Na zon komt sneeuw

Actuele weersituatie
De zon van gisteren heeft op veel plaatsen hinder van bewolking, behorend bij een storing. Deze storing bestaat uit een golf in een koufront, wat is teruggekomen als warmtefront in een westcirculatie. We zien dat op de weerkaart hieronder. Het hogedrukgebied wat gisteren het zonnige weer bracht, ligt met de kern al helemaal boven Bulgarije. De golf in het front steekt dwars over Italië naar Z-Duitsland en trekt heel langzaam in de westcirculatie naar het oosten. In de nabijheid van het front is de luchtdruk lager met zowel op de golftop een klein laagje, als ook aan de oostkust van Spanje. Niet geheel verwonderlijk dus, dat de dag in de Alpen bewolkt begint met wat lichte sneeuwval in met name de westelijke Alpen.. :) De zog. Weststaulagen krijgen daarbij tussen de 5 en soms 20 cm sneeuw. Inneralpines en ook de Tiroler Alpen kunnen een paar cm sneeuw krijgen. De sneeuwvalgrens fluctueert tussen de 500 en 800m aan de noord- en westzijde van de Alpen hoofdkam, terwijl zuidelijk van de bergkam in eerste instantie nog sprake is van een sneeuwvalgrens tot 1000-1200 meter. In de loop van de dag bij het verder trekken van de storing, zal de sneeuw op steeds lagere hoogte gaan vallen.


De weerkaart vandaag om 00.00 uur
via de #Deutsche Wetterdienst


De weerradar met daarop pijlen die de
wind op 3 km hoogte aangeven
bron: #wetteronline

De Alpen waren gisteren goed zichtbaar
vanuit de ruimte - evenals de
bewolking van de storing vanuit Frankrijk


Bewolkte condities vandaag - hier Tuxertal

Het was gisteren op veel plaatsen in de Alpen, mooi Kaiserwetter. Dankzij het hogedrukgebied scheen de zon volop in Oostenrijk. Niet overal was het zonnig, want gisteren hebben we het immers ook gehad over de storing die in het westen zou arriveren met bewolking en sneeuw. En in Oostenrijk kwam ’s ochtend ook nog wel even bewolking voor. Toch blijkt uit de vele prachtige foto’s van jullie, dat die zon zich gisteren goed aan de verwachting heeft gehouden :-)


Het was top hier in Obergurgl!

...en dit is toch ook echt genieten?
Magnieke plek om te zonnen - Brixen


We love to ski - Scheffau gisteren

Corvara - strakblauw en zonnig!

Komende dagen
Morgen zal de zon in de ochtend schijnen en het wolkendek trekt daarbij open. In de middag zal het echter weer bewolkter worden aan de zuidzijde van de Alpen, terwijl de noordzijde nog wel de zonnige condities zal hebben. Aan de zuidzijde kan af en toe wat sneeuw gaan vallen. In feite is vrijdag een overgangsdag naar een  zuidoostelijke stroming met stau aan de zuidzijde van de Alpen! Er komt namelijk op zaterdag een diepe depressie te liggen boven Z-Frankrijk/Pyreneeën die een stempel gaat drukken op het weer. Zaterdag ook bewolkt met af en toe sneeuw aan de zuidkant, tegelijkertijd zonniger en droger weer aan de noordwest en noordzijde van de Alpen.


De rollen worden omgedraaid -
sneeuwval aan de zuidzijde van de Alpen
Bron: ECMWF | #wetteronline

Stau en sneeuwdump zuidzijde
Gisteren sprak ik al over het uitzakken van de koude lucht over Frankrijk. Rond de depressie ontstaat er een toenemende NO-stroming in Frankrijk, Duitsland en de Benelux. De diepe depressie trekt zaterdag langzaam over de Middellandse zee naar het zuiden van de laars (Italië) waar ze zondag aankomt. Wat we daarbij zien, is dat die sterke ZO-stroming op de zuidkant van de Alpen knalt. Stau in optima forma dus! De vochtige en milde zeelucht gaat echt veel neerslagactiviteit opleveren. En dan kan het heel snel gaan voor de zuidkant. Ik verwacht dat cumulatief in de Dolomieten en Venetiaanse Alpen, maar ook aan de westzijde van het Gardameer in de Bergamasker Alpen meer dan 1 meter sneeuw gaat vallen. Voor de noordzijde geldt dat zij aan dit spektakel even niet mee gaan doen. Ja...de rollen worden nu echt even omgedraaid. Hooguit de inneralpines krijgen er wel enkele cm’s van mee.


Cumulatieve neerslag tot maandag
het paarse = meer dan 1 mtr
ECMWF | via #Wetteronline

Aanrijden naar (of vertrekken uit) de wintersport
De condities om te rijden naar de wintersport gebieden vanaf morgen zijn goed. Het blijft droog onderweg en het is wel koud. De sneeuwbuien die we vandaag hebben in ons land, zijn morgen van het toneel verdwenen. Alleen de zuidzijde van de Alpen heeft, zoals ik hierboven al heb toegelicht, vrijdag en zaterdag bewolkt weer met (lichte) sneeuwval.


De prognose voor volgende week
donderdag volgens ECMWF
via #Meteocentre

Lange termijn
Na de sneeuwdump aan de zuidzijde, komt er een einde aan de zuidstau. Op dinsdag wordt de stroming namelijk noordelijk. Dan volgt even een pauze, met hogedruk invloed en iets mildere lucht. En vervolgens zien we later volgende week een samenwerkingsverband ontstaan tussen enerzijds een sterk hogedrukgebied boven de Azoren. En anderzijds een depressie boven Z-Scandinavië. Er komt een stevige NW-circulatie op gang tussen die twee druksystemen en er is sprake van aanvoer van koudere lucht naar de Alpen. Bovendien lijkt mij dat er wel sprake zal zijn van de passage van een frontaal systeem, gevolgd door enkele sneeuwbuien. We zien dat er dus ook volgende week nog genoeg gaat gebeuren in de Alpen en de winter gaat nog wel even door... :)

Een gelukkige donderdag gewenst en tot morgen!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

John Havinga

Weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Berry Verboven

Helaas werkt de link via de homepage niet goed. Er zit een fout in de URL (Na+zon%2C+komt+sneeuw) %2C moet weg.

Berry Verboven | 25-02-2016 - 08:52

J H

Werkt inmiddels weer Berry, thnx

J H | 25-02-2016 - 09:00

Gustaaf Leeuwen van

He John , vertrekken morgen naar tanheimertall , kunnen we volgende week nog op wat zon rekenen of wordt het een grijse week met alleen maar sneeuw!

Gustaaf Leeuwen van | 25-02-2016 - 09:09

J H

Zal mijn bericht verder schrijven en wellicht dat jouw vraag dan beantwoord is :)

J H | 25-02-2016 - 09:16

Dennis  Dolomieten

Ja score was is een 8 John! :-))

Dennis Dolomieten | 25-02-2016 - 09:37

J H

haha - nou dat is een mooi cijfer :-))

J H | 25-02-2016 - 10:32

Nadine Achtereekte

Wij gaan vannacht en morgen rijden naar Madesimo, Italie. Hoe verwacht je de omstandigheden op de weg?

Nadine Achtereekte | 25-02-2016 - 09:38

J H

Zie het onderste gedeelte van mijn bericht: in principe goede omstandigheden. Morgenavond en zaterdag wel wat sneeuw/regen aan zuidzijde van de Alpen.

J H | 25-02-2016 - 10:30

Rik Vb

Mijn eerste reactie op sneeuwhoogte. Al jaren fan en lezer en wil graag eerst mijn complimenten maken. Het weer volgen was nog nooit zo leuk! Wil ook graag advies vragen. gaan nog een week

Rik Vb | 25-02-2016 - 10:02

Rik Vb

En hebben nog niets besproken. Waar moeten we heen? Oostenrijk vinden we leuker alleen de sneeuw lijkt me in Frankrijk beter ? Klopt dat wel ?

Rik Vb | 25-02-2016 - 10:03

Skiwi The Fast

Ik zou in Oostenrijk op dit moment alleen de hoger gebieden (Ischgl, Arlberg, Sölden, ...) in overweging nemen, onder de 1500m is het al een matige (slechte) winter geweest, waardoor er in de lager gebieden (Skiwelt, Kitzbühel, Saalbach, ...) geen basis ligt die de zuidföhn en lentezon kan opvangen. Je zal in die gebieden onder 1500m dus heel veel bruine hellingen zien verschijnen de komende week.

Ik zou dus eerder voor Frankrijk opteren of eventueel de zuidkant.

Skiwi The Fast | 25-02-2016 - 10:13

Sneeuwhoogte.nl

Deze dorpen zijn zeer sneeuwzeker in Oostenrijk: Sölden, Obertauern, Ischgl, Obergurgl, Serfaus, St. Anton, Lech.

Sneeuwhoogte.nl | 25-02-2016 - 10:18

Gerrit van Riesen

Vertrekken morgennacht naar Avoriaz, geeft dus goed weer aan om te rijden?

Gerrit van Riesen | 25-02-2016 - 10:35

Frank van Griensven

Hi John, Super om weer dagelijks de berichten in de gaten te houden! Ik heb even een vraagje, we arriveren komende zaterdag in Risoul. Nu vraag ik me af of we hier ook kunnen rekenen op flinke sneeuwval? Ik lees namelijk erg fijne berichten over veel sneeuw in de zuidelijke alpen maar zie dit niet terug in het aantal cm's dat wordt aangegeven. Heb je hier wat meer toelichting op? Alvast bedankt!

Frank van Griensven | 25-02-2016 - 10:55

J H

De stroming wordt zoals ik schreef zuidoostelijk Frank. Dit betekent dat de stau aan de zuidkant en aan de binnenkant van de Alpenhoofdkam plaatsvindt. En met binnenkant bedoel ik dus voor Risoul|Franse Alpen - de Italiaanse kant. Conclusie: Risoul zit vanwege haar ligging niet echt op de plek voor de sneeuwdump.

J H | 25-02-2016 - 11:48

Michel Roelfsema

Volgende week naar Winterberg, zouden eigenlijk niet weg gaan met de voorjaarsvakantie. Maar na een weekend eind januari ook in winterberg kneep ik hem toch wel.

Is leuk maar wel heel fragiel qua kou, het ziet er nu heel goed uit maar dat was eind januari wel anders. Heb toen een hoop regen gehad.

Volgend jaar gewoon weer naar Oostenrijk.

Michel Roelfsema | 25-02-2016 - 12:04

Gijs Winter

John...kan je met een knipoog kijken naar de weersituatie vanaf 5 maart in de Dolomieten? Gisteren nog mooi dagen op de verschillende weersites en zie nu alleen maar sneeuw....

Gijs Winter | 25-02-2016 - 12:07

J H

Hey Gijsbert, het begint in ieder geval met hogedruk invloed, ik denk ook dat daar wel een interessant vervolg op komt in die week, want ik zie een flink meanderende bovenstroming...

J H | 25-02-2016 - 15:36

Erik Van Gelder

4 maart richting Canazei, ziet er erg positief uit. Veel zin in!!

Erik Van Gelder | 25-02-2016 - 12:21

Rebecca B.

Nog 16 dagen voor de grote afreis #gerlos. Ligt vast nog genoeg sneeuw tegen de tijd dat ik daar ben!! #hoopvol #zinin

Rebecca B. | 25-02-2016 - 12:22

John De Vries

Gaat goed komen, heerlijk nog een lang weekend in het hochzillertal met mijn zoon skiën met de pasen. Dus nog 4 weken wachten.

John De Vries | 25-02-2016 - 12:23

Tobias Bijkerk

Update Leogang, weer lekker aan het lunchen bij stockalm, toch wel meer dan 1.5 uur zon gezien vandaag weer mooi meegenomen, condities gewoon prima. Onder 1000meter iets minder voor de niet geoefend skiërs hoor ik net;p @Michael @John denk je dat het koudefront met sneeuw ook over de leoganger steinberger heen komt... ?

Tobias Bijkerk | 25-02-2016 - 12:29

J H

Hey Tobias, ja hoor dat denk ik wel...langzaam maar zeker :)

J H | 25-02-2016 - 15:38

Martin .

Volgende week wordt er dus nog mooi wat verse sneeuw naar de Alpen gebracht. @John Is er iets te zeggen over wat dat hoge druk gebied boven de Azoren gaat doen? Zou mooi zijn als dat eind volgende week meer richting de Alpen trekt: een paar dagen zon als ik vanaf 5 maart in de Alpen zit, zou mooi zijn ;)

Martin . | 25-02-2016 - 12:30

J H

Het ziet er iig wel naar uit dat dat hogedrukgebied aan de wandel gaat richting het Middellandse zeegebied en daarna richting Balkan - Oekraïne
Dus dan hebben we waarschijnlijk enkele dagen waarbij het weer beïnvloed wordt door die relatief hogere luchtdruk

J H | 25-02-2016 - 15:41

Martin .

Ik teken er direct voor! :)

Martin . | 25-02-2016 - 20:29

Bart Broekhuis

Beste John, wat voor een weer verwacht je na zaterdag in Kaprun-zell am see? Hoop op goede sneeuw met zonnige periodes maar dat lijkt het niet echt op?

Bart Broekhuis | 25-02-2016 - 13:16

J H

Van alles wat... zowel sneeuw, als sneeuwbuien, maar ook zonnige perioden, Bart :-))

J H | 25-02-2016 - 15:42

Bertil Blaas

@all,
Is er iemand op de site die de afgelopen tijd ervaring heeft met de grensovergang Bregenz ?
Bij Kufstein en omgeving zijn geregeld grenscontroles, auto per auto met file.
Is dit bij Bregenz ook zo ? Alvast bedankt groeten.

Bertil Blaas | 25-02-2016 - 13:19

Alex Kappl

Ben zelf van 13 februari tot 20 februari in ischgl geweest, en toen zijn wij ook via de grens overgang bergrenz gereden. Zowel de heen als terug reis stond er politie bij de grens, maar dit leverde voor ons zowel heen als terug reis geen vertraging op. Door dat ze op dat moment steekproef gewijs auto's
controleerden.

Alex Kappl | 25-02-2016 - 15:10

Rob van der Kamp

Nieuwe ski's gekocht, winterbanden eronder en nog maar twee weken wachten !

Rob van der Kamp | 25-02-2016 - 13:48

Rob van der Kamp

Meer dan voldoende sneeuw in Belle Plagne:-) en ik kan niet wachten om de 21 haarspeld bochten naar boven te rijden ;-)

Rob van der Kamp | 25-02-2016 - 13:49

Anneke de Groot

Hey Fleur, het begint eentonig te worden. ? update Krimml: het is weer super. De pistes zijn heerlijk, zonnetje schijnt. Geen lange wachtrijen bij de lift.
Dat was gisteren bij Gerlos wel anders. Wel leuk om geweest te zijn, maar druk.

Anneke de Groot | 25-02-2016 - 13:53

Karin Dijkstra

Wat een fijne update!! Thkx, 5 maart richting KONINGSLEITEN

Karin Dijkstra | 25-02-2016 - 15:05

Fleur Kr.

Ha ha, klopt het is elke dag genieten hier. Vanaf 3 uur is het gaan sneeuwen, ook wel weer lekker. Alleen vanaf Konigsleiten terug naar HochKrimml over de brug is wel een dingetje. Morgen mogen we weer.

Fleur Kr. | 25-02-2016 - 16:24

Jacco

Graag update Zell am see. Morgen rijden. Hoe zijn de pistes en wat is de voorspelling?

Jacco | 25-02-2016 - 16:43

Bertil Blaas

@Alexander dank voor je antwoord.
Gr.bertil.

Bertil Blaas | 25-02-2016 - 16:52

Menno Scheurwater

Update Stuben: de hele dag al sneeuw en wolken. Op de berg weer zo'n 10-20 cm vers in het dal 5-15 cm. De condities zijn op dit moment zowel op en off piste super :-)

Menno Scheurwater | 25-02-2016 - 16:56

J H

Weer- en satellietbeeld van 17.00 uur. Toch nog her en der een zonnetje | Tessin en ook in de Alpen van Bergamo (Lombarbije) en lokaal in Tirol.

Foto bij weerbericht reactie 28072

J H | 25-02-2016 - 17:05

Jan andeweg

John, ik heb tot 14.30 zon gehad in Kaltenbach, dat was toch redelijk onverwacht maar zeer welkom natuurlijk ;) Het was namelijk helemaal niet opgegeven, al de hele week niet.

Jan andeweg | 25-02-2016 - 18:31

Marcel Immink

Wij hadden ook zon in Zell en Gerlos. Later mist en sneeuw. Pistes boven in Zell en Gerlos perfect.

Marcel Immink | 26-02-2016 - 00:50

Peter N

Goedenavond sneeuwfanaten nou de auto is gepakt en we vertrekken morgen richting de Alpen eerst avonds nog een overnachting in Duitsland en dan zaterdags op weg naar serfaus fiss Ladis we hebben er weer zin in en de vooruitzichten zijn ook niet slecht dus dat wordt weer genieten .

Peter N | 25-02-2016 - 18:16

J H

Heel veel plezier Peter en een goede reis!

J H | 25-02-2016 - 19:35

robert wilke

Update Gerlosplatte, op dit moment 2 grd onder nul en er is weer 3 a 4 cm sneeuw bijgevallen. de piste kwaliteit op Gerlosplatte en Hoch Krimml is goed tot zeer goed.
Vandaag met kids naar Zell geweest en ik vond de piste kwaliteit in Gerlos minder dan in Zell, kan wezen dat Zell wat meer sneeuw gehad heeft en dat de ligging beter is. Op veel plekken toch wel veel kunstsneeuw in Gerlos. Op terugweg dus ook over het bruggetje gekomen bij Konigsleiten, dit stuk is niet best en hier mag best wat verse sneeuw bij (dump).
Morgen onze laatste dag lekker genieten en ik hoop met nog wat zon. Dan pakken we er nog een bij de Plattealm.

robert wilke | 25-02-2016 - 21:18

Tobias Bijkerk

@John Je hebt gelijk, volle bak sneeuw nu, wel wat harde wind.. Maar goed morgen zon toch?? @All Avond update Leogang: Ook vandaag weer perecte condities. Mijn advies voor diegene volgende week naar dit gebied gaan, Leogang kant is erg goed, En fieberbrunn ook, Zuidhellingen in Saalbach en Hinterglemm hebben wel wat slushy sneeuw nog van de hitte van afgelopen week. Desondanks is het gewoon prima te doen en hoef je je nergens zorgen om te maken. Fijne avond

Tobias Bijkerk | 25-02-2016 - 18:53

Lex Boskers

Goed om te lezen Tobias. Morgenochtend rijden wij richting Fieberbrunn. En verheugen ons erop !!

Lex Boskers | 25-02-2016 - 19:16

J H

@tobias; ja zon is wel de bedoeling morgen

J H | 25-02-2016 - 19:39

Jack E

Nog paar uurtjes en we rijden weer naar Berwang! Weer vet zin in.... Iedereen een goede reis de komende dagen!

Jack E | 25-02-2016 - 20:50

Pebe Hassler

Ook hier staan de tassen klaar voor een weekje Lienz met familie en vrienden. Zondag en maandag sneeuw en daarna hopen op onbewolkt weer.

Pebe Hassler | 25-02-2016 - 21:20

J H

Zoals ik al schreef rij omstandigheden zijn over het algemeen goed morgen in Z-Duitsland - pas aan zuidzijde Alpen af en toe wat lichte neerslag morgen later en op zaterdag

J H | 25-02-2016 - 21:36

Dennis  Dolomieten

Wij hadden weer zon vandaag!

Dennis Dolomieten | 25-02-2016 - 23:59

Jacco

Auto gepakt, zo rond 01.00 vertrekken richting Kaprun . Goede reis allemaal zowel heen als terug. Ik hoop mooie weerfoto's te kunnen posten de aankomende week.

Jacco | 26-02-2016 - 18:30

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord