Vandaag zonnig bergweer

Wat kan het toch mooi zijn, zo’n verse laag poeder van 20-30 cm en plaatselijk in Oostenrijk wel 40-50 cm. Het is gisteren de hele dag doorgegaan. En wat wil je dan nog meer, want dit is toch immers waarvoor je op skivakantie gaat. Een strakblauwe lucht met flinke zonnige perioden hoor ik u hardop denken :) Al die ingrediënten zijn vandaag aanwezig, want het wordt een geweldige dag met veel zon.


Van zon en sneeuw was gisteren
in Serfaus al sprake

Heerlijk die verse laag poeder!
Hier in Wagrain - Salzburg

Vanuit Corvara ontvingen we deze
erg mooie foto van de ijswand!

De sneeuwmotor bleef maar doordraaien gisteren en dat vooral dus in Oostenrijk. Als die één keer draait, blijft het vaak aan de lopende band doorgaan. En dan heb je misschien op een gegeven moment een fase waarin de sneeuwval teveel van het goede is. Het is natuurlijk prettig dat er ’s nachts een laagje sneeuw valt en overdag een mooie zon schijnt. Als wij dat nou eens voor jullie konden regelen hé…maar zo zit de natuur niet in elkaar :)


Mooi uitzicht hier bij St. Margarethen
im Lungau - Katschberg

In Fiss is het op dit moment
al strakblauw - belooft een
mooie dag te worden!

Actuele weersituatie
De Alpen bevinden zich in een westcirculatie onder invloed van een klein hogedrukgebied boven Frankrijk. Dit hogedrukgebied trekt vandaag over de Alpen en lost geleidelijk op. Verder zien we het koufront vanaf Zweden richting Griekenland liggen, met enkele depressies boven Scandinavië, Polen, en ook boven Griekenland. Dit koufront is in feite verbonden met een lange trein van frontale storingen, die zich vanaf Italië helemaal uitstrekt naar de Atlantische oceaan ten zuidwesten van Groenland.


De actuele weerkaart van do-11-feb-2016
met daarop het langgerekte koufront
bron: #DWD

Vanavond trekt een golf in dit langgerekte front onder de Alpen door via Italië, wat bovendien gepaard gaat met een depressie. Het geeft vanavond en vannacht en ook morgen sneeuw in de westelijke Alpen. In Oostenrijk blijft het meest droog morgen met ook wel wat zon. De Franse Alpen krijgen zo’n 20-40 cm sneeuw en daarbij ligt de sneeuwvalgrens op zo’n 500-1000 meter. Terwijl de golf en het laagje over Italië koersen, krijgt Zwitserland met het neerslaggebied te maken en morgen avond gaat het aan de zuidzijde van de Alpen ook sneeuwen.


De prognose voor vrij 12-feb-2016
bron: #DWD

Zoals we gisteren ook hebben besproken, krijgen we zaterdag en zondag te maken met de passage van de grote broer. Dit is een flinke golf in hetzelfde front, terwijl dat is doorontwikkeld tot een omvangrijk frontaal systeem met een sterk uitgediepte depressie. In de laatste berekeningen van het Europese model, koerst deze (storm)depressie via het Engelse kanaal over Nederland en komt het maandag in de vroege ochtend te liggen boven N-Duitsland.


De prognose voor zat 13-feb-2016
de grote broer: stormdepressie bron: #DWD

Sneeuw en temperatuur
Nu jullie een goed begrip hebben van wat er de komende dagen in grote lijnen staat te gebeuren, is het makkelijk om de sneeuwverwachting inzichtelijk te krijgen. We bevinden ons nu aan de achterzijde van het koufront in de koudere lucht. De temperaturen die we nu in de bergen hebben zijn uitstekend. De sneeuw die er valt smelt niet (snel) weg, zoals we eerder deze maand wel hadden. De grote broer zorgt er echter wel voor dat de temperaturen gaan oplopen en de sneeuw gaat vallen op een hoogte tussen 700 en 1500 meter.


De cumulatieve neerslag t/m dit weekend
bron: ECMWF via #Wetteronline

In mijn verhaal over de sneeuw heb ik al laten doorschemeren dat de westelijke Alpen op de eerste rij zitten. Dit geldt niet alleen voor vrijdag, maar ook voor de zaterdag. Als uiteindelijk zondag/maandag de depressie boven Duitsland komt te liggen, zal er aan de zuidzijde van de Alpen en ook in Oostenrijk sneeuw gaan vallen. Toch is in die setting, niet veel nieuwe sneeuw bestemd voor Oostenrijk, omdat de meeste neerslag door stau aan de zuidzijde gaat vallen. Steiermarken en Karinthië kunnen nog rekenen op zo’n 15-20 cm sneeuw vanaf 900-1500 meter, elders is dat niet meer dan enkele cm’s. Misschien ook niet erg, want de vorstgrens gaat daar tijdelijk oplopen naar zo’n 1500-1800 meter.


Zelfde kaart: cumulatieve neerslag
maar dan voor de oostelijke Alpen
t/m dit weekend

Lange termijn
Gisteren had ik beloofd nog even een tip van de sluier op de lichten voor de ontwikkeling, die we toen ook zagen: de flinke luchtdrukstijging boven West-Europa. Dit is een erg mooie ontwikkeling en wel om twee dingen. Ten eerste zorgt dit voor een aanwakkerende strijd en botsing van luchtsoorten, en daardoor een intensivering in neerslag begin volgende week. Ten tweede zorgt het voor een koudere tendens richting de tweede helft en het einde van de komende week.


De prognose voor komende di 16-feb-2016
ontwikkeling "Genualaag"
bron; ECMWF via #meteocentre

De toenemende strijd, gaat namelijk begin volgende week gepaard met de ontwikkeling van een depressie boven Italië: een Genualaag. De koudere lucht komt in botsing met relatief warm zeewater van de Middellandse zee en samen met de koudere bovenlucht ontwikkelt zich een flinke depressie. De zuidkant en de zuidoostelijke Alpen kunnen hierdoor te maken krijgen met een sneeuwrijke neerslagsituatie!


De neerslagkaart voor dinsdag
geeft dat ook keurig aan
bron: ECMWF / Wetteronline


De tendens van de temperaturen
de komende 15-16 dagen
bron: GFS via #Meteociel.fr

Het hogedrukgebied dat vervolgens positie lijkt te willen gaan nemen boven Scandinavië, zorgt ervoor dat het vooral in Duitsland en Nederland kouder gaat worden. Overigens wordt het in de Alpen ook iets kouder, na de tijdelijk oplevende temperaturen van zondag en maandag. In het plaatje hierboven zien jullie de temperaturen voor de komende 15/16 dagen. Deze temperaturen gaan klimmen, om volgende week weer wat terug te zakken onder nul.

Er gaat nog een hoop gebeuren de komende tijd. Fijne dag en morgen voorziet Michael jullie van een vers sneeuwbericht!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

John Havinga

Weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Mike

Eerste!

Mike | 11-02-2016 - 08:32

Auke  Hek

Van harte gefeliciteerd...

Auke Hek | 11-02-2016 - 08:35

Dennis  Dolomieten

Nee hoor ik was eerder. Kijk maar bij verhaal van gister. Haha

Dennis Dolomieten | 11-02-2016 - 09:41

Mike

Hahahaha. Nice one

Mike | 11-02-2016 - 09:49

Niels Preesman

Wat vind jij eigenlijk het beste skigebied, John? Of heb je niet 1 specifiek gebied?

Niels Preesman | 11-02-2016 - 08:39

J H

Hey Niels, ik heb niet 1 specifiek gebied als favoriet. Eigenlijk zijn er ook teveel mooie plekken, om daaruit 1 te moeten kiezen :)) maar ik koester toch wel mooie herinneringen aan Val Thorens en dan ook omdat ik daar het skiën heb geleerd

J H | 11-02-2016 - 10:31

Niels Preesman

Bedankt voor je antwoord!

Niels Preesman | 11-02-2016 - 10:35

Maurice

Dit leveren mooie plaatjes op.

Vannacht in de auto voor een kort weekend (4 dagen) zillertal.
Ik zal ook weer wat foto's schieten

Maurice | 11-02-2016 - 08:42

marcos schonel

vind het een aardig lang weekend :)

marcos schonel | 11-02-2016 - 09:12

Tom de Bruijn

kan iemand mij vertellen wat de snelste route is vanuit utrecht naar gressoney-la-trinite (monte rosa)? dank!

Tom de Bruijn | 11-02-2016 - 09:25

nathan deryckere

komt er misschien nog eens sneeuw in belgie en nederland

nathan deryckere | 11-02-2016 - 09:35

Rik  Brouwer

Welke hoeveelheden verwacht je bij het intensiveren van de sneeuw op maandag en dinsdag, die jij ook in het artikel noemt?

Rik Brouwer | 11-02-2016 - 10:09

J H

Dat is moeilijk om al helemaal dicht te spijkeren met een getal; laat ik het zo zeggen: records aan de zuidzijde werden vaak door dit soort Genua-achtige depressies gegenereerd ;))

J H | 11-02-2016 - 13:09

Rik  Brouwer

Haha oke dan profiteer ik vanuit flachau er vast ook van

Rik Brouwer | 11-02-2016 - 16:17

Jack E

Goede vooruitZichten dus... heerlijk

Jack E | 11-02-2016 - 10:11

Jan andeweg

John, zeg nou alsjeblieft dat het vanaf eind volgende week super wordt. Ik heb er alle vertrouwen in. Het is daar nu gewoon weer tijd voor, na al die neerslag.. Maak ons blij!! ;)

Jan andeweg | 11-02-2016 - 10:13

J H

Hoi Jan; volgens mij is het vandaag super en met dat wat er nog allemaal staat te gebeuren, lijkt het me ook super te worden eind volgende week: want zoals jij vast weet is er eigenlijk nog een derde ding wat een hogedrukgebied meestal ook brengt... :))

J H | 11-02-2016 - 10:34

Jan andeweg

Ehh geluk? Bedankt voor je reactie!

Jan andeweg | 11-02-2016 - 13:04

J H

opklarend weer - dus zonnige condities; Jan

J H | 11-02-2016 - 13:11

Daniel Heijne

Goedemorgen John, over die tendens in tweede helft volgende week gesproken, verwacht je (eindelijk) overgang naar wat zonniger weer?

Daniel Heijne | 11-02-2016 - 10:33

J H

Denk wel dat het hoog die invloed ook zal hebben, of dat helemaal soepel gaat verlopen is afhankelijk van de stroming die er uit de bus komt rollen en of het hoog krachtig genoeg zal zijn, maar enig positief effect verwacht ik wel Daniel.

J H | 11-02-2016 - 10:42

Gerwin Schalk

Op andere websites wordt gesproken over een Noordstau voor volgende week maandag / dinsdag. Volgens mij lees ik daarover niet wat in jou voruitzicht? Niet van toepassing volgens jou, of niet noemenswaardig?

Gerwin Schalk | 11-02-2016 - 10:38

Gast

Nordstau is er ook ma/di en dat effect speelt ook zeker een rol. Ik denk echter dat in tegenstelling tot wat met bij Nordstau voor ogen heeft, niet verklaren kan, dat er zo veel neerslag aan de zuidzijde gaat vallen. Dat is namelijk wat er aan de hand is: het Genualaag. En uiteraard heb je bij een Genualaag stau aan de noordkant.

Gast-27351 | 11-02-2016 - 10:44

Jeroen B

Hey John, dit weekend(zaterdag) vertrekken we naar oostenrijk Tirol. Kan je iets vertellen over de weersomstandigheden onderweg? Vertrek staat gepland tussen 02.00-04.00. Of is het misschien verstandiger om vrijdag overdag te gaan rijden en dan een overnachting te pakken onder Munchen?

Jeroen B | 11-02-2016 - 11:00

J H

Op basis van het weer, zou ik liever vrijdag en zaterdag reizen, in plaats van zaterdag te vertrekken en dan in de late avond of zondag te arriveren.

J H | 11-02-2016 - 13:46

Sjors

Hoi John, kun je een keer wat zeggen over Andorra ? Lees hier en daar behoorlijk wat regen tot grote hoogte.
Dank je.

Sjors | 11-02-2016 - 11:14

Dennis  Dolomieten

Er word nu 1.5 meter sneeuw verwacht voor Val Gardena . Dat zou mooi zijn !

Dennis Dolomieten | 11-02-2016 - 11:21

Leen Zwart

dan kunnen we tot en met april uit de voeten Dennis...

Leen Zwart | 11-02-2016 - 13:25

Niels Preesman

Zou inderdaad heel mooi zijn

Niels Preesman | 11-02-2016 - 13:36

Dennis  Dolomieten

Ja dan gaan we in April gewoon nog een keer!

Dennis Dolomieten | 11-02-2016 - 16:37

Ad van der Wijst

Hee Dennis. Er ligt nu al meer dan voldoende sneeuw. De pistes zijn uitstekend dus dat komt wel goed volgende week.

Ad van der Wijst | 11-02-2016 - 19:14

Dennis  Dolomieten

Mee eens hoor Ad, daarna mag de zon gaan schijnen:-)

Dennis Dolomieten | 11-02-2016 - 20:40

Edward Achtereekte

Hopelijk ligt er in de week laatste week van februari en eerste week van maart genoeg sneeuw in madesimo!

Edward Achtereekte | 11-02-2016 - 11:30

Harry Verduin

Super dag aan de sella ronda!

Harry Verduin | 11-02-2016 - 12:06

Dennis  Dolomieten

Lekker Harry!

Dennis Dolomieten | 11-02-2016 - 12:27

sonja verlaat

Waar ligt Kappl/ Ischgl? noord, zuid, west?
Wij zitten daar 20 feb t/m 27 feb.
Is nog wel ver weg.
maar kan je iets meer zeggen over de Zon, ik ben de enige die niet ga skiën, vandaar.
Ik hoor het graag.

sonja verlaat | 11-02-2016 - 12:06

Erik T

nl.m.wikipedia.org/wiki/Zon. ?

Erik T | 11-02-2016 - 12:35

Erik T

Inneralpine gebied (beetje NoordAlpen) ischgl zelf ligt in een relatief steil dal, dus als je van ochtend tot avond wil genieten van de zon.. Met de liften naar boven.

Erik T | 11-02-2016 - 12:40

J H

Zie dat mijn secondanten al keurig hebben beantwoord :))

J H | 11-02-2016 - 13:44

Anita vZ

In Kappl bij het middelstation de hele dag in de zon. Heerlijk daar

Anita vZ | 11-02-2016 - 18:11

Martijn Sonnenberg

Mooi weerbericht John!
De 'voorspelde' cm in jullie dmo vallen me met de geschetste kaartjes wat tegen, waarbij ik mijn focus vooral op voorarlberg heb omdat ik daar zelf heen trek. Een echte nordstau zie ik er bijv niet in terug, terwijl het emsemble wat je laat zien 2-3 dagen van gestage neerslag toon. Heb je daar nog gedachten over?
En als je naar de lange termijn kijkt, hoe is je verwachting voor het reisweekend van volgend weekend? durf je daar al wat te voorspellen of zijn de kaarten nog te wisselvallig?

Martijn Sonnenberg | 11-02-2016 - 12:39

J H

Hey Martijn, ja... over de relatie tussen de DMO en de kaarten zijn al hele boeken geschreven, dus dat is neem ik aan bekend. Ik denk dat Vorarlberg de komende 2-4 dagen misschien niet zo heel veel krijgt. Maar er is daarentegen al wel veel gevallen aan de noordzijde incl. Vorarlberg en op de wat lange termijn na 4 dagen vanaf nu, komt er ook wel weer nieuwe sneeuw.

J H | 11-02-2016 - 13:49

Martijn Sonnenberg

@sonja verlaat: je dorp invoeren als favo bestemming en je kunt op de desktop een vlaggetje zien op het onderste kaartje in het weerbericht. Daar kun je tevens de verschillende regio's 'highlighten'

Martijn Sonnenberg | 11-02-2016 - 12:40

Peter Mirrer

Wij vertrekken morgen naar zillertal maar ben bang dat we weinig zon gaan zien en ons Door de Veel te veel gevallen sneeuw moeten ploeteren ......Dan maar aan het bier

Peter Mirrer | 11-02-2016 - 14:06

R J

Te gek al die sneeuw. Wanneer luidt de kop: "Kaiserwetter!"? Bijvoorbeeld in Portes du SOLEIL vanaf 22 feb

R J | 11-02-2016 - 14:17

christophe

Laat het nog maar sneeuwen. De sneeuw onder de 1600m was niet super de deze week. Afgezien van de regen maandag en dinsdag...

christophe | 11-02-2016 - 20:02

Renate van Dongen-Heijnen

Echt super genoten van het zonnige weer in ValTho. Nu valt er weer sneeuw.

Renate van Dongen-Heijnen | 11-02-2016 - 17:05

Peter N

Eerst Zijn we aan smeken om sneeuw omdat de pistes te groen waren , en lees ik nu weer berichten dat er mensen zijn die vinden dat er weer te veel sneeuw is gevallen nou dat begrijp ik niet hoor wees blij met die bakken sneeuw die er nu zijn gevallen daar ga je toch voor op wintersport , en het ploeteren valt wel mee als je op de pistes skiet die zijn altijd perfect geprepareerd ligt er tenminste een goede basis voor de komende weken toch en de kou er lekker bij mooier kan het niet .

Peter N | 11-02-2016 - 17:11

Renate van Dongen-Heijnen

Ik krijg trouwens vaak reacties dat ik als moeder met een GoPro ski. Vooral van jonge gasten hahaha. Ik wil graag mijn kinderen filmen als ze skiën, maar blijkbaar ben ik te oud. Ik heb nu wel prachtige beelden van mijn mannen en morgen gaat mijn cam gewoon weer op mijn helm!

Renate van Dongen-Heijnen | 11-02-2016 - 17:18

J H

Moderne moeder haha : goed bezig Renate! :))

J H | 11-02-2016 - 18:15

Harry Verduin

Ik zou niet weten waarom een mama haar kinderen niet zou mogen filmen :-)

Harry Verduin | 11-02-2016 - 18:47

Pieter Masson

Komt koning winter naar benelux volgende week , schaatsen

Pieter Masson | 11-02-2016 - 19:05

Tobias Bijkerk

Goedeavond, Ben benieuwd wat voor foto's er morgen gekozen worden uit de live updates voor het weerbericht! Ik vond het plaatje uit Ehrwald persoonlijk het mooist(Die vanaf de piste Lermoos)!! Zeker de moeite om juist dat plaatje nog is te bekijken:p

Tobias Bijkerk | 11-02-2016 - 20:00

Michael Gerritsjans

Alex Cheynsie; hoe was het vandaag in Leogang?

Michael Gerritsjans | 11-02-2016 - 20:40

Dennis  Dolomieten

Val Gardena prognose op 2000 meter!

Zondag Maandag Dinsdag

6cm 73cm 50cm

-6gr -5gr -6gr

Zware sneeuwval, zwaarste tijdens maandagavond. Temperaturen onder het vriespunt
(max -5°C op maandagmiddag, min -7°C op zondagavond). Wind zal licht zijn over het algemeen.
Dit is zojuist de laatste voorspelling.

Dennis Dolomieten | 11-02-2016 - 21:07

Annelies

Waar haal je die hoeveelheden vandaan Dennis ? Wij gaan eind volgende week ook een lang weekend baar Selva. Zin in!

Annelies | 11-02-2016 - 21:27

Dennis  Dolomieten

Ik haal deze info van een speciale betaalde site. Ben nogal weergek. Je kunt het trouwens ook goed zien op de weerkaarten van deze app. Dan zie je bij de 5 daagse verwachting dat we in het paars rode gebied zitten. Maar er ligt nu ook al voldoende hoor. Maar hoe meer hoe beter. Groetjes.

Dennis Dolomieten | 11-02-2016 - 22:42

Alex Cheynsie

Update Leogang Saalbach : in feite kan ik deze kort zijn. Gewoon super, zowel het weer als de sneeuw. Vandaag terug in Saalbach weest skiën en tot in het dal top. Op verscheidene pistes stonden de kanonnen ganse dag aan. Een voorbeeld van de temperatuur: om 15u 30 aan de voet van de Poltenlift was het 3,4 gr C.
We hebben om de drukte en de buckles te vermijden eens de afdaling naar Viehhofen genomen.
Was nog goed maar vanaf 1200m af en toe wat bruine plekken. Maar deze piste ligt op het zuiden en enkel natuursneeuw.
Daarstraks ook even weest avond skiën op de Schanteipiste in het dorp. Deze was ook top.

Alex Cheynsie | 11-02-2016 - 22:43

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord