Sneeuwdump voor zuidelijke Alpen

Wat is het mooi, wanneer je op wintersport bent en voorzien wordt van verse sneeuw, maar ook zonnige perioden. Dit is de afgelopen week meermaals zo geweest en gisteren was er voor de noordwest en noordzijde en inneralpines bewolking met wat sneeuwval weggelegd. Vandaag starten we met een wolkendek wat steeds verder open gaat trekken en daarbij komt de zon meer en meer tevoorschijn. In Tessin, Graubünden en in Tirol schijnt de zon al volop, net als in N-Italië. Vanmiddag worden de rollen geleidelijk omgedraaid en gaat het juist bewolkt worden met wat lichte sneeuwval aan de zuidzijde; in de Dolomieten, Lombardije, Tessin en Piëmonte.


Mooie foto uit Nauders
zon en sneeuw gister


Af en toe kwam gister de zon goed
tevoorschijn - zoals hier in Valfréjus


De meeste plaatsen in de Alpen waren
echter bewolkt - hier een sfeerplaatje
uit Bichlbach

Op dit moment nog de zon erbij

Wolkenstein - Selva...
maar dat gaat veranderen ;)

We hebben het hier op sneeuwhoogte de afgelopen dagen al meerdere malen gehad over de sneeuwdump die voor de zuidzijde in aantocht is. Voor diegenen die dit nog niet wisten, toch maar een titel waarmee het nog maar eens gezegd is. Er komt echt een sneeuwdump aan de zuidzijde, met plaatselijk meer dan 1 meter sneeuw! Dankzij een zuidoostelijke stroming rond een depressie die morgen komt te liggen boven Z-Frankrijk en zondag boven Italië.


Deze foto zegt genoeg :)
Vanochtend is de zon er al bij
in Kaltenbach

Dit uitzicht is ook niet verkeerd -
lekker wakker worden in

Postwiesen - Neuastenberg

Zuidstau onder de loep
Wat gebeurt er wanneer een depressie (gevuld met koude lucht) vanuit Z-Frankrijk koers zet naar Ibiza en haar zusje uit Tunesië het stokje overneemt en via Sardinië richting naar N-Italië trekt? “Een erg natte boel” hoor ik u denken :-) Helemaal goed! Die tegenstellingen tussen de koudere lucht en warme zeewater van de Middellandse zeegebied, zorgen voor een activering van de depressie. En omdat er een sterke zuid- tot zuidoost-stroming op gang komt voor de zuidelijke Alpen, betekent dit een sterke stau. We zien opnieuw vanochtend weerkaarten om van te smullen. Cumulatief in het kaartje tot en met maandag, zien we dat er gebieden zijn waar meer dan 1 meter sneeuw gaat komen. En lokaal mogelijk 150 cm!


Een actief frontaal systeem -
gaat zorgen voor veel neerslag
dit weekend t/m maandag
GFS kaart voor zo-avond


De paarse zone t/m maandag lokaal
meer dan 1 mtr sneeuw
Bron: ECMWF
| Wetteronline

Idem voor de Dolomieten en
deels ook Venetiaanse Alpen

Volgende week
De consequentie van de sterke zuidstau is verder, dat het aan de noordzijde zaterdag en zondag overwegend droog blijft met geregeld zon. Het wordt daar tevens zachter (föhneffecten) met een vorstgrens die gaat oplopen naar zo’n 2000 meter. Of dit een probleem gaat opleveren? Er zijn een paar plaatsen waar het wat groen is en eigenlijk wel wat meer sneeuw zou mogen komen; hoe zullen die reageren op deze zachtere lucht. Dat is een terechte vraag. Voor de meeste gebieden aan de noordzijde geldt denk ik echter, dat ze wel wat kunnen hebben. Waar ik me echter wat zorgen over maak is wat er op maandag gebeuren gaat, als het laag over Oostenrijk heen, richting het noordoosten trekt. Het is een dermate actieve depressie dat de hele Alpen te maken krijgen met flinke sneeuwval, maar ook regen! Op maandagmiddag verwacht ik regen in de lager gelegen gebieden (zo onder de 1300-1800 meter) en ook in Z-Duitsland. En dit komt doordat deze depressie even een portie zachte en vochtige Middellandse zeelucht meebrengt.


De prognose van ECMWF voor
di 1 maart 2016 00.00 UTC
"van zuidstau naar noordstau"

Gelukkig krijgen we maandagavond en dinsdag een stroming die in het kielzog van de depressie naar het noorden draait. Een noordstau dus. En dat betekent dat vanuit Duitsland de lucht weer snel kouder wordt en de regen dus plaats gaat maken voor sneeuw. Ik hoop dat dit goed en snel gaat verlopen en Michael mag zijn tanden daar morgen eens in gaan zetten. We zien in ieder geval dinsdag een aardige sneeuwsituatie weggelegd voor Z-Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, dankzij die noordstau die er dan komt. Er gebeurt ook de dagen daarna nog veel! Maar ook dit laat ik graag over aan Michael, anders wordt het misschien een overload aan informatie voor jullie ;-)

Een mooie vrijdag gewenst en voor diegenen die aan- of afreizen: save journey en veel plezier op je vakantie!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

John Havinga

Weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Fred Van Breemen

Goedemorgen John. Wij vertrekken zondagavond naar Solden. Valt er iets te zeggen over het weer onderweg ? En valt Solden onder de zuidelijke Alpen ivm de sneeuwdump. Bedankt voor het vele plezier wat we van jullie weerberichten hebben .

Fred Van Breemen | 26-02-2016 - 08:43

J H

Goede omstandigheden onderweg Fred. Solden zit net ietjes lager dan de N-lijke Alpen en hoort bij de inneralpines en niet bij de zuidelijke Alpen. Je zou kunnen zeggen: Solden zit er precies tussenin... waarschijnlijk krijgen jullie wel wat mee, maar niet de hele bak sneeuw.

J H | 26-02-2016 - 08:51

Dennis  Dolomieten

Kopje koffie erbij idd. En uitkijkend over de dolomieten met een straal blauwe lucht. Wat een mooi laatste toetje voor ons. De verse sneeuw van gisteren zal vandaag goed geprepareerd zijn. Top!

Dennis Dolomieten | 26-02-2016 - 08:57

J H

Ja mooi voor jullie zeg :))

J H | 26-02-2016 - 09:16

Arantes Groen

Beste john dan heb ik een vraag ga zondag naar obergurl geld daar het zelfde voor legt nog wat zuidelijker tegen de grens van Italië alvast bedankt. Gr arantes super fan van jullie site

Arantes Groen | 26-02-2016 - 08:59

J H

Hey Arantes, alle beetjes zuidelijker helpen natuurlijk, maar ik denk dat Obergurgl ook behoort tot de inneralpines - voor jou geldt dus zelfde verhaal als voor Solden.

J H | 26-02-2016 - 09:18

Tobias Bijkerk

Ochtend update Leogang, net een foto toegevoegd, zon komt er snel aan, zoals onze Oostenrijkse vrienden vanmorgen al zeiden vandaag de beste condities, koud, goed geprepareerd en zon... Wat wil je nog meer! Fijne dag allemaal heb er al 2 afdalingen opzitten:)

Tobias Bijkerk | 26-02-2016 - 09:00

Sil Huijsmans

Goedemorgen John, Wij gaan zaterdag ochtend naar Ellmau. Hoe is het weer daar ? Gaat er daar veel sneeuw vallen?

Sil Huijsmans | 26-02-2016 - 09:17

Eric Kromhout

Ellmau en Skiwelt ..alles is open. Sneeuw is zacht. Als het zo blijft vroeg gaan skieen en hopen dat er volgende week nog wat bijvalt..... maar er valt zeker te skieen.

Eric Kromhout | 26-02-2016 - 09:38

Pieter Nauta

Hey! Broer van kjeld?

Pieter Nauta | 26-02-2016 - 12:43

Skiwi The Fast

"Kaarten om van te smullen"
Voor de Zuid-Alpen uiteraard, maar voor de Noord-Alpen eerder kaarten om van te huilen: zuidstau is daar zuidföhn en dat betekent te warm (en dus regen) en te veel wind (en dus gesloten liften)...

Skiwi The Fast | 26-02-2016 - 09:20

J H

Beetje overdreven vindt je niet?

J H | 26-02-2016 - 10:27

Skiwi The Fast

Beetje wel, ja ;)

Wellicht een vleugje frustatie omwille van het feit dat het kwartje dit seizoen telkens opnieuw naar de verkeerde kant valt...
En als je vakanties deze winter net aan die slechte kant van de Alpen gepland zijn dan werkt de hoera-stemming aan de andere kant wel een beetje die frustratie in de hand.

Dit gezegd zijnde ben ik het meest bezorgd over de wind (de warmte zal nog wel meevallen, boven 1500m zullen de condities wellicht overal vrij goed blijven): het ziet er echt naar uit dan de komende periode de wind de grote boosdoener gaat worden en er in het hooggebergte veel liften regelmatig zullen dicht zijn.

Skiwi The Fast | 26-02-2016 - 11:26

sjaak w

Zeker weten John, half Januari Flachau en nu week Lermoos met gewoon lekker gevarieerd weer met zon en sneeuwdagen. Twee heerlijke skiweken met meest heel goede dalafdalingen.

sjaak w | 26-02-2016 - 15:16

Raymond Desjardijn

Goedemorgen John

Ik weet dat Fiss/Serfaus ook inner alpine is dus de volle bak zullen ze niet krijgen.Maar is er al een beetje wat te voorspellen voor week erna?
Komende week erg wisselvallig met geregeld sneeuw zie ik....Nu geven de meeste sites voor zaterdag 5 maart ook sterke sneeuwval op.....Weet jij daar iets van?
Dit ivm rijden......en wat zijn de voorspellingen week erna?al iets over te zeggen

Raymond Desjardijn | 26-02-2016 - 09:31

J H

Komende week gebeurt er ook heel veel Raymond, zoals ik al schreef. Laten we daar eerst maar eens doorheen komen, 5 maart is nog dusdanig ver weg

J H | 26-02-2016 - 10:28

Eric Kromhout

Kleine update uit Kitzbühel kirchberg. Gisteren waren we daar en de pistes waren echt goed. Vooral bij de Pengelstein, Brunn, Steinbergkogel waren griffig en zeker niet zacht. De afdaling naar de Fleckalm was wel wat zacht maar geen ijs.

De dag ervoor zijn we naar de gletsjer van Kaprun gegaan. Daar een video gemaakt die we maar niet laten zien... wat een top sneeuw en top pistes maar daar is het ook een gletsjer voor. Gaan we waarschijnlijk morgen maar weer is kijken.

De lager gelegen gebieden kunnen zeker wel wat sneeuw gebruiken maar wees niet bang overal is te skiën. Na genoeg alle pistes zijn open dus ook dat komt wel goed. Nu maar hopen dat de sneeuwgrens wat lager gaat uitvallen dan voorspelt.

Voor degene die volgende week gaan een topweek gewenst.

Eric Kromhout | 26-02-2016 - 09:34

D.  Boulanger

Zit weer klaar voor het weerbericht. Vanmiddag vertrekken richting Leogang en Hochkonig.
Ziet er naar uit dat we volgende week daar ook wel wat sneeuw krijgen. Hoop dat de sneeuwvalgrens niet te hoog uitpakt voor het Salzburgerland. Voorlopig wordt er volgens mij gewoon sneeuw voorspeld @Skiwi. Regen zou jammer zijn. Wil ik nu liever niet aan denken!

D. Boulanger | 26-02-2016 - 09:38

pj diergaarde

Mooi die dump voor Italië, maar hoe erg wordt de föhn in Vorarlberg? Het valt me op dat ondanks de steeds gerapporteerde sneeuw aan de noordzijde van de Alpen de gemelde sneeuwhoogtes nauwelijks veranderen!?

Wellicht volgende week nogmaals naar Damuls, blijft het koud tot diep in maart?

Paul

pj diergaarde | 26-02-2016 - 09:39

Daniela de Wilde

Wij vertrekken volgende week donderdag naar flachau. Onder welk deel van de alpen valt flachau?

Daniela de Wilde | 26-02-2016 - 10:13

Mari van den Berg

Beste John,

Kun je ook iets vertellen over de voorspellingen voor Borovets Bulgarije.
In de Alpen lijkt het alleen maar te gaan sneeuwen en een dagje of 2 skien in de sneeuw is nog leuk maar n hele week vinden we toch n beetje te veel van t goede.
Daarom de vraag voor Borovets.

Mari

Mari van den Berg | 26-02-2016 - 10:07

Sander de Wit

Vanacht richting Kaltenbach! Zoveel zin in? Bedankt weermannen voor alle voorpret de afgelopen maanden. Het was weer TOP!!

Sander de Wit | 26-02-2016 - 10:20

Sjors

@John, al 10-tallen keren in Isola 2000 geweest de afgelopen 35 jaar. Nog nooit zo weinig sneeuw gezien hier. Een paar meter is hier redelijk "normaal". Het lijkt erop dat het uiteindelijk weer redelijk recht getrokken wordt. Over 2 weken mag ik nog een keer.
Prettige dag en bedankt voor de heldere analyses. Iedere dag weer een feestje om de dag te beginnen.

Sjors | 26-02-2016 - 10:24

J H

Thnx Sjors :))

J H | 26-02-2016 - 10:33

Marijn Van der Meer

Hoe is het in hinterglemm

Marijn Van der Meer | 26-02-2016 - 10:38

Rymt Citroen

Hoi John, Oberstaufen Zuid Duitsland, zou dus volgens jouw bericht in de loop van maandag op regen moeten rekenen. Ik zie echter op jullie site bij het weer voor Oberstaufen lage temperaturen en een lage vorstgrens.

Rymt Citroen | 26-02-2016 - 10:48

J H

Tijdelijk op maandag wel Rymt, maar maandagavond en dinsdag weer sneeuw

J H | 26-02-2016 - 11:12

Rymt Citroen

Bedankt John voor je uitleg. We hebben er zin in, na de voorpret op jullie site.

Rymt Citroen | 26-02-2016 - 11:33

Bram Van Tongerloo

Bedankt voor maanden voorpret!!

Bram Van Tongerloo | 26-02-2016 - 10:53

Ruben K

Ik ga vanacht rijden richting Krimml (Zillertal Arena). Klopt het dat het wat minder druk zal zijn op de routes? Als ik kijk naar de vakanties in de regio is dat alleen regio Noord en zone C in Frankrijk. Die laatste zie ik niet snel richting Oostenrijk trekken.

Hoeveel zorgen moet ik mij ook maken over de regenval van komende dagen? Ik zie dat er vooral in het dal bijna 20mm regen gaat vallen de komende dagen. Het zou jammer zijn als ik voor de derde keer op rij pech heb met sneeuwcondities.

Ruben K | 26-02-2016 - 11:33

J H

Hey Ruben, het zal wat minder druk zijn - behalve de tegenliggers misschien ;)
T.a.v de regen, het is niet alleen maar regen wat er komt, zoals ik al aangaf hierboven komt er ma-avond en dinsdag weer sneeuw en koudere lucht..!

J H | 26-02-2016 - 17:41

robert wilke

Hoi Ruben, wij zitten nu nog op de Gerlosplatte en het is hier super, pistes zijn echt wel goed ook in Hoch Krimml, deze week waren de temperaturen veel hoger en hier hebben we ook een nacht regen gehad. Lagere pistes zullen iets papperig worden maar dat is vaak pas laat op de middag dit ivm met de goede ligging van Krimml en de Gerlosplatte.
Als je niet wil gaan zeg het dan ff, neem het wel over.
Prettige vakantie.

robert wilke | 26-02-2016 - 18:34

Lucky Ones

Zondag in de middag willen wij aankomen in de Dolomieten (Seiseralm) dan krijgen wij hem zeker flink voor de kiezen ? M

Lucky Ones | 26-02-2016 - 11:40

J H

Hey Lucky; jazeker - het begint vooral vanaf zondagochtend flink te activeren daar.

J H | 26-02-2016 - 18:20

mensbosch van den Bosch

Beste John, kun je ons ook vertellen hoe het er de komende week uit gaat zien in Drachstein-west?

mensbosch van den Bosch | 26-02-2016 - 13:26

Peter Huygens

Prachtige dag in alta badia en val gardena. Veel zon. Nog even genieten dus!

Peter Huygens | 26-02-2016 - 13:28

Peter Huygens

O ja, de pistes zijn ook fantastisch! De temperatuur is denk ik ideaal. Geen ijs, geen pap!

Peter Huygens | 26-02-2016 - 13:31

Martijn T

Eerste middag Leogang zit erop. Super weer. Boven prima sneeuw. Lager slush met ijs. Het wordt een mooie week!

Martijn T | 26-02-2016 - 16:34

Peter Van Vechgel

Sneeuwgrens hier (Faverges /Sambuy en Semnoz(Annecy huisberg)flink gestegen gelukkig geen regen meer

Peter Van Vechgel | 26-02-2016 - 16:58

Hessel .

Hallo John (& Micheal), ik volg al sinds november dagelijks jullie weerbericht, altijd een mooi begin van de dag en ik heb er erg veel van geleerd. Bedankt hiervoor!! We vertrekken morgen dan eindelijk richting Ellmau. De app geeft alleen voor aankomende week veel bewolking/sneeuw/regenval aan. Kunnen we nog kaiserwetter verwachten? Gr. Hessel :-)

Hessel . | 26-02-2016 - 17:08

J H

@Hessel; wellicht dat er nu en dan een dag tussen zit met wat tussenhoog invloed; ik denk dat je Michaels verhaal van morgen of zondag even moet afwachten

J H | 26-02-2016 - 18:17

Hessel .

Oke, bedankt voor je reactie! :-)

Hessel . | 26-02-2016 - 19:14

christiaan rioesbeke

Hallo John weet je iets van weer voor Willingen volgende week?

christiaan rioesbeke | 26-02-2016 - 18:39

Gijs Winter

Nog een weekje geduld en dan richting Selva afreizen. Lekkere sneeuw in het verschiet dit weekend. Daarna hoop je natuurlijk ook op mooi winterweer, maar volgens mij lijkt het erop dat vanaf 6 maart het witte goud met bakken uit de hemel blijft komen......

Gijs Winter | 26-02-2016 - 21:00

Patrick Vierwind

Dat had ik ook al gezien wij gaan naar folgarida,als dat uitkomt neem de kaarten maar mee

Patrick Vierwind | 26-02-2016 - 22:06

Gijs Winter

Ik kan niet wachten hoe het er morgen weer voorstaat. Veranderd met het uur....

Gijs Winter | 26-02-2016 - 22:08

petra bastin

Als ik kijk naar de verschillende weerberichten voor Gro§arl dan zie ik dat er veel regen in het dal wordt voorspelt. Met name zondag en maandag wordt er veel regen aangegeven? Kunnen jullie zien of het misschien nog wat kouder gaat worden en de regen over zal gaan in sneeuw?

petra bastin | 26-02-2016 - 21:36

J H

Er wordt veel geroepen, maar niet alles hoeft daarmee ook zo te zijn Petra; ik hoop dat de details in mijn bericht hierboven je een goede basis biedt. Sowieso lijkt het erop dat in het kielzog van de depressie weer koudere lucht en sneeuw wordt aangevoerd

J H | 26-02-2016 - 22:41

Fleur Kr.

HochKrimml, helaas onze vakantie zit er weer op. Was een super week met regen, sneeuw, zon, harde pistes en pap sneeuw. Al met al goede condities en voor ieder wat wils. Wij hebben genoten en kijken uit naar volgend jaar. Voor iedereen die nog gaat veel plezier. En de mannen van sneeuwhoogte, bedankt voor de voorspellingen. De voorpret begint toch op Sneeuwhoogte.nl

Fleur Kr. | 26-02-2016 - 22:24

J H

Mooi om te horen dat de voorpret hier begon Fleur :-)

J H | 26-02-2016 - 22:36

Marcel Immink

Vandaag een topdag op de pistes van Hintertux gletsjer. Prachtig weer.

Marcel Immink | 26-02-2016 - 22:50

Marcel B.

Hallo John, we zitten in Fiss, het ziet er nu nog goed uit, maar verschillende weersites spreken elkaar wat tegen. Wat kunnen we verwachten hier de komende dagen?

Marcel B. | 28-02-2016 - 07:44

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord