Alpenweer krijgt een 9 vandaag

Vandaag is typisch zo'n dag dat het moeilijk is om foto keuzes te gaan maken. We krijg namelijk zoveel mooie plaatjes binnen en de beschikbare ruimte is helaas beperkt. De titel van het weerbericht vond ik vandaag ondanks het mooie weer zelfs lastig kiezen. Traumwetter, Kaiserwetter......we kennen de termen onderhand wel. Weet je wat, ik geef het wintersportweer vandaag eens een cijfer! Eerst wilde ik het een 10 geven, maar heb er toch maar een 9 van gemaakt. Waarom geen 10 dan hoor ik jullie hardop denken? Dit vanwege de hochnebel, die lokaal in de ochtend aanwezig kan zijn en de wolkenvelden in het zuidoostelijke Alpengebied. Maar verder is er dan ook geen vuiltje aan de lucht. Zon, volop verse poeder en niet al teveel wind. Ingrediënten voor opnieuw een topdag dus!


Kirchberg op zijn mooist!

Even een paar meter sneeuw van het dak afhalen in Avoriaz ;-)

"Afzien" in Hoch-Krimml ;-) via Sander Spaan

Wat willen we nog meer? Bramberg oogt super!!

Sprookjesachtig in Saalbach. @Paulien Sanders

Aanhoudend zonnig westelijke Alpen
Voor serieus winterweer in eigen land komt de huidige luchtdrukverdeling net even een maand te laat. De zon heeft immers al veel meer kracht dan in de februari maand, en zorgt ervoor dat de temperatuur zelfs richting de 10 graden kan gaan oplopen. Ook het Alpengebied profiteert in optima forma van het imposante hogedrukgebied. De lucht die met een noordoostelijke wind wordt aangevoerd is van oorsprong continentaal en daardoor vrij droog. De zon heeft hierdoor vrij spel, al kan er in de vroege ochtend op sommige plaatsen wel wat hochnebel aanwezig zijn. Toch zit er een addertje onder het gras. Op de weerkaarten ligt er een zone met lagedruk boven het zuiden van Italië in de richting van Roemenië. Hieromheen circuleert aanzienlijk vochtigere lucht welke vooral in het zuidoosten van Oostenrijk kan gaan binnen lekken. Hierdoor kan het vooral in de Steiermark en Karinthië af en toe wat bewolkt zijn, maar blijft het op de meeste plaatsen gewoon droog. Vanaf morgen kan er in deze hoek af en toe wat lichte sneeuw gaan vallen, maar blijft het in de rest van Alpen onverminderd zonnig.


Zuidoosten van Oostenrijk is gevoelig voor wat meer bewolking

De hochnebelgrens schommelt vandaag rond de 1000m. Later in de
week wordt de lucht in de oostelijke Apen iets vochtiger, en stijgt
deze grens lokaal richting de 1700m


Dit mooie plaatje komt uit Arosa in de Zwitserse Graubünden
@MattiasNutt

Fraaie lenticularis wolken in de Siërra Nevada. Via @AeMet

Verschil tussen oost en west
In grote lijnen verandert er niet bijster veel in het huidige geblokkeerde stromingspatroon. De westelijke Alpen blijven tot aan de Vorarlberg / westen van Tirol onder hogedruk invloed liggen en blijven de condities daardoor supergoed. Het Salzburgerland en de meer oostelijke gebieden in Oostenrijk liggen wat meer onder invloed van het Italiaans / Griekse lagedrukgebied. Dit betekent van tijd tot tijd meer bewolking en later een toenemende kans op wat lichte sneeuwbuien voor deze regio. De temperaturen blijven voorlopig nog op een licht winters niveau. Het nulgradenniveau schommelt continue rond de 1500m en dat is voor maartse begrippen prima in orde.


Hogedruk ten noorden en lagedruk ten zuidoosten van de Alpen.
Stroming blijft vrij oostelijk met meeste zon voor
westelijke Alpen. #MeteoCentre #ECMWF

Tot morgen maar weer met meer wintersportweer!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Jan  Sollie

Goedemorgen Michiel.

Jan Sollie | 10-03-2016 - 08:55

Jan  Sollie

(Sorry te snel) leuk dat je eens begint met een cijfer. Gezien de foto's een geweldige dag gisteren. Ben benieuwd naar je verdere update. Groet Jan

Jan Sollie | 10-03-2016 - 08:57

John De Vries

Heb nog een tripje voor de boeg.....hopelijk kunnen we nog skieen de 24e t/m 27e in het Hochzillertal.

John De Vries | 10-03-2016 - 09:00

Edwin  van Eck

Morge Micheal, hoop dat je vandaag al jan komen met goede weerberichten voor aankomende week "Bruneck"? En al wat duidelijk voor her reisweer voor aanstaande dinsdag fernpas aanhouden ? Of onderlangs via Alberg?

Edwin van Eck | 10-03-2016 - 09:11

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Weertechnisch gezien maakt het niet uit want ik verwacht geen gekke dingen. In deze omgeving ben ik niet erg bekend. Misschien dat iemand anders een tip heeft over de te kiezen route? Veilige reis in ieder geval :-))

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 10-03-2016 - 10:02

Ruba

Dinsdag kan je bij neerslagvrij weer Fernpassroute kiezen. Is geen intensief reisverkeer dan.

Ruba | 10-03-2016 - 17:26

Edwin  van Eck

top , bedankt Ruba

Edwin van Eck | 10-03-2016 - 20:08

Edwin  van Eck

en natuurlijk ook "bedankt Michael voor de info,. gr

Edwin van Eck | 10-03-2016 - 20:10

Rebecca B.

Goeiemorgen weermannen en anderen!! Nog 1 volle nacht ;-). Vrijdagnacht vertrek naar gerlos, eindelijk!! 26 weken van aftellen. Beetje overdreven wellicht, maar wat hebben we er zin in! Deze app helpt uiteraard bij de feestvreugde, bedankt!

Rebecca B. | 10-03-2016 - 09:37

Jack E

Hahaha rebecca, niks overdreven aan! Lekker toch, ik kan er ook altijd super van genieten. Geniet van de vakantie in het mooie Gerlos, vrienden van mij zijn daar tot zaterdag en hebben het erg na de zin! Goede reis!

Jack E | 10-03-2016 - 09:53

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Het lange wachten wordt eindelijk beloond. Heel veel plezier!!

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 10-03-2016 - 09:58

Jan  Sollie

Michael ik heb een vraag.

Jan Sollie | 10-03-2016 - 10:08

Jan  Sollie

Wat voor ontwikkeling zie je voor Sölden. Het Inneralpine gedeelte is nogal moeilijk te voorspellen ?? Dus hoe kijk jij er tegenaan voor komend weekend. Succes. Groet Jan

Jan Sollie | 10-03-2016 - 10:11

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Dag Jan. Deze omgeving ligt in het weekend deels onder invloed van het Italiaans/Griekse lagedrukgebied. Met een oostelijke wind wisselend bewolkt en vooral zondag kans op wat lichte sneeuwval. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 10-03-2016 - 11:07

Jan andeweg

Micheal, graag komende dagen weerupdates zonder foto's, ik kan het niet meer aanzien. Schitterend!

Jan andeweg | 10-03-2016 - 10:12

Sneeuwhoogte.nl | Michael

;-)))

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 10-03-2016 - 11:08

Sjors

Wat een schitterende foto's weer !! Blij dat ik nog een keer mag; zaterdag vliegen naar Nice voor 8 dagen Isola 2000 met daarna nog een paar dagen stad/strand. Franse meteo verwachten vrijwel hele week sneeuw, wat zeer ongebruikelijk is voor hier. Normaal heel veel zon in deze regio, maar het is, ook hier, een afwijkende winter.
@ Michael, idee wat het gaat doen in deze regio ?

Sjors | 10-03-2016 - 10:12

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Mooie bestemming Sjors. Een van mijn favorieten! We zien komende week aan de zuidflank van het Europese hogedrukgebied boven de Middellandse Zee af en toe storingen ontstaan. Deze beïnvloeden van tot tijd tot tijd het weerbeeld in de zuidelijke Alpen en Alpes Maritimes. Lastig om op dit tijdstip aan te geven waar het precies op gaat uitdraaien. In grote lijnen klopt het bericht van Meteo France dus wel. Maar de hele week sneeuw zie ik nog niet in de diverse modellen/clusters terug. Even afwachten nog. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 10-03-2016 - 11:00

Pieter D

Hallo, in de Paasvakantie gaan wij naar Italië (Dolomieten). Als het hogedrukgebied zo nog een tijdje blijft liggen, blijft het wel nog even koud en ziet het er goed uit. Ik volg de webcams nu al een tijdje en het is voor het eerst dat de sneeuw ook diep in de valleien een tijdje blijft liggen. Blijkbaar is de lente tegenwoordig de nieuwe winter :-). Nog een vraagje voor de mensen die dit jaar al die richting uit zijn geweest. Zijn er problemen aan de grenzen (en dan vooral Oostenrijk/Duitsland) door de bijkomende grenscontroles? Wij dachten via de Fernpas richting Innsbruck te rijden.

Pieter D | 10-03-2016 - 10:26

Anja Bekkers

wij gaan zaterdagmiddag, overnachten bij Munchen en rijden zondag naar La Villa, Alta Badia. Wij rijden niet via de Fernpass. Ik hou je op de hoogte.

Anja Bekkers | 10-03-2016 - 12:02

Ruba

Anja, dat is vele kilometers omrijden. Dolomieten bereik je via Fernpass of Bregenz/Arlberg.

Ruba | 10-03-2016 - 17:29

Carlotta B

Hallo Pieter, bij Kiefersfelden zijn er zeker controles van Oostenrijk naar Duitsland, eigenlijk vanaf de herfstvakantie al. Ene keer stelt het niets voor, andere keer files, geen peil op te trekken maar makkelijk te omzeilen door de Achenpaß te nemen.

Carlotta B | 10-03-2016 - 22:51

Anja Bekkers

Ruba, idd scheelt 60 km. Wij overnachting bij ingolstad en rijden zondagochtend verder. We zijn al div keren in zomer en winter naar de Dolomieten geweest, enkele keren Fernpass gereden maar steeds file. Voor ons niet meer.

Anja Bekkers | 11-03-2016 - 10:05

Tim Piepers

Nog 2 weken en dan naar Avoriaz... Hopelijk blijven de condities goed??

Tim Piepers | 10-03-2016 - 11:40

Anja Bekkers

goedemiddag, wat zijn de voorspellingen voor komende week, vanaf zondag in La Villa, Alta Badia?

Gr. Anja

Anja Bekkers | 10-03-2016 - 12:06

Yorrick Pinte

Goede middag! Na een korte pause in te lassen aan mijn sneeuwhoogte.nl-verslaving kon ik het vandaag toch weer niet laten. Ik miste vandaag wel een iets verdure kijk. Wat is de trend voor de komende weken? Is lente op ramkoers of gaat het nog even doorkabbelen? Wij vertrekken 25 maart naar Dienten am Hochkonig en ondanks het feit dat het een zeer mooie streek is, verkies ik skiën toch boven wandelen ;-) Top website trouwens ;-)

Yorrick Pinte | 10-03-2016 - 12:40

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Ik neem morgen de langere termijn wat uitgebreider onder de loep ok? Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 10-03-2016 - 12:57

Yorrick Pinte

Bedankt! Kijk er al naar uit :-)

Yorrick Pinte | 10-03-2016 - 14:20

Anja Bekkers

Dankje

Anja Bekkers | 11-03-2016 - 08:13

Mascha Keijzer

Als ik de 14e daagse op weeronline kijk dan zie ik voor Frankrijk steeds vaker regen voorspeld volgende week en in de week voor pasen. Terwijl hier bij Chatel volgende week juist weer sneeuw wordt voorspeld.Ik weet dat het nog ver weg is en niks zo veranderlijk is als het weer maar is er op jullie kaarten op termijn iets van te zien?

Mascha Keijzer | 10-03-2016 - 12:43

Sjors

@Michael, dank voor je reactie. Wacht het maar gewoon af. Kom hier , buiten andere bestemmingen om, ook minimaal 1 keer per seizoen al 30 jaar lang. Het is en blijft een bijzondere combinatie; sneeuw,stad en strand op 1,5 uur van elkaar gelegen. Het heerlijke provencaalse eten niet te vergeten natuurlijk. Zal proberen wat updates te geven.
Gr. Sjors

Sjors | 10-03-2016 - 12:54

Snowboarder

Zaterdag vroeg naar valtho . Ik wil onze weermannen hartelijk danken voor een klein half jaar voorpret. Als het allemaal lukken wil zal ik nog een paar updates sturen.

Snowboarder | 10-03-2016 - 13:37

Arnout B.

@Michael: Allereerst hartelijk dank voor al jaren(!) veel voorpret en leesplezier:-) Morgennacht vertrekken wij naar Zell am See/Kaprun. Wat verwacht je qua weer aldaar volgende week? Niet te warm? Alvast bedankt!

Arnout B. | 10-03-2016 - 14:12

Cocc Casteleijn

De vakantie zit er alweer op maar check nog steeds jullie weerberichten en de verschillende gebieden. Je ziet aan de hoeveelheid reacties dat de meesten al zijn geweest. Blijf doorgaan jongens met jullie fijne weerberichtjes schrijven, helemaal top.

Cocc Casteleijn | 10-03-2016 - 14:12

Steve DM

Update Val Thorens: heerlijk skiën op prachtige pistes. Zoals altijd goed geprepareerde pistes en dit in combinatie met een heerlijk blauwe hemel en een stralende zon, gewoonweg heerlijk! We gaan niet enkel naar huis met veel kilometers in de benen maar een bruin kleurtje. Foto's updaten lukt spijtig genoeg niet... Morgen laatste skidag en het zal er weer eentje zijn met zon. Dit jaar zijn er een aantal nieuwe pistes gemaakt, heerlijk! Voor wij volgende week aankomt: vooral genieten!!!

Steve DM | 10-03-2016 - 16:58

Michiel Van Egmond

Top dank je wel. Dat gaat vast goed komen

Michiel Van Egmond | 10-03-2016 - 22:03

Edwin  van Eck

die nieuwe pistes gaan we dan 9 april is lekker uittesten ((-:

Edwin van Eck | 10-03-2016 - 22:59

Richard Ski

Steve ik kijk er naar uit wij mogen nog 7 nachtjes slapen en dan oom richting val thorens

Richard Ski | 11-03-2016 - 07:54

Steve DM

Enjoy

Steve DM | 11-03-2016 - 22:40

Steve DM

Enjoy

Steve DM | 11-03-2016 - 22:40

Steve DM

Enjoy

Steve DM | 11-03-2016 - 22:40

Steve DM

Enjoy

Steve DM | 11-03-2016 - 22:40

Merije ...

Nou ik zeg een 10 voor st. Anton vandaag. Op en top genieten hier!!

Merije ... | 10-03-2016 - 18:04

Anja Hendriksen

Wij vertrekken morgen naar Serfaus, Wat is het leuk in de voorbereiding om elke dag jullie weerbericht te lezen. Uitgebreid en leuk verteld. We hopen op een mooie week met goede sneeuw en natuurlijk de zon! Maar wie wil dat nu niet ☺

Anja Hendriksen | 10-03-2016 - 18:19

Ruba

Arlberg : Merije en Bertil kunnen het beamen : 10+. Vandaag onderweg geweest in Zürs en Lech, Langer Zug met zijn 80% verval, de Friso-route bij Zug, lekker eten op Zürser See.

Ruba | 10-03-2016 - 20:03

Bertil Blaas

Merije/Ruba ik sluit mij er bij Aan. Was in Zurs/Lech. Topklasse.
Groeten Bertil.

Bertil Blaas | 11-03-2016 - 07:21

Merije ...

Wij gaan zaterdag Zürss/Lech doen. Vandaag nog een beetje spelen in st. Anton en eind van de middag maar eens bij de Mooserwirth gaan kijken

Merije ... | 11-03-2016 - 08:22

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord