Alpen worden ingepoederd

Weersituatie algemeen
Tot voorbij het weekend liggen de Alpen in een relatief zachte zuidwestelijke hoogtestroming. Na een Südföhn fase aan het begin van de week beïnvloeden frontale systemen met neerslag van het westen en zuiden uit meer en meer het weer in de Alpen. Na het midden van de week komt de aanvoer van polaire luchtmassa's goed op gang en wordt een langer aanhoudende winterse fase ingeluid.

Waarschuwingen: nog geen

Weerpraatje
Wel eens gehoord van Belluno, nee ?!  Welnu, deze provincie met de gelijknamige hoofdstad ligt in het noorden van Italië en wel in het zuidelijkste deel van de Italiaanse Dolomieten. De skigebieden van Arraba en  Cortina D'ampezzo zullen wellicht wat bekender in de oren klinken. De laatste dagen werd er door de weermodellen juist voor deze streek de meeste sneeuw berekend. Ook vandaag heeft zich hieraan niet veel veranderd behalve dan dat de zuidelijke Zwitserse Alpen vanmorgen weer aan kop gaan voor wat betreft de te verwachte sneeuwval. Fiere koploper vanmorgen het gebied in de zuidelijke Walliser Alpen rondom de Allalin. Zo wordt bijvoorbeeld voor Saas-Fee en omgeving meer dan 200 centimeter  berekend. Echter ook de Franse en Italiaanse Alpen krijgen te maken met sneeuw, erg veel sneeuw, reken maar gerust op 100 tot 150 centimeter of meer. Enkel voor de (oostelijke) Oostenrijkse Alpen ziet het er sneeuwtechnisch allemaal wat minder rooskleurig uit. 


In de skilift met blik op de maagdelijke sneeuw . Het beeld voor de komende
week in grote delen van de Alpen (archieffoto Arraba)

 

Kijk eens naar de onderstaande kaart van het WRF model waarop de neerslag en sneeuwval voor de Alpen wordt weer gegegeven voor de komende 5 dagen, wat een genot ! Ik heb een paar dagen gelegen al aangekondigd dat deze steeds meer zou gaan opvrolijken met allerlei bonte kleuren. (voor de sneeuwliefhebbers: hoe roder en paarser hoe beter) en heb dus niet teveel gezegd. Mooi is ook te zien hoe de westelijke en zuidelijke Alpen een enorme vracht sneeuw gaan pakken in het verloop van deze week. Helaas ook wat minder fraai de wat fletse groene kleuren in de Oostenrijkse Alpen. Ook het ECMWF en GFS komen met een soortgelijke verdeling. Eigenlijk kunnen we stellen dat hoe verder we in Oostenrijk naar het oosten afreizen hoe minder neerslag er zal gaan vallen. Kijken we nog eens naar het ECMWF dan zien we dat het uiterste westen van Oostenrijk, pak hem beet vanaf de Vorarlberg tot aan het midden van Tirol nog mogen rekenen op 10 tot 30cm sneeuw (grootste hoeveelheden Vorarlberg). Vanaf het midden van Tirol naar het westen toe steeds minder neerslag. Veel beter ziet het er in Oostenrijk uit voor de zuidelijke Alpenhoofdkam. Vanaf Oost Tirol, over zuid Karinthië  tot aan de grenzen van de westelijke zuidelijke Steiermark gaat het evenals in de aangrenzende Italiaanse Alpen langdurig en intensief sneeuwen. Zoals hierboven al beschreven hoeven de rest van de Alpen zich geen zorgen te maken over sneeuw !

Naast de sneeuwval wordt het in de loop van de komende week ook nog eens gevoelig kouder. Even los van de precieze timing zal de koudere lucht dinsdag de westelijke Alpen binnenstromen. Woensdag is dan het westen van Oostenrijk aan de beurt en tot donderdagmiddag valt dan ook het doek voor de oostelijke Alpen. Dit gehele proces zal worden begeleid door neerslag welke aanvankelijk pas boven de 1500 a 1800 meter als sneeuw valt. Met het instromen van de koudere polaire lucht daalt de sneeuwvalgrens tot in de dalen en vanaf donderdag tot in het laagland en Alpenvoorland. Met de opkomende Süd en Weststau dus ook aanhoudende en intensieve neerslag (sneeuw) waarvan het zwaartepunt zich gaandeweg de week steeds verder over de Alpen in oostelijke richting zal uitbreiden. Dat het gevoelig kouder gaat worden (vooral ook op hoogte) kunnen we mooi aan het temperatuur verloop zien. Vandaag bijvoorbeeld in  de Zwitserse Alpen op 2000 meter nog een graad of 2 en op 3000 meter -2 a -3. Tegen het einde van de week komt het kwik op 2000 meter niet meer boven de -10 graden uit en op 3000 meter is het  met  -13 a -14 graden ook wel gedaan. De echte diepvries liefhebbers moeten het nog iets hogerop zoeken alwaar het kwik op 4000 meter blijft steken op -19 a -20 graden.


ECMWF maandag 3 december, koude sneeuwlucht zit gevangen binnen de vortex boven
Europa. Winters met kans op sneeuw(buien)

Onder invloed van een complex hoogtelaag(trog) welke deze week en in het weekend positie gaat innemen boven vrijwel geheel west en centraal Europa wordt de koudere lucht als het ware gevangen. Ook in het het weekend blijft het dus gewoon winters, mocht het in de nachten gaan opklaren (tussenhoog ?) dan moeten we rekenen op matige en in de hoger gelegen dalen ook op strenge vorst. Door de onstabiele opbouw van de atmosfeer en de koude lucht hogerop hebben we een goede trigger voor het ontstaan van sneeuwbuien. In het weekend blijft de kans op lokale sneeuwbuien dus aanwezig en deze kunnen vooral in de Stau van de bergen "uitsneeuwen" Begin volgende week gaan de temperaturen nog iets verder naar beneden waarbij de kans op lokale sneeuw(buien) dan wel overtrekkend sneeuwval gebiedjes aanwezig blijft. Interessant kan ook nog de ontwikkeling worden van afzonderlijke verstoringen (lagedrukgebiedjes) welke binnen het gebied van lagedruk circuleren dan wel tot ontwikkeling komen. Deze zouden in of na het weekend opnieuw voor verrassingen kunnen gaan zorgen voor wat betreft nieuwe sneeuwval. Op dit moment valt echter nog onmogelijk te zeggen hoe dit precies zal gaan uitpakken. In die zin zouden mogen dus ook de oostelijke Alpen hopen op sneeuw. 


Schnee und Rodel gut, volgend weekend ook voor het Sauerland ?

Sauerland -Winterberg / Duitse Middelgebergtes
Ook de Duitse Middelgebergtes mogen vanaf de tweede helft van de week rekeningen op markant kouder weer. Grotere sneeuw hoeveelheden worden er vooralsnog niet berekend. Algemeen mogen we tot in het weekend uitgaan van 5 tot 10 cm, in de zuidelijke Duitse Middelgebergtes 10 tot 25 centimeter. Wellicht dat hier en daar de eerste liften kunnen worden geopend. Een winterse wandeling dan wel eerste verkenning van de Loipes zou moeten lukken. Ook voor hier geldt echter dat de ontwikkelingen vanaf donderdag voor wat betreft sneeuw nog met enige onzekerheden gepaard gaan.

Samengevat
Op nadering van frontensystemen behorende bij een markante hoogtetrog(laag) opkomende Südföhn en inzettende Südstau. In de periode tussen maandag en donderdag van west naar oost föhneinde en intensiverende neerslag met vooral aan de zuidkant van de Alpen extreme neerslaghoeveelheden -sneeuw. In alle hoogtes markant kouder. Verdere vooruitzichten: aanhoudend winters met mogelijk meer sneeuw.

Tot zover, geniet nog even van het mooie föhnige weer, volgende week is het definitief voorbij. Ciao en tot morgen.

» Updates ontvangen!

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

pffffffff, wat een domper voor deze oostenrijkganger!

Gast-152 | 25-11-2012 - 09:26

Gast

Heerlijk die positieve berichten.....Laat de sneeuw maar komen!

Gast-153 | 25-11-2012 - 09:57

Gast

De vorst is in nederland weer wat opgeschoven toch? En sneeuwkansen?

Gast-154 | 25-11-2012 - 10:24

Gast

met Kerst naar Val di Fassa. Ziet er goed uit!!!

Gast-155 | 25-11-2012 - 10:25

Gast

Ben toch ongeduldig hoe de voorruitzichten zijn in Serfaus de komende week.

temperatuur is wel goed maar sneeuwverwachting ??

of hoef ik me geen zorgen te maken.

Gr H

Gast-156 | 25-11-2012 - 10:43

Gast

Hoe meer sneeuw in blatten tijdens de jaarwisseling hoe beter! Fijn hoor al die kleurtjes

Gast-157 | 25-11-2012 - 11:07

Gast

hoe zit het met de sneeuw in Lermoos (hoeveel zal er daar vallen en hoort dat ook bij het uiterste )?westen Johann

Gast-158 | 25-11-2012 - 11:10

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Gast154 Echt serieus winterweer zit er helaas voor Nederland nog niet in. De ijzig koude vrieslucht die komende week over Scandinavië uitstroomt kan ons niet gaan bereiken. Doordat lagedruk zich komende week te noordelijk manifesteert draait de hoogestroming op termijn weer naar west tot noordwestelijke richtingen. En vanuit die richting is geen serieuze winterkou mogelijk. Wel tijdelijk wat lichte vorst kansen tegen het einde van de week. Het is pas november en de echte wintermaanden moeten nog komen. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 25-11-2012 - 11:18

Johann

@Gast-158 Lermoos (Zugspitze, Tirol) moet het hebben van Nordstau dan wel Nordweststau. Daarmee is meteen alles al gezegd, immers de meeste sneeuw zal deze week in de Süd en ook Weststau zal gaan vallen. Ander probleem wat hier de neerslag zal frustreren is de krachtige Südföhn. Vooralsnog dus (helaas) geen sneeuw van betekenis voor dit gebied, reken op 10 misschien 20 cm voor de komende week. Mogelijk vanaf het weekend dan weer wat meer sneeuwkansen maar daarover zoals gezegd nog onzekerheid. Gr. Johann

Johann | 25-11-2012 - 11:55

Gast

In Flachau valt daar ook wat sneeuw?

Gast-161 | 25-11-2012 - 12:15

Johann

@All @Gast-161 Voor vragen m.b.t. gedetailleerde sneeuwinformatie in de diverse gebieden kijk eerst eens hier op de site (kaarten, verwachte sneeuw). Mocht het dan nog niet lukken plaats dan een reactie. Gr Johann

Johann | 25-11-2012 - 12:38

Johann

@all: Korte update: De nieuwste GFS rolt (is) binnen en de kaarten laten nu ook voor grote delen van Oostenrijk door zgn "Gegenstromlage" op uitgebreide schaal sneeuw van betekenis zien. Wordt vervolgd.............

Johann | 25-11-2012 - 17:08

HansvK

Komt ook met Oostenrijk helemaal goed eind volgende week.

HansvK | 25-11-2012 - 19:37

Harm R.

Mooi! Laat het witte goud maar vallen. 2 januari weer richting Belalp.. :)

Harm R. | 25-11-2012 - 21:16

Gast

Dat is goed nieuws, het moet wel wit zijn tijdens de kerst.

Groeten,

Erik en Lisette

Gast-166 | 25-11-2012 - 22:44

Gast

En spindleruv tsjechie???

Gast-167 | 26-11-2012 - 00:02

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord