Oktoberkou en wat zon

Zoals gisteren besproken zou er een opleving gaan komen van de sneeuwbuien en bewolking, die vanuit het oosten naar het westen terrein zouden gaan winnen. Oostenrijk heeft hierdoor zo'n 5 tot 15 cm en lokaal iets meer dan 25 cm Neuschnee gekregen boven 1200 meter, lokaal tot 1000 meter. Het Sonnblickzentrum ten oosten van de Grossglockner meldde zojuist +27cm boven op de berg (zo'n 3100 mtr hoogte). Na deze sneeuwval zullen er verspreid over het de bergkam nog wat lichte sneeuwbuitjes zijn te vinden, maar de activiteit gaat er uit. De zon komt af en toe tevoorschijn en ik verwacht dat we wel mooie plaatjes kunnen gaan zien vandaag!


De sneeuwgrens rond 1200 meter
is goed te zien - Alpetta Corvatsch

Een vers sneeuwdek bij Innsbruck
actuele foto van vandaag!

De Fluchtalpe | Mittelberg
foto: @HansterBraak

Prachtig uitzicht over het Wildertal
Mittelberg | Foto: @HansterBraak

Op de weerkaart voor vandaag zien we de positie van een allesbepalend hogedrukgebied, wat nog steeds voor de te lage temperaturen zorgt. De oostelijke stroming heeft die koude lucht over het hele Alpengebied gebracht, zodat op dit moment de temperaturen flink onder de gemiddeld normale waarden voor deze tijd van het jaar zijn gekomen. Het lagedrukgebied bij Spanje, gevuld met zachtere lucht en veel bewolking en neerslag komt in rap tempo dichterbij en zal een aanval gaan uitvoeren op het hogedrukgebied en de koude lucht. Nu bevinden we ons natuurlijk nog maar aan het begin van het seizoen, dus we weten dat na deze (luxe) situatie met te koude lucht en een sneeuwdek, ook wel weer een tijdelijke milde situatie en groene berghellingen zal volgen. Maar toch, als ik mijn blik ver over de landsgrenzen van Oostenrijk op het oosten richt, naar Rusland; dan valt mij op dat op uitgestrekte schaal - voor deze tijd van het jaar, te lage temperaturen worden genoteerd.


De weerkaart voor vandaag 12-okt-2016
bron: @DWD


De anomalie van de temperaturen
op uitgebreide schaal is het koud!

De komende dagen
Zwitserland en de Franse Alpen zagen gisteren enkele sneeuwbuien, maar hebben vandaag al volop zon en houden droog weer. Morgen krijgen zij als eerste te maken met de zachte lucht. Het gaat daarbij aan de zuidkust van Frankrijk flink plenzen (tot zondag lokaal 180 mm regen). En de Mont Blanc kan morgen al zo'n 30-40 cm sneeuw krijgen! Zoals gisteren reeds uitgelegd is deze depressie gevuld met zachte lucht, dus de sneeuwvalgrens gaat een stijging ondervinden. De huidige sneeuwvalgrens tussen 1000-1400 meter, zal oplopen naar boven de 2000 meter op zaterdag en zondag. Met dit belangrijke gegeven, zijn de neerslagsommen nog net zo enthousiast als gisteren. Kortom, we kunnen aan de zuidzijde iets van 70-80 mm neerslag krijgen (lokaal wellicht nog wat meer) en boven het stijgende sneeuwvalgrens. Vrijdag valt die sneeuw boven de globaal 1600 meter. Zaterdag verder stijgend naar 1800-2000 meter en zondag nog weer wat hoger.


Het groen heeft plaatsgemaakt voor wit
HeidiAlm 12-okt-2016 rond 07:00 uur

De bekende spot Furkajoch - Vorarlberg
wordt al wit, maar de meetlat is
er nog niet eens ;-)

"En daarna dan"? De temperatuurstijging zorgt ervoor dat de oktoberkou even een halt wordt toegeroepen en de gevallen sneeuw zal weer verdwijnen, behalve de hogere bergregionen. Niets om van op te kijken. Zoals het nu lijkt zien we voor volgende week nog altijd een rol voor het hogedrukgebied. Rusland blijft koud. De Alpen krijgen normale temperaturen. En na de neerslag, zal het begin volgende week droger worden met regelmatig zon. Ik ben benieuwd of de kou die rond dat hoog wat blijft liggen, weer terug zal komen naar de Alpen. Als ik zo kijk naar de diagrammen lijkt het er op dat ze daar op zinspelen. Prima plan, wat mij betreft :-)

De week is al bijna door midden: fijne woensdag en tot morgen!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

John Havinga

Weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Daan Sneeuw

Hoi John, heerlijk om iedere ochtend weer even het Alpen weerbericht te lezen. Gaat er in Frankrijk al wat vallen komende tijd? Gaat de warmte een beetje uit de grond met die afkoeling van de laatste weken?

Daan Sneeuw | 12-10-2016 - 08:01

J H

Franse Alpen wel ja; maar ook daar komende dagen zachter

J H | 12-10-2016 - 09:03

Tim van den Elsen

Positieve ontwikkelingen als we gfs mogen geloven! (Met name de franse Alpen nu) Even opwarmen en daarna weer de kou in met veel sneeuwkansen! Of zie ik dit verkeerd? ;)

Tim van den Elsen | 12-10-2016 - 08:19

J H

Dat zou zo maar een scenario kunnen zijn wat werkelijkheid wordt; maar...ik geniet nu gewoon alvast van deze kou en dat is gewoon een leuk opwarmertje ;-)

J H | 12-10-2016 - 09:04

Snowboarder

Ik ga zelf pas in februari naar mauterndorf maar het zou dit jaar toch mooi zijn als de kerst gangers voldoende sneeuw hebben in plaats van al dat duimen en billen knijpen.

Snowboarder | 12-10-2016 - 08:39

J H

Inderdaad John - zou veel beter zijn. Dit begin stemt me positief

J H | 12-10-2016 - 13:31

Alexander Megens

Ik ga zelf de 12de van Januari naar Valloire ... Heeft iemand een beetje ervaring met het skigebied Ghalibier Thabor en met het hotel chalets du galibier ?? Is dit gebied een beetje sneeuwzeker rond deze tijd of word het duimen?

Alexander Megens | 12-10-2016 - 09:09

Greet ☀️

Hotel is me onbekend, het skigebied des te meer. Een mooi gebied, voor elk wat wils. Je kan er dan al normaal vlot naar Valmeinier en terug. Al skien wij meestal op Valloire en Setaz, logeren dan weer in Valmeinier. Dit jaar voor de,10e keer, deze keer begin februari, voorheen steeds met Pasen. En zelfs dan was het altijd fijn skien. Veel plezier!

Greet ☀️ | 12-10-2016 - 09:22

Benjamin Poel

Zelf ga ik er ook heen in feb. Ben erg benieuwd, heb ook al veel positieve dingen over het gebied gelezen

Benjamin Poel | 12-10-2016 - 09:28

David T

Alexandre, ik ben er 2 jaar geleden eind Jan. geweest. Prima gebied en de sneeuw toen heel goed. Afwachten met kerst zoals de voorbije jaren. Apres ski is in Valloire nihil

David T | 12-10-2016 - 09:18

Peter N

Goedemorgen John ik kijk even op België naar de winterbeelden maar daar wordt ik best wel blij van , lijkt wel of heel oosterijk een witte deken heeft gekregen , het is wel vroeg in het seizoen , maar het is toch een mooi gezicht . Nou maar hopen op een mooi winterseizoen . Gr. Peter.

Peter N | 12-10-2016 - 09:48

Cassandra Panayotopoulos

Tips voor een weekendje sneeuw as weekend? Hintertux? Hoe zijn de condities?

Cassandra Panayotopoulos | 12-10-2016 - 11:01

Harry Verduin

Hintertux is momenteel super naar het schijnt

Harry Verduin | 12-10-2016 - 13:41

Paul van de Meulengraaf

Een vraagje aan alle die meekijken. Wij hebben de laatste jaren met kerst slechte condities gehad met wintersport. Behalve afgelopen jaar. Toen zijn we niet geweest. Ik wil met mijn zonen (15 en 12 jaar) tussen kerst en nieuw toch weer gaan. Voor mij en de jongste voor het eerst snowboarden. Waar in Oostenrijk kan ik wat pistes betreft (ivm beginnend snowboarden) en sneeuwzekerheid het beste naar toe gaan ?
Ik hoor het graag.

Paul van de Meulengraaf | 12-10-2016 - 14:13

Harry Verduin

Paul best iets kiezen waar veel sneeuwkanonnen zijn. Bvb ischgl obergurl saalbach hebben bijna 100% besneeuwing waarbij ischgl en obergurgl ook hoog gelegen zijn. Er zijn er nog bvb solden. Andere mogelijkheid is gletscher (hinterux, stubai, solden,pitztal...). Sommige plaatsen wel prijzig...

Harry Verduin | 12-10-2016 - 15:16

Danny Slaghuis

Na een jaartje overgeslagen te hebben, dit jaar gewoon weer vd partij! Woopwoop. Voor het eerst naar Ischgl waarschijnlijk. Iemand daar ervaringen mee? Zoveel zin weer dit jaar. Een dag na de vakantie in juli(teruggereden door de Alpen) maar meteen weer de vakantieplannen in de groep gegooid!

Danny Slaghuis | 12-10-2016 - 18:24

Paul van de Meulengraaf

Danny. Ischgl is super. Zowel pistes als après-ski. Een tochtje naar Zwitserland is ook leuk. Wel op tijd bij de gondel zijn om terug te gaan. Wij hadden hem afgelopen jaar gemist. Werd een lange terugrit met bussen. Veel plezier alvast.

Paul van de Meulengraaf | 12-10-2016 - 21:48

Tobias Bijkerk

@John Goedeavond John, good to have you Back. Weer helemaal zin in het nieuwe seizoen? Ik heb een vraag... In hoeverre is deze oktoberkoud al gunstig voor de laag gelegen gebieden. En dan heb ik dus niet over eventuele sneeuwval maar echt puur de ''kou''

Tobias Bijkerk | 12-10-2016 - 19:02

J H

Hey Tobias; good to see you too :-) Wat je vraag betreft; ik denk dat dit geen serieuze impact heeft gunstig of negatief. Dit omdat er meestal weer een of meerdere zachtere periodes volgen.

J H | 12-10-2016 - 21:17

Paul Janssen

Sorry Tobias. Maar dit is geen vraag. Glazen bol.

Paul Janssen | 12-10-2016 - 19:27

Tobias Bijkerk

Klopt, stond ook geen vraagteken achter! maar indd glazenbol

Tobias Bijkerk | 12-10-2016 - 21:23

Marco ski

Net geboekt eerste week van de
kerstvakantie. Na 3 jaar westendorf gaan we dit jaar naar de Zugspitse .

Blijft net als de voorgaande jaren spannende. Eerste week kerstvakantie is wel een weekje later dan vorig jaar. Fingers crossed

Marco ski | 12-10-2016 - 20:21

Gert van Duren

He Marco. Bleek de afgelopen jaren idd moeilijk in de kerstweek. Wij waren daarom in de voorjaarsvakantie. Dit jaar toch weer met kerst. Wij gaan naar het hooggelegen Damüls. Echt een aanrader!! Nog onbekend maar erg mooi en lekker dichtbij zonder de files rond Munchen. Westendorf is en blijft toch een topper

Gert van Duren | 12-10-2016 - 22:10

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord