Ischgl aan de noordkant ervan. Mi heeft het echter ook een zgn. inner-alpin karakter. Bij sterke Südstau dan dus ook overgrijpende neerslag vanuit het zuiden. De hoofdmoot moet echter komen vanuit het noorden. Dus Nord(west)stau is dan beter. Verder is ook nog het verloop van het dal belangrijk voor de lokale Staueffekten (in dit geval ZW-NO) georiënteerd. Zie verder ook aanvullende info van Gast-209. Gr Johanns1160.beta.photobucket.com/user/meteoservice/library/" target="_blank">i1160.photobucket.com/albums/q500/meteoservice/hoofdkam.jpg" border="0" alt="Photobucket"/>

Johann | 28-11-2012 - 13:06

Gast

Pfff, de webcams aan de noordkant in Oostenrijk zien er maar triestig uit... Warth: mistig en droog.

Gast-212 | 28-11-2012 - 13:17

Patrick@Resia in 2020? vS

Sorry vergeten in te loggen. Gast-209 was ik.

Patrick@Resia in 2020? vS | 28-11-2012 - 13:54

Gast

Als ik naar de webcams van Tignes kijk, zie ik toch echt dat de sneeuw er niet zo heel goed blijft liggen. Lijkt een beetje een mix van natte en vaste sneeuw. Op dit moment zelfs een kleine plus van 1,1 graad. En dat op 2100 meter.....

Gast-214 | 28-11-2012 - 15:25

Johann

Gast-214 Klopt helemaal, met name vanmiddag is op hoogte wat zachtere lucht binnengedrongen. Heeft alles te maken met het doortrekken van het laag ten zuiden van de Alpen langs richting Noord Italië. Hierdoor kan de zachte lucht hogerop tijdelijk weer wat naar het westen stromen waardoor de sneeuwvalgrens dus weer wat is opgelopen. Enkel in de afgesloten Alpendalen kan het blijven sneeuwen. Gr Johann

Johann | 28-11-2012 - 15:55

Rene Peters

Beste Johann,

Het brandnertal in Voralberg, ligt dat aan de noordkant van de alpen.

Groet Rene

Rene Peters | 28-11-2012 - 16:07

Gast

Dat is toch heel raar: ik heb dat ook al eens mee gemaakt: sneeuw in de dalen en smeltende sneeuw hogerop, dat moet me toch eens iemand uitleggen... Ik dacht dat het andersom was! :) Nog steeds geen sneeuw in Warth (Oostenrijk: Bregenzerwald)!

Gast-217 | 28-11-2012 - 16:16

Johann

@Ren Peters. Het Brandnertal in Voralberg ligt aan de noordkant van de Alpenhoofdkam, dus meeste sneeuw met een noord(westelijke) aanstroming. Gr Johann

Johann | 28-11-2012 - 16:16

Johann

Gast-217 Oorzaak: "neerslagafkoeling. Dit is de afkoeling in de (gesloten en beschutte )alpine dalen door regen en smeltende neerslag. Een bekend fenomeen wat vooral in de winter in de alpine dalen wordt waargenomen is het langzaam dalen van de sneeuwvalgrens bij aanhoudende neerslag. Hierdoor is het mogelijk dat zelfs bij hoge temperaturen de sneeuwvalgrens tot in de dalen daalt.Door verdamping van de vallende neerslag (regen of smeltende sneeuw ) ontstaat vanuit de bovenste luchtlagen een langzame verzadiging van het gesloten volumen (dal) en tevens afkoeling doordat energie ontrokken wordt ( verdampen kost warmte). Dit proces kan zich bij aanhoudende en vooral bij intensieve neerslag en geen wind tot op de dal bodem voortzetten met als resultaat dat het gehele volumen aan lucht in het dal verder afkoelt tot aan nul graden Celsius en er geen verder smelten meer plaatsvindt.De regen gaat over in smeltende sneeuw en vrij spoedig in sneeuw. Valt de regen aanvankelijk door droge lucht kan de afkoeling zelfs meer dan vijf graden zijn. Gr Johann

Johann | 28-11-2012 - 16:21

Gast

Hallo Johann,Dank je voor de informatie voor Sauerland. Gaan met de kerst en hoop te kunnen skiieen in Winterberg.

Hoop dat je ons op de hoogte houd.Gr. uit Grunn.

Gast-220 | 28-11-2012 - 16:37

Johann

@Gast-220. Graag gedaan hoor. En reken maar dat we er met ons meteo-team bovenop zitten. Elke ochtend no-nonsense (Alpen)weerberichten , zo nodig aangevuld met updates en veel beeldmateriaal via oa. ons Facebook platform ! Blijf volgen dus ! Gr Johann

Johann | 28-11-2012 - 16:45

Gast

Hallo Johan,Mijn vraag is of La joue de loup nu aan de noord of zuid kant van de alpenhoofdkam ligt en hebben ze daar meer sudstau of nordstau. La joue de loup ligt toch in zuid frankrijk of de zuidkant van de aplen. Dus wanneer hebben ze daar de meeste kans op sneeuw.Bedankt ook al voor al de weer berichten. ga pas in feb maar kijk nu al naar de mooie plaatjes van weer en webcam.

Bedankt alvast voor reactie.

Gast-222 | 28-11-2012 - 20:07

Johann

@Gast-222La Joue du Loup ligt in de Haute Alps in de westelijke Franse Alpen (westelijk van de Alpenhoofdkam). Met de huidige Süd(west)stau pakken de zuidelijke Franse Alpen Departementen altijd weer de nodige sneeuw mee. Optimaal zijn de echter de west tot noordwestcirculaties wanneer vochtige lucht tegen de Franse Alpenhoofdkam wordt gestuwd., oftewel : Weststau ! Gr Johann

Johann | 28-11-2012 - 20:21

Gast

Johann, ik sluit me aan bij alle complimenten; heel leuk om zo op afstand de analyses te volgen. Ik zit vaak in Bettmeralp, voor jou waarschijnlijk zichtbaar vanuit jouw weerkamer? Vraagje: ik zie op jouw fotos dat simplon dorf al de volle laag heeft gekregen, maar een paar kilometer daar vandaan zie ik op de webcam van Bettmeralp nog nauwelijks sneeuw in het dorp. Wat is daarvan de oorzaak en hoe ontwikkelt zich dat de komende dagen? Dank voor de uitleg!

Gast-224 | 28-11-2012 - 23:37

Johann

@Gast-224 Inderdaad, vanuit de weerkamer kan ik de skigebieden van de Bettmeralp, Riederalp en Blatten (gedeeltelijk) zien. Dat Bettmeralp etc nog niet veel sneeuw hebben gekregen komt door de Südstau. Het Aletschgebied (Arena) is meer gebaat bij West dan wel Nordstau (immers andere kant van dal -Berneralpen). Soms zijn de verschillen hier inner-apine hemelsbreed op slechts enkele kilometers afstand tussen noordkant en zuidkant enorm. Overigens sinds vanavond overal intensiverende sneeuwval (draaiing stroming via oost naar noord). Momenteel sneeuwt het in geheel Oberwallis matig tot in het dal (Brig) Gr Johann


www.slf.ch/avalanche/img/hsr_de_c.gif" target="_blank">www.slf.ch/avalanche/img/hsr_de_c.gif" border="0" alt="Kaart"/>

Johann | 29-11-2012 - 00:42

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord