Zonnig en kouder

Het is inmiddels flink afgekoeld na koufrontpassage. De regenbuien gingen gisteren en afgelopen nacht over in sneeuwbuien die tot in de dalen ging vallen. Met buien is het natuurlijk altijd wat grillig, maar in het algemeen geldt dat er vanaf de Alpen hoofdkam en noordelijk daarvan toch wel zo’n 10-20 cm verse poeder is gevallen. Op dit moment zien we dat de Alpen beïnvloed worden door een tussenhoog en de zon schijnt al goed. Alleen in de Tiroler Alpen en Beierse Alpen komen nog enkele sneeuwbuien en bewolking voor. Tegelijkertijd zien we dat het in de Franse en Walliser Alpen vanmiddag weer gaat sneeuwen op nadering van een golf in het koufront.


In de Tiroler Alpen nog enkele sneeuwbuien
dit was vanochtend vroeg Kals - Grossglockner


..en ook in Heiligenblut nog geen zon

..maar die zon was dichtbij en scheen
op hetzelfde moment vanochtend
al volop in St. Veit | Defereggental


..en ook in Gargellen is
het strablauw
:)

Actuele weersituatie
De ontwikkelingen op de wat lange termijn en dit weekend zijn ontzettend interessant en vooral de zuidzijde krijgt het even flink te verduren. Maar om te snappen wat er gebeurt, beginnen we met de actuele situatie. Het koufront waar we ons achter bevinden, keert dit komende etmaal terug als warmtefront, of eigenlijk als een golf. Het blijft of wordt vandaag overal zonnig met uitstekende condities om te skiën. Alleen zal de golf in het front vandaag een rol spelen in de Franse en Walliser Alpen, waar het bewolkt wordt met sneeuw vanaf 800-1200 meter. Er gaat zo’n 5 tot 15cm verse sneeuw vallen. Vanavond en vannacht breidt deze lichte sneeuwval zich gestaag verder (noord)oostwaarts uit naar Z-Duitsland en het westen van Oostenrijk. De zuidzijde van de Alpen bevinden zich in de luwte en houden het droog.


De weerradar via #Wetteronline
met bewolking en neerslag van 
08.20 uur vanochtend


De prognose voor morgen 25-feb-2016
Een golf in koufront gaat ons
weer bepalen morgen


De gaten in het wolkendek gisteren
kon je goed zien, wanneer je een
front flipover maakte :))

Ontwikkelingen komende dagen
Nu we de actuele weersituatie hebben vertaald naar het weerbeeld voor vandaag en morgen, zal het geen verrassing voor jullie zijn dat het morgen voor een groot deel van de Alpen bewolkt zal worden met sneeuwval. Dit geldt voor de westelijke Alpen, de Tiroler Alpen en deels ook voor de Dolomieten. Er valt nog eens 5 tot lokaal 25 cm sneeuw. In de loop van donderdag naar vrijdag 26 februari trekt de golf in het koufront over en dan zien we ook de neerslagactiviteit er geleidelijk uitgaan. Dit resulteert erin dat er ook vrijdag nog wel sprake zal zijn van wat sneeuw en bewolkte condities. Ik verwacht dat er met een draaiing van de wind op hoogte, uit het zuidoosten in de middag en avond op vrijdag en ook op zaterdag steeds meer sprake zal zijn van stau aan de zuidkant van de Alpen. Daardoor draaien de rollen nu eens om! Sneeuwval aan de binnenkant van de Alpen westkant, de Bergamasker Alpen, Dolomieten en Venetiaanse Alpen! Terwijl juist de noordelijke Alpen en Berner Alpen föhneffecten gaan krijgen op zaterdag!


Het trekt op dit moment al dicht in
de westelijke Alpen
Mooi webcam beeld bij Isère
met blik op de Mont Blanc


Het uitzicht op dit moment in
Wengen | Zwitserland
Foto: Rolf Wengen

Flinke sneeuwval voor komend weekend
Nu komen we tot mijn 'gewaagde' cliffhanger bovenin het bericht. ;) Die zuidoostelijke stroming heeft echter hoogstwaarschijnlijk alle ingrediënten om precies datgene  te doen; een sneeuwdump voor de zuidelijke Alpen. We zien zo ontzettend veel mooie dingen; zoals markante luchtsoort verschillen, waarbij de koudere lucht uitzakt naar het zuiden over Frankrijk, de ontwikkeling (mede daardoor) van een diepe depressie zaterdag boven de Pyreneën, warme en vochtige lucht die vanaf de Middellandse zee op transport wordt gezet naar Italië! Om te smullen. De stau die ik zonet al even noemde, die daarbij erg sterk wordt aan de zuidzijde. Kortom: veel meteorologische zaken, waar we mee te maken hebben. Ik laat gewoon even de cumulatieve sneeuwval zien en dan zegt dat beeld genoeg. Dan gaan we morgen in het weerbericht die ontwikkelingen voor dit komende weekend en begin volgende week wat verder benoemen en uitdiepen.


Onze 5-daagse cumulatieve sneeuwkaart
windt er geen doekjes om
lokaal aan zuidzijde: 100-150cm!


De depressie en winterweer in beeld
kaartje voor komende maandag
via #Wetteronline

Een gezellige woensdag gewenst en graag tot morgen!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

John Havinga

Weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Wim V

Ziet er goed uit. Ben weer aan het aftellen tot 9 mrt. Lekker paar dage Kaltenbach voor de boeg.

Wim V | 24-02-2016 - 09:12

Rob

Zaterdag kom ik aan in val di sole, aan de zuidkant, dat wordt een week beginnen met heel veel vers poeder! Het lijkt me deze week ook ideaal om te reizen op vrijdag/zaterdag.

Rob | 24-02-2016 - 09:21

J H

Prijzenpakker Rob :-))

J H | 24-02-2016 - 11:53

Rob

En gewoon veel mazzel, de afgelopen jaren ligt daar telkens meer sneeuw dan veel gebieden in oostenrijk, ik had er op gerekend dat ik dit jaar eens minder geluk had, nu komt het toch nog goed!

Rob | 24-02-2016 - 12:33

Henrik Mulder

Wij gaan voor het eerst naar Madonna aanstaande zaterdag, lijken dan ook de hoofdprijs te pakken: 140cm sneeuw voor as weekend:-)

Henrik Mulder | 24-02-2016 - 12:50

Sneeuw Koning

5 maart richting Oostenrijk, Katschberg! @john Enig idee of er daar komende week nog kans is op een extra pak sneeuw?

Sneeuw Koning | 24-02-2016 - 09:51

Edward Achtereekte

Morgen nacht vertrekken richting madesimo ben benieuwd of we de sneeuwkettingen nodig zullen hebben

Edward Achtereekte | 24-02-2016 - 10:09

Sneeuw Koning

En dan bedoel ik voornamelijk de dump die komend weekend op het programma staat.

Sneeuw Koning | 24-02-2016 - 10:11

J H

Katschberg zit aardig goed Michiel; al krijgen ze niet alles, toch wel een halve meter denk ik

J H | 24-02-2016 - 11:52

Jan andeweg

Toppie hier! Vannacht 15cm bijgevallen nieuwe sneeuw tot 900meter. Lekker fris maar die gele bol maakt er een mooie dag van! Gr uit Kaltenbach

Jan andeweg | 24-02-2016 - 10:11

Mieke Mulder-Engel

Hoe zijn de condities om te rijden? Wij vertrekken vrijdagavond naar de Dolomieten. We verheugen ons op al dat witte goud.

Mieke Mulder-Engel | 24-02-2016 - 10:37

Hennie Visser

Begin Maart naar Achenkirch weten jullie of daar ook nog wat sneeuw valt?

Hennie Visser | 24-02-2016 - 11:09

D.  Boulanger

Tandenknarsen hier. Vrijdag vertrek richting Hochkonig Ski Amade en Leogang. Hoop in ieder geval dat de pistes een beetje een opfrisbeurt krijgen. Ook wel lekker voor het sfeertje om in een wit dorp aan te komen. Het ziet ernaar uit dat het Salzburgerland een beetje aan het kortste eind trekt wat betreft sneeuwhoeveelheid voor de aankomende dagen. Of heb ik dat mis? Jammer, maar helaas.

D. Boulanger | 24-02-2016 - 11:15

robert wilke

Update Gerlosplatte, gisterenavond en vannacht paar cm verse sneeuw gehad, het is een stuk kouder geworden en de zon komt er steeds meer doorheen. Wordt weer een topdag.

robert wilke | 24-02-2016 - 11:19

Rodney H.

Begint nu echt spannend te worden voor komende week. Zit met name zaterdag wel behoorlijk wat wind bij klopt dat John?

Rodney H. | 24-02-2016 - 11:22

J H

Zaterdag overdag valt het volgens mij nog wel mee, meer wind in de avond en nacht naar zondag. Dan Z/7 Bft/30 knopen/60 km.u

J H | 24-02-2016 - 12:57

Rodney H.

Ok dat is mooi, heel erg bedankt voor je reactie!

Rodney H. | 24-02-2016 - 16:38

Steve DM

John en de andere weermannen. Mijn verslaving kent weer zijn hoogtedagen: dagelijks moet ik hier komen kijken of ik krijg afkickverschijnselen ? Maar toch had ik een vraag: wij vertrekken zaterdag 5 maart richting ValTho maar wanneer kan ik eigenlijk zeker zijn van de voorspellingen? Met andere woorden, wanneer kan ik bijna zeker zijn van de correcte weergegevens voor die week? De verleiding is groot om ook andere sites te checken voor de lange termijn voorspellingen maar de nauwkeurigheid hiervan...
Alvast bedankt voor jullie info en keep up the good work! Ik blijf voorlopig nog verslaafd ?

Steve DM | 24-02-2016 - 11:53

J H

Hey steve; volgens mij is dat wel een gezonde verslaving hoor :-)) Het kijken naar de gegevens en kaarten heeft vooral zin op de korte termijn van ± 5-7 dagen. Alles wat die termijn overschrijdt is...wishful thinking zullen we maar zeggen!

J H | 24-02-2016 - 12:00

Steve DM

Thanks John

Steve DM | 24-02-2016 - 12:30

Daan Busscher

Goedemorgen John,
Ik vertrek vrijdag richting Ellmau, en de 5- daagse verwachting voorspelt niet heel veel sneeuw.. Klopt het dat Skiwelt er net buiten valt? Of vallen hier ook nog wat centimetertjes bij
Groetjes Daan

Daan Busscher | 24-02-2016 - 12:00

J H

Hey Daan, dat klopt: Ellmau krijgt de komende dagen niet heel veel sneeuw...maar; daar hebben ze genoeg sneeuw en als je in het menu hierboven Ellmau aanklikt onder het kopje webcams, kun je zien hoevelen zich vermaken - as we speak :-))

J H | 24-02-2016 - 12:04

Oscar Lensen

Niet al te veel sneeuw, wel wat meer zon dan hoop ik John ;-)

Oscar Lensen | 24-02-2016 - 13:46

Martijn Sonnenberg

Strakke pistes en heerlijke sneeuw in lech vandaag. Nu tijdens de pauze wordt de dalafdaling wel wat zachter

Martijn Sonnenberg | 24-02-2016 - 13:05

Eric Kromhout

Vandaag weer is naar de gletsjer van kaprun gegaan.... wat een topweer maar dat mag wel na de wat mindere omstandigheden....maar heerlijke verse sneeuw. Nu hopen dat de lagere gebieden ook eindelijk is wat sneeuw krijgen of bv oostelijk van innsbruck.

Eric Kromhout | 24-02-2016 - 13:13

Brett Out

Beste John,
Gaat er nog sneeuw vallen in winterberg de komende dagen?

Brett Out | 24-02-2016 - 13:31

J H

Volgens mij is er al weer sneeuw gevallen Brett ;-)

J H | 24-02-2016 - 18:37

Tobias Bijkerk

Perfecte condities in leogang !! Lekker door de nieuwe sneeuw en pistes skiën. Net lekker gegeten bij de stockalm. Tot rond de 1000meter goede sneeuw daaronder beetje slush, maar mag de pret niet drukken... En natuurlijk volop Kaiser wetter nu

Tobias Bijkerk | 24-02-2016 - 13:49

Gerwin Schalk

Tobias, bedankt voor je update! Ligt er in het dal ook nog wel een beetje sneeuw? Wij zitten vanaf zaterdag in Hutten, onderaan de Huttenabfahrt. De kids willen nog wel sleetje rijden!

Gerwin Schalk | 24-02-2016 - 15:31

J H

We zijn niet jaloers hoor Tobias ;-P

J H | 24-02-2016 - 18:38

Rebecca B.

17 dagen!! 17 dagen!!

Rebecca B. | 24-02-2016 - 14:00

Edward Achtereekte

enig idee hoe het onderweg gaat verlopen naar madesimo? we vertrekken de nacht van donderdag op vrijdag rond 2 uur

groeten Edward

Edward Achtereekte | 24-02-2016 - 15:15

Pebe Hassler

Hoi John,

Net als vele anderen volg ik sinds december jullie weersvoorspellingen. Komende vrijdag vertrek ik naar Lienz, een gebied dat voor vele Oostenrijkgangers als onbekend wordt gezien en qua ligging/weer ook niet echt ergens bijhoort. Voor zover ik het nu kan volgen kunnen we op zondag en maandag de nodige sneeuw verwachten. Kun je iets zeggen over de te verwachten wind en of skien op die dagen uberhaupt mogelijk gaat worden ?

Pebe Hassler | 24-02-2016 - 15:19

J H

Hey Pebe, dat klopt inderdaad op zondag en maandag zal daar ook wel wat gaan vallen. Tot die tijd niet heel erg veel. Lienz ligt in Oost-Tirol en zit dus beetje tussen de Dolomieten en Hohe Tauern in.
Op zowel zondag als maandag sneeuwval vanaf zo'n 1000-1200 meter. Op zondag een stevige wind; ZO/7-8 Bft.

J H | 24-02-2016 - 18:56

marcos schonel

maar 1 tot 7 cm sneeuw hier in brixen,..keiharde ijspistes. Fieberbrunn verbinding Saalbach Hinterglem was zo veel ijs dat ik denk dat je er op had kunnen schaatsen. Serieus nog nooit zo'n ijzige bedoeling meegemaakt. Gelukkig kwam de zon door en werden de pistes in de zon wat zachter. Hoeveelheid gevallen sneeuw viel enorm tegen en onder 1500m is er eigenlijk geen sneeuw gevallen. Dal wordt groener en groener. Is echt een behoorlijk pak sneeuw nodig om de pistes weer wat beter te krijgen. Als het niet sneeuwt moet je echt hopen op zonnig weer met temperaturen boven nul.

Morgen laatste dag. Qua zicht (geen enkele keer mist of slecht zicht), hoeveelheid zon en wind hebben we niet te klagen gehad. Qua sneeuw en piste condities (en zeker off piste) was het huilen met het petje op :) Als off piste skier ga ik volgend jaar toch maar weer de hoogte opzoeken.

marcos schonel | 24-02-2016 - 16:27

Leo van Rijn

Een update uit Muhlbach, pistes zijn hier ronduit ijzig na 2 dagen flink boven nul is het vandaag weer ondernul en is er nauwelijks verse sneeuw gevallen. Dit maakt de pistes gevaarlijke ijs vlaktes. Daarom ook erg rustig op de hellingen. Hopelijk gaat er snel wat sneeuw vallen want dat is echt nodig.

Leo van Rijn | 24-02-2016 - 17:01

Jacco

Hopen dat Kaprun/ Zell am see, ook nog wat meepakt. A.s zondag Daan we los

Jacco | 24-02-2016 - 17:47

Tobias Bijkerk

Hee Gerwin, wij zitten ook in Hutten, centimetertje of 15 nog in het dal, aan de zuidzijde wel veel bruine plekken, maar daar moeten we gewoon doorheen kijken

Tobias Bijkerk | 24-02-2016 - 17:49

Gerwin Schalk

Thanx Tobias! Hopen dat er snel nog wat bij valt!

Gerwin Schalk | 24-02-2016 - 18:38

Peter Huygens

Aangekomen vandaag in alta badia. Was prachtig weer. Ook in Oostenrijk en op Brennerpas. Vanuit het zuiden kwam Tegen de avond kwam hoge bewolking opzetten, goed te zien. Morgen en de dagen daarna waarschijnlijk heel ander weer .

Peter Huygens | 24-02-2016 - 18:06

Dennis  Dolomieten

Mooie sneeuwdump voor het weekend in Selva. Is nodig ook. Zuidhellingen ligt al geen sneew meer. Pistes zijn boven top. Beneden wat ijzig. Wat een heerlijke dag vandaag zeg! Zon overgoten bij lichte vorst.

Dennis Dolomieten | 24-02-2016 - 18:44

J H

Hey Dennis, jij zit daar in Selva toch al meer dan een week bijna of niet? Leuk hoor :))

J H | 24-02-2016 - 19:10

Dennis  Dolomieten

Klopt John, we blijven hier t/m Zaterdag! Het is erg mooi hier. Ik kan nu mooi alle weerberichten vergelijken en kijken welke er vaak het dichtse bij zitten.

Dennis Dolomieten | 24-02-2016 - 21:59

J H

haha - en hoe is mijn 'score' ? :)

J H | 24-02-2016 - 23:46

Oscar Lensen

Hoi john..lees nogal wat tegenstrijdige berichten over Skiwelt. Er zou genoeg sneeuw liggen maar ik zie toch veel groen op de cams. Voor de komende dagen weinig sneeuw in het vooruitzicht en onverwacht toch aardig wat zon. Gaat volgende week vergelijkbaar zijn of nog niet echt duidelijk aan te geven?

Oscar Lensen | 24-02-2016 - 19:26

Nadine Achtereekte

Hoi John wij gaan vrijdag rijden naar Madesimo hoe zijn de omstandigheden op de weg?

Nadine Achtereekte | 24-02-2016 - 19:34

Marcel Immink

Vandaag een topdag in Mayrhofen. Na een dag Kaltenbach en een dag Hochfügen weer een ander gebied bezocht. Pracht sneeuw vandaag.

Marcel Immink | 24-02-2016 - 21:07

Fleur Kr.

HochKrimml. Kan het in 1 woord beschrijven vandaag. Het was SUPER. Wintersport ik hou ervan :)

Fleur Kr. | 24-02-2016 - 21:10

Timo Schoon

Kijk zo mag ik het horen! Ik kan niet wachten! Fleur, bedankt voor je update, dat slaapt nog beter!

Timo Schoon | 24-02-2016 - 23:32

Dennis  Dolomieten

Afgelopen nacht stond er weer een sneeuwkannon aan. Voor de skischool. Rv nu 44% bij -3.9gr

Dennis Dolomieten | 24-02-2016 - 22:05

M K

Week serfaus (wk 11) en afsluiting Ischgl nog in het verschiet...
Lekker hoor.

M K | 24-02-2016 - 23:12

Dennis  Dolomieten

Ha ha , ik geef je een 8 :-)
De moeite van het voorspellen zit hem in de locale verschillen aan de zuidkant dan nu. Als er een sneeuwdump in Selva word voorspelt blijft er meestal een cm of 30 van over in de werkelijkheid.

Dennis Dolomieten | 25-02-2016 - 08:15

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord