Nog een weekje doorsudderen

Weersituatie algemeen:
Een hoog met centrum ligt vandaag boven de Oekraïne. Zon en voor de tijd van het jaar zeer hoge temperaturen domineren onveranderd het weerbeeld in de Alpen. Lokaal weer kans op Hochnebel en mist in de dalen en laagland.

Waarschuwingen: Geen (afgezien gevaar voor zonnebrand)

Weerpraatje:
Hoog Otto bepaalde ondanks dat het iets is afgezwakt ook gisteren het weerbeeld in de Alpen. Opnieuw stonden veel zon en voor de tijd van het jaar buitengewoon hoge temperaturen op het programma. De hoogste temperatuur werd gisteren in het Zwitserse Chur gemeten alwaar het kwik tot 13,4°C opliep. Iets minder warm werd het in Oostenrijk, hier de hoogste temperaturen in Wenen ,met enig stadeffect bijna 13°C, en in Warth (Vorarlberg) waar op 1475 meter hoogte 11.6°C werd bereikt. Ook in de hoogte thermische hoogstandjes voor midden november met temperaturen die nogmaals 3 tot 4 graden hoger uitkwamen dan gisteren. Zo meldde het Zwitserse Jungfraujoch (3885m) 3.2°C en op de Säntis (2502m) werd het zelfs 6.5°C warm.
 


Obergurgl (Tirol), 70 cm sneeuw, 70km van de 110km piste geopend onder beste condities

Omdat in de middelste luchtlagen nog iets zachtere lucht werd aangevoerd was de inversie nog iets sterker dan gisteren en daalde tegelijkertijd nog iets. De bovengrens van de Hochnebel die in sommige gebieden hardnekkig bleef liggen lag s'middags meest tussen de 600 en 800 meter. Enkel aan de zuidkant van de Alpenboog werd wat vochtigere lucht vanuit de Povlakte tegen het Alpenmassief gestuwd (zwakke "Retour d'Est") waardoor er hier wat bewolking gevormd werd welke tegen de bergen drukte.

Net als gisteren kon het ook vannacht onder een heldere hemel en met weinig wind weer flink afkoelen, op uitgebreide schaal kwam het tot lichte en hier en daar ook matige vorst. De bekende "Kältelöcher" waren weer goed voor strenge vorst. Het koudst werd het in het Berchtesgadenland alwaar het MeteoMedia weerstation "Funtensee" -13.2 °C registreerde. Na de frisse start gaan we vandaag en ook morgen weer op herhaling, in de bergen veel zon en zeer zacht en in de droge lucht prachtige vergezichten. In sommige dalen en het aangrenzende laagland weer kans op mist of Hochnebel die in de loop van de dag meest zal oplossen. Grootse kans op hardnekkig Hochnebel in de oostelijke Alpen, echter ook hier hogerop "Sonne pur". Qua temperaturen verandert er niet veel en het is en blijft zeer zacht. Op 2000 meter een graad of 6, op 3000 meter een graad of 3 en op 4000 meter rond de -4 graden. Het nulgradenniveau pendelt rond de 3500 meter.


Sneeuw genoeg boven de 1800-2000 meter aan de zuidkant zoals hier in de Italiaanse
Dolomieten,

Zwakke storing
Zondag kan er vooral in de westelijke Alpen wat (hogere)bewolking binnen drijven, daarnaast komt er aan de noordkant een zwakke Südföhn opzetten. De zon zal minder prominent aanwezig zijn en doordat er wat meer vocht in de lucht aanwezig is het dan ook wat minder helder. De temperaturen vertonen een iets dalende trend met een nulgradenniveau dat dan rond de 3000 meter zal liggen. Maandag neemt op nadering en passage van een (zwakke) storing de bewolking nog verder toe en vooral aan de zuidkant van de (oostelijke) Alpen zou wat lichte neerslag kunnen vallen. De sneeuwvalgrens ligt tussen de 1500 en 2000 meter.

Na maandag neemt de hogedruk invloed weer wat toe en krijgen we opnieuw te maken met een aantal zonnige dagen met vrij zacht herfstweer. In de tweede helft van de week naderen vanuit het westen nieuwe storingen die een overgang zullen gaan inluiden naar een totaal ander weertype.

Volgend weekend spannend
Uitgaande van een diepe depressie welke rond het midden van die week in het zeegebied tussen IJsland en Schotland komt te liggen worden storingen steeds opdringeriger. Omdat het Russische hoog met een uitloper over centraal Europa nog behoorlijk tegengas geeft zullen eerste storingen nog in verzwakte vorm het weer in de Alpen beïnvloeden. Een eerste zwakke storing zal woensdag dan ook min of meer boven de Alpen aan zijn eind komen (oplossen) en nog nauwelijks actief zijn. Een volgende storing nadert al snel maar ondergaat min of meer hetzelfde lot. In het weekend naderen nieuwe storingen die via een vrij zuidelijke route richting de Alpen zullen gaan koersen. Gevolg hiervan is dat de temperaturen vanuit het westen een dalende trend gaan inzetten en de instabiliteit gaat toenemen. Instabiliteit staat gelijk aan neerslag en met de steeds kouder wordende lucht zal deze meer en meer in sneeuw overgaan. In eerste instantie sneeuwt het dan tot 1200 a 1000 meter.


ECMWF zaterdag 24 november, het "warmte hoog wordt vakkundig gesloopt", van
het westen uit kouder en onbestendig (sneeuw)

Of dit een aanzet zal zijn tot een verder vervolg van meer kou en sneeuw is nog onzeker. Daarnaast moeten we ook nog weer die bekende slag om de arm houden, immers we praten nog steeds over een verwachtingstermijn van 7 tot 10 dagen. Toch ben ik optimistisch gestemd, de weerkaarten worden langzaam maar zeker geschut waarbij de sturende druksystemen voor de Alpen (en mogelijk ook de rest van West Europa) en wintertechnisch gunstigere positie gaan innemen.  Of het allemaal gaat lukken en of deze trend morgen ook weer bevestigd zal gaan worden zal de komende dagen duidelijk gaan worden. Tot zolang dus lekker genieten van het prachtige weer. En mocht u in de gelegenheid zijn om te gaan skiën of boarden zoek de gletsjergebieden op. De omstandigheden zijn er perfect en de pistes (nog) uitgestorven en "maagdelijk" zoals ook het onderstaande webcamshot vanuit Sulden duidelijk moge maken.


In menige winter zouden we kwijlen van dit soort plaatjes, toch is het nog maar midden november

Tot zover, fijne dag, goed insmeren en blijf ons volgen. Morgen zijn we er weer, zelfde tijd. Ciao vanuit een zonnig Termen -Oberwallis

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Schrijf als eerste een reactie op dit weerbericht.

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord