Voorjaar in de Alpen

De lente klopt vandaag aan de Alpendeur! Een zogenaamd uitdiepend complex lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan zorgt ervoor dat de isobaren op de weerkaarten dichter naar elkaar toe gaan kruipen. Een isobaar is een denkbeeldige lijn van gelijke luchtdruk. Dus hoe dichter ze op elkaar staan, hoe groter het luchtdrukverschil en des te sterker de wind. Het uitdiepende lagedrukgebied ten noordwesten van Ierland fungeert in dit geval als een soort van warmtepomp, en stuwt aan de voorzijde van oorsprong maritiem subtropische lucht richting west en midden Europa. Hierdoor stijgt het nulgradenniveau tijdelijk richting de 3000 meter en mogen we gerust van voorjaar spreken. De warmte oprisping duurt echter niet lang. Morgen wordt het voorjaar vanuit het westen het Alpenruim weer uitgeblazen!


Lekker pak verse sneeuw in Königsleiten

Kaiserwetter in Val Cenis Vanoise

Ook fraai weer in omgeving van Chamonix. @Manfred Verberne

Koufront zorgt weer voor afkoeling morgen
De eerste paasdag staat in het teken van operatie afkoeling. Het is op dit moment bijna niet bij te houden met de diverse frontpassages, zo snel gaat het allemaal. Wisselvalligheid troef dus, en zorgt een koufront zondag vanuit het westen voor opkomende bewolking in de Franse en Zwitserse weststau gebieden en gaat het opnieuw sneeuwen. De sneeuwvalgrens daalt met het instromen van de koudere lucht richting de 1500m, en is er op de lager gelegen pistes opnieuw wat regen mogelijk. Vanwege de wat meer westelijke stroming kunnen de sneeuwbuien ook deels de westelijk gelegen Italiaanse Alpen gaan binnentrekken, maar ligt de nadruk dus meer op de Franse en Zwitserse Alpen. In Oostenrijk blijft het zoals het er nu naar uitziet zondag grotendeels droog. In de Vorarlberg verwacht ik aan het eind van de middag pas de eerste neerslag schermutselingen, en trekken de regen en sneeuwbuien in de avond verder richting Tirol en Salzburgerland.

 

Warme lucht stroomt de Alpen binnen. @Deutsche Wetterdienst

Alleen Oostenrijk kampt nog met wat sneeuwbuien. Verder Kaisercondities.
Koufront boven Ierland staat voor morgen op het Alpenmenu!

Vooruitzichten
Dinsdag en woensdag zijn komende week duidelijk de mindere dagen in de Alpen. Een nieuw Atlantisch koufront gevuld met vochtige polaire lucht zorgt op dinsdag vanuit het westen opnieuw voor opkomende sneeuwval. De sneeuwvalgrens pakt dit keer met gemiddeld 1200m nog wat lager uit en neemt de westelijke wind tijdelijk weer flink in kracht toe. De rest van de week blijven vooral de westelijke Alpen gevoelig voor neerslag, maar lijkt het in Oostenrijk grotendeels droog te blijven. De temperatuur stijgt later in de week weer richting lenteachtige waardes. Maar goed, de aprilmaand staat dan ook voor de deur, dus zo vreemd is dat dan ook weer niet ;-)


Het Europese weermodel (ECMWF) ziet er warm uit eind komende week!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Carin L.

Dank je Michael voor de berichten. Hier in het dal van Bramberg regent het op het moment maar een paar honderd meter hoger is het gelukkig sneeuw. Volgens plaatselijk weerbericht zou de zon zich moeten laten zien later deze morgen. Daar hopen we nu maar op....

Carin L. | 26-03-2016 - 08:42

Jack E

Hier in Berwang hele nacht sneeuw tot uur of 7.30 uur, nu trekt alles open en komt de zon tevoorschijn! Lekker genieten van het warme zonnetje

Jack E | 26-03-2016 - 09:10

Eric Kromhout

Hier in SkiWelt Brixental helaas geen sneeuw tot in het dal maar sneeuwgrens zie je liggen op iets hoger dan 900 meter. Boven zal het top zijn want er is redelijk wat sneeuw gevallen.

Nog wat updates van afgelopen week

SkiWelt 22 maart
www.youtube.com/watch?v=tQtylyWVC6I

Zell am See 23 maart
www.youtube.com/watch?v=xupcw4Ap6U0Eric Kromhout | 26-03-2016 - 09:29

Thomas M

Bedankt voor de dagelijkse inspanningen om het weer voor ons, wintersportliefhebbers, in mensentaal uit te leggen! Echt super! Wij vertrekken, na een eerste trip in januari, op 2 april naar Avoriaz voor een weekje late skipret. Dat lijkt me wel goed te komen qua hoeveelheid sneeuw, er ligt momenteel een pak. Het is de eerste keer in jaren dat we zo laat nog eens gaan, kunnen de meer ervaren lente skiers mij gerust stellen?

Het is nog vroeg, ik weet het, maar mijn vriendin gaat niet skieen en vraagt zich af of er wat zon zit aan te komen in die week:).

Thomas M | 26-03-2016 - 11:44

Sneeuwhoogte.nl | Michael

De zon zon zal zich regelmatig laten zien Thomas. Ik zie(voor wat het waard is op deze termijn) in eerste instantie rond 1 april een hoogtestoring liggen boven die omgeving. (Geen 1 april grap;-) Deze vult echter spoedig op en komt de zon er weer snel bij. Kijken of dit scenario in de kaarten blijft staan. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 26-03-2016 - 14:56

Roko

Nu even in Modane, ben m'n korte broek vergeten, super weer op het moment

Roko | 26-03-2016 - 13:47

Jaco Zyderveld

Genieten in Les2Alpes, toch weer meegepikt.

Jaco Zyderveld | 26-03-2016 - 13:56

Carin L.

Het is helemaal goed gekomen in Bramberg! Lekker zonnig nu en er is weer genoeg verse sneeuw bijgekomen!

Carin L. | 26-03-2016 - 15:03

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Fijn om te horen Karin! :-)))

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 26-03-2016 - 16:42

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord