Westalpen krijgen veel sneeuw

Op steeds meer plaatsen kwam de zon gisteren tevoorschijn in Oostenrijk. In Zwitserland en de Franse Alpen was er volop zon. Ik heb veel mooie foto's zien langskomen op Twitter en FB en uiteraard wil ik jullie niet het genoegen ontnemen om van enkele daarvan ook te genieten. Na een vriendelijke start met de zon er vandaag eerst volop bij, gaat het allemaal veranderen! De titel van dit bericht zegt natuurlijk al heel veel, er komt een behoorlijk actieve storing aan.


Deze depressie boven Spanje
gaat veel neerslag brengen

Op het Amerikaanse nieuws zou men dit denk ik een "approaching snowstorm" gaan noemen. Het gebruik van superlatieven is hen wel toevertrouwd, maar ik ben ook van mening dat er voor de Westalpen een bak sneeuw in zit! Niet alleen veel sneeuw, daarover zo meer, maar voor de zuidkust van Frankrijk 150-200 mm regen! Daar gaan we vast ook wel iets van horen, op het nieuws; overstromingen lijken me een reële mogelijkheid.


Het wordt een stralende dag
in Oostenrijk - Goldbergkam - Salzburg


Gisteren werd het erg mooi, toen de zon
begon te schijnen - Schröcken - Vorarlberg

Er gaat dus komend etmaal een flinke hoeveelheid sneeuw vallen. Zoals op het bijgaande kaartje zichtbaar, zal dat met name in de Alpes Maritimes (Zeealpen) en de Franse Alpen zijn. Ik verwacht hier tot morgenochtend zo'n 30-40 cm sneeuw! De Mont Blanc zal zijn naam eer aan doen ;-) Verder zullen ook Val d'Aosta en Wallis mogen rekenen op aardig wat centimeters, ongeveer 10-20 en lokaal tegen de 30 cm.


De sneeuwval voor komend etmaal

Het probleem waar ik gisteren al over schreef is de tegelijkertijd stijgende vorstgrens. Rond het laag wordt een naar zuidwest draaiende hoogtestroming in gang gezet, die naast neerslag dus ook mildere lucht zal brengen. Wat ik hierboven aan sneeuwhoeveelheden heb gemeld, zal in eerste instantie gaan vallen vanaf 1500-1700 meter. En in Tessin en Graubünden, waarschijnlijk nog wel lager: 1200-1400 meter. Vrijdag zal de sneeuwvalgrens zo'n 400-800 meter gaan stijgen. Met andere woorden, als we dit goed in ons achterhoofd houden, kunnen we de hoeveelheden sneeuw beter interpreteren. Er komt ook vrijdag en zaterdag meer sneeuw, maar tegelijkertijd zal de sneeuwlijn gaan stijgen.


Mooie sfeerfoto - Emerald dal - Zwitserland
bron: @twitter

Herfstkleuren in Oostenrijk
bron: @Jamilla

Meer neerslag
De neerslagsommen blijven enthousiast voor komend weekend. Aan de zuidzijde iets van 70-90 mm neerslag krijgen - lokaal 100-120 mm. Ik ga er vanuit dat de stijgende temperaturen en mildere lucht ervoor zal zorgen dat de sneeuwvalgrens oploopt naar 1800-2500 meter. Met de reeds gevallen sneeuw op lagere hoogte, wordt dus korte metten gemaakt en daar valt een bak regen dit weekend. Alleen op de hogere bergen zal het wit blijven. Niets om van op te kijken, halverwege oktober, zoals ik gisteren schreef.


Neerslagsom t/m zondag - ECMWF
bron: @Wetteronline


Het diagram van GFS ziet
het helemaal zitten :-)
bron: @Meteociel

Zoals het nu lijkt zien we voor volgende week nog altijd een rol voor het hogedrukgebied. Rusland blijft koud. De Alpen krijgen even normale temperaturen. Gisteren was ik benieuwd of de kou rond dat hoog wat blijft liggen, en weer terug zal komen. Het diagram van GFS ziet het wat dat betreft al helemaal zitten. Leuk vak - weerman :-))


Nog eentje dan - genieten
van dit schitterende uitzicht
Ober-Österreich

Fijne dag en tot morgen!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

John Havinga

Weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Peter N

Goedemorgen John wat denk jij is deze vroege sneeuwval een blijvertje of is het van korte duur ? Ik weet niet hoe ver jij vooruit kunt kijken , maar wat ik begrijp gaan de temperaturen toch weer flink omhoog de komende dagen. En dan maar hopen dat het weer niet zón lange warme föhn brengt zoals vorig jaar. Gr. Peter

Peter N | 13-10-2016 - 09:35

J H

Goedemorgen Peter, als je nog eens het verhaal leest, staan daar de antwoorden op je vragen. ;-)

J H | 13-10-2016 - 09:40

Merije ...

:-)

Merije ... | 13-10-2016 - 13:21

Snowboarder

Op de één of andere manier heb ik het gevoel dat we een top wintertje gaan krijgen. Waarbij zeker de alpen vroeg in de winter zitten.

Snowboarder | 13-10-2016 - 09:47

Alex Koster

Dat gevoel heb ik al jaren .

Alex Koster | 13-10-2016 - 09:58

Alex Koster

Die van mij hangt omgekeerd aan de muur.

Alex Koster | 13-10-2016 - 11:06

Snowboarder

Dan is het kwestie van tijd dat het een keer uitkomt.

Snowboarder | 13-10-2016 - 09:59

J H

Haha - en zelfs een kapotte barometer heeft ooit een keer gelijk :-)

J H | 13-10-2016 - 10:15

Cassandra Panayotopoulos

En voor hintertux? ik zie nog wel zo'n 20 cm staan op de top!

Cassandra Panayotopoulos | 13-10-2016 - 11:02

martin libbrecht

ik denk altijd positief en het dit is het beste denk ik

martin libbrecht | 13-10-2016 - 11:21

Martijn Sonnenberg

echt supermooie foto's in dit weerbericht John, compliment! Inhoudelijk niets op aan te merken uiteraard, en ook de boodschap is goed en eigenlijk zoals het (met uitzondering van eind augustus tot half september) al langere tijd gaat: Even opwarming en dan snel weer naar normaal tot iets te koel voor de tijd van het jaar. Na de afgelopen winters soms tropische temperaturen is dit voor de wintersporter natuurlijk een lekkere opwarmer! Met rusland dik in de koude zone is de voorbereiding goed! hopelijk wordt het dit jaar niet stressen voor de kerstgangers!

Martijn Sonnenberg | 13-10-2016 - 12:04

Alex Koster

Het waren niet alleen de kerstgangers÷)

Alex Koster | 13-10-2016 - 12:36

J H

Helemaal mee eens Martijn en dankje voor het compliment - credit2theauthors

J H | 13-10-2016 - 13:03

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord