Zuidzijde opnieuw veel sneeuw

Met een sterke of stormachtige west-zuidwest-circulatie wordt in de westelijke Alpen veel bewolking en neerslag in de vorm van sneeuw en regen aangevoerd. De sneeuwgrens ligt op zo’n 1300-1700 meter en de neerslag zal zich later vanmiddag en vanavond activeren. Dit op de passage van een koufront. Daarachter zakt vannacht de sneeuwvalgrens tijdelijk flink onderuit, zodat de sneeuw valt tot in de dalen. Er valt tot morgenochtend in het noordwest-staugebieden en de bergen rond Wallis tussen de 30 en 50 cm sneeuw, in de Franse Alpen kan lokaal meer dan een halve meter sneeuw vallen. Aan de hele zuidkant van de Alpen valt ook 30 tot 50 cm sneeuw. In de Dolomieten en de Venetiaanse Alpen geregeld meer dan een halve meter.


De live cam boven op de berg
bij Bardonecchia

De Seiseralm bij St. Ulrich
het beeld van 08.00 uur vanochtend


Deze kwam gisteravond uit Tignes
en daar komt nog meer bij :)

Bij het overtrekken van het koufront vannacht, ontstaat aan de zuidzijde van de Alpen een lagedrukgebied. Het front wordt werkelijk helemaal uitgeknepen en zodoende is het dan ook niet verwonderlijk dat er veel neerslag valt in het komende etmaal. Aan de noordzijde van de Alpen in Oostenrijk valt vannacht en morgen ook sneeuw op lagere hoogte, terwijl aan de zuidzijde van de bergen de sneeuwvalgrens schommelt tussen de 1200 en soms 2000 meter hoogte. De stroming draait rond het laag even helemaal naar het noorden tot noordoosten.


De weerkaart met daarop
het complex lagedrukgebied op de
Noordzee en het koufront | bron DWD

De passage van het koufront vannacht:
gaat gepaard met het ontstaan van
een depressie zuid van de Alpen

Terugblik januari
Wanneer we terugkijken naar de maand die achter ons ligt, dan kunnen we in ieder geval dit zeggen: het was een januari maand die verre van normaal was! Wat in december niet wilde lukken, gebeurde gelukkig wel in Januari. Er kwam sneeuw. Er kwam een flinke Temperatursturz en de sneeuwmotor kwam op volle kracht. Dit werd gevolgd door Kaiserwetter, maar ook door zacht weer en de winter leek weer even in een bewusteloze toestand te komen. In de onderstaande kaartjes zien we eigenlijk die samenvatting van mij, uitgedrukt in getallen en gebieden. De gemiddelde temperatuur is daarbij – hoe kan het ook anders – hoger dan normaal (1-3 °C) voor de Alpen. De neerslag die we de afgelopen maand hebben gehad was ook boven normaal en wel zo’n 100 mm. En zoals de vaste lezers weten, geldt dat dan natuurlijk voor de noordzijde van de Alpen en de westkant.


De afwijking van de gemiddelde temperaturen
ten opzichte van normaal in januari 2016
bron: NOAA


De afwijking van de neerslag in de
afgelopen maand ten opzichte van normaal
bron: NOAA

Wat gaat er verder gebeuren?
Woensdag krijgen we een WNW circulatie met daarin aanvoer van koudere lucht en veel sneeuwbuien. Deze zullen zich in de loop van de dag steeds meer gaan concentreren op de noordelijke Alpen in Oostenrijk. Elders wordt het dus droger met ruimte voor zon. De sneeuw valt in het algemeen vanaf 500 à 700 meter hoogte. Aan de zuidzijde waar in de ochtend ook nog enkele sneeuwbuien actief zijn, valt eerst nog wat sneeuw vanaf 1000-1500 meter.


Wat een mooie foto uit Damuls!

Dit wordt wat mij betreft het weerbeeld
op donderdag - Zonnig bergweer!
Hadden jullie de wind om de toppen gezien?

Donderdag is er voor iedereen uitgebreid gelegenheid om te knallen en te genieten van alle verse poeder! Een (tijdelijk) trekhoog, bivakkeert donderdag even over het Alpengebied. Het blijft droog met zonnige condities en neerslag van betekenis krijgen we pas weer op vrijdag. Dan krijgen de westelijke Alpen in de loop van de dag te maken met een flink pakket sneeuw. In de avond en nacht breidt dat zich ook uit over Zwitserland en de noordzijde van de Alpen. Aangezien de luchtsoort niet al te veel opwarmt, verwacht ik deze sneeuwval vanaf zo’n 500-1000 meter. In het weekend hebben we ook sneeuw op het programma staan, maar daarover morgen meer :)

Voor iedereen wat wils lijkt mij :-)

Ik wens jullie allen een erg mooie dag!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

John Havinga

Weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Chris Nugteren

Start van de dag in Valtho bewolkt. Let's see what happens

Chris Nugteren | 09-02-2016 - 08:41

Eric Kromhout

Gisteren liet ik nog een video zien met kaiserwetter. De volgende dag (afgelopen zondag) was het helaas anders. Op de toppen een behoorlijke wind en bewolkt.

Video is nu opgenomen in Kirchberg en Kitzbühel en we waren ook nog even op de Streif..... Ik mag toch wel aannemen dat iedereen weet wat de Streif is :)

www.youtube.com/watch?v=AOElP1la2yc

Eric Kromhout | 09-02-2016 - 08:45

Dirk

Goeie morgen John,
Bedoel je met de hele zuidkant ook de franse zuidalpen zoals Les Orres ?

Dirk | 09-02-2016 - 08:56

J H

Nee, dat was niet wat ik bedoelde. Met de hele zuidkant, bedoel ik de zuidkant van de Alpen. De franse Alpen krijgen des te dichter bij de Mont Blanc ook flink wat sneeuw (soms meer dan 50cm) en des te zuidelijker, gaat het richting 20-30 cm, zoals bij Les Orres, waar jij op doelt.

J H | 09-02-2016 - 09:33

Emanuel Jans

Nee niet iedereen als je een Frankrijk en Zwitserland liefhebber ben

Emanuel Jans | 09-02-2016 - 09:48

Arantes Groen

Beste john wat een top app is dit toch. Van welke kant moet obergurl de sneeuw komen. Wacht nog steeds op de dump daar. Het lijkt steeds op te lossen op de radar als het in de buurt komt met vr gr arantes

Arantes Groen | 09-02-2016 - 09:35

J H

Dat is soms zo Arantes, die lokale effecten kunnen erg bepalend zijn en grote verschillen geven op kleine afstand. In principe zou jij vandaag (tot en met morgenochtend) wel aan de beurt zijn voor sneeuwval!
Heb je de locals daar al eens gevraagd over hun ervaringen? Wanneer dumpt het er dicht etc.?

J H | 09-02-2016 - 10:23

Arjan Ischgl

Arantes, wanneer ga je ? Ben je een piste skiër of ga je voor off piste?

Arjan Ischgl | 09-02-2016 - 10:33

Arantes Groen

Ik ga 28 feb 60% piste 40 off piste

Arantes Groen | 09-02-2016 - 11:25

Henk Visser

Vandaag weer een heerlijk dagje skiën in Westendorf, ze voorspellen morgen weer een vers pak sneeuw tussen de 10 en 15 cm meer als wat er hier staat, het is ook hard nodig de pistes zijn in de middag echt slecht te doen. Dus we hopen op het beste, vanaf aankomend weekend komt er weer veel sneeuw bij de mensen die volgende week gaan geen zorgen want er komt veel sneeuw aan!!!!!

Henk Visser | 09-02-2016 - 09:36

Eric Kromhout

Toch gek ik was er gisteren ook en er valt prima te skieen....of een verkeerde skitechniek :)

Eric Kromhout | 09-02-2016 - 11:34

Els Van Rillaer

Inderdaad Eric, het skiën gaat perfect en door de bulten schaaf je de techniek nog eens bij. Wij staan nog steeds van aan de top in westendorf op een half uur aan de skischool the reds met een zevenjarige tussen ons. Dus valt het skiën prima mee?

Els Van Rillaer | 09-02-2016 - 21:29

Sas Van Loos

John. Valt er ook nog een lichtpuntje te vinden voor Todtnauberg (Zwarte Woud)? Sneeuw smelt/regent weg waar je bij staat helaas. Aantal liften al gesloten vanwege sneeuwgebrek. Zal dat deze week nog weer bijtrekken?

Sas Van Loos | 09-02-2016 - 10:08

J H

Volgens mij wordt het achter het koufront daar ook flink kouder, dus dan zou het vannacht en morgen toch wat moeten verbeteren Sas.

J H | 09-02-2016 - 10:21

Sas Van Loos

Dank voor jullie berichten. Nu maar duimen!

Sas Van Loos | 09-02-2016 - 11:12

Joy Van Craenenbroeck

@ Davey. Dat de pistes zwaar worden is puur door de drukte. Dat wordt niet verholpen met nieuwe sneeuw. Integendeel, nieuwe sneeuw staat bij `drukte` garant voor 2 a 3 dagen dikke sneeuwhopen. Deze sneeuw moet zich eerst kunnen vastzetten. Vaak genoeg meegemaakt in het overlopen Zillertal. Eind janauri zat ik in Damüls bij 10 graden en was er nergens sprake van `hoopvorming`. Terwijl een collega in Mayrhofen daar wel over sprak. Dit is gewoon het grote nadeel van topdrukte en of Zuid-(West) georienteerde hellingen.

Joy Van Craenenbroeck | 09-02-2016 - 10:15

Michael Gerritsjans

Goede berichten voor de Noordelijke alpen in Oostenrijk! Dank! Hopelijk wordt het inderdaad kouder en blijft het dat! Elke update uit de omgeving Saalbach-Leogang is welkom.

Michael Gerritsjans | 09-02-2016 - 10:20

Peter Vandam

Beste John, vrijdag 14uur rij ik naar Stuttgart voor overnachting met kids dan de in de ochtend naar Ehrwald maar verwacht jij sneeuw ellende voor mij onderweg?? Alvast bedankt. Gr peter

Peter Vandam | 09-02-2016 - 10:31

J H

Dan heb je idd wel sneeuwval onderweg. Als het kan eerder vertrekken, bijv. donderdagavond.

J H | 09-02-2016 - 11:46

Niels  van Bockel

He @John! Ik lees hier en daar dat Winterberg ook weer wat gaat afkoelen en sneeuw van betekenis zou kunnen gaan vallen. Kun jij dit bevestigen? Dagje Winterberg lijkt me nog wel wat.. Na al die heerlijke berichten wil ik de skies nog wel weer even onder binden! ;-) Grt Niels

Niels van Bockel | 09-02-2016 - 10:51

J H

Hey Niels, ja klopt daar gaat het kouder worden met sneeuval vanaf 200-300 mtr. Dat lijkt me wel een opteker voor diegenen die dit weekend of eerder willen gaan skiën daar :)

J H | 09-02-2016 - 11:45

Niels  van Bockel

Thanks! Zal eens wat vrienden optrommelen om een daggie te skiën ;-)

Niels van Bockel | 09-02-2016 - 14:42

arjan sollewijn gelpke

Vandaag al wat gevallen. Hopelijk kunnen de kanonnen ook aan dan zal er wel wat meer open gaan

arjan sollewijn gelpke | 09-02-2016 - 17:50

John Randers

Ziet er goed uit voor PDS.

John Randers | 09-02-2016 - 11:22

Martijn Sonnenberg

Blijft al met al een bijzondere winter. Meer neerslag, bij hogere temperaturen (maar dat is op zich nog redelijk verklaarbaar)... Maar ik denk dat de meeste mensen een normale tot iets te koude winter aangenamer vinden.
Goede vooruitzichten voor de krokusweken die komen! Veel sneeuw nog in aantocht, wellicht gevolgd door kaiserwetter!

Martijn Sonnenberg | 09-02-2016 - 11:49

Peter Mirrer

Mag nu wel stoppen met sneeuw. ....Lekker zonnetje volgende week zou fijn zijn

Peter Mirrer | 09-02-2016 - 12:39

Dennis  Dolomieten

Het aftellen is nu voor ons begonnen. De 20ste op naar de sneeuw kou en zon!

Dennis Dolomieten | 09-02-2016 - 12:41

Dennis  Dolomieten

Als ik zo richting het weekend kijk lijkt er wel weer sneeuw in de maak. We wachten het maar weer rustig af. Eerst vannacht maar! Morgen mooie webcams kijken.

Dennis Dolomieten | 09-02-2016 - 12:51

Erwin Kessel

Dolomieten vandaag fijne pistes en vanmorgen kwam zelfs het zonnetje erdoor. Nu bewolkt. Weerkaartjes kloppen niet altijd en veranderen per dag. Tja we zitten tenslotte in de bergen he

Erwin Kessel | 09-02-2016 - 13:03

Belinda .

Hier in Kapprun op 3000 m (reatauranrt) veel wind. Gebouw schudt en trilt gewoon. Wolken komen eraan. Veel liften gesloten, wel perfecte sneeuw. Erg druk bij de liften, dat wel.

Belinda . | 09-02-2016 - 14:11

J H

Lekkere storm dus !

J H | 09-02-2016 - 14:52

Martijn Rondel

Hoi allen,

Ik vertrek volgende week woensdag naar een nog onbekende bestemming. Iemand tips waar ik dan terecht kan voor poeder omstandigheden?

Martijn Rondel | 09-02-2016 - 14:34

Martijn Sonnenberg

ik denk dat alle franse gebieden en de 'staulagen' van zwitserland en vorarlberg wel goede poeder hebben. Je kunt het makkelijkst kijken in de sneeuwverwachting en daar de toppers langsgaan. probleem zal meer zijn: waar is er een onderkomen ;)

Martijn Sonnenberg | 09-02-2016 - 15:26

Niels Preesman

Beste John,

Hoeveel sneeuw gaat er nog vallen t/m volgende week vrijdag in val gardena, Selva? En dan bedoel ik natuurlijk ongeveer, want dat kan je denk ik niet zo precies zien.

gr

Niels Preesman

Niels Preesman | 09-02-2016 - 14:56

Rob  Westland

Beste Niels, er gaat tot volgende week vrijdagmiddag 15:40 nog 14 cm sneeuw vallen. Maar zo zie zien ben jij nogal gefocust op de hoeveelheid sneeuw, dus mijn advies is om een andere vakantiebestemming te kiezen.

Rob Westland | 09-02-2016 - 15:42

Tren

Op dit moment sneeuwt het best hard hier, in Wolkenstein (Selva Val Gardena). Ik verwacht wel meer als 14 CM, en zondag gaat er volgens deze app veel vallen. Gr Tren

Tren | 09-02-2016 - 18:14

Dennis  Dolomieten

Het is alweer begonnen met sneeuwen in Selva,
Wat kan het toch snel gaan soms.
Ik heb er nu alle vertrouwen in dat er morgen weer een mooi pak sneeuw ligt.

Dennis Dolomieten | 09-02-2016 - 16:42

C B

Ik hoop dat die alleen vannacht valt ;-) tijd voor een zonnetje net als heden morgen. Trouwens je hoeft echt niet te vrezen, sneeuw is meer dan prima

C B | 09-02-2016 - 19:11

Dennis  Dolomieten

Top!

Dennis Dolomieten | 09-02-2016 - 21:15

Rob van der Kamp

Nog maar 5 weken..... En dan Belle Plagne !! Met bijna twee meter sneeuw hmmm

Rob van der Kamp | 09-02-2016 - 16:48

Monne vG

Vandaag 12 graden in dal st Johan in Tirol, maar je kon prima skiën , benieuwd of het morgen gaat sneeuwen, nu al vier dagen zon gehad

Monne vG | 09-02-2016 - 17:03

Ilco Valmeinier

Updates zijn welkom. ..wij gaan 20 feb die kant op

Ilco Valmeinier | 09-02-2016 - 17:38

Kevin L

Boven op de Kronplatz in italie was het uutstekend om te skieen maar hoe lager je ging hoe moeilijker het werd door de papsneeuw

Kevin L | 09-02-2016 - 17:16

Alex Cheynsie

Update Leogang: goede sneeuwcondities boven 1300m. Daaronder zoals vorige dagen slushy. Vandaag bewust aan de kant Leogang gebleven wegens harde opkomende wind. En de juiste keuze achteraf gezien. Omstreeks 14u45 verbindingslift Leogang Saalbach dicht en alle zetels de hangaar in.
Resultaat: een lange file wandelende skiërs op de piste richting Saalbach. Ik wist niet dat dit zomaar kon onaangekondigd.
Hopelijk morgen beter weer, minder wind toch.

Alex Cheynsie | 09-02-2016 - 17:26

Marcel Immink

Volgende week vrijdag richting Zillertal. Volgens mij komt er nog voldoende sneeuw voor een mooie week. We zullen het vanzelf zien. Gelukkig hebben we daar geen invloed op, want dan hadden we op deze mooie site veel ruzie :-).
Weermannen, hartelijk dank voor jullie dagelijkse updates die ik met veel interesse lees als voorpret.

Marcel Immink | 09-02-2016 - 17:27

M .

Update Lermoos: flinke föhn, in de loop van de ochtend werden steeds meer liften gesloten op Grubigstein. 'S Middags naar Marienberg gegaan maar ook daar de hogere liften dicht wegens harde wind. In het dal vandaag een graad of 10 boven nul. Nieuwe sneeuw is zeer welkom!

M . | 09-02-2016 - 17:36

Renate van Dongen-Heijnen

In ValTho sneeuwt het al heel de dag. De wind is nu ook aangewakkerd. Op ons balkon is er nu een cm of 40 bijgekomen. We zullen morgenochtend de lawinekanonnen wel weer horen, verwacht ik. Nu hopen dat morgen de zon schijnt en we weer lekker kunnen genieten van de verse sneeuw

Renate van Dongen-Heijnen | 09-02-2016 - 19:21

Steve DM

Super berichten ...nog enkele weken en we zijn ook terug van de partij in ValTho ... Enjoy

Steve DM | 09-02-2016 - 21:40

Harry Verduin

In La Villa lichte sneeuwval maar blijft niet liggen. Meer naar zuiden meer sneeuw?

Harry Verduin | 09-02-2016 - 19:51

Henrik Mulder

In Madonna gaat het weer goed los:-)

Foto bij weerbericht reactie 27257

Henrik Mulder | 09-02-2016 - 19:54

Dennis  Dolomieten

Ligt waarschijnlijk heel gunstig qua zuidhelling denk ik

Dennis Dolomieten | 09-02-2016 - 21:16

Henrik Mulder

Ja klopt, met südstau zitten zij meestal op de voorste rij. En ligt ook hoog, bijna 1600m.

Henrik Mulder | 09-02-2016 - 21:44

J H

Winterberg ook een mooi laagje gevallen zie ik in de live updates :)

J H | 09-02-2016 - 20:32

Harry Verduin

Sneeuwval versterkt

Harry Verduin | 09-02-2016 - 20:48

Eric

Het sneeuwt nu te hochzeiger
Was wel nodig ook.
Hopelijk morgen geen wind zodat wel de liften boven open zijn.

Eric | 09-02-2016 - 21:28

Harry Verduin

Sneeuwt aardig doorin La Villa

Harry Verduin | 09-02-2016 - 21:32

Jos Bakker

@John Ik lees al een tijdje het weerbericht en heb nu een vraagje: Waarom krijgt een gebied zoals Sulden am Ortler bij deze Südstau zo 'weinig' sneeuw in vergelijking met andere gebieden? Er wordt nu volgens bergfex 22cm op de top (3250m) verwacht. Ik heb 2 jaar geleden daar ook middenin een Südstau gezeten en toen viel er aanzienlijk meer en ongeveer hetzelfde als in andere gebieden. Komt dit nu doordat de stuwing niet krachtig genoeg is en de bewolking niet 'hard'genoeg richting de hoofdkam wordt geduwd?

Jos Bakker | 09-02-2016 - 21:32

Harry Verduin

Laat je verassen jos:-) Hoeveel sneeuw er valt weet je enkel als het gevallen is

Harry Verduin | 09-02-2016 - 21:47

Els Van Rillaer

Ik ben eens benieuwd of het nu gaat sneeuwen hier in SkiWelt. Deze namiddag veel wind. Sommige liften gingen daarom dicht.

Els Van Rillaer | 09-02-2016 - 21:32

Eric Kromhout

Vannacht gaat het zeker sneeuwen......

Eric Kromhout | 09-02-2016 - 22:52

Ilse N

Hoi! zoas jullie weten ben ik onlangs naar Chatel geweest. Ik kan er geen genoeg van krijgen en wi graag nog een lang weekend weg, dit wordt waarschijnlijk een busreis. Automatisch kom je dan uit bij valfrejus als je een beetje budget wil. Wij willen rond eind maart weg, denken jullie dat er dan nog wat valt te skien daar? Is het verder een beetje een leuk gebied? we gaan dan 3 dagen skieen dus heel veel km zijn niet nodig. Hebben jullie nog tips qua sites of leuke reizen of bestemmingen? thanks

Ilse N | 09-02-2016 - 21:44

Harry Verduin

Neve neve!

Harry Verduin | 09-02-2016 - 21:52

Henrik Mulder

Gaat het nu ook los daar?

Henrik Mulder | 09-02-2016 - 21:53

Fen db

Valt er al iets te zeggen over de week van 21-29 februari in oostenrijk? Of is dit nog tever?

Fen db | 10-02-2016 - 05:08

Dennis  Dolomieten

En ja hoor er ligt een pak sneeuw!

Dennis Dolomieten | 10-02-2016 - 06:52

Eric

Jup
Hier (hochzeiger) ook gesneeuwd

Eric | 10-02-2016 - 07:37

Henk Visser

Westendorf ook sneeuw!!!!

Henk Visser | 10-02-2016 - 07:42

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord