Vrij zonnig en zachter

Het is helaas weer even gedaan met de sneeuwpret. Hoewel de sneeuw boven gemiddeld 2500m al aardig in de "overlevingsmodus" zit, krijgt het witte spul het op de lagere hellingen flink voor zijn kiezen de komende dagen. Doodnormaal voor deze tijd van het jaar, en mogen we tot nu toe eigenlijk helemaal niet klagen. Het Alpenweer staat de komende dagen in het teken van oplopende temperaturen inclusief een opstekende Südföhn. Het is even niet anders, en gaan wij eens kijken wat ons de komende dagen nog meer te wachten staat. Gloort er later opnieuw winterweer aan de horizon?


Herfst in Karwendel an Ahornboden in Tirol. @Danijel Jovanovic

Winters Steiermark am Ennstal. @Ernst Lubic

Isola 2000 in les Alpes Maritimes

Veel zon vandaag
De Alpen profiteren vandaag van luchtdruk stijgingen waardoor de kans op neerslag niet erg groot is. De Dachsteinregio heeft nog wat te kampen met wat restbewolking, en hebben de Zwitserse Graubünden en Tessin te maken met wat inactieve stau bewolking. In deze omgeving is zelfs wat lichte neerslag mogelijk, maar veel stelt het allemaal niet voor. Verder is er vandaag geen vuiltje aan de lucht en maakt de zon overuren. Een soort van Kaiserwetter, maar dan zonder een dik pak sneeuw deze keer. Het nulgradenniveau schommelt vandaag rond de 2000m en laat een langzaam verder stijgende tendens zien. Zondag neemt de bewolking vooral aan de westelijke zuidzijde verder toe en valt er van tijd tot tijd regen en boven de 2300m wat sneeuw. De noordkant wordt ondertussen gevoelig voor een opstekende Südföhn, waardoor de lucht aanzienlijk droger is en de zon regelmatig te zien zal zijn.


Wereldbeker wedstrijd dit weekend in Sólden. @Via updates

Mooi herfstplaatje vanuit de omgeving van Val di Fassa. @Anton Sessa

Op termijn iets kouder in Oostenrijk
Als we iets verder de week in kijken staan ons geen schokkende dingen te wachten. Rond dinsdag staat het volgende neerslagmoment voor de westelijke Alpen op het menu, maar verwacht ik een sneeuwvalgrens die ruim boven de 2000m uitkomt. Blikvanger in de nieuwe werkweek is een opbouwend hogedrukgebied boven het noorden van Frankrijk. Koude polaire lucht gaat hierdoor vooral oost Europa en de Balkan instromen en pakt het oosten van Oostenrijk ook nog wat kou mee. Doordat het hogedrukgebied zicht later oostwaarts gaat verplaatsen wordt de koudere lucht verder naar het oosten weggedrukt en laat een nieuwe Wintereinbruch nog even op zich wachten. Geduld is een schone zaak, het is gewoon een kwestie van tijd voordat de Alpen definitief einschneien!


Het hogedrukgebied ligt voor sneeuwval in de Alpen ongunstig. #ClimateResearch

Hoewel vooral het oosten van Oostenrijk wat kou meepakt gaat de serieuze kou aan
onze Alpenneuzen voorbij deze keer ;-)

Temperatuur kaartje op 1500m voor volgend weekend. De kou wordt door het
hogedrukgebied naar de Balkan weggedrukt. #ECMWF #WetterOnline

Een fijne zaterdag en graag tot morgen!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Marco ski

De afgelopen jaren heeft rond deze tijd t/m januari het zgn azoren hoog gezorgd voor slechte vooruitzichten en nagelbijten.
@michael zijn de vooruitzichten nu anders?

Marco ski | 22-10-2016 - 08:07

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Het Azorenhoog is tot nu toe minder prominent aanwezig. De aanwezigheid is overigens niet altijd nadelig voor het Alpenweer. Het hangt er vooral vanaf hoe de zogenaamde "sturende rugas" geografisch positie kiest. Erg technisch verhaal ;-) Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 22-10-2016 - 08:31

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

Pracht foto's weer. Zo eurosport opzetten en naar de eerste rs van het seizoen kijken.

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 22-10-2016 - 08:36

Gert van Duren

Mooie plaatjes overal. Komende week even lekker weertje en later vast weer winter. Nu lekker bakkie koffie erbij met het weerbericht. Super start weekend.

Gert van Duren | 22-10-2016 - 10:38

Peter N

Goedemorgen Michael nou wij zitten aan de koffie naar de reuze slalom in solden te kijken maar dat zijn toch wel prachtige beelden en dan gaat het steeds meer kriebelen wat een mooie plaatjes, hoop niet op een horror scenario met die föhn zoals vorig jaar , dus gaan we duimen voor een mooi winterseizoen groetjes Peter . N

Peter N | 22-10-2016 - 11:04

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Genieten hè die mooie beelden uit Sölden. Mijn favoriete discipline : reuzenslalom. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 22-10-2016 - 11:44

Alex Koster

Kitzbuėl primeur op de resterhohe sneeuwdepot verspreid prachtige piste en schitterend weer.
20 oktober weer eerste skigebied onder de 2000 meter prachtige prestatie.

Alex Koster | 22-10-2016 - 11:12

Alex Koster

22 oktober bedoel ik ÷) zie de webcam.

Alex Koster | 22-10-2016 - 11:16

Dennis  Dolomieten

Onze vakantie is geboekt. Nu met gezonde spanning uitkijken naar de eerste sneeuwdump voor de zuidzijde specifiek dit jaar voor plan de gralba 1800mtr Dolomitie superski.

Dennis Dolomieten | 23-10-2016 - 00:36

Martijn Sonnenberg

De ensembles van de GFS hangen momenteel keurig rond het gemiddelde (dan weer een paar dagen wat graden erboven, dan weer een paar dagen wat graden eronder) en zijn voor de tijd van het jaar dus heel normaal. EC begint het hoog wat boven ' ons' hoofd komt alweer wat bij te draaien in de binnenkomende 00 run, hopelijk zet die trend zich door, waardoor de kou de alpen na de tussenfase wel weer kan bereiken en het insneeuwen zijn aanvang kan maken... 1e-2e week november zou prima moment daarvoor zijn (niet te vroeg, 'mijn' ski arlberg heeft het bouwproject van de zomer nog niet af ;) 0

Martijn Sonnenberg | 23-10-2016 - 08:42

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord