Hogedruk houdt nog even stand

Weersituatie algemeen
Een lagedrukgebied boven de Middellandse Zee zorgt voor de aanvoer van wat vochtigere lucht over de Alpenzuidkant. Met het verder doortrekken naar het oosten van het laag komt aan de Alpennoordkant een zwakke noordoostelijke stroming (op) waardoor de Hochnebel en mist weer hardnekkiger worden. Deze week onder invloed van hogedruk nog weinig verandering in het heersende weerbeeld.

Waarschuwingen: In de zuidelijke Oostenrijkse Alpendalen vanmorgen kans op ijzel

Weerpraatje
Goede kans dat pünktlich met de start van de meteorologische winter (1 december ) ook de winter in de Alpen zal toeslaan. Vooral het Europese model ECMWF komt met een winterse constellatie op de proppen. De operationele uitdraai van de Amerikaanse tegenhanger, het GFS, wil hier vanmorgen echter niets van weten. Kijken we echter naar de ensemble berekeningen van datzelfde model dan zien we ook hier de dalende trend. De kans dat we dus een overgang gaan krijgen naar belangrijk kouder weer waarbij de sneeuwkansen gaan toenemen is ook vanmorgen weer reëel. Daarover zo meer. 


Winterweer in de maak, als het aan het ECMWF ligt geen probleem (incl sneeuw).
Foto Alpstein (Zwitserland) 5 febr. 2012, 200cm sneeuw
-19°C

Vannacht en ook op dit moment is het in het overgrote deel van de Alpen opnieuw helder en start de dag op veel plaatsen met lichte tot matige vorst. De koudste plekjes vonden we natuurlijk weer terug in de dalen op hoogte en Spitzenreiter voor wat betreft de laagste temperaturen was vannacht opnieuw de Zwitserse Glattalp (SZ) op 1848 meter alwaar het kwik onderuit ging tot  -13.4°C. De Funtensee in Beieren op 1601 meter hoogte kwam met  -8.9°C niet verder dan matige vorst. Onder invloed van een laag wat tot woensdag via de westelijke Middellandse Zee naar het zuiden van Italië koerst heeft vooral de zuidkant van de Alpen te maken met de instroom van wat vochtigere lucht en dus meer bewolking. In de zuidelijke Oostenrijkse Alpen is de bewolking zo dik dat daaruit wat lichte regen of motregen valt en boven de 1600 tot 2000 meter sneeuw. Omdat in de dalen ook hier een koude luchtlaag aanwezig is kan het tot in de dalen hier en daar wat licht sneeuwen. Daar waar het regent is er vooral vanmorgen tijdelijk ook kans op ijzel vorming.

De overige Alpen houden het droog en met het verder wegtrekken van het laag neemt aan de noordkant van de Alpen de noordoostelijke stroming (Bise) weer wat in kracht toe. Gevolg hiervan is dat de daar aanwezige vochtige laag aan de grond weer wat meer wordt opgetild en dus de mist en Hochnebelgrens ook weer wat hoger zal komen te liggen (800-1000 meter) en tevens ook weer wat hardnekkiger zal zijn. Overigens kunnen vooral in de gebieden grenzend aan de Alpenhoofdkam ook hier wat (hogere)wolken behorende bij het Middellandse Zee laag de hemel bedekken. Voor de tijd van het jaar is het, afgezien van de nachtelijke stralingsvorst, nog steeds niet koud. Zo pendelt het kwik op 2000 meter rond de 2 a 3 graden, op 3000 meter rond de -1 tot -3 graden en op 4000 meter rond de -8 graden. Het nulgradenniveau ligt algemeen tussen de 2300 en 2700 meter waarbij de laagste waarden gelden voor de westelijke Alpen.


Winterse en zonnige "De Passo dello Stelvio" (2750m, Italia) vanmorgen
 

Winterse ontwikkelingen
Ofschoon de komende dagen hogedruk het weerbeeld zal dicteren zien we toch al eerste veranderingen die al voorzichtig duiden op een weersverandering. In de loop van woensdag zal een eerste zwakke storing vanuit het westen de Alpen bereiken en vooral op donderdag voor wat meer bewolking gaan zorgen. Mogelijk dat er hier en dar wat licht regen of sneeuw uit de bewolking zal vallen maar dit mag geen naam hebben. Een volgende storing zal in de loop van de vrijdag en zaterdag de Alpen bereiken. Deze storing (koufront) is al wat actiever en gaat ook meer neerslag produceren. Met het instromen van koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens van het westen uit naar circa 1000 meter. Het front en de bij behorende neerslag (sneeuw) verplaatsen zich gedurende het weekend verder richting de oostelijke Alpen. Een tussenhoog heeft dan inmiddels de westelijke Alpen bereikt en zal daar zondag voor een tijdelijke weersverbetering gaan zorgen, in de nacht op maandag en maandagochtend dan ook tijdelijk beter in de oostelijke Alpen. De vreugde zal echter van korte duur zijn.

Reeds in de nacht van zondag op maandag nadert een volgend koufront vanuit het noordwesten de Alpen en van het westen uit gaat het op nadering van het front opnieuw sneeuwen. De sneeuwval zal maandagmiddag en avond Oostenrijk bereiken en zich verder over het land uit breiden. Dinsdag valt er dan vooral nog sneeuw in de nordstau van de Alpenhoofdkam waarbij het geleidelijk tot in de lagere dalen zal sneeuwen. Met een opkomende Nordföhn wordt het aan de  zuidkant geleidelijk droog en komt de zon tevoorschijn. Een volgend tussenhoog zal opnieuw voor een korte rustpauze dan wel weersverbetering gaan zorgen en de nacht op woensdag belooft flink koud te worden.


ECMWF met winterse setting medio volgende week

Een volgend koufront zal woensdag korte metten maken met het tussenhoog en vanuit het westen volgt nieuwe neerslag. In de loop van de woensdag en donderdag van west naar oost dus weer neerslag waarbij de sneeuwvalgrens tijdelijk weer iets zal stijgen tot pak hem beet 1000 meter. Uitgaande van een zich opbouwend hoog (hoogterug) in het zeegebied tussen IJsland en Schotland draait de stroming vrijdag verder naar noord en stroomt er weer koudere maritiem polaire lucht over de Alpen uit. Voor details is het nog te vroeg maar mocht er neerslag gaan vallen (timing, koers storingen) dan zal dit tot in de dalen in de vorm van sneeuw zijn

Samengevat dus nog steeds interessante (winterse) ontwikkelingen vanaf het weekend. Daarbij berekend het ECMWF model tot dinsdag ochtend lokaal 30 tot 50cm aan Neuschnee voor delen van de Franse en Zuidelijke Alpen. Mocht het allemaal zo gaan als hierboven beschreven dan komt daar vanaf dinsdag nog het nodige bij ! Dus maar even met z'n allen duimen dat het ECMWF model gelijk gaat krijgen. Morgen maar weer eens verder kijken. Ik ga me zo opmaken voor de installatie van een nieuw MeteoMedia weerstation hier op de Simplonpas (2005 meter), laat dan de sneeuw maar komen. Fijne dag en ciao

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)
 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

RES

De spanning wordt weer aardig opgevoerd We blijven hopen op een "berg" sneeuw

RES | 19-11-2012 - 12:43

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord