Veranderingen op komst

Weersituatie algemeen
Hoog "Otto" ligt quasi stationair boven de Oekraïne maar neemt iets in kracht af (1025hPa). Het hoog bepaalt nog steeds het weer in de Alpen, met een naar zuidwest gedraaide hoogtestroming wordt in de hogere luchtlagen onverminderd zeer zachte en droge lucht aangevoerd. Onderin de atmosfeer kan zich koudere en ook vochtigere lucht merkbaar maken in de vorm van mist en Hochnebel

Waarschuwingen: Geen (afgezien gevaar voor zonnebrand)

Weerpraatje
Je hebt soms van die dagen dat het niet meevalt om een Alpenweerbericht te schrijven. Niet dat het nu allemaal zo complex is maar meer vanwege het oersaaie karakter van het huidige weerbeeld. Klagen doen we natuurlijk niet met dit prachtige weer maar de meeste winterliefhebbers en wintersporters willen nu toch wel eens wat anders zien. En zoals ik gisteren al mede deelde gloort er hoop aan de horizon met goede kansen dat we gaan overschakelen op een "ander" weertype. Daarover zo meteen meer !


De Alpen gezien vanuit de ruimte gistermiddag. Let ook op de lichte "Retour d'est "efecten
vanuit de Italiaanse Povlakte tegen de zuidkant van de oostelijke Italiaanse Alpen

Gisteren dus weer "van het zelfde laken een pak". Opvallend ook hoe stabiel de opbouw van de atmosfeer onder de vleugels van het hoog is. Zowel de dag en nacht temperaturen zijn bijna gelijk en ook de Mist en Hochnebel is een dagelijks terugkerend fenomeen. Het warmst werd het gisteren in het Zwitserse Vercorin (1302m in Wallis) alwaar het kwik opliep tot 14.6°C, in Oostenrijk was de eer weer weggelegd voor Warth (1475m, in de Vorarlberg) met 11.2°C. Vannacht dan onder een heldere hemel weer de bekende afkoeling met op uitgebreide schaal lichte en hier en daar matige en ook weer strenge vorst. De Funtensee in Beieren kwam vannacht niet verder dan -12.7°C en het koudste plekje was nu weggelegd voor  de Glattalp (1858m) alwaar het kwik in het dal tot bijna -14°C daalde.

Hogerop dus ook nog steeds de hoogste temperaturen als teken voor de inversie. Zo meldt de Zwitserse Konkordiahüte SAC (2850m) op dit moment een temperatuur van 1.5 °C en ook elders zien we de vorstgrens ergens in de buurt van de 3000 meter liggen. De luchtvochtigheid ligt in de bergen veelal onder de 30% en ook de  dauwpunten van -10 tot -18°C verraden de aanwezigheid van gortdroge lucht.


Winterse Col du Galibier (2642m) in de Franse Alpen

Maandag wat sneeuw zuidkant
Vandaag dus een herhaling van zetten, weinig meer aan toe te voegen. Morgen en maandag dan toch een ietse pietse verandering. Vandaag zien we dat vanuit de Atlantische hoogtetrog een laag afsnoerd (hoogtelaagje). Dit laag trekt de komende dagen via de Balearen naar Corsica -Sardinië alwaar het maandagmiddag wordt verwacht. Onder invloed van dit laag krijgen kan er zondig wat bewolking overtrekken. Op maandag dan vooral aan de zuidkant bewolking waaruit lokaal wat (lichte) neerslag kan gaan vallen. De zuidkant van de Oostenrijkse Alpen zal daar maandag de meeste last van ondervinden en boven de 1500 a 1800 kan wat sneeuw gaan vallen. De neerslag hoeveelheden zullen niet groot zijn maar lokaal misschien genoeg voor 10 tot 20cm. Koploper volgens het door ons gebruikte  WRF model is St. Leonhard met iets meer dan 30cm Neuschnee. Ik betwijfel of dit gehaald gaat worden, meer reëel lijken mij de 10 tot 20 cm zoals bijvoorbeeld voor Sankt Jakob en Dobratsch berekend worden.

Nadat de hoogtestoring dinsdag naar de oostelijke Middellandse Zee wegtrekt probeert het Russische hoog nogmaals zijn invloed naar het westen en over de Alpen uit te breiden. In eerste instantie lukt dit ook. Het lijkt echter een laatste wanhoopspoging en naar het weekend toe moet het systeem dan uiteindelijk toch zwichten voor de toenemende druk van Atlantische Depressies met de daarbij behorende storingen. Vanaf woensdag gaat "operatie sloop Russisch hoog" van start en moeten we periodiek al rekening houden met meer bewolking en wat neerslag. Het grotere werk staat voor het weekend gepland wanneer het hoog definitief naar het oosten zal worden verbannen !


ECMWF volgend weekend, onbestendig (sneeuw) en vooral ook kouder

Kouder met sneeuw
Omdat ook vandaag de weermodellen met deze oplossing(en) komen (nog wel verschillen in timing, koers) ben ik optimistisch gestemd dat we vanaf het volgende weekend een overgang gaan krijgen naar een totaal ander weertype. Het wordt kouder en storingen zullen periodiek neerslag gaan opleveren waarbij de sneeuwvalgrens zal dalen tot circa 1000 meter. In eerste instantie zal de meeste neerslag aan de zuidkant gaan vallen. Zondag dan ook elders meer neerslag  (zwaartepunt dan vermoedelijk de Oostenrijkse Alpen). Afijn, even niet teveel op de details vooruitlopen (bewaren we lekker voor de komende dagen) en met z'n allen hopen dat de modellen gelijk gaan krijgen (good hope). Morgen meer Alpenweer en hopelijk consistentie bij de modellen.
Stay- tuned,een fijne zaterdag en ciao

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Schrijf als eerste een reactie op dit weerbericht.

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord