Veel bewolking en sneeuw

Vandaag starten we in de Alpen met veel bewolking, met name in Oostenrijk. Het heeft het afgelopen etmaal gesneeuwd en dit heeft zo’n 10-20 cm opgeleverd en mogelijk lokaal 30 cm. In de middag kwam, geheel in lijn met de verwachting, de zon goed tevoorschijn en dan vooral in het westen. Het is de slagroom op de appeltaart natuurlijk, want als je houdt van skiën in verse poeder; kan het natuurlijk niet tegelijkertijd altijd Kaiserwetter zijn.


Zoals gepland; de zon erbij met
een prachtige strakblauwe lucht | Fiesch

Wow! Een sprookje hier in La Plagne!


Een mooie, witte wereld
hier in Wagrain


Dit is het beeld op dit moment in veel
plaatsen - Reiteralm dichtbij Salzburg

Als je op dit moment verblijft in de westelijke Alpen, is het wel zonnig. De grens van de tweedeling ligt vandaag in eerste instantie in Vorarlberg en Tirol. Oostelijk daarvan blijft het over het algemeen bewolkt met sneeuw. In het westen schijnt de zon en is het eerst droog. Later vanmiddag komt er ook meer bewolking in Vorarlberg en  in Graubünden en Tessin. Dit komt doordat er in het (oostelijk) Alpengebied sprake blijft van een N-NO stau en in de bovenlucht een koude put boven België, Duitsland en NO-Frankrijk. Die koude put trekt later vanmiddag en vanavond naar Zwitserland en zodoende worden de Alpen dus eigenlijk van twee kanten dichtgesmeerd.


Het satellietbeeld geeft in één oogopslag
de tweedeling - het is nog niet gedaan
met de sneeuwval | bron DLR

De weerkaart voor morgen 8 maart
van de #Deutscher Wetterdienst

Morgen sneeuwbuien
De koude put komt morgen in het Alpenraum en dan zal het u niet verbazen dat het morgen in de Alpen bewolkt wordt met sneeuwbuien. De zuidzijde heeft de zon. Dit geldt voor bijvoorbeeld: Piëmonte, Tessin en Graubünden. Wanneer we kijken wat die put cumulatief aan neerslaghoeveelheden oplevert, dan valt me dat een beetje tegen. In Zwitserland is dat zo’n 10-15 cm sneeuw. Aan de oostzijde, zien we vooral de Venetiaanse en Karnische Alpen profiteren. Maar dit komt omdat daar de stau in combinatie met de lage luchtdruk (en dus geforceerde stijgende lucht) al vanaf vandaag sneeuw valt. Opgeteld kan er in die regio tot en met morgen zo’n 20-40 cm sneeuw vallen. Aangezien het lekker koud is, valt de sneeuw tot in de dalen. Aan de oostkant ligt de sneeuwvalgrens vandaag en morgen tussen de 400 en 800 meter.


De prognose van het ECMWF voor
komende zondag 13 maart 2016

Luchtdruk gaat stijgen
Voor alle geluksvogels die zijn aangekomen om te genieten van de verse poedersneeuw, is woensdag de hoofdprijs! Het wordt supermooi weer met een NW stroming. Bovendien wordt het niet meteen voorjaar met te hoge temperaturen, dus Kaiserwetter! Gisteren sprak ik met jullie over de depressie die in de NW glijbaan, donderdag over de westelijke Alpen zou gaan trekken. Al zou het wel heel snel gaan. In de berekeningen van hedenochtend, valt het allemaal erg mee. En zo wordt de donderdag eigenlijk ook gewoon een mooie dag. Vrijdag zien we enkele restanten uitsmeren langs de noordzijde van de Alpen in de vorm van sneeuwbuien. Ik verwacht dat de zon zich ook geregeld zal laten zien, zeker in de inneralpines en zuidzijde. Zaterdag en zondag hebben we ook invloed van relatief hoge luchtdruk aan de westzijde, al kan het wel zo zijn dat de noordzijde gevoelig blijft voor enkele sneeuwbuien. Ik maak me er geen zorgen over.

Een leuke maandag gewenst!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

John Havinga

Weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Eric Kromhout

Voor de geïnteresseerde die wat beelden vanuit het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang willen zien (Fieberbrunn helaas niet) Beelden zijn van afgelopen vrijdag. Droomomstandigheden..... Kaiserwetter dus.

www.youtube.com/watch?v=F9z9SkTG6AQ

Eric Kromhout | 07-03-2016 - 08:54

Tobias Bijkerk

Ha Eric, Top, Dus niet bij het World Free riden gekeken?

Tobias Bijkerk | 07-03-2016 - 17:26

Eric Kromhout

Nee helaas hadden even andere prio's

Eric Kromhout | 07-03-2016 - 20:11

Jaco Zyderveld

Mooie beelden. Ik ga zelf met Pasen nog een week skiën, ik beslis pas op het laatste moment waar, liefst in Oostenrijk maar als het te warm wordt wat hoger in Frankrijk. Tips?

Jaco Zyderveld | 07-03-2016 - 09:10

Rafael Guinote

Idd altijd leuk om naar Eric zijn beelden te kijken ☝?

Rafael Guinote | 07-03-2016 - 09:19

J H

Die actie beelden - waarbij je naar beneden gaat - vind ik leuk Eric :-))

J H | 07-03-2016 - 11:22

Eric Kromhout

John, ik heb nog zoveel uren staan op de harde schijf....doe van de week nog wat afdalingen die ik opgenomen heb van de toppiste Brunn in Kirchberg en Kitzbuhel en wie weet nog wat uit Saalbach...... maar de winter is nog niet voorbij...midden maart mogen we weer :)

Eric Kromhout | 07-03-2016 - 12:14

J H

En dan komen er nog weer meer uren op je harddrive bij ;-)

J H | 07-03-2016 - 18:39

Eric Kromhout

John, net weer eentje klaar...zet ik morgen wel weer neer :)

Eric Kromhout | 07-03-2016 - 20:12

Henk Jongkind

Schitterende beelden en enorm genieten voor degenen die nu op de ski's of board staan. Alleen het bezoeken van deze site geeft al veel plezier. 2e week januari in Sölden geweest en goede ski omstandigheden. A.s. zaterdag naar Kaltenbach. Is er al iets over de weersverwachtingen voor volgende week te zeggen ?

Henk Jongkind | 07-03-2016 - 11:28

Mascha Keijzer

Het wordt weer tijd om het weer strak in de gaten te gaan houden want over 2 weken vertrekken we voor de 2e week wintersport en dit keer naar Chatel. Toen ik bij een 14-daagse voorspelling keek kreeg ik bijna een hartverzakking omdat ik voor vrijdag/zaterdag 19/20 maart regen voorspeld zag staan! Na even aan de beademing te zijn geweest en mezelf te hebben toegesproken dat niks zo veranderlijk is als het weer gaan we alles maar weer strak in de gaten houden. Niet dat we er iets aan kunnen veranderen maar dan weet ik in elk geval wat ik in mn koffer moet gooien: softshell of regenpak.....

Mascha Keijzer | 07-03-2016 - 12:27

J H

hahaha.... "na even aan de beademing te zijn geweest..." :-))

J H | 07-03-2016 - 15:27

Carl

Na de update van de kaarten ( GFS) zie ik op lagere termijn toch steeds redelijke koude over de alpen. Hopelijk blijft dit zo . Nog 2,5 weken en dan zijn we weeral onderweg naar St-Anton. @ Mascha , maak je nog maar geen zorgen hoor het kan nog alle kanten op. @ John, toch jullie nog eens bedanken voor elke dag opnieuw die weersinformatie.

Carl | 07-03-2016 - 12:44

MR

Update Sölden, perfect geprepareerde pistes en prima weertje, nagenoeg helder en lkkr koud (tussen -5 en -12)! Toppie!

MR | 07-03-2016 - 13:25

Mascha Keijzer

@Carl: dat hou ik mezelf ook maar steeds voor! Ik ben wel gewend om eind maart rekening te houden met hogere temperaturen maar liever papsneeuw door de zon dan door de regen! ;) We wachten het 'geduldig' af!

Mascha Keijzer | 07-03-2016 - 13:42

Karin Dijkstra

Update zillertal arena: skieen in de mist met af en toe een zonnetje. Pistes prima!

Karin Dijkstra | 07-03-2016 - 14:58

Martin L.

De pistes zijn heerlijk inderdaad! Beetje lastig met slecht zicht soms, maar dat neem ik graag voor lief als je ski's door de sneeuw als boter gaan!

Martin L. | 07-03-2016 - 15:54

Tim Leusink

Wij vertrekken woensdagochtend richting Ischgl voor een paar daagjes. Ik ben benieuwd; ben hier nog nooit geweest. Weersvoorspellingen zien er goed uit!

Tim Leusink | 07-03-2016 - 16:52

Wendy de Moel

Vandaag mooie dag in kleinwalstertal echt heerlijke pistes vandaag op de ifen en in hirschegg enkele lichte sneeuw buitjes gehad maar dat mocht de pret niet drukken, het was ook gevoelig kouder dan gisteren.

Wendy de Moel | 07-03-2016 - 17:12

Ruba

Arlberg : begonnen bij stralend weer, nevel en lichte sneeuwval aan Lech-zijde, terug op St Anton bij zonneschijn. Weisser Ring gedaan met zoveel mogelijk off piste, Madloch, Arlenmähder, Schindler, Valluga, enz... Nog steeds veel ongerept poeder te vinden. Wel koud met max temp van minus 10. Kortom Kaiserwetter voor poeierfanaten.

Ruba | 07-03-2016 - 17:55

Jurgen V.

Dag John wij vertrekken woensdagmorgen voor een weekje lech, hopelijk kunnen we wat zon verwachten ☺

Jurgen V. | 07-03-2016 - 19:06

Ruba

Woensdag en donderdag worden goed, daarna iets wisselvalliger met afwisselend zonneschijn eb een sneeuwbuitje.

Ruba | 07-03-2016 - 19:46

Jasper Oke

Val d-Isère vandaag alleen maar kaiserwetter gehad, wat een fantastische dag. Als ik de weerberichten mag geloven blijft het zonnige weer hier zo, vooral vanaf woensdag!

Jasper Oke | 07-03-2016 - 20:17

Kristof Valkenborgh

Iemand wat informatie over de wegenwerken in Duitsland? Of valt dat wat mee dit jaar. Morgennacht naar lech

Kristof Valkenborgh | 07-03-2016 - 20:20

Marcel W

Dat houd nooit op in Duitsland, gaat altijd maar door. Maar ja wat wil je met zoveel km aan autobahn

Marcel W | 07-03-2016 - 21:19

J H

Het hangt er vanaf waar je zit inderdaad Jasper, Val d'Isere heeft geluk vandaag... de boel trekt nu vanuit het noordwesten dicht en in het oosten zien we ook af en toe sneeuw

Foto bij weerbericht reactie 28678

J H | 07-03-2016 - 20:21

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord