Aanhoudend zonnig en zeer zacht

Weersituatie algemeen:
Een gordel van hogedruk trekt zich uit vanaf de Atlantische Oceaan, West en centraal Europa tot in oosten Europa en Rusland. De aangevoerde lucht is In de bergen zeer droog en voor de tijd van het jaar zeer zacht. Dicht aan de grond veroorzaakt een wat vochtigere luchtlaag lokaal mist en Hochnebel

Waarschuwingen: Geen (afgezien gevaar voor zonnebrand)


Prachtige winterse ochtendstemming in Sulden

Weerpraatje:
Gisteren konden we onder de vleugels van Otto temperaturen van lokaal 15 tot 17 graden optekenen en ook de hoog Alpine gebieden was het voor de tijd van het jaar extreem zacht. Zo lag het nulgradenniveau gisteren ergens tussen de 3000 en 3300 meter. Dit zijn temperaturen die soms ook in de zomer niet zouden misstaan. Zoals ik al in de vorige Alpenweerberichten schreef  hebben we te maken met een zogenaamd "warm hogedrukgebied". De ingesloten luchtmassa's zijn relatief warm en worden door de dalende luchtbewegingen nog eens extra "afgedroogd" en "opgewarmd". Onderin de luchtkolom dus die hardnekkige plaklaag met  vochtigere lucht die wederom debet is aan de lokale mist en Hochnebel.

Afkoelen kan het in ons warmtehoog eigenlijk alleen maar tijdens de steeds lager wordende nachten en onder een heldere hemel. Dat het kwik ondanks de aanwezigheid van de warme lucht tijdens de nachten goed onderuit kan gaan zagen we vannacht weer mooi in de wat hoger gelegen dalen. Zo werd bijvoorbeeld in het Zwitserse  Buffalora (Ofenpass) op een hoogte van 1970 m -11.7 graad geregistreerd en ook koudegat Glattalp,altijd goed voor kouderecords, kwam tot -11 °C en dat staat gelijk aan strenge vorst. Dat het hier echter om een typisch gevalletje van stralingsvorst handelt kunnen we mooi zien wanneer we de temperaturen hogerop erbij pakken. Zo zien we dat bijvoorbeeld op het Zwitserse Jungfraujoch op 3580 meter hoogte het gewoon kwik niet onder nul is gekomen (0.2 °C op dit moment)


Nog even in de schaduw van de bergen skieen in Sulden, weldra zal de zon
ook hier het weerbeeld bepalen en voor perfecte omstandigheden zorgen

  

Einde hogedruk hegemonie (lijkt) in zicht
De komende dagen verandert er in grote lijnen niet veel in het huidige weerbeeld. De zon kan elke dag overuren maken en in de bergen is en blijft het zeer zacht. De gort droge lucht zal boven de 1800 a 2000 meter de sneeuw niet veel schade kunnen berokkenen en de condities zijn en blijven ideaal. Pas op zondag worden de storingen vanuit het zuiden en westen wat brutaler. Dit is vooral te merken aan het voorbij trekken van wat bewolking, neerslag wordt er eigenlijk niet verwacht respectievelijk mag geen naam hebben. Toch geeft dit al wel een indicatie dat het hoog zijn invloed op het Alpenweer (en dat van de rest van west en centraal Europa) aan het verliezen is. Na een tijdelijke opleving lijkt het erop dat vanaf het midden van de volgende week storingen vanuit het westen (en eventueel weer zuiden) een volgende aanval gaan lanceren.


GFS met winterse opties weekend 24-25 november (en daarna)

Vanaf woensdag kon het wel eens gedaan zijn met het "na-zomer weer". Op nadering van een koufront neemt vanuit het westen de bewolking  steeds verder toe en gaat er eerste neerslag vallen. De sneeuwvalgrens daalt tot of onder de 1000 meter. Althans, volgens het scenario welke het  GFS model  ons vanmorgen voorschotelt. Het ECMWF is nog wat terughoudender, volgens dit model geeft ons hoog, dan met zwaartepunt boven Rusland, nog genoeg tegengas om de storingen op afstand te houden. Pas tegen of in het weekend lukt het deze dan toch om via een zuidelijke route (lekker sneaky) via de Middellandse Zee het bolwerk van hogedruk te ondermijnen. Ook dan gaan we dus, zij het wat later, uit een ander vaatje tappen. Of het uiteindelijk zal gaan leiden tot een "Einwinterung" zal de komende dagen moeten gaan blijken. Vooreerst dus nog maar lekker genieten van het schitterende weer.


Het heerlijke zonnige weer lokt ook "Spassvögel" voor de MeteoSchweiz  weerwebcam (La Dole)

Genoeg Alpenweer voor vandaag, snel het zonnetje in. Morgen zijn we er weer en dan wellicht met meer winterse opties ! Ciao

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Schrijf als eerste een reactie op dit weerbericht.

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord