Tijdelijk minder koud

Wat een noodweer gisteren aan de zuidzijde! John had het de afgelopen dagen al goed in de smiezen en aangekondigd. Onder aanvoering van een actief Mediterraan lagedrukgebied kregen de Franse en delen van de Italiaanse zuidzijde er goed van langs. Bijzonder vochtige luchtmassa's werden tegen de zuidelijke stauhellingen aangekwakt en dat hebben we dus geweten. Delen van de Côte D 'Azur kregen lokaal te maken met overstromingen en modderlawines en kregen de berggebieden te maken met serieuze sneeuwval. De sneeuwvalgrens schommelde in eerste instantie rond de 1400 à 1600 meter, maar steeg met het instromen van aanmerkelijk zachtere lucht al snel richting de 2000m grens. Ondertussen was het aan de noordzijde een heel ander verhaal. Hier stak een heuse föhnstorm op en steeg het kwik binnen een paar uur richting de 20 gradengrens. Welkom in de wondere wereld van het Alpenweer!


Complete sneeuwstorm in de Italiaanse Alpen gisteren

De Franse Alpen kregen ook een lekkere sneeuwlading voor hun kiezen.
Vars - Hautes Alpes via twitter @varsfob

Risoul (1850m) in les Hautes Alpes

Grote verschillen tussen noord en zuid
Terwijl het in de Franse en Italiaanse Alpen lokaal dus flink tekeer ging, was het aan de noordkant een totaal ander verhaal. Hier stak een flinke föhnstorm op en schoten de thermometers als een raket omhoog. Even een korte uitleg: de lucht wordt aan de zuidkant gedwongen op te stijgen, koelt af, condenseert (koude lucht kan immers minder waterdamp vasthouden dan warmere lucht) en verliest zijn vocht dus aan de zogenaamde loefzijde van de berg (daar waar de wind dus bijna loodrecht opstaat). Tijdens dit proces komt er ook nog eens zogenaamde condensatie warmte vrij. Deze uitgedroogde lucht stroomt vervolgens inclusief condensatie warmte aan de lijzijde van de berg (in dit geval de noordzijde) naar beneden en hoppa.........de föhn is geboren en stijgt de temperatuur razendsnel!


Temperatuur schiet als een raket omhoog. Binnen 2 uur van 6 graden naar 21 graden C!
Teufen ten zuiden van Sankt Gallen Zwitserland. Via @SRFMeteo

Spectaculair aantal blikseminslagen de afgelopen 24 uur!  #FranceMeteo

Opnieuw kouder
ZONdag doet zijn naam eer aan en belooft ook echt een prachtige zonnige dag te gaan worden. De wind is ondertussen sterk afgenomen en de zon keert terug in de Alpen. Het is wel een stuk warmer dan wij de laatste tijd gewend zijn. De nulgradengrens stijgt zelfs tijdelijk richting de 3000m! Ook maandag is het vooral in Oostenrijk en het oostelijke deel van de Italiaanse Alpen nog vrij mooi Alpenweer. In de westelijke Alpen neemt in de loop van maandag de hogere bewolking op de nadering van een volgende front dan langzaam verder toe en krijgen we vanaf dinsdag opnieuw met regen en sneeuw te maken. De sneeuwvalgrens daalt later naar ongeveer 2000m en krijgt Oostenrijk hier woensdag ook mee te maken. Later in de week ontstaat er opnieuw een hoogtestoring boven centraal Europa. Dit betekent in ieder geval opnieuw de overgang naar een kouder en wisselvalliger weertype. Hoeveel sneeuw er gaat vallen is nu nog lastig te zeggen. Wat ik wel kan zeggen is dat de warmere periode voor de Alpen maar van korte duur is. Pure voorpret dus en is het nog niet gedaan!


Zondag in een zuidelijk stromingspatroon aanzienlijk warmer. #MetOffice

Er ontstaat in het midden van de week een hoogtestoring boven centraal Europa.
Opnieuw de overgang naar een kouder en wisselvalliger weertype!

 

Een fijne zaterdag nog en graag tot morgen.

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Sjaak Draak

Goeiemorgen! Weer mooie foto's. Dan krijg ik de kriebels al weer om te gaan boarden

Sjaak Draak | 15-10-2016 - 08:50

Daan Sneeuw

Alles wat door deze dump op te hoger gelegen delen blijft liggen is toch mooi meegenomen! Ik ga met oud&nieuw skien in Val Cenis. Ook daar was al wat gevallen. Heerlijk om wakker te worden met de voorspellingen van sneeuwhoogte.nl

Daan Sneeuw | 15-10-2016 - 08:57

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Dankjewel. Oktober laat ons tot nu toe in ieder geval niet in de steek :-))

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 15-10-2016 - 09:23

Alex Koster

Prachtig scenario , beetje sneeuw , temp. weer wat omhoog , volgende week weer naar beneden het moet ook weer niet te hard gaan. December en pak sneeuw dat blijft liggen tot eind april lijkt me geweldig . De berichten elke dag lezen wat een voorpret mannen jullie doen geweldig werk dank.

Alex Koster | 15-10-2016 - 10:46

N Janssens

@Michael nu heb je u toch nog niet verveeld met een spectaculair begin ? :-) Doe zo voort topkerels van sneeuwhoogte

N Janssens | 15-10-2016 - 15:30

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Er valt genoeg te beleven. Geen eindeloze hogedrukgebieden boven de Alpen deze keer :-))

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 15-10-2016 - 17:54

Steven Damüls

Weekend van 25/11 naar Zwitserland (Aarau) op bezoek bij vrienden. De dichtstbijzijnde skigebieden zijn Engelberg Titlis en Andermatt. Waar hebben we de meeste kans op een dik pak sneeuw?

Steven Damüls | 15-10-2016 - 21:06

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord