Koud met af en toe wat sneeuw

Het heeft gisterenavond en afgelopen nacht aan de zuidzijde lokaal even lekker door gesneeuwd. Tussen Tessin, de zuidelijke Graubünden en het Italiaanse Bolzano was de activiteit het grootst en is er boven gemiddeld 1300 à 1500m tussen de 10 en 25 cm opgemeten. De huidige oktober kou houdt ook de komende dagen nog stand. Hoe leuk is het dat het Amerikaanse GFS model aan het eind van de week met een enorme neerslagbom voor de zuidzijde op de proppen komt. Komen deze keer de westelijke Alpen aan de (sneeuw) beurt?


Winterwonderland in het Italiaanse Livigno vanmorgen Via twitter @Livigno

Perfecte omstandigheden op de Kitzsteinhorn Via @Alpenfreaks

Zwitserse Bivio (Graubünden) vanmorgen. Vooral in deze omgeving heeft het vannacht
lekker doorgesneeuwd

 

De dag begint in de westelijke Alpen veelbelovend. Op wat lokaal aanwezige hochnebel na zijn er zonnige perioden maar valt er in het zuiden van Zwitserland lokaal wat lichte sneeuw. Later op de dag gaat de bewolking opnieuw toenemen en gaan er opnieuw talrijke regen en sneeuwbuien vallen. In Oostenrijk ontstaan er in de loop van de dag ten oosten van Salzburg dan opnieuw regen en sneeuwbuien. Het is bijna niet bij te houden op dit moment. Het is bijzonder wisselvallig.


Ook een vroege Wintereinbruch in het Italiaanse St Gertraud (Sud Tirol

Mooie beelden uit de omgeving van het Franse Chamonix. Later in de week een
bak met sneeuw hier? Via Twitter @Chamonix-Fr

 

Bak met sneeuw voor de zuidzijde?
Richting het volgend weekend wordt de verwachting uitermate onzeker. GFS en ECMWF komen met een totaal verschillende analyse op de proppen. GFS laat aan de oostflank van een Atlantisch hogedrukgebied een portie koude polaire lucht richting de Alpen stromen. Het Europese ECMWF ziet de zaken anders en berekent een wat warmere uitkomst. Beide modellen zijn wel eensgezind over het sneeuw scenario voor de zuidzijde.  Wie het weet op dit moment mag het zeggen. Aan John morgen de eer om het weerstokje van mij over te nemen. Hij schrijft de komende dagen de weerberichten voor jullie.


Serieus sneeuwsignaal donderdag / vrijdag voor de zuidelijke Alpen

ECMWF berekent lokaal rond de 75 cm sneeuw boven de 1500 à 1700m! @WetterOnline

 

Een heel fijne maandag nog en tot later!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Tom Bockstette

Lekker winter weer,nu al.

Tom Bockstette | 10-10-2016 - 09:00

Yoyo van der Louw

Niet zozeer een reactie op dit weerbericht als wel een vraag aan Michael. Alhoewel ik me realiseer dat het lastg voorspellen blijft: de afgelopen twee winters is onze ski vakantie in Frankrijk (Paradiski) slecht bevallen door de slechte sneeuw kwaliteit (ijzig, pistes dicht, groene omgeving). We hebben dit jaar niet geboekt en overwegen om de ski vakantie met Kerst maar over te slaan. Wij zijn niet de enigen die er zo in staan. Advies? Tips? Suggesties?
Dank! Yoyo

Yoyo van der Louw | 10-10-2016 - 09:44

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Goedemorgen Yoyo. Het heeft de laatste jaren niet meegezeten rond de kerstdagen. Wat er dit jaar gaat gebeuren weet niemand. Mocht je toch gaan kies dan voor een hoge bestemming en die zijn er vooral in de Franse Alpen genoeg. Zelf ben ik fan van Espace Killy. (Tignes-Val D'Isère) Een ontzettend mooi en uitgebreid gebied en sneeuwzeker met de Grande Motte (3500m) voor de deur. Val Claret (2100m) ligt aan de voet van de Funiculaire en dus erg gunstig. Geen gedoe met skibussen. Gewoon rechtstreeks naar je appartement / chalet skiën/boarden. Hoe cool is dat :-)
Vr gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 10-10-2016 - 09:56

Sarah J

Inderdaad zoals Michael zegt is Espace Killy zeker een aanrader. Wij gaan er elk jaar naar toe en dit in de week voor de kerstvakantie. We hebben al elk jaar goed kunnen skien (2 jaar geleden iets minder maar ja er is altijd nog de gletsjer)

Sarah J | 10-10-2016 - 10:57

Els Glorieus

Kan er mij iemand vertellen waar ik Ischgl moet situeren? Zijn dat ook de Noordelijke Alpen?

Els Glorieus | 10-10-2016 - 13:02

Harm V

als je het kaartje bekijkt hierboven dan is Ischl eigenlijk meer de Oostelijke Alpen. Zit net onder de Noordelijke Alpen.

Harm V | 10-10-2016 - 13:41

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Klopt. Het kaartje wordt echter helaas (nog) niet in de App getoond

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 10-10-2016 - 14:34

Nadine Achtereekte

Zo wat een heerlijke vooruitzichten als het meezit. Dat is wel wat anders dan de afgelopen jaren! Nu hopen dat de kou en sneeuwval echt doorzet. Normaal gesproken gaan we altijd februari of maart maar dit jaar met oud en nieuw. Hopen dat er dan voldoende sneeuw gaat liggen!!! Altijd weer spannend, maar met deze beelden is de voorpret voor mij al begonnen!!

Nadine Achtereekte | 10-10-2016 - 17:17

Nadine Achtereekte

Zo wat een heerlijke vooruitzichten als het meezit. Dat is wel wat anders dan de afgelopen jaren! Nu hopen dat de kou en sneeuwval echt doorzet. Normaal gesproken gaan we altijd februari of maart maar dit jaar met oud en nieuw. Hopen dat er dan voldoende sneeuw gaat liggen!!! Altijd weer spannend, maar met deze beelden is de voorpret voor mij al begonnen!!

Nadine Achtereekte | 10-10-2016 - 17:17

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Klopt Nadine. Oktober is vooral de maand van de "voorpret" . Die is met deze start ruimschoots aanwezig! :-))

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 10-10-2016 - 19:39

Yoyo van der Louw

Michael, dank voor je (snelle) reactie. Ik zal zeker naar je aanraders kijken. Tignes ben ik ook wel eens geweest, maar lang geleden ;-) Hoe sneeuw rijk schat jij Les Carroz in?
Ik denk dat ik wacht tot er ook echt met zekerheid sneeuw ligt en ik uit de gebieden zélf hoor dat er goed geskied kan worden. Drie keer kan dan wel scheepsrecht zijn, maar voor mij geen 3x niet/slecht skiën. Daar is een wintersport vakantie tijdens schoolvakanties toch echt te duur voor...
Yoyo

Yoyo van der Louw | 10-10-2016 - 17:43

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Ben wel eens in Les Carroz geweest. Ik herinner mij vooral de ijzige dalafdaling daar;-) Ik schat Val Claret (Tignes) sneeuwrijker in. Suc6 met je keuze in ieder geval. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 10-10-2016 - 19:37

Yoyo van der Louw

IJzig.... precies waar ik niet naar op zoek ben. Dank nogmaals. Ik ga inzoomen op Val Claret. Als er dan sneeuw ligt ben ik voorbereid!

Yoyo van der Louw | 10-10-2016 - 20:03

Harry Verduin

Les carroz (en flaine) liggen in een veel neerslagrijkere streek dan tignes. Maar les carroz op 1100m tegen tignes 2100m dat maakt vaak verschil tussen regen en sneeuw (met name in westalpen)

Harry Verduin | 10-10-2016 - 22:41

Niels  van Bockel

Flaine is een absolute aanrader. Dit jaar in januari geweest en verschrikkelijk veel sneeuw gehad! Is ook een zeer sneeuw rijk gebied!

Niels van Bockel | 11-10-2016 - 10:25

Greet ☀️

Mijn week Flaine staat alweer gepland :-)

Greet ☀️ | 11-10-2016 - 12:25

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord