Opkomende Südstau

We staan aan de vooravond van een bijzonder Alpenweekend. Een klassieke hoogtestoring ten zuidwesten van de Alpen gaat vooral tegen de zuidhellingen voor een enorm pak verse poeder zorgen. Vandaag valt het in eerste instantie allemaal nog wel mee, maar we zien de eerste sneeuw schermutselingen aan de zuidkant al aan de horizon opdoemen. Aan het eind van middag gaat de sneeuwval verder intensiveren en komende nacht gaan naar verwachting alle "sneeuwremmen" volledig los.


Geen vuiltje aan de lucht in het Oostenrijkse Lech gisteren

In de buurt van het Zwitserse Andermatt werd zelfs een trein gespot!

Sommige lezers zijn aan de andere kant van de oceaan actief.  Heli skiën
in British Columbia. Hoe vet is dat dan! Foto Marleen Bicker

Privë les van je zus in het Italiaanse Livigno

Sneeuwpret in Rauris in het Salzburgerland

Turbulent weekend
Het is op dit alarmfase 1 voor de zuidzijde! Op dit moment sneeuwt het lokaal licht in de Franse Alpen en westelijke zuidzijde. Maar dit stelt allemaal nog niet veel voor. Het echte "gooi en smijtwerk" moet nog gaan beginnen! De sneeuw brengende hoogtestoring ligt op dit moment boven de Costa Brava en trekt langzaam verder noordoostwaarts. De koudere lucht die zich ten westen van de trogas bevindt gaat later vandaag als kettingreactie boven het relatief warme Middellandse zeewater "exploderen". De atmosfeer neemt dus maximaal aan vocht op, en deze vochtige luchtmassa stroomt vanavond en vannacht het zuidelijke Alpengebied binnen. En dan gaan we even terug naar de Aardrijkskunde les van vroeger. Lucht die stijgt (in dit geval tegen de bergen) koelt af. Lucht die afkoelt kan minder waterdamp vasthouden en condenseert. Et voila, de sneeuw motor komt op toeren!


De hoogte storing fraai in beeld. Enorm pakket met vochtige lucht ligt
op sneeuwramkoers met bestemming de zuidelijke Alpen!
@BuienRadar EuMetSat Metoffice

Eerst een opstekende Südföhn, vanaf maandag overgaand in Nordföhn situatie

Lokaal 1,5 meter sneeuw
De gehele zuidzijde ligt de komende 2 dagen onder stau invloed. Het zwaartepunt van de sneeuwval richt zich op de Valle D' Aosta (Regio Torino) richting les Alpes Maritimes. Tegen de zogenaamde binnenboog van deze zuidelijke berghellingen kan de stau zijn werk het beste gaan doen. De sneeuwvalgrens ligt grofweg tussen de 1100 en 1500m en zal door neerslagafkoeling lokaal nog lager gaan uitkomen. In deze omgeving kan tot en met maandag met gemak 1 tot 1,5 meter sneeuw vallen. Verder oostwaarts richting de Dolomieten lijkt de activiteit wat minder, maar is gemiddeld tussen de 30 en 60 cm mogelijk. De noordzijde heeft vooral vandaag te maken met een opkomende Südföhn die later op zondag op de nadering van de depressiekern (afnemend luchtdrukverschil) weer gaat liggen. Rond maandag / dinsdag draait het stromingspatroon aan de achterzijde van de storing naar meer noordoostelijke richtingen en gaan er aan de noordkant ook talrijke sneeuwbuien vallen. Hier zijn de hoeveelheden wat meer bescheiden, maar kan er tot en met dinsdag toch gemiddeld tussen de 25 en 35 cm sneeuw opgemeten gaan worden. In de Vorarlberg tegen gunstig gelegen stauhellingen misschien zelfs nog iets meer. We gaan het allemaal meemaken ;-)


Veelbelovend cumulatief neerslagkaartje! #ECMWF

Er zit weer "paars" in de verwachtingskaart;-)

Fijn dag en graag tot morgen maar weer!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

willem  de voogd

Een dergelijke sneeuwdump heb ik ooit eens meegemaakt in Les Arcs ..gevolg ..we konden in onze vakantieweek maar 2 dagen skieen. Moesten in het hotel blijven gelukkig zaten we in Club Med dus vertier genoeg.Na de sneeuwval alle pistes gesloten wegens ernstig lawinegevaar .Wel kregen we als compensatie een ticket om het daarop volgende jaar een aantal dagen gratis te skieen.Bovendien waren we bijna een halve dag bezig om de auto uit te graven.Dus...voorzichtig!!

willem de voogd | 27-02-2016 - 09:10

Dennis  Dolomieten

Wij vertrekken naar huis. Het sneeuwt nu al in Selva!

Dennis Dolomieten | 27-02-2016 - 09:16

Sjors

Isola 2000, 4 cm gevallen sinds gisteravond. Meteo France heeft heel veel weeralarmen 'de deur' uit gedaan; storm, hoge golven, 100-200 mm regen, meter sneeuw boven 1000 m, overstromingen, aardverschuivingen. We zullen het afwachten.

Sjors | 27-02-2016 - 09:19

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Zuidelijke Franse Alpen liggen op sneeuw ramkoers inderdaad. Hoop dat het met de aangekondigde overstromingen en aardverschuivingen gaat meevallen Sjors.

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 27-02-2016 - 09:57

Bram Van Tongerloo

Dus toch niet de grote dump voor de Venetianer Alpen & Dolomieten?

Bram Van Tongerloo | 27-02-2016 - 09:47

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Bram. Gaat ook het nodige vallen hoor. Maar het zwaartepunt van de sneeuwval ligt in mijn analyse toch een stuk westelijker. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 27-02-2016 - 09:54

Gijs Winter

Komende week ziet het er goed uit. Volgende week richting Selva...Michael hoe onzeker het ook is maar krijgen we weer een herhaling van dit weekend of komt er eindelijk zicht op standvastig winterweer?

Gijs Winter | 27-02-2016 - 09:59

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Standvastig hogedrukweer zit er basis van de laatste runs voorlopig niet in Gijsbert

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 27-02-2016 - 10:47

Dennis  Dolomieten

Zoals ik al tegen je zij begin deze week Gijs. Meestal als er sneeudump zuidzijde word voorspelt zakt hij terug tot 30cm in Selva. Nu dus ook. Maar het is daar fantastisch hoor. En 30cm is genoeg. Fijne vakantie!!

Dennis Dolomieten | 27-02-2016 - 21:59

Henrik Mulder

Zojuist aangekomen in Madonna di Campiglio. Sneeuwt hier licht en is vannacht 5-10cm gevallen. Een voorbode van wat komen gaat:-) We gaan het zien morgen, de app geeft ruim 1 meter aan!

Goeie reis iedereen en fijne vakantie!

Henrik Mulder | 27-02-2016 - 10:09

Patrick Vierwind

Hou ons op de hoogte hoe het daar is

Patrick Vierwind | 27-02-2016 - 10:33

Gert

Vrijdag richting Wolkenstein (Selva) ! Zo te zien topcondities ! Thanx, Michael ! :)

Gert | 27-02-2016 - 10:12

Fabian Jonkmans

Hoi Michael, ik ben tot nu toe een stille genieter geweest maar volg al enkele jaren elke dag in het skiseizoen jullie berichten, dank voor jullie heldere uitleg. Ik vertrek woensdagavond naar Oostenrijk tot zondag. Nog tips waar we qua weer het beste kunnen boeken? We kijken momenteel naar de Voralberg.

Fabian Jonkmans | 27-02-2016 - 10:16

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Prima bestemming Fabian. Hele Alpengebied blijft qua weer voorlopig wisselvallig. Do/ vrijdag kans op wat meer zon voor de Vorarlberg. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 27-02-2016 - 10:50

Snowboarder

Over 2 weekjes naar val thorens. Hopen dat er dan een periode met kaiserwetter komt. Er ligt nu genoeg sneeuw.

Snowboarder | 27-02-2016 - 10:45

Marcel W

Hoi Michael, is voor vlg week ook nog wat zon te verwachten in Oberstaufen, vanaf donderdag? BVD voor jou reactie.

Marcel W | 27-02-2016 - 11:15

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Klopt. Rond die tijd wat voorzichtige hogedruk invloed. Echt Kaiserwetter zit er voorlopig even niet in helaas. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 27-02-2016 - 11:18

Marcel W

Top app trouwens, kijk elke dag een paar keer! Altijd leuk om te lezen

Marcel W | 27-02-2016 - 11:17

christiaan rioesbeke

Willen volgende week naar Willingen nog sneeuw?

christiaan rioesbeke | 27-02-2016 - 12:26

Merije ...

Maar weer elke dag meelezen, kunnen weer beginnen met aftellen. Over kleine twee weekjes een paar dan st. Anton!! Laat die sneeuw maar vallen, en vanaf eerste week maart graag kaiserwetter :-)

Merije ... | 27-02-2016 - 14:18

André v. M.

Vanmorgen aangekomen in Bad Gastein. Prima weer onderweg. Hier is het wisselend bewolkt en regelmatig een zonnetje te zien. Zie ook wel donkere luchten opdoemen boven de bergen!

André v. M. | 27-02-2016 - 14:23

Jan andeweg

Zo, eindelijk thuis na een goeie reis. Als je uit Oostenrijk via Kufstein terug gaat, ga dan vroeg weg. Wij gingen om 5 uur rijden en hebben alsnog een tijd voor de grens gestaan. Verder een topvakantie gehad met heel veel zon! Bedankt voor de dagelijkse updates!!

Jan andeweg | 27-02-2016 - 15:14

Rob  Van Der Kooi

Vanmorgen naar Kaltenbach gereden, zonder problemen. Alleen bij de afslag naar zillertal was het druk.

Rob Van Der Kooi | 27-02-2016 - 15:27

Jan andeweg

Hoi Rob, als je weer gaat, kun je de volgende afslag nemen. (Schwaz) dan kun je parallel aan autobahn terug rijden, kom je bij de tunnel uit. Doet niemand. Rij je zo voorbij de file. Fijne vakantie.

Jan andeweg | 27-02-2016 - 19:57

karin van der leij

Vannacht vertrokken naar Wagrain. Super weer onderweg, via passau -wels -salzbug gereden. Extreem rustig, we waren om 12.30 uur al op bestemming. Nu mooi weer.. Maar zoals het de rest van de week uitziet.. Denk geen kaiserswetter, maar volgens mij niet verkeerd. Morgen eens kijken hoe de pistes eruit zien! Weermannen, iig bedankt voor de leuke maanden van voorpret.. ( werd wel beetje verslaving..)

karin van der leij | 27-02-2016 - 15:38

Wim Smits

Laat je weten hoe de pistes erbij liggen. Ik vertrek vrijdagavond naar kleinarl ☺

Wim Smits | 27-02-2016 - 15:51

karin van der leij

De pistes zijn top, eind vd dag beetje slush. Zou wel gaan sneeuwen. Mag ook echt wel, want met deze temperatuur gaat het wel hard achteruit!. Laat eind vd week nog wel eff weten of het beter is geworden! Alvast veel plezier

karin van der leij | 28-02-2016 - 18:26

Mieke Mulder-Engel

Wij zijn net aangekomen in Pozza Di Fassa Dolomieten het sneeuwt nu heel licht. We hebben er zin in. Michael en John bedankt voor jullie berichten ik blijf jullie volgen.

Mieke Mulder-Engel | 27-02-2016 - 16:09

Floor Van de Beeten

Hoe zijn eigenlijk de grens controles richting frankrijk iemand last van gehad

Floor Van de Beeten | 27-02-2016 - 16:22

Jack E

Heerlijk geskied in Berwang... Pistes gelukkig stuk beter dan met oud en nieuw hahaha... Vandaag zonnetje erbij en lekker rustig en geen rijen.. Al is dat ook wel gezellig hoor.

Jack E | 27-02-2016 - 16:54

Jack E

@sneeuwhoogte met Pasen bestellen we zon! Haha

Jack E | 27-02-2016 - 16:55

Merije ...

Graag al iets eerder in maart een zonnetje :-)

Merije ... | 27-02-2016 - 17:16

Jack E

Hahaha dat is ook goed ;)

Jack E | 27-02-2016 - 20:06

Merije ...

:-)

Merije ... | 28-02-2016 - 08:13

Martijn T

Super dag vandaag in Leogang. Mooi weer! Is wel wat sneeuw nodig. Pistes worden ijzig. Beneden slush door hoge temperatuur.

Martijn T | 27-02-2016 - 17:21

Eric Zweepe

Aangekomen in Adelboden -Geils... heerlijk vooruitzicht vanuit uit chalet..

Eric Zweepe | 27-02-2016 - 17:25

Peter Huygens

Vandaag in alta badia bewolkt, vrijwel windstil en heel lichte sneeuwval. Inleidende beschietingen begrijp ik op basis van van jullie verwachting. Sneeuw is best welkom hier. Alle pistes zijn open en goed te doen hoor. Maar het is nog steeds veel kunstsneeuw en dat 'grijpt' toch anders aan. Het is hoe dan ook een topgebied!

Peter Huygens | 27-02-2016 - 18:14

Gijs Winter

Hou ons op de hoogte. Wij arriveren as vrijdag.

Gijs Winter | 27-02-2016 - 20:48

Pien Sturm

Portes du soleil heerlijk geskied. Zonnetje en mooie pistes.

Pien Sturm | 27-02-2016 - 19:29

Rymt Citroen

Vanmiddag aangekomen in Oberstaufen. Heerlijk zonnetje bij aankomst, onderweg trouwens ook. Morgen maar eens kijken hoe de pistes erbij liggen.

Rymt Citroen | 27-02-2016 - 21:23

Henrik Mulder

Het gaat nu los in Madonna :-)

Foto bij weerbericht reactie 28183

Henrik Mulder | 27-02-2016 - 22:06

Dennis  Dolomieten

Wij zijn bijna thuis 12 uurtjes gereden inclusief pauze. Vertrokken uit Selva om 10uur bij -3 lichte sneeuwbuitjes. Brennerpas +3 droog en rest van de reis alleen maar zon. Leuk om nog even de skieschans te zien bij Garmisch p. Tot volgend jaar!

Dennis Dolomieten | 27-02-2016 - 22:09

Anki Van Bruggen-van Harten

Wij zijn in Sankt Michael aangekomen in Salzburg. Het dorp is wel erg groen en er is nog geen sneeuwvlokje te zien,.. Ben benieuwd hoe morgen de pistes erbij liggen.

Anki Van Bruggen-van Harten | 27-02-2016 - 22:55

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord